mstolarz Napisano 9 Grudzień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 9 Grudzień 2019 Oficjalnie mistrz Tadeusz Baś przeszedł na zasłużoną emeryturę. W miejscu jego zakładu (Nawrot 7) powstało Bogusławski Atelier Krawieckie, którego wcześniej można było spotkać na Zielonej 30 w Pewien Pan. Obie lokalizacje pozostają czynne. link: https://atelier-krawieckie-m-bogusawski.business.site/ oraz: https://pewienpan.pl/Garnitur-szyty-na-miare-ccms-pol-32.html W środku wszystko wygląda bardzo ładnie i profesjonalnie, a Pan Bogusławski wydaje się bardzo sensowym człowiekiem. Czy może miał ktoś przyjemność uszyć coś u niego? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 9 Grudzień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 9 Grudzień 2019 "Pracownia krawiecka przy ulicy Nawrot 7 jest jedną z rzemieślmiczych wizytówek Łodzi. Przez wiele lat była prowadzona przez mistrza Tadeusza Basia, a teraz uczucia tej samej szkoły krawiectwa Marcina Bogusławskiego. Miejsce to, jest znane wielu łodzianom, których conajmniej trzy pokolenia szyły tutaj swoje garnitury na miarę. Kilka kroków od ulicy Piotrkowskiej dzieli Cię od przepięknego wnętrza, pacjnącego stylowością, w którym praca rąk krawca zmiania wygląd mężczyzn." - cytat ze strony, wyróżnienia moje; literówka jest także w linku, a na drugiej stronie dzieje się to samo... Mam nadzieję, że Pan Bogusławski do krawiectwa przykłada się nieco staranniej... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phantom Napisano 10 Grudzień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 10 Grudzień 2019 W dniu 9.12.2019 o 17:03, lubo69 napisał: Mam nadzieję, że Pan Bogusławski do krawiectwa przykłada się nieco staranniej... No nie wiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
domixon Napisano 20 Grudzień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 20 Grudzień 2019 Pan Marcin Bogusławski zrealizował niedawno zamówienie grupowe na spodnie z flaneli Fratelli tallia di delfino. Odebrałem swoje spodnie kilka dni temu i jestem bardzo zadowolony. w załącznikach zdjęcia z profilu FB PewienPan. Moje spodnie pokazałem na zdjęciu w CMDS, są dokładnie takie same, leżą na mnie bardzo dobrze. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Servetch Napisano 26 Maj 2020 Zgłoszenie Share Napisano 26 Maj 2020 Czy ktoś może podzielić się jakimiś doświadczeniami? Czy w dalszym ciągu zakład zajmuje się poprawkami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
domixon Napisano 26 Maj 2020 Zgłoszenie Share Napisano 26 Maj 2020 12 minut temu, Servetch napisał: Czy ktoś może podzielić się jakimiś doświadczeniami? Czy w dalszym ciągu zakład zajmuje się poprawkami? Chodzi o Atelier Bogusławski? Tak, pan Marcin zajmuje się też poprawkami np odzieży RTW. Jak sam mówił robi tak za namową pana Basia po którym przejął lokal. Wcześniej mając jedyną siedzibę przy Zielonej nie zajmował się poprawkami. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hush Napisano 30 Maj 2020 Zgłoszenie Share Napisano 30 Maj 2020 Czy ktoś może podzielić się jakimiś doświadczeniami? Czy w dalszym ciągu zakład zajmuje się poprawkami?Tak, zajmuje się. Taliowałem tam marynarkę, mocno za dużą w talii. Tanio nie było, ale nie mam uwag do usługi- wyszło naprawdę dobrze. Taliowanie kosztuje 150 zł, skracanie rękawów górą (nie korzystałem)- 170 złWysłane z mojego Mi 9 SE przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Servetch Napisano 30 Maj 2020 Zgłoszenie Share Napisano 30 Maj 2020 Powiedziałbym, że to bardzo drogo. Ostatnio skracałem w Warszawie na Wilczej i skracanie górą kosztowało chyba 90 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 30 Maj 2020 Zgłoszenie Share Napisano 30 Maj 2020 Pan Baś kilka lat temu brał 100 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 30 Maj 2020 Zgłoszenie Share Napisano 30 Maj 2020 Skracanie górą jest droższą przeróbką, ale faktycznie w Warszawie jest to koszt ok. 100 zł (krawcowa, u "krawca miarowego" może być sporo drożej). Natomiast bardziej zwraca uwagę taliowanie, stosunkowo prosty zabieg - jeśli nie obejmował jakichś dodatkowych przeróbek/korekt (jak np. wzmocnienie szwów w marynarce z rzadkiego i podatnego na "rozłażenie się" materiału), to jest to ze 3 razy drożej, niż normalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hush Napisano 30 Maj 2020 Zgłoszenie Share Napisano 30 Maj 2020 To prawda, bardzo drogo, jeszcze drożej niż u Basia. Taliowanie zawierało z sobie odpruwanie kieszeni i ponowne ich wszywanie (kieszenie zwykłe, nie nakładane). Bilet do Warszawy na 2 podróże kosztowałby 100 zł extra. Dlatego się zgodziłem. Łodzianie nie mają łatwo pod tym względem. A po tym jak p. Sumera (zawód po ojcu i dziadku +40 lat stażu) nabił mi żabki na butach, stwierdzam, że szewca w Łodzi też już próżno szukać.Wysłane z mojego Mi 9 SE przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 30 Maj 2020 Zgłoszenie Share Napisano 30 Maj 2020 Jeśli taliowanie było po szwach z kieszeniami, to może nie być tak drogo, ciężko mi to stwierdzić, musiałby ocenić fachowiec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xune Napisano 1 Czerwiec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 1 Czerwiec 2020 Oddałem do opisanego wyżej Atelier koszulę na naprawę. Rozszedł się szew przy kołnierzu, jako że miejsce dość eksponowane oddałem do - oby - fachowca. 15 PLN, czekam na odbiór i dam znać jak zrobione. @HushMniej wymagające rzeczy - szewc na Zielonej, w Google bodajze coś z traperem w nazwie. Zelówki i fleki zrobili ok, nienajtaniej, ale estetycznie i trzymają się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hush Napisano 4 Czerwiec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 4 Czerwiec 2020 Oddałem do opisanego wyżej Atelier koszulę na naprawę. Rozszedł się szew przy kołnierzu, jako że miejsce dość eksponowane oddałem do - oby - fachowca. 15 PLN, czekam na odbiór i dam znać jak zrobione. @HushMniej wymagające rzeczy - szewc na Zielonej, w Google bodajze coś z traperem w nazwie. Zelówki i fleki zrobili ok, nienajtaniej, ale estetycznie i trzymają się.Byłem u tego szewca, ceny zaporowe, ale buty naprawił, trzymają się. Wolałem wesprzeć rzemieślnika z tradycjami, który cierpi na brak zleceń. Mój błąd. Wiem, że pracownice po Panu Basiu przejął zakład krawiecki przy Lutomierskiej, zaraz koło Mc Donalds. Zakład działa pod tym samym nr telefonu, pod którym był Baś. W Atelier został "spodniarz" Basia i chyba jeszcze jeden facet. Wysłane z mojego Mi 9 SE przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hush Napisano 11 Sierpień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 11 Sierpień 2020 @Xune zadzwoniłem z ciekawości na Zielona 25...maja żabki/blaszki, ale nie świadczą usługi ich montażu dziwne to, ale wygląda, że nawet z taką drobnostką trzeba jechać do Warszawy, albo działać wysyłkowoWysłane z mojego Mi 9 SE przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OTMK Napisano 16 Sierpień 2022 Zgłoszenie Share Napisano 16 Sierpień 2022 Czy mógłby ktoś podzielić się informacjami na temat aktualnych cen w zakładzie p. Bogusławskiego? Interesują mnie zarówno orientacyjne ceny szycia miarowego (spodnie, marynarka, kamizelka) jak i przeróbek krawieckich. Byłbym wdzięczny również za polecenie ewentualnego innego (tańszego?) krawca/krawcowej do przeróbek krawieckich tj. taliowania i skrócenia rękawów górą w marynarce oraz taliowania koszul. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 16 Sierpień 2022 Zgłoszenie Share Napisano 16 Sierpień 2022 Nie szyłem, ale korzystałem z przeróbek. Skrócenie spodni z wykonaniem manszetów bodaj 60 zł, zwykłe 40 zł, zwężenie/poszerzenie też 40 zł. Za większy remont spodni zapłaciłem stówę. Rękawy górą i taliowanie po szwach bezpiecznie zrobi w Łodzi chyba tylko p. Bogusławski. Taliowanie koszuli przez wykonanie "strzałek" na plecach zrobi każdy posiadający maszynę do szycia i legitymujący się co najmniej ocena dobrą z zajęć praktyczno-technicznych w szkole, a więc de facto każdy zakład krawiecki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tommaso Napisano 20 Marzec Zgłoszenie Share Napisano 20 Marzec Czy miał ktoś przyjemność realizować jakieś zamówienia u krawca z ul. Rewolucji 1905 roku p. Mieczysława Maciejczaka (krawiec Mietek)? Ponad 70-letni krawiec, który z tego co czytam w różnego rodzaju artykułach (opublikowanych na przestrzeni ostatniego roku / dwóch lat) szyje zarówno garnitury jak i płaszcze. Z tytułem mistrzowskim. Obecnie z uwagi na brak zainteresowania głównie poprawki krawieckie. Ktoś, coś? Przykładowy artykuł: https://tulodz.pl/wiadomosci-lodz/szyl-dla-norwegow-anglikow-i-trubadurow-niezwykla-opowiesc-krawca-z-ulicy-rewolucji-1905-roku-zdjecia/WfHtrslhU5ojCNhvlLJG Na forum brak jakichkolwiek wzmianek o tym krawcu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EleganckiJan Napisano 22 Kwiecień Zgłoszenie Share Napisano 22 Kwiecień W dniu 20.03.2024 o 11:57, Tommaso napisał: Czy miał ktoś przyjemność realizować jakieś zamówienia u krawca z ul. Rewolucji 1905 roku p. Mieczysława Maciejczaka (krawiec Mietek)? Ponad 70-letni krawiec, który z tego co czytam w różnego rodzaju artykułach (opublikowanych na przestrzeni ostatniego roku / dwóch lat) szyje zarówno garnitury jak i płaszcze. Z tytułem mistrzowskim. Obecnie z uwagi na brak zainteresowania głównie poprawki krawieckie. Ktoś, coś? Przykładowy artykuł: https://tulodz.pl/wiadomosci-lodz/szyl-dla-norwegow-anglikow-i-trubadurow-niezwykla-opowiesc-krawca-z-ulicy-rewolucji-1905-roku-zdjecia/WfHtrslhU5ojCNhvlLJG Na forum brak jakichkolwiek wzmianek o tym krawcu. Polecam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi