Skocz do zawartości

Poszetka (chusteczka w kieszonce) - dyskusje i porady

Gość egon

Rekomendowane odpowiedzi

wyglada sensownie..nie mam tylko pomyslu, jak to zafarbowac na wybrany przez siebie kolor

http://www.pburch.net/dyeing/FAQ/silk.shtml

Jak już przeczytasz jak zafarbować materiał, który Cię interesuje to na stronie są linki do sklepów, które oferują wszelkiego rodzaju farby i koncentraty.

Do bawełny polecam zwłaszcza Procion MX Fiber Reactive Cold Water Dye - kilka razy z sukcesem farbowałem szale i chusty.

nie no, glownym argumentem za tym, zeby to zrobic wlasnym sumptem byl czas. jezeli mam zamawiac skads farby, to rownie dobrze moge zamowic cala poszetke. aczkolwiek dzieki za wyczerpujaca odpowiedz:)

Czas? Możesz farbować materiał roztworem z soku z porzeczek tylko, że to trochę pretensjonalne, nieprawdaż? Abstrahuję już od tego jaki jest koszt zabawy w zakup materiału, jego farbowanie i obszycie na poszetkę. Jeżeli nie musisz mieć chustki, która będzie najoryginalniejsza na świecie to sugeruję po prostu zamówić standardową poszetkę przez Internet lub kupić w jakimkolwiek sklepie stacjonarnym.

myslalem o farbowaniu zwyklym atramentem :) problem jest tylko jeden - nie widze sposobu, zeby w domowych warunkach otrzymac prosta linie dzielaca to co zafarbowane od tego, co biale. farba, chyba ze wzgledu na wieksza gestosc, kryje powierzchniowo, a barwniki ktore mam pod reka (jak roztwor z soku z porzeczek) rozchodza sie po wloknach. zreszta, problem o ktorym mowie rozumie kazdy, kto kiedykolwiek kapnal sobie atramentem na mankiet.

Komu zlecilibyscie w Warszawie obszycie poszetki w rulonik? Czy korzystaliscie z tej usługi?

Gdyby to było takie proste.. Próbowałem w dwunastu (słownie: dwunastu) zakładach i nikt nie potrafił zrobić tego na zadowalającym poziomie. Poza tym koszt obszycia kształtuje się od 15 do 30 złotych (podaję na podstawie własnych doświadczeń). Od razu uprzedzam pytania, iż chodzi o obszycie w rulonik, a nie obszycie w rulonik, który rulonikiem nie jest ale wygląda jak rulonik jeżeli się go co 60 sekund formuje palcami.

Tak więc podczepię się pod pytanie Jana.

Komu zlecilibyscie w Warszawie obszycie poszetki w rulonik? Czy korzystaliscie z tej usługi?

Gdyby to było takie proste.. Próbowałem w dwunastu (słownie: dwunastu) zakładach i nikt nie potrafił zrobić tego na zadowalającym poziomie. Poza tym koszt obszycia kształtuje się od 15 do 30 złotych (podaję na podstawie własnych doświadczeń). Od razu uprzedzam pytania, iż chodzi o obszycie w rulonik, a nie obszycie w rulonik, który rulonikiem nie jest ale wygląda jak rulonik jeżeli się go co 60 sekund formuje palcami.

Tak więc podczepię się pod pytanie Jana.

Eh, tak jak sadzilem. Czekam w takim razie na dalsze namiary :)

A może któryś z Panów próbował układać poszetkę w jakieś origami? Jeśli tak to czekamy na zdjęcia. Ja nie próbowałem ;)

http://www.trashness.com/nice-pocket-sq ... ick-ervell

Podejrzewam, że to jest papier. Obawiam się, że nawet krochmalony materiał nie utrzymałby się tak długo. Może tylko do zdjęcia. Ale zdjęcie to sztuka iluzji, więc myślę, że papier :)

A może któryś z Panów próbował układać poszetkę w jakieś origami? Jeśli tak to czekamy na zdjęcia. Ja nie próbowałem ;)

Podejrzewam, że to jest papier. Obawiam się, że nawet krochmalony materiał nie utrzymałby się tak długo. Może tylko do zdjęcia. Ale zdjęcie to sztuka iluzji, więc myślę, że papier :)

E, psikana lakierem do wlosów lub prasowana z brylantyna ;)

E, psikana lakierem do wlosów lub prasowana z brylantyna ;)

Też o tym myślałem ;) w końcu każdy dandys ma lakier do włosów i pończochy w kieszeni (z myślą o napotkanych paniach) :D