Skocz do zawartości

Suit Supply

+Immune+

Rekomendowane odpowiedzi

Spojrzałem teraz na tabelę rozmiarów. Tak jak pisałem wcześniej 26 może być za krótka (jest krótsza o 2 cm od tej w rozmiarze 50), w ramionach zyskasz aż 4 cm, nie wiem, czy nie za dużo. Czy dobrze mi się wydaje, że masz długie ręce? Pytam, bo ja mam 180 cm wzrostu i przy rozmiarze 46 marynarka sięga mi tuż za nasadę kciuka. Patrząc na zdjęcie z przodu wydaje się, że rozmiar 52 może mieć sens., wtedy rękawy będą do skrócenia, ale długość marynarki nadal powinna być dobra (tylko 1 cm różnicy).

Poczekaj do jutra, może więcej osób się wypowie, niektórzy ze zdjęć umieją wyczytać różne rzeczy. :)

Wydaje mi się, że warto spróbować 52. Różnica w długości rękawa to według tabeli rozmiarów niecały centymetr, a o tyle spokojnie i bez problemów można skrócić rękaw (w SS rękawy tak do 2-2,5 cm można skracać od dołu). Marynarka w rozmiarze 50 jest według mnie przymała.

• Oceniam pozytywnie 1

Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Pewnie zrobię tak jak pisze swordfishtronbone. A co do spodni, fakt wredzo88, że w nie wszedlem i ku mojemu zdziwieniu w pasie ok, tylko że poniżej kolana już na styk. Zmierzylem je w najszerszym miejscu poniżej kolana i nigdzie nie mają tych 20,5cm wynikających z tabeli:) bliżej im do 19-19,5cm.

Nawiązując do mojego ostatniego posta poniżej wrzucam dwa zdjęcia, aby zobrazować problem z rozmiarówką.

Zamówiłem garnitur Havana w rozm. 48, marynarką wyglądała tak:

20160429_074221.jpg

Była delikatnie za długa, miała za szerokie rękawy, talie i ramiona.

Postanowiłem więc, że wymienię na inny egzemplarz w tym samym rozmiarze. W obawie, aby ponownie nie dostać tego samego garnituru napisałem do obsługi, żeby wymienili na taki sam rozmiar z tym, że o mniejszych wymiarach.

Marynarka, którą otrzymałem wygląda tak:

20160509_200537.jpeg

Skracam tylko rękawy.

Tak więc jak widać z rozmiarówką to prawdziwa loteria. Jeśli zostawiłbym poprzedni egzemplarz musiałbym dołożyć ok. 100 - 150 zł na przeróbki, a efekt byłby taki, że chodząc w garniturze 2 -3 lata nie byłbym  do końca zadowolony. Natomiast dostając kolejny egzemplarz jestem bardzo zadowolony, a dołożyć muszę jedynie 25 zł.

W mojej ocenie po perypetiach jakie miałem z rozmiarówką w tym sezonie optymalnie byłby zamawiać 3 szt. danego rozmiaru - wiem, że trochę to dziwne, ale niestety tak to wygląda.

• Oceniam pozytywnie 4

U mnie tegoroczna Havana z lnu w moim zwyczajowym rozmiarze 46 przyszła 2 cm węższa w talii na wysokości górnego guzika niż te z poprzednich lat. Ale długość, rękawy i ramiona pozostały bez zmian.Tragedii nie ma, ale niesmak pozostał. Chociaż motywuje do trzymania wagi ;) 

P.S. czy może ktoś wrzucić zdjęcie jak wygląda wasza marynarka po przeróbce krawieckiej w postaci rozpuszczenia tego szwu na plecach i poszerzenia? Chodzi mi o wewnętrzną stronę. 

@Panam

Normalnie jaja zaczyna to przypominać. Zaczynam rozważać krótki wypad do Wilna żeby przymierzyć garnitur na żywo.

Jest chyba tańsza możliwość - możesz zamówić kilka garniturów, przyślą, wybierzesz to, co Ci pasuje, resztę odeślesz.

Ja zamówiłem 3 garnitury, z zamiarem zostawienia 1.

Ostatecznie zostawiłem sobie 2 :)

Mam konto w EUR z kartą debetową, więc dodatkowych kosztów nie miałem żadnych. 

EDIT: dodatkowo - wątpię, by w salonie w Wilnie mieli pełną rozmiarówkę i wszystkie modele. Więc i tak ryzykujesz, że to co się Tobie w necie podoba, będzie w Wilnie nieosiągalne.

P.S. czy może ktoś wrzucić zdjęcie jak wygląda wasza marynarka po przeróbce krawieckiej w postaci rozpuszczenia tego szwu na plecach i poszerzenia? Chodzi mi o wewnętrzną stronę. 

Proszę bardzo. :) Na zewnętrznej stronie pozostaje niewielkie zagięcie wzdłuż szwu, ale myślę, że z czasem się rozprasuje.

post-5751-0-05213300-1462994461_thumb.jp

• Oceniam pozytywnie 1

Jest chyba tańsza możliwość - możesz zamówić kilka garniturów, przyślą, wybierzesz to, co Ci pasuje, resztę odeślesz.

Ja zamówiłem 3 garnitury, z zamiarem zostawienia 1.

Ostatecznie zostawiłem sobie 2 :)

Mam konto w EUR z kartą debetową, więc dodatkowych kosztów nie miałem żadnych. 

EDIT: dodatkowo - wątpię, by w salonie w Wilnie mieli pełną rozmiarówkę i wszystkie modele. Więc i tak ryzykujesz, że to co się Tobie w necie podoba, będzie w Wilnie nieosiągalne.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              

Marcin raczej chodziło mi o to żeby przy okazji wyjazdu do krajów nadbałtyckich odwiedzić salon w Wilnie. Wstępnie na te wakacje planujemy wypad do Jurmali lub na wyspy estońskie. Byliśmy tam kilka lat temu rowerami, teraz już jestem w stanie pojechać tylko autem ;) Jeśli wyjazd nie wypali to zapewne uczynię tak jak radzisz :)  Zresztą do Wilna mam niewiele dalej niż do Warszawy więc koszty przejazdu są mało istotne.

W najbliższym czasie planuję zakupić moją pierwszą marynarkę ze SuSu,  mam jednak problem z ustaleniem właściwego rozmiaru. 

Marynarka, którą wybrałem to: 

http://eu.suitsupply.com/pl/jackets/havana-granatowy-g%C5%82adki/C847.html?cgid=Jackets

Moje wymiary:

1.długość pleców- 82 cm

2. klatka piersiowa- 111 cm

3.  talia- 98 cm

4. szerokość ramion - 48 cm

5. rękaw 64,5 cm

Zestawiając moje wymiary z tabelą rozmiarów ze strony SuSu wynika, że najbardziej pasowałby na mnie rozmiar 52. Marynarka będzie wówczas troszkę krótsza niż w przypadku wyżej podanych wymiarów, które ściągnął ze mnie @Ernestson (mówi się trudno w końcu to nie bespoke). Większym problem może okazać się szerokość ramion. Wynosi ona  w rozmiarze 52- 47 cm (u mnie wynosi 48 cm). Rodzi się pytanie jak SuSu mierzy szerokość ramion?

Byłbym wdzięczny za pomoc w rozwiązaniu "zagadki" i doborze właściwego rozmiaru.

Pozdrawiam Tomek

raczej 26 ,ale może ten model nie jest odpowiedni do twojej sylwetki,może taki mniej wytaliowany ,szerszy w pasie będzie lepiej leżał 

W przypadku rozmiaru 26 będę miał jeszcze krótszą marynarkę oraz krótsze rękawy. Wolę chyba pozostać przy 52, jeśli w ramionach marynarka okaże się dobra.

Przy rozmiarze 52 będziesz miał 3 cm luzu w klatce i 5 cm luzu w talii. Czy to nie jest za mało jak na marynarkę?

Sugerowałbyś zatem rozmiar 54? Marynarkę nosiłbym tylko w ciepłe dni (jest bez podszewki) nie wiem czy potrzebne jest zwiększenie luzu w klatce i talii. Prosiłbym byś doprecyzował czemu uważasz, że w przypadku 52 to będzie za mały luz.

Oczywiście, już wyjaśniam. Jestem chudy, mam w klatce 90 cm, w talii 80 cm, ramiona 45 cm i wybieram rozmiar 46. Jeżeli wszystko uszyte jest zgodnie z tabelą, to marynarka jest dobrze dopasowana, nie obraziłbym się gdyby w obwodach miała 1 - 2 cm więcej, a szczególnie w talii. Według mnie brak konstrukcji właśnie skłaniałby do zwiększania luzu, bo marynarka ułoży się blisko ciała. Dodatkowo brak podszewki wpływa na to, że marynarka "nie porusza" się swobodnie po koszuli.

Wszystko zależy też o proporcji ciała. Nie próbowałeś może zmierzyć jakiejś marynarki, którą masz?

W tym sezonie były też problemy z rozmiarówką - produkty były mniejsze niż w tabeli rozmiarów. Możesz o tym poczytać na kilku poprzednich stronach tego wątku.

W przypadku rozmiaru 26 będę miał jeszcze krótszą marynarkę oraz krótsze rękawy. Wolę chyba pozostać przy 52, jeśli w ramionach marynarka okaże się dobra.

Nie no :) rozmiary 2X są dla korpulentnych więc to absurd :)

Nie mam doświadczeń z SuSu ale jeżeli w tabelach na ich stronie są podawane wymiary marynarek (do sprawdzenia) to wg. mnie właściwym rozmiarem dla Ciebie byłby 106. Konieczne byłoby skrócenie rękawów.

• Oceniam pozytywnie 1

Nie no :) rozmiary 2X są dla korpulentnych więc to absurd :)

Nie mam doświadczeń z SuSu ale jeżeli w tabelach na ich stronie są podawane wymiary marynarek (do sprawdzenia) to wg. mnie właściwym rozmiarem dla Ciebie byłby 106. Konieczne byłoby skrócenie rękawów.

Też go rozważałem, ale jakoś odpadł w dalszych rozważaniach ;)