Skocz do zawartości

Suit Supply

+Immune+

Rekomendowane odpowiedzi

A jak tam jest z szerokością spodni w udach? Poziom Oscara Jacobsona czy trochę normalniej?

Doskonałe pytanie - swoją drogą, kroje OJ-a mnie zaskakują - marynarki muszę dość mocno taliować, spodni nie mogę naciągnąć na uda (przy dużym zapasie w pasie).

• Oceniam pozytywnie 1

Jak dla mnie (a do kurzych nóżek mi daleko) spodnie SS są normalne, bez opisanych wyżej aberracji. Jeśli pasują w pasie, nogawki też powinny być ok.

Niemniej kroje są dopasowane, więc jak ktoś liczy na bardziej klasyczny fason może się rozczarować. MC Hammer na pewno by się tu nie odnalazł ;)

Witam, postanowiłem zakupić garnitur w sklepie SS, ma to być dosyć uniwersalny, granatowy garnitur jednorzędowy o kroju dość dopasowanym (lubię takie garnitury). Myślę o takim modelu z linii LAZIO-  http://eu.suitsupply.com/en/suits/lazio-blue-plain/P3786.html?start=5&cgid=Suits&prefn1=color&prefn2=styleFit&prefv2=Classic-Lazio&prefv1=Blue oraz NAPOLI   http://eu.suitsupply.com/en/suits/napoli-blue-plain/P4271.html?start=12&cgid=Suits&prefn1=color&prefv1=Blue

Problem pojawia się z moimi wymiarami, mianowicie zawsze, gdy udaję się do sklepu w celu przymiarek: marynarek, garniturów pojawia się problem z odstającymi klapami na klatce. Powodem jest to, iż jestem miłośnikiem siłowni i od kilku lat jestem jej stałym bywalcem. Liczę na to, że rozmiarówka SS jest na tyle elastyczna, iż zdołam sobie coś wybrać, oczywiście liczę się z tym, że potrzebne będą pewne poprawki krawieckie.

Poniżej moje wymiary, jeżeli ktoś ma podobne i dokonał zakupu w SS proszę o informację jaki rozmiar wybrac:

Height - 173 cm

Chest - 94 cm

Upper waist  - 72,5 cm

Lower waist - 76,5 cm

dodatkowo jestem relatywnie szeroki w barkach  - 46 cm w płaskim mierzeniu obwodu barkowego

SIZE advisor daje mi rozmiar 44 w LAZIO

Jak myślicie sugerować się podpowiedzią SIZE advisora i wybrac rozmiar 44 ?

Ok, w takim razie co zrobić posłuchać się " w ciemno" porady SIZE advisor'a i wybrać 44 ? Ewentualne poprawki krawieckie zrobić u krawca. Problem u mnie jest głównie z odstającymi klapami przez klatkę, jak klapy będą dobre to z kolei mam za długie rękawy i za długą marynarkę.  Zgadza się wybitny austriacki ekonomista jest w awatarze.

EDIT. Tylko, że 44 ma w barkach 43 cm, a ja mam 45 cm ....

Jeszcze mam pytanie co oznaczają Regular Short Long przy rozmiarach ?

Sorry, ale co rozumiesz pod pojęciem "S" (domyślam się, że chodzi o rozmiar), przepraszam ale jestem nowicjuszem w tych sprawach :D Teraz jeszcze myślę, czy do mojej sylwetki nie będzie lepszy typ NAPOLI, jest on mniej przylegający, marynarka może lepiej leżeć... Z tym, że nie lubię szerokich spodni ....

Sorry, ale co rozumiesz pod pojęciem "S" (domyślam się, że chodzi o rozmiar), przepraszam ale jestem nowicjuszem w tych sprawach :D Teraz jeszcze myślę, czy do mojej sylwetki nie będzie lepszy typ NAPOLI, jest on mniej przylegający, marynarka może lepiej leżeć... Z tym, że nie lubię szerokich spodni ....

Moim zdaniem dla Ciebie lepsze będą modele Napoli. Marynarka ta jest szersza w ramionach. Dodatkowo rękawy ma też krótsze. Modele Lazio są trochę mniejsze w ramionach. Jeśli chodzi o spodnie to ile cm obwodu masz w najszerszym miejscu w udzie? Marynarki w wersji Short mogą się okazać za szerokie w pasie dla Ciebie. Wydaje mi się, że te spodnie od 44 będą w pasie dobre na Ciebie, może troszkę zbyt luźne. Posiadam model 44 Lazio, mierzyłem Napoli 42, Lazio 42, Havana 44. Ja mam 81 cm w pasie i musiałem  spodnie poszerzyć w pasie gdzieś o 2 cm. Na nogach te spodnie się ładnie układają, nie są zbyt duże. Jeśli Ci nie zależy na czasie to nastaw się na to, że wymienisz na inny rozmiar ten garnitur jak nie będzie Ci pasować, przesyłka trwa około 4 dni roboczych :)

Wydaje mi się, że nie masz specjalnie dużego wyboru. Lazio jest najbardziej taliowany ze wszystkich modeli - więc przy dużej dysproporcji barków do wymiarów reszty korpusu powinieneś celować w ten model. Druga sprawa, to wzrost - wybór standardowego rozmiaru, zamiast "S" (short) będzie oznaczał zbyt długie rękawy w marynarce i problem ze skróceniem (wszystkie dziurki są przecięte, więc albo masz regulacji 2-3 cm dołem lub zabawę w skracanie "górą"). Zakładam również, że jeśli "rozrosłeś" się w barkach, to masz też większe obwody w ramionach - a tu rozmiar rekomendowany przez "doradcę" ze strony może tego nie uwzględnić (no chyba, że lubisz opięte rękawy w marynarce ;) ). Raczej nastaw się na zmniejszenie garnituru u krawca - szczególnie w pasie i w talii. Szansa, że trafisz na gotowy produkt z wieszaka jest w mojej opinii i po doświadczeniach z SS minimalna. 

Dzięki Panowie za odpowiedzi :) zgadza się ramiona też są trochę większe, nogi z kolei mam relatywnie smukłe w udzie w najszerszym miejscu mam 55 cm, także ze spodniami problemów nie będzie.

Dobra zamówię model LAZIO gdyż jak będzie dobrze dopasowany może całkiem fajnie podkreślać sylwetkę "V". Patrzę, że nie ma z SHORTA rozmiaru 23, zatem wezmę 24.

Orientujecie się może czy można zamówić spodnie rozmiar mniejsze czy wszystko jest już "permanentnie" sparowane ?

Dzięki Panowie za odpowiedzi :) zgadza się ramiona też są trochę większe, nogi z kolei mam relatywnie smukłe w udzie w najszerszym miejscu mam 55 cm, także ze spodniami problemów nie będzie.

Dobra zamówię model LAZIO gdyż jak będzie dobrze dopasowany może całkiem fajnie podkreślać sylwetkę "V". Patrzę, że nie ma z SHORTA rozmiaru 23, zatem wezmę 24.

Orientujecie się może czy można zamówić spodnie rozmiar mniejsze czy wszystko jest już "permanentnie" sparowane ?

Zamówić w różnych rozmiarach spodnie i marynarki można tylko w tych 2 modelach:

http://eu.suitsupply.com/en/suits/p1105-separates/p1105-S.html?start=2&q=separates

http://eu.suitsupply.com/en/suits/p1104-separates/p1104-S.html?start=4&q=separates

Spodnie Lazio rozmiaru 44 powinny być dobre, bo mamy podobne obwody ud. Przy rozmiarze 24 Short te spodnie, w pasie będą już sporo za duże na Ciebie.

Właśnie otrzymałem przesyłkę. Zamówiłem marynarkę Havana http://eu.suitsupply.com/en/jackets/havana-blue-plain/C839.html?vpid=C83903

Zamówiłem rozmiar 46, jest bardzo dopasowana. Size advisor przy samej marynarce podpowiadał 44, a przy całym garniturze 42. Nie mam możliwości, żebym zmieścił się w mniejsze rozmiary, a jestem szczupły (chudy właściwie). Nawet zastanawiam się, czy nie wymienić marynarki na 48.

Do tej pory maiłem tylko garnitury z Vistuli 182/96/82 i nie były tak mocno dopasowane, stąd może moje wątpliwości.

Wymiary:

Height: 180 cm

Chest: 90 cm

Upper waist: 80 cm

Lower waist: 83 cm

Dodatkowo sądzę, że mam nieproporcjonalną sylwetkę, bo w ramionach mam 45 cm. Ramiona mam szersze w stosunku do reszty :)

Dziękuję użytkownikowi KarloS za pomoc w wyborze rozmiaru.

Mam też radę. Na wielu zdjęciach widzę, że marynarki są mierzone bez rozcinana nici trzymających szlice. Z mojej obserwacji wynika, że mocno to zaburza odczucia, czy rozmiar jest odpowiedni. Nie wiem tylko czy rozcięcie nici nie powoduje odrzucenia wymiany/zwrotu, ale zaryzykowałem.

Ciekaw jestem, jak mierzycie szerokość w barkach - ja na przykład sprawdziłem, że w zależności od konstrukcji ramion, szerokość dobrze doapsowanych marynarek w tychże ramionach dość znacznie się różni (generalnie - marynarki bez lub z minimalnym wypełnieniem mogą być znacznie szersze i leżą ładnie).

Generalnie mam wrażenie, że ostatnio w tym wątku dyskutuje kilka osób z niewielkim doświadczeniem. Skąd to przekonanie, że akurat Suit Supply będzie pasować? Ja zacząłbym od znalezienia dobrze pasującej marynarki i spisania jej wymiarów, chociaż sposób układania się marynarki w dużym stopniu zależy od konstrukcji i w penym stopniu od użytego materiału. Jednym słowem - nawet identyczne wymiarami marynarki mogą leżeć bardzo różnie, choć, oczywiście, im dalej od wymiarów wzorcowych, tym gorzej.

I jeszcze uwaga: proste przeróbki to (w rozsądnym zakresie) taliowanie, skracanie rękawów od dołu, likwidacja fałdy poznańskiej. Złożone (nie każdy umie/może się nie opłacać): ingerencja w ramiona, skracanie rękawów od góry, skracanie marynarki (nie jest złożone, ale rzutuje na proporcje).

Mierzyłem swoje marynarki przed zamówieniem z SS. Zgadzam się, że konstrukcja ramion wpływa na sposób układania się marynarki.

@Markopolo

Kilka stron wcześniej jest wpis użytkownika Wally

https://forum.butwbutonierce.pl/topic/1566-suit-supply/page-20#entry140353

Wybrał model Lazio 46, przy 100 cm w klatce.

Faktycznie Twoje wymiary są problematyczne. Wybacz, że pytam, ale czy na pewno masz 76,5 w pasie, czy jest możliwe, że za mocno ścisnąłeś centymetr krawiecki podczas pomiarów?

Jeżeli wybierzesz 46, a nie któryś z rozmiarów "short", to skracanie może być konieczne - zerknij tutaj:

Zerknij jeszcze tutaj http://studenckaelegancja.pl/2015/01/garnitur-suitsupply-moje-wrazenia/

Wlasnie zakonczylem ponowny pomiar i nadal wynosi on 76,5 (oczywiscie nie sciskam), @ mosze zgadza się dopiero jestem nowicjuszem Zrobię pomiar marynarki która dosyc dobrze pasuje lecz jest problem bo jest z tweedu takze bedzie sie inaczej  układała bo jest to sztywniejszy material, zmierze rowzniez moj jeden garnitur, ktory jest srednio dopasowany.

@Markopolo

Kilka stron wcześniej jest wpis użytkownika Wally

https://forum.butwbutonierce.pl/topic/1566-suit-supply/page-20#entry140353

Wybrał model Lazio 46, przy 100 cm w klatce.

Faktycznie, tyle mam w klacie i Lazio 46 bardzo dobrze pasuje. Przy zapięciu jestem nawet w stanie wcisnąć dłoń, ale nie zamierzam jej taliować, żeby nie zaburzać istniejącej proporcji. Jutro wrzucę samojebki w świetle dziennym bo te teraz nie oddają ładnie koloru ;)  

Wczorajsze spotkanie w Suitsupply MTM bardzo udane. Materialu audio jest ponad godzine, mysle ze odpowiedzi na wszystkie pytania zostaly udzielone i za jakis czas uda mi sie to wszystko sklecic w post. Jesli ktos wybieralby sie do Londynu zeby zamowic cos w mtm to polecam umowic sie przynajmniej 2 tygodnie wczesniej z Aaronem. Swietny facet, zostaniecie na pewno bardzo profesjonalnie obsluzeni. Aaron jest krojczym, skonczyl uniwersytet w Nottingham z wyroznieniem skad zostal zrekrutowany do pracy na Savile Row u Dege&Skinner. Wyklada tez 'coatmaking' na tym samym uniwersytecie i sam tez prywatnie jest krawcem pod swoim nazwiskiem, w Suitsupply nie pracuje na pelny etat. Ktos moglby pomyslec, ze idac do Suitsupply po garnitur mtm zostaniemy obsluzeni przez 'sprzedawce', ale w tym wypadku to jest profesjonalista rownie dobry jak krojczy z sasiadujacej z sklepem ulicy.

Jesli mialbym na szybko cos odpisac to w sprawie spodni bym sie nie martwil - zarowno w Blue Line jak i w Suit Up mozliwosci zmiany wymiarow uda, kolana itd sa te same.

• Oceniam pozytywnie 5