Skocz do zawartości

Poszetka (chusteczka w kieszonce) - dyskusje i porady

Gość egon

Rekomendowane odpowiedzi

Ten rulonik taki wątły, ale to pierwsza poszetka, więc i tak jest super. Gratuluje :)

Co rozumiesz przez określenie "wątły"?

Uważam, że jest nieźle. Szew jest dobrze schowany, narożniki wyprowadzone. Jedynie miejscami wygląda na świat krawędź materiału.

Pierwsze koty za płoty - gratuluję.

pozdr.Vslv

To co Ty napisałeś poniżej pytania i to, że wygląda na węższy niż ten, ktory mam w swoich poszetkach. Oczywiscie może być to kwestia zdjęcia, proporcji na zdjęciu itd.

Tak jak juz powiedziałem, gratuluje - wyglada to dobrze :)

Ten rulonik taki wątły, ale to pierwsza poszetka, więc i tak jest super. Gratuluje :)

Co rozumiesz przez określenie "wątły"?

Uważam, że jest nieźle. Szew jest dobrze schowany, narożniki wyprowadzone. Jedynie miejscami wygląda na świat krawędź materiału.

Pierwsze koty za płoty - gratuluję.

pozdr.Vslv

To co Ty napisałeś poniżej pytania i to, że wygląda na węższy niż ten, ktory mam w swoich poszetkach. Oczywiscie może być to kwestia zdjęcia, proporcji na zdjęciu itd.

Tak jak juz powiedziałem, gratuluje - wyglada to dobrze :)

Mam trochę różnych poszetek, z różnych zresztą tkanin, obszywanych ręcznie i maszynowo - szerokość rulonika jest podobna, jaką zastosował Fam.

Osobiście uważam, że rulonik i szew powinien być na tyle dyskretny, na ile pozwala rodzaj tkaniny i zastosowana technika szycia. Nie podobają mi się szerokie stebnowania z wyrazistą nitką, ale to kwestia gustu.

Wystająca krawędź tkaniny nie wynika z szerokości rulonika, lecz raczej wprawy w zawijaniu i szyciu. To jest tylko jedno miejsce.

pozdr.Vslv

Dziekuje za wszystkie uwagi.

Jesli chodzi o rulonik to faktycznie jest stosunkowo niewielki, ale taki mial byc :) Przy bawelnie dalo sie to zrobic, natomiast mam jeszcze do obszycia len i welne a tu juz niestety, material jest duzo grubszy, wiec sila rzeczy i rulonik bedzie znacznie wiekszy. Nadchodzi weekend wiec bede mial troche wiecej wolnego czasu i postaram sie niebawem zaprezentowac moje kolejne poszetki. Licze na wasze komentarze.

Pozdrawiam

Ponizej prezentuje zdjecie mojego ostatniego wyrobu.

Waleczek jest bardzo gruby, ma 4,3 mm, mimo ze staralem sie go rolowac jak najcieniej, to niestety struktura materialu na to nie pozwolila :/

Czy sa jakies okreslone normy co do grubosci materialu na poszetki oraz grubosci waleczka, czy jest to kwestia wyczucia(indywidualna)

https://picasaweb.google.com/lh/photo/n_oIO6P6K7VeieM2AHBoRRwdaImBL4ikedNIwNTmyKk?feat=directlink

Pozdrawiam

Ponizej prezentuje zdjecie mojego ostatniego wyrobu.

Waleczek jest bardzo gruby, ma 4,3 mm, mimo ze staralem sie go rolowac jak najcieniej, to niestety struktura materialu na to nie pozwolila :/

Czy sa jakies okreslone normy co do grubosci materialu na poszetki oraz grubosci waleczka, czy jest to kwestia wyczucia(indywidualna)

https://picasaweb.google.com/lh/photo/n_oIO6P6K7VeieM2AHBoRRwdaImBL4ikedNIwNTmyKk?feat=directlink

Pozdrawiam

Raczej to będzie kwestia indywidualna, wynikająca z upodobań i samej tkaniny. Czy próbowałeś bardziej spłaszczyć wałeczek po wykonaniu, poprzez prasowanie?

Generalnie nieźle to wygląda. Wykonanie jest staranne.

Jedna tylko uwaga. Szyjąc wałeczek wzdłuż wzoru, staraj się utrzymać jednakową odległość tegoż od krawędzi.

Trochę Ci w narożnikach wzór "uciekł".

pozdr.Vslv

Vislav bardzo dziekuje za wszystkie cenne rady.

Jesli chodzi o waleczek, to nie probowalem go prasowac, bo boje sie ze juz na zawsze zostanie plaski.

Pozdrawiam

bywają i płaskie :) to Twój wybór, jakie Tobie odpowiadają.

pozdr.Vslv

Przepraszam, jeżeli pytanie jest głupie lub naiwne ale jaki jest cel w prasowaniu rulonika, przy którym trzeba się tyle napracować właśnie ze względu na pożądany efekt "walca", który chcemy uzyskać? Nie łatwiej jest po prostu obszyć krawędzie materiału ręcznie na zakładkę? Odnoszę wrażenie, że płaskie "ruloniki" występują na rynku głównie dlatego, że domorośli i garażowi producenci nie wiedzą w jaki sposób obszyć krawędź chustki, aby otrzymać ten pożądany trójwymiarowy efekt. Ale oczywiście mogę się mylić...

Inna sprawa, że materiał obszyty może być w dowolny sposób, byleby efekt podobał się noszącemu. Obiektywnie jednak, metodą prób i błędów większość umysłów zaaprobowało optymalny wybór stylistyczny, którym jest "rulonik". Myślę, że zarówno ze względów praktycznych (większa dowolność w układaniu chusteczki w kieszeni marynarki), jak i snobizmu (niewspółmiernie większa ilość włożonej pracy ręcznej). Warto również dodać, że funkcja praktyczna uzupełnia tę snobistyczną i na odwrót.

Moja uwaga odnośnie prasowania dotyczyła grubych tkanin. Efekt "trójwymiarowy" tak, czy inaczej pozostaje, a rulonik poza wyrównaniem nie będzie płaski.

Nawiasem mówiąc mam spory zbiór poszetek obszywanych ręcznie i maszynowo. Żadnych garażowych i domorosłych poza jedną, którą w ramach rozrywki obszyłem sam :) nie posiadam.

O płaskich stebnowanych gruba nitką już wcześniej napisałem.

pozdr.Vslv

Ok, takie uargumentowanie mnie przekonuje, choć samą czynność prasowania można różnie zinterpretować.

Tej grubości wełnianą tkaninę nie da się rozprasować na płasko, przy tak ciasno zwiniętym wałeczku. Ponadto grubsze wełniane tkaniny maja tendencje do rozprostowywania się. Każdy użytkownik grubszych wełnianych spodni wie o tym doskonale, zaprasowując kant co jakiś czas.

Ponadto dwa wałeczki o średnicy ponad 4mm obok siebie to już prawie centymetr, a to optycznie niemało.

pozdr.Vslv

A co powiecie na recycling starego krawata -> przerobienie go na poszetkę? Próbował ktoś?

A znajdziesz w krawacie kwadrat materiału 40x40cm? Serio pytam nigdy nie rozkładałem krawata na części.
może patchwork? :lol:

A co powiecie na recycling starego krawata -> przerobienie go na poszetkę? Próbował ktoś?

A znajdziesz w krawacie kwadrat materiału 40x40cm? Serio pytam nigdy nie rozkładałem krawata na części.
może patchwork? :lol:

Wspaniały patchwork z kilkudziesięciu krawatów zrobiła żona jednego z naszych kolegów. Wygląda imponująco, coś jak duży współczesny obraz abstrakcyjny, z cieszącą oko kolorystyką. Szczegóły ominę, bo ewentualne ujawnienie się jest w gestii kolegi.

• 4 weeks later...

Czy przy dobieraniu poszetki do zestawu bez krawata istnieją "zasady" których nie powinno się łamać? Np . jeśli zakładamy gładką niebieską koszulę to wtedy niebieska poszetka powinna posiadać wzór itp. itd.

Czy przy dobieraniu poszetki do zestawu bez krawata istnieją "zasady" których nie powinno się łamać? Np . jeśli zakładamy gładką niebieską koszulę to wtedy niebieska poszetka powinna posiadać wzór itp. itd.

Jedyną zasadą jest to, że poszetka powinna kolorystycznie pasować do całości zestawu :).

• 4 weeks later...

Koledzy, czy macie sposób na jakieś zgrabne i sprawne ułożenie/włożenie poszetki do kieszonki ?

Niestety nie mam zbyt dużego doświadczenia i wprawy i w większość przypadków moje "dzieło" pozostawia wiele do życzenia wręcz do tego stopnia, że lepiej już chyba bez niż z taką...