Skocz do zawartości

Mam do wydania ____ na ____. Co radzicie?

Jan

Rekomendowane odpowiedzi

Szkoda że na stronie Cordwainer niewiele można zobaczyć. Zresztą wspomniany Benson pod tym względem nie jest wcale lepszy. Bo Yanko jak rozumiem na dniach pokaże więcej ;)

Potrafiłbyś ocenić kopyto 597 Bensona w kwestii rozmiaru/tęgości? Nie powiem, ten model wpada mi w oko jako alternatywa dla Sanders London.

Dołączona grafika

Jako nieco tańszą alternatywę spoglądam też na modele Il Gergo zarówno GYW jak i B/R z tym że z tych wszystkich to Sandersy już miałem w ręce i przede wszystkim na nodze. A może poleciłbyś coś jeszcze jeśli chodzi o brązowe golfy wiedenki?

Dziękuje z góry :)

Dziękuję bardzo za wszystkie propozycje! Juz się rozglądam w nieznanej mi dotąd stronie butowego świata. Bensony mi się bardzo podobają.

PS.: Miło znowu Cię tutaj widzieć Immune. Chylę czoła przed człowiekiem z tak ogromną więdzą na temat butów jaką Ty posiadasz. Niejednego z nas tutaj zaraziłeś pasją i chęcią pogłebiania wiedzy w tym zakresie co okazało sie być pasjonującym i ciekawym doświadczeniem.

• 2 weeks later...

Szanowni Forumowicze

Potrzebuję pomocy w poniższej sprawie

Mam zamiar (a zarazem muszę) kupić brązowe buty do około 600 zł w stylistyce bardziej klasycznej (derby/oxford).

Po przejrzeniu sporej oferty sklepów pozostały mi dwa typy:

Gordon & Bros – Levet 3297

http://www.gordonbros.de/schuhe/levet-s ... braun.html

cena: 140 EUR – 608 zł (odbieram w Berlinie, a wiec nie ma problemu, z tym że nie wysyłają do Polski)

Loake – 200 CH

http://www.ebay.pl/itm/Loake-200CH-Brow ... 72178a7032

cena : 114 GBP – 614 zł

Będę wdzięczny za opinie które byście wybrali (wygląd/jakość), ewentualnie jakieś inne typy/modele?

Mam też problem z rozmiarówką. Moja stopa mierzy 29 cm, tak więc proszę o podpowiedz jakie byłyby odpowiednie rozmiary w przypadku powyższych modeli.

Dzięki z góry

F.

PS Jest to mój pierwszy post, a więc proszę o wyrozumiałość ;D

• 1 month later...

Mam do wydania maksymalnie 180 euro (łącznie z przesyłką) na monk shoes, double-strap, z nakładanym noskiem, brązowa gładka skóra. Zazwyczaj noszę rozmiar 42 (dł. stopy 264mm, szer. 103mm). Istnieje w tej kwocie jakaś dobra alternatywa dla Meermina? Bo szczerze mówiąc wolałbym buty na troche smuklejszym kopycie.

No i dodam, że chciałbym uniknąć zakupów na eBayu.

Mam do wydania maksimum 250 EUR (wliczając przesyłkę) na czarne oxfordy z nakładanym noskiem. Niby możliwości mam mnóstwo, ale niestety mam problem z ich przefiltrowaniem pod kątem kopyta.

Otóż pod względem długości zawsze jest na mnie dobry rozmiar 42 (UK 8). Problem mam z tęgością - w butach Loake Shilton (8F) oraz Saxone of Scotland (zwykłe derby, nie pamiętam modelu, rozmiar również 8 w standardowej tęgości) prawy but jest na mnie zbyt wąski nad małym palcem (drugi palec jest notorycznie obtarty z prawej strony, trochę od wierzchu) - nie pomaga rozchadzanie ani nawet rozbijanie buta u szewca. Z kolei tęższe buty w rozmiarze 8 (Grenson Sharp) troszkę zbyt luźno trzymają stopę, co przy cienkiej skarpecie zaczyna przeszkadzać. W sam raz są Prime Shoes model Linz.

Rozmiar 9 (na przykładzie Prime Shoes) jest na mnie zdecydowanie zbyt duży.

Jako ciekawostkę dodam, że zgodnie z tą tabelką moja stopa z kilkumilimetrowym zapasem pasuje w rozmiar 8F u Loake.

Czy ktoś mógłby polecić oxfordy na kopycie odpowiednim dla mojej stopy? A może jestem skazany na tęgość "wide" lub kupowanie butów zbyt długich? Na buty od Januszkiewicza mnie nie stać, a te od Duranca... no cóż, traktuję to jako ostateczność. W Prime Shoes w Warszawie nie ma nic spełniającego ww wymagania.

Bardzo dziękuję za pomoc.