Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ok, w takim razie zaryzykuje :).

Mam tylko problem z wyborem rozmiaru tego modelu http://eu.suitsupply.com/en/jackets/havana-blue-plain/C794.html?start=56&cgid=Jackets&start=44&sz=44.

Jestem osoba aktywnie cwiczaca fizycznie. W klatce mam obecnie 103cm, w pasie 88 (ale bedzie spadac do 80 mniej wiecej),a moj wzrost to 180cm. 

Size advisor zaleca rozmiar 50, ale z tabelki wynikaloby 48.

Generalnie w polskich sieciowkach typu Bytom/Vistula nosze 50tki.

A ja mam z Vistuli noszę 50, 176/100/88 super slim i leży to bardzo dobrze.

W Size Advisor SS wpisuje 180/100/96 (96 to talia bez spinania się, normalnie około 92, lekką oponkę czas zrzucić ;)) i SS proponuje mi 48.

Przymierzałem kilka 48 Havana w ich sklepie i te standalone z grubym splotem są bardzo dopasowane, ale OK. Mam wspomniany w wątku Hudson 48, który też jest mocno dopasowany i w talii jest na styk.

Mam garnitur Havana 50. Wziąłem go, bo 48 miał za ciasne spodnie i marynarka była zbyt na styk. 50 też leży dobrze w ramionach, ale jest szersza w plecach, więc wymagają zebrania i mini taliowania u krawca.

Dwurzędówki Soho i Madison w rozmiarze 48 za to leżą idealnie.

Jak dla mnie 180/103/88 wygląda na 50 do taliowania. ;)

Opublikowano

Dwa pytania:

1. Jaka jest jakość koszul od SuitSupply? Cenowo wychodzą niemało, ale zawsze mają świetne materiały i kolory i przez to mnie kuszą od dwóch sezonów. Jak jest z ich obszernością?
2. Ktoś ma jakieś marynarki z serii Jort? Warte tej dwukrotnej ceny czy skoku nie ma aż tak dużego?

Opublikowano

Pytanie odnośnie outletu, jakiej wysokości obniżki cen były w styczniu jak robiliście zamówienie grupowe ?

I czy orientujecie się jak często suitsupply uruchamia outlet ?

50-60%

Dwa razy w roku, ale jak dotąd nie było dużo tych obniżek i każde jak wynika z mojej lektury Styleforum były w rożnych miesiącach. Raz pamiętam było w listopadzie jakoś, teraz koniec grudnia/styczeń. Jeszcze kiedyś wiem, że było około 22 lipca i jeszcze innego roku pod koniec sierpnia.

Opublikowano

Dwa pytania:

1. Jaka jest jakość koszul od SuitSupply? Cenowo wychodzą niemało, ale zawsze mają świetne materiały i kolory i przez to mnie kuszą od dwóch sezonów. Jak jest z ich obszernością?

2. Ktoś ma jakieś marynarki z serii Jort? Warte tej dwukrotnej ceny czy skoku nie ma aż tak dużego?

Ad 1.

Jakość i wrażenia

Mam 2 koszule. Jedną z linii "Purple" za 79 Euro i drugą z linii "Blue" za 59 Euro. Ta droższa jest z bawełny chambray od Albiate, jestem z niej zdecydowanie bardziej zadowolony (ze względu na jakość materiału). Tańsza jest ze "zwykłej" bawełny two-ply, producent nie jest podany. W tym przypadku materiał jest dość sztywny i nie wiem czy będzie nosił się dobrze. Z wyglądu jest ok, ale w dotyku tak sobie.

Po tych dwóch przykładach raczej będę unikał tańszej linii, bo można u nas kupić według mnie lepszą koszulę za mniejsze pieniądze np. w cenach wyprzedażowych. Natomiast chciałbym się przekonać jak na żywo prezentują się te tańsze koszule ale z innych materiałów, przykładowo lniana, czy jeansowa.

Koszule na pewno nie rzucają na kolana, ale dla mnie było warto zapłacić więcej za tą z bawełny chambray ze względu na to, że nie mogłem znaleźć u nas podobnej koszuli w klasycznym kroju, bez kieszeni itp.

Rozmiarówka

Obydwie koszule są w kroju "slim fit" rozmiar 38. Zwykle noszę wyszczuplone Lambert 39 (czasami wymagają taliowania, poszczególne modele różnią się szerokością), mam też klika wyszczuplonych Lambert w rozmiarze 38 i te zawsze leżą dobrze w talii i klatce, ale są minimalnie za wąskie w ramionach.

W przypadku SS klatka i talia i ramiona są ok mimo rozmiaru 38. Generalnie ich koszule nie są obszerne, przynajmniej w kroju slim fit. Są też trochę krótsze od Lambert/Wólczanka.

Co ciekawe w jednej z koszul musiałem skracać rękawy, w drugiej miały odpowiednią długość.

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

@Aron - interesuje mnie kwestia jej przewiewności w szczególności tego jak bardzo brak podszewski wpływa na komfort jej używania w warunkach wiosenno-letnich :) z chęcią zobaczyłbym zdjęcia tkaniny i jej splotu w pełnym słońcu :)

Wracam do rozważań na temat 2 marynarek

Jasny granat

http://eu.suitsupply.com/en/jackets/havana-blue-plain/C848.html?start=3&cgid=Jackets&prefn1=fit&prefv1=Havana

Ciemny granat

http://eu.suitsupply.com/en/jackets/havana-blue-plain/C839.html?start=7&cgid=Jackets&prefn1=fit&prefv1=Havana

Zrobiłem 2 zdjęcia "przez marynarkę". Pierwsze robione późnym popołudniem przy sztucznym świetle, drugie robione rano na tle okna. Niestety nie ma pełnego słońca :) Są to zdjęcia tej jaśniejszej, ale przy ciemnej efekt jest podobny.

post-5751-0-29717500-1427983259_thumb.jp

post-5751-0-84164100-1427983255_thumb.jp

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Lazio jest dużo bardziej wyszczuplony, Havana jest za to krótsza. W Lazio są wypełnione lekko ramiona, a w Hawanie ich brak. Mi bardziej leży mentalnie Havana, ale jeden z moich ulubionych garniturów z flaneli jest w kroju Lazio.

Opublikowano

Dzięki :) kupie chyba po świętach. Tak w ogóle - jak oceniasz fit Havana do fitu Lazio jeżeli masz takie porównanie?

Mam podobne wrażenia jak Hargin. Przy Lazio faktycznie bardziej widać "wcięcie w talii" :) Natomiast rozmiary mam identyczne w obydwu modelach czyli 46. Z tego co pamiętam pisałeś, że nosisz Lazio 46, więc Havana też powinna być dobra w tm rozmiarze. Nie wiem tylko dlaczego marynarki Havana będące częścią garnituru mają pełną podszewkę.

@Aron jaki rozmiar marynarki kupiłeś ? 

bo przymierzam się do zamówienia tej jaśniejszej, tylko najbardziej martwi mnie szerokość  barków...

mógłbyś wrzucić ile jest cm ? :)

chociaż myślę, też nad tą http://eu.suitsupply.com/en/jackets/copenhagen-blue-plain/C781.html?start=17&cgid=Jackets&prefn1=collection&prefv1=Fall%2FWinter

ktoś może ma, chce coś doradzić ? :)

Też się długo nad barkami zastanawiałem. Przy rozmiarze 46 szerokość w barkach to 44 cm (zgodnie z tabelą rozmiarów). Jeżeli przejdziesz do sekcji garnitury, a nie marynarki, to wtedy w tabeli rozmiarów widać właśnie szerokość marynarki w barkach, w sekcji marynarki ten wymiar nie jest podany. Z tego co widzę i z opisu też tak wynika, model Copenhagen jest najmniejszy ze wszyskich. Ta marynarka, którą wskazałeś należy do raczej trochę grubszych. Doradzić można, tylko napisz czego potrzebujesz :)

Po zakupach outletowych model Madison spodobał mi się na tyle, że w przyszłym tygodniu przyjedzie do mnie ten egzemplarz http://eu.suitsupply.com/en/suits/madison-blue-plain/P4206B.html?vpid=P4206B06 :)

Obydwa dwurzędowe modele Madison i Soho podobają mi się. Madison ma jednak na mój gust "ogromne" klapy :) Szczupłej osobie, takiej jak ja, chyba nie będzie dobrze w tym modelu.

Opublikowano

Dzięki bardzo, o takie odpowiedzi mi chodziło. Moja jedyna obawa jest taka, że przy braku konstrukcji ramion długość rękawów będzie się wydawać troszkę dłuższa od tych co mam w Lazio (mimo metrycznie tej samej wartości, 62 cm). Dodam, że te w Lazio są idealne. Jak to wygląda u Ciebie?

Opublikowano

W moim przypadku rękawy jednej marynarki Havana i marynarki Lazio musiały zostać wydłużone o około 1 cm. W przypadku 2 innych marynarek Havana rękawy były odpowiedniej długości. Przez to trudno jednoznacznie odpowiedzieć na Twoje pytanie. :) W każdym razie poprawka rękawów w jedną lub drugą stronę jest bezproblemowa. Jest zapas materiału na wypadek wydłużania, a guziki są odsunięte dość daleko na wypadek skracania.

Opublikowano

Jak wypada porównanie modeli Lazio i York? W York size advisor wskazuje mi rozmiar 46, co jest raczej niemożliwe. W Lazio poleca 50 - co jest bardziej do uwierzenia, bo z reguły noszę większe 48 lub mniejsze 50. Np. marynarka z massimo, regular fit 48 jest "na styk" - na koszulę ok, ale żadna dodatkowa warstwa nie wejdzie. Ma ktoś jakieś sugestie jaki rozmiar brać? ;)

Opublikowano

Jak wypada porównanie modeli Lazio i York? W York size advisor wskazuje mi rozmiar 46, co jest raczej niemożliwe. W Lazio poleca 50 - co jest bardziej do uwierzenia, bo z reguły noszę większe 48 lub mniejsze 50. Np. marynarka z massimo, regular fit 48 jest "na styk" - na koszulę ok, ale żadna dodatkowa warstwa nie wejdzie. Ma ktoś jakieś sugestie jaki rozmiar brać? ;)

York pomału wychodzi z rynku. W założeniu jest to najbardziej formalny krój w tym sensie, że z założenia ma przypominać krawiectwo z UK. Co do fitu, to jest on trochę luźniejszy niż Lazio. Z mojego własnego przykładu (a chyba mamy podobne wymiary) York - marynarka pasowałaby 44 (przymierzałem) ale spodnie musiałbym poszerzyć u krawca bo ledwo w nie wszedłem. Lazio natomiast mam 46 i jest to optymalny rozmiar. Z massimo dutti miałem kiedyś marynarkę i była ona właśnie rozm. 48. 

Na twoim miejscu odpuściłbym sobie York a spróbował z Lazio w rozm. 46. Size advisor czasami wariuje ;)

BTW: marynarka Havana rozm. 46 którą prezentował kolega Aron (i któremu za poczynione na tym forum zdjęcia i uwagi bardzo dziękuję :) ) właśnie do mnie leci  8-) Jak się spodoba to niedługo zamawiam lniane spodnie i będzie zestaw koordynowany na lato.

Przy okazji - nie wiem jak Wam, ale mnie nie podoba się ten stan rzeczy, iż w przeciwieństwie do kolekcji z poprzednich lat w tegorocznej brak jest garniturów z pół-podszewką (wyjątki są w linii Jort - http://eu.suitsupply.com/en/jort_all/jort-grey-birds-eye/P4024.html?start=4&cgid=jort_all). Chodzi mi o tańsze linie. Zobaczmy np. na taką Havane - garnitury są wyłącznie z pełnymi podszewkami, natomiast marynarki (taką jak moja) można kupić bez. Pamiętam rok temu było kilka lnianych garniturów Lazio właśnie szytych w ten sposób - przez co bardziej przewiewnych. Z tego powodu nie zdecyduję się w tym roku na ich lniany garnitur. Nie widzę zbytniego sensu w kupowaniu ubrania na upały, które ma niepotrzebną IMHO warstwę bambergu. 

Opublikowano

Może SS wyszło z założenia, że na upały częściej wybierany są zestawy koordynowane, a rozróżnili podszewką garnitury od marynarek, aby im zestawy nie kanibalizowały samych "topów".

Byłem w sobotę w mediolańskim salonie SS i oprócz bardzo ciekawie urządzonego (jak na standardy Mediolanu) salonu, niestety nie mam dobrych wspomnień. O ile oferta internetowa jest bogata, to w sklepie stacjonarnym ciężko z wyborem rozmiarów. W moim rozmiarze (27) znalazłem wyłącznie dwa jednolicie granatowe Napoli. O innych elementach garderoby nie wspomnę (np. płaszcze). Niestety z zaplanowanego "wielkiego mierzenia" nieznanych dotąd krojów wyszły nici :(  Jedyny pozytyw to możliwość pomacania tkanin modeli, które upatrzyłem sobie na stronie. 

Czy koledzy odwiedzający inne salony SS w Europie mieli podobne doświadczenia z dostępnością mniej popularnych rozmiarów?

Opublikowano

York pomału wychodzi z rynku. W założeniu jest to najbardziej formalny krój w tym sensie, że z założenia ma przypominać krawiectwo z UK. Co do fitu, to jest on trochę luźniejszy niż Lazio. Z mojego własnego przykładu (a chyba mamy podobne wymiary) York - marynarka pasowałaby 44 (przymierzałem) ale spodnie musiałbym poszerzyć u krawca bo ledwo w nie wszedłem. Lazio natomiast mam 46 i jest to optymalny rozmiar. Z massimo dutti miałem kiedyś marynarkę i była ona właśnie rozm. 48. 

Na twoim miejscu odpuściłbym sobie York a spróbował z Lazio w rozm. 46. Size advisor czasami wariuje ;)

BTW: marynarka Havana rozm. 46 którą prezentował kolega Aron (i któremu za poczynione na tym forum zdjęcia i uwagi bardzo dziękuję :) ) właśnie do mnie leci  8-) Jak się spodoba to niedługo zamawiam lniane spodnie i będzie zestaw koordynowany na lato.

Przy okazji - nie wiem jak Wam, ale mnie nie podoba się ten stan rzeczy, iż w przeciwieństwie do kolekcji z poprzednich lat w tegorocznej brak jest garniturów z pół-podszewką (wyjątki są w linii Jort - http://eu.suitsupply.com/en/jort_all/jort-grey-birds-eye/P4024.html?start=4&cgid=jort_all). Chodzi mi o tańsze linie. Zobaczmy np. na taką Havane - garnitury są wyłącznie z pełnymi podszewkami, natomiast marynarki (taką jak moja) można kupić bez. Pamiętam rok temu było kilka lnianych garniturów Lazio właśnie szytych w ten sposób - przez co bardziej przewiewnych. Z tego powodu nie zdecyduję się w tym roku na ich lniany garnitur. Nie widzę zbytniego sensu w kupowaniu ubrania na upały, które ma niepotrzebną IMHO warstwę bambergu. 

Wally jaki być rozmiar polecił havany przy 176 cm 98 klata 88 talia ?.mam np marynarkę lantiera 50 r i na płasko mierząc ma 103-104 cm klata 92 talia i pasuje dobrze na mnie .Co byś brał 46 czy 48 ? masimo duti przymierzalem i 48 r na mnie dobrze pasuje 

Opublikowano

No dobra...coś ta strona SuSu ściemnia z rozmiarami.

Przy 188/105/90 pokazuje przy Lazio 50. Co ciekawe przy 178/105/90 tez pokazuje 50.

Zakładam, ze skoro większość koszul i marynarek mam na wydłużoną sylwetkę (głównie chodzi o długość rękawów) to jestem bliżej rozmiaru 98-102. Czy ktoś z Was ma porównanie tych dwóch rozmiarów? Brać większy i skracać, taliowac czy tez 98?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano

Mam 187 cm wzrostu i rozmiary regular są w sam raz jeżeli chodzi o długości rękawów i samych marynarek. Przy 104/90/94 brałem do tej pory 50 (style Havana i Madison) i musiałem tylko taliowac marynarki i skracać spodnie.

Opublikowano

Wally jaki być rozmiar polecił havany przy 176 cm 98 klata 88 talia ?.mam np marynarkę lantiera 50 r i na płasko mierząc ma 103-104 cm klata 92 talia i pasuje dobrze na mnie .Co byś brał 46 czy 48 ? masimo duti przymierzalem i 48 r na mnie dobrze pasuje 

Jak przyjdzie mi marynarka to odpowiem dokładniej, ale ja brał bym 44-46. Ze wskazaniem na 46 do przeróbek (skracanie rękawów)

Opublikowano

Mam 187 cm wzrostu i rozmiary regular są w sam raz jeżeli chodzi o długości rękawów i samych marynarek. Przy 104/90/94 brałem do tej pory 50 (style Havana i Madison) i musiałem tylko taliowac marynarki i skracać spodnie.

To ciekawe...

Jeśli można zapytać, jakie rozmiary np. Vistuli sa dla Ciebie ok?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano

Przy doborze rozmiarów proponuję też sprawdzić szerokość danej marynarki w ramionach. W moim przypadku ten wymiar jest kluczowy. Marynarki w rozmiarach 42, 44 mają na prawdę wąskie ramiona. Może się to skończyć odstawaniem klap.

W moim przypadku Size advisor też pokazywał różne rozmiary dla różnych krojów. Sądzę, że lepiej jest wybierać rozmiar na podstawie podanych wymiarów ubrania.