Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy ktoś brał może te chinosy (wersja na kant) z Bytomia w kolorze bordowym i mógłby wrzucić zdjęcia w naturalnym oświetleniu? W moim sklepie już ich nie było, a patrząc po pozostałych dostępnych spodniach to zdjęcia na stronie sklepu internetowego bardzo mocno przekłamują kolory.

Opublikowano

Kant zaprasowany fabrycznie robi się na specjalnym prasulcu pod wysokim ciśnieniem. W zależności od tkaniny jest ciężki do  usunięcia, chociaż można próbować prać spodnie i prasować na gładko. Dodatkowo dodam, że chinosy można nosić z kantem lub bez niego, obie te wersje mogą wyglądać elegancko, natomiast zdecydowanie bez kantu spodnie mogą być potraktowane w stylizacji całkowicie codziennej/weekendowej. Najlepiej mieć opcję wyboru z kantem lub nie.

Ps. Tkaniny 100% bawełniane zawsze będą się gniotły i gniotły mocniej od tkanin z domieszkami, co wcale nie świadczy o ich złej jakości, ale raczej o prawdziwości składu. 

Mięsistość tkaniny zależy natomiast od jej gramatury, czyli grubości oraz wykończenia. Tkanina bawełniana może być bardziej przyjemna w dotyku dzięki jej wykończeniu np "peach", czyli brzoskwinka, to znaczy, że tkanina była specjalnie szczotkowana i czesana aby osiągnąć ten efekt.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Kolorowe (przede wszystkim żółte, ale zielone i czerwone też) chinosy ze zwężaną nogawką i z kantem do 200 zł - gdzie patrzeć? Zalando i Asos rozczarowały, Brytole (CT i TML) też, a np. w takim Bytomiu o zwężanych nogawkach chyba nigdy nie słyszeli.

Czy może jednak lepiej wziąć 2 w cenie 1 w Bytomiu fason regular, zwęzić u krawcowej, a kant zaprasować samemu? Macie jakieś doświadczenia z zaprasowywaniem kantu na bawełnie, która go nie miała? Jakieś niezawodne sposoby?

PS. Jakby jeszcze nie miały niskiego stanu, to w ogóle byłoby bosko.

Opublikowano

Macie jakieś doświadczenia z zaprasowywaniem kantu na bawełnie, która go nie miała? Jakieś niezawodne sposoby?

Stacja parowa przez płótno - zaprasować bawełnę zawsze można :) Co najwyżej będziesz musiał częściej powtórzyć.

Faktycznie w tym sezonie słabo z wyraźnymi kolorami - szukałem dziś czerwonych chino w kant w jednej z warszawskich galerii i znalazłem okrągłe zero :(

Opublikowano

Stacja parowa przez płótno - zaprasować bawełnę zawsze można :) Co najwyżej będziesz musiał częściej powtórzyć.

Faktycznie w tym sezonie słabo z wyraźnymi kolorami - szukałem dziś czerwonych chino w kant w jednej z warszawskich galerii i znalazłem okrągłe zero :(

Dzięki za radę :) Takiego cudnego żelazka jeszcze się nie dorobiłem, ale może w końcu trzeba będzie sobie sprawić. Co do kolorów - jest koszmarnie. Nawet w H&M tylko jeden, jedyny zielony model, a zawsze było sporo kolorków. Tak się zresztą składa, że mam dwie pary pięciokieszeniowców z H&M i, o dziwo, od bodaj 4 lat trzymają się naprawdę nieźle. Może po prostu miałem szczęście i trafiłem na wybitnie porządne pary, ale ze względu na te pozytywne doświadczenia byłem skłonny znów zostawić im trochę pieniędzy - a tu klops, nie ma w czym wybierać :/

Opublikowano

do H&M przestałem już zaglądać, więc nawet nie wiem :-) A z poprzednich lat została mi chyba jedna sportowa marynarka i co ciekawe: bawełna / len, a podszewka bawełna + wiskoza. Pewnie mozna w morzu badziewia wyłowić lepsze okazy :-)

Opublikowano

Dlatego też piszę, że musiałem wyjątkowo dobrze trafić - noszę i noszę, a one wciąż się do tego noszenia nadają ;) Z tego względu nie skreśliłem tej marki. Generalnie trzeba po prostu macać i próbować, bo właśnie - w morzu badziewia można coś wyłowić.

Opublikowano

Stanęło na Bytomiu, jednak 230 złociszy za dwie pary to dobry deal, nawet jeśli tu i ówdzie wystaje nitka albo dwie i trzeba będzie dołożyć trochę za zwężenie. No i spory wybór kolorków, padło na żółte i jasnoczerwone/ciemnopomarańczowe. Tylko jedna uwaga dla dobra potencjalnych chętnych - jakiś kreatywny dizajner postanowił, że guzik będzie... tylko przy jednej tylnej kieszeni. Jakoś bardzo mnie to nie uwiera, bo w sumie ten jeden można odpiąć i tyle (co każual, to każual), ale jednak nie wiem, po co to jest.

Opublikowano

Stanęło na Bytomiu, jednak 230 złociszy za dwie pary to dobry deal, nawet jeśli tu i ówdzie wystaje nitka albo dwie i trzeba będzie dołożyć trochę za zwężenie. No i spory wybór kolorków, padło na żółte i jasnoczerwone/ciemnopomarańczowe.

Też jestem zainteresowany tymi ciemnopomarańczowymi: jak to się prezentuje "na żywo"? Zazwyczaj ubrania z Bytomia są w rzeczywistości dużo ciemniejsze niż na ich stronie internetowej. Chciałbym też się spytać o szerokość nogawki na dole. Ile to cm?

Opublikowano

Mam jedne spodnie z Bytomia i o ile jakości nie można niczego zarzucić to krój jest jakiś dziwy. Mimo przeróbek nadal nie mogę się do nich przekonać, ciągle jest mi w nich niekomfortowo

Może to przez dosyć wysoki stan.

Jeśli ktoś zna jakaś markę w podobnych cenach i jakości ale o krojach "dużo bardziej slim" to będę wdzięczny :)

Opublikowano

Też jestem zainteresowany tymi ciemnopomarańczowymi: jak to się prezentuje "na żywo"? Zazwyczaj ubrania z Bytomia są w rzeczywistości dużo ciemniejsze niż na ich stronie internetowej. Chciałbym też się spytać o szerokość nogawki na dole. Ile to cm?

Faktycznie spodnie są ciemniejsze niż na stronie, bardziej wpadają w czerwień, aczkolwiek nadal nie jest to taki krwisty czerwony, zachowują ten delikatny odcień pomarańczowego. Zresztą Bytom ma sporo salonów, najłatwiej chyba się przejść i przekonać ;) Nogawka na dole ma 20 cm, dla mnie trochę za szeroko.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

czemu na pw ??

pewnie inni potencjalni kupcy też by chcieli wiedzieć

chodzi min. o jakość wykończenia , jakość i wrażenia nt. tkaniny , czy kolor na fotkach jest zbliżony do koloru na żywo ,  czy się bardzo rozbijają , jaki mają stan ( na stronie jest to dość enigmatycznie opisane ) , jak bardzo fason slim  jest slim - tzn . jeśli mam np. dość mocne nogi  czy nie lepiej kupić regular , czym róznią się od siebie te ich  linie chinos ( slap-up, x-press  co to w ogóle znaczy ?) ... mile widziane opinie nt. jakości obsługi w sklepie internetowym

Opublikowano

Część z tych pytań mógłbyś zadać producentowi: nie sądzę, by wprowadzono Cię w błąd.

W skrócie: wykończenie celujący, tkanina bardzo dobry (spodziewałem się że będzie trochę grubsza), kolor na fotkach odrobinę jaśniejszy, trzymają rozmiar i fason (ale prałem dopiero raz), stan standard, slim to nie hipsterskie rurki, ale jak ćwiczysz to polecam regular, slap-up to bawełniana wersja spodni garniturowych, a x-press to spodnie stricte casualowe, bywają obsuwy czasowe w zamówieniach, ale pani Kasia wynagradza to urokiem osobistym (zgaduję, bo nie miałem przyjemności poznać).

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Panowie, 

Zastanawiam się nad zakupem spodni chinos slimfit od CT. Mój rozmiar w pasie to 106 cm. Tablica z rozmiarami pokazuje rozmiar 42. Wiem, że marka marce nie równa, ale zwykle mieściłem się max w 38. Zaufać czy kupić mniejsze? Podzieli się ktoś doświadczeniem w tym temacie?

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Panowie, 

Zastanawiam się nad zakupem spodni chinos slimfit od CT. Mój rozmiar w pasie to 106 cm. Tablica z rozmiarami pokazuje rozmiar 42. Wiem, że marka marce nie równa, ale zwykle mieściłem się max w 38. Zaufać czy kupić mniejsze? Podzieli się ktoś doświadczeniem w tym temacie?

Jeśli ma 106 w pasie, to 42 spadną Ci z 4LITER. Zmierz swoje 38 i sam zobaczysz, że mają mniej niż Twój obwód pasa :) Chyba, że to 106cm to wynik codziennych odwiedzin i wielogodzinnych walk na siłowni, a przy czym tkanka tłuszczowa stanowi pomijalny czynnik. Jeśli jest przeciwnie, to będzie tak jak piszę.