Ekscelencja Napisano 18 Grudzień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 18 Grudzień 2017 Cecina. Weźmiesz ćwierć kilo mąki z ciecierzycy, wymieszasz z 600ml wody, dodasz łyżeczkę soli, pieprzu według uznania i 80ml oliwy. Dokładnie wymieszasz i odstawisz na godzinę. Wylejesz na blachę obłożoną papierem do pieczenia i w 200*C zapieczesz aż placek rumieńców nabierze, co półtora kwadransa zająć powinno. Placek winien być cienki, chrupki na zewnątrz i miękki wewnątrz. Obyś nie zapomniał jeszcze pieprzem świeżym przykryć. Jadło to iście magiczne moce posiada, co poświadczy szybkie jego zniknięcie z talerzy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wodzu Napisano 22 Styczeń 2018 Zgłoszenie Share Napisano 22 Styczeń 2018 Już drugi raz robiłem hamburgery z tego przepisu: http://www.foodemperor.com/cooking/burger Świetne bułki, które po ugryzieniu nie powodują wystrzelenia nadzienia i robiący największą robotę sos na bazie czerwonej cebuli, passaty pomidorowej i anyżu, do tego topiony dobry żółty ser - palce lizać. Polecam spróbować, mimo że przepis jest stosunkowo czasochłonny jak na fast food. PS. Autor znany również z Youtube'a, m. in. za jego niewybredny język polski, ale jeśli kogoś to razi to polecam po prostu zignorować jego działalność na tym portalu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damiance Napisano 9 Kwiecień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 9 Kwiecień 2018 Polecam królika w sosie z mleczka kokosowego. Króliki są dostępne, nie wiem na ile popularne, ale warto spróbować Danie łatwe w przygotowaniu. Składniki: 1. Porcjowany królik (0,5 kg) 0,7 kg 2. (2) 3 cebule pokrojone w piórka 3. (2) 3 ząbki czosnku, posiekane / przeciśnięte przez praskę 4. (1) 1,5 łyżeczki kolendry mielonej 5. 0,5 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 6. (2) 3 całe gwiazdki anyżu 7. Łyżka suszonej mięty (lub pęczek świeżej) 8. Mleczko kokosowe, puszka 300 ml (na 0,5 kg królika) lub 400 ml (0,7 kg) 9. Świeży posiekany imbir (1) 1,5 łyżeczki lub sproszkowany (0,5) 1 płaska łyżeczka 10. Sól 11. Pieprz 12. (150 ml) 200 ml bulionu warzywnego lub z ½ kostki „Winiary itp” 13. Olej Przygotowanie: 1. (w garnku) Cebulę lekko podsmażamy na oleju, dodajemy paprykę i czosnek. Smażymy jeszcze ok. 2 minuty. 2. Dodajemy bulion, przyprawy (bez mięty) i zagotowujemy. Dodajemy mleczko kokosowe i ponownie zagotowujemy. 3. Dodajemy królika i gotujemy na wolnym ogniu ok. 25 minut. Dodajemy sól i pieprz do smaku. 4. Po kolejnych 15 minutach mięso powinno być już miękkie. Jeżeli jest miękkie, dodajemy miętę i jeszcze ok. 5-10 minut gotujemy. Podawać z ryżem / komosą ryżową. Smacznego 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Midlife-Crisis Napisano 10 Maj 2018 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 10 Maj 2018 Dziś u mnie (u Waszych zachodnich sąsiadów) dzień ojca. Syn, który podbiera mi już kremy i pasty (jego lustro wychodzi lepiej niż moje), uczcił to deserem w formie butelki znanego płynu orzeźwiającego. W czekoladowej otoczce tiramisu. 7 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Midlife-Crisis Napisano 13 Maj 2018 Zgłoszenie Share Napisano 13 Maj 2018 Deserów ciąg dalszy: ... a tak jest na dnie (krem z mascarpone): 4 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi