mbs Napisano 7 Czerwiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 7 Czerwiec 2011 Pisałem już wcześniej - 230 zł. Podejrzewam, że mogłem trochę przepłacić, ale radość z fajnego kapelusza jest większa niż żal wydanych pieniędzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojvv Napisano 7 Czerwiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 7 Czerwiec 2011 mogę ale po co? opis Twojego klasyka "... Kanotier – słomkowy kapelusz z niską płaską główką i niedużym rondkiem, ozdobiony czarną rypsową wstążką. Noszony przez przedstawicieli obu płci. Znakomity jako dodatek do regionalnych strojów kapel ludowych. ... " Edit. wybacza teraz dopiero zrozumiałem że Cię uraziłem, niestety kapelusz przedstawiony przez Ciebie jest niezwykle przaśny co akurat w moim mniemaniu nie jest wadą i bardzo mi się podoba pomysł noszenia takiego ludowego nakrycia głowy z np. letnim garniturem Nie mam z tym problemu. To Ty trochę się "skompromitowałeś" próbując przez kilka wpisów naginać fakty do z góry przyjętego założenia. Kanotier z aukcji jest produktem f-my Danex, o której koledzy już wcześniej pisali w wątku o kalpeluszach: http://www.danex-kapelusze.pl/kapelusze ... html#g_4_0 i pod każdym względem należy do tej samej grupy co np. boater hat f-my Darcy Clothing za ca 40GBP: http://www.darcyclothing.com/shop/hats/ ... ha112.html Poza tym polski kapelusz za 40zł jest (przynajmniej tak wygląda po porównaniu obu zdjęć) dokładniej wykonany od tego oferowanego przez firmę z UK. "Przaśny" wygląd jest naturalny dla kapeluszy zszywanych z rodzaju słomianego warkocza. Pozdr, wojvv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bar_open Napisano 7 Czerwiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 7 Czerwiec 2011 mea culpa, mea maxima culpa masz rację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 8 Czerwiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 8 Czerwiec 2011 Według mnie ten polski kapelusz wygląda "przaśnie", dlatego, że główka jest lub wydaje się odrobinę zaokrąglona. Natomiast kanotier Darcy Clothing ma główkę całkowicie płaską i wygląda bardziej "elegancko". Poza tym, to kanotier, a nie kanotiera. Pozdrawiam, Dr 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mbs Napisano 8 Czerwiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 8 Czerwiec 2011 Ta metka Made in Italy dotyczy chyba wewnętrznej tasiemki, a poza tym w środku wbita jest pieczątka, że Ecuador. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojvv Napisano 8 Czerwiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 8 Czerwiec 2011 Gdy dostanę przesyłkę, sprawdzę jak jest z kształtem główki i ostatecznie rozstrzygniemy ranking "przasności" kanotierów. Gdyby dysponowali Panowie innymi kanotierami, chętnie bym je także porównał. Co do "ludowości" kanotierów, to według źródeł brytyjskich takie kapelusze były początkowo noszone przez... rzeźników. Potem zostały przejęte przez wioślarzy oraz weszły do międzynarodowego letniego eleganckiego stroju i były powszechnie używane do lat 40-tych XXw. Kanotierzy noszone przez warstwy wyższe były obiektem pożądania mniej zamożnych osób, a dzięki temu, że były tanie i dostępne "wróciły do ludu" np. stając się elementem stroju ludowego w wielu krajach, np. takiego, jak przedstawiane przez Sz. Kolegę bar_open. Oczywiście "kanotier" (franc. canotier) a nie "kanotiera" (tego wyrazu użył sprzedawca na Allegro). Pozdr, wojvv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojvv Napisano 8 Czerwiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 8 Czerwiec 2011 Hmmm... Może poprosimy admina o podzielenie wątku na oddzielne dla poszczególnych typów kapeluszy? A przynajmniej o wydzielenie panam, jako "gorącego" obecnie tematu? Pozdr, wojvv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mbs Napisano 8 Czerwiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 8 Czerwiec 2011 PS. W poznańskim sklepie Antylopa (tam, gdzie nabyłem moje trilby) są też kanotiery, a nawet cylindry, meloniki, kapelusze Indiany Jones'a, krawaty, parasole i jeszcze trochę innych sprzętów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mbs Napisano 12 Czerwiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 12 Czerwiec 2011 Panama wieczorem pasuje czy nie bardzo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 12 Czerwiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 12 Czerwiec 2011 To zależy jaka i do czego. Pozdrawiam, Dr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karczmarz Napisano 12 Czerwiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 12 Czerwiec 2011 Może niezbyt klasyczne nakrycia głowy, ale trudno odmówić im swoistego uroku Do kupienia w całkiem akceptowalnych cenach tu: http://www.univenter.com/cane-toad.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mbs Napisano 12 Czerwiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 12 Czerwiec 2011 To zależy jaka i do czego. Pozdrawiam, Dr Taka, jak zaprezentowałem w tym temacie viewtopic.php?f=1&t=181&start=140. Powiedzmy że 1) do spodni i koszuli na wierzch, żeby iść się wieczorem przejść po mieście, 2) do koszuli i marynarki i konkretniejsze wyjście do miasta 3) do krawata i jakąś uroczystość, niekoniecznie bardzo uroczystą - urodziny itp. Pytam, bo wydaje mi się, że po to panama jest słomkowa i jasna, żeby była przewiewna w miarę i chroniła przed promieniami słonecznymi, więc noszenie jej wieczorem, gdy jest już chłodniej i ciemno mija się trochę z celem i większy sens ma ubranie wtedy zwykłej fedory czy trilby, których nie mam, a mam panamę, więc wolałbym wiedzieć czy wszystko albo nic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 12 Czerwiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 12 Czerwiec 2011 No raczej nie ma z tym problemu. Pozdrawiam, Dr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mbs Napisano 12 Czerwiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 12 Czerwiec 2011 W sensie można i nie będzie to obciach jak frak na mszę o 13? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 12 Czerwiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 12 Czerwiec 2011 Nie sądzę. Panamy i kanotiery były stosowane do strojów wieczorowych. Pozdrawiam, Dr 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
frankenstein Napisano 12 Czerwiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 12 Czerwiec 2011 Dr Kilroy ma rację, bo na lato jest letni kapelusz, a zimę filcowy. Idiotyzmem byłoby wędrować w upalny wieczór w filcowym kapelutku i zapocić się w wieczorowym wdzianku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mbs Napisano 12 Czerwiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 12 Czerwiec 2011 Ok, dziękuję za wytłumaczenie. Po prostu czasami wieczory latem są chłodne, o czym przekonuję się już od dwóch lat, gdy zapominam zabrać bluzy na koncerty openerowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojvv Napisano 14 Czerwiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 14 Czerwiec 2011 Według mnie ten polski kapelusz wygląda "przaśnie", dlatego, że główka jest lub wydaje się odrobinę zaokrąglona. Natomiast kanotier Darcy Clothing ma główkę całkowicie płaską i wygląda bardziej "elegancko". (...) Dzisiaj dostałem przesyłkę. Główka kapelusza jest minimalnie wypukła a kapelusz ma ciemniejszy kolor od kanotiera ze strony Darcy Clothing. Mam trochę zastrzeżeń do wykończenia ronda, które w kilku miejscach jest lekko "postrzępione". Kanotier DC wygląda na sztywniejszy ale polski jest z pewnością bardziej przewiewny. Po przymiarce okazało się, że kapelusze o proporcjach kanotiera nie pasują do mojego kształtu twarzy (wyjściem byłoby noszenie ich na bakier). Za to dla żony był idealny Pozdr, wojvv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 14 Czerwiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 14 Czerwiec 2011 Mnie mimo wszystko ten z DC podoba się bardziej. Skoro sztywny, to lepszy. Pozdrawiam, Dr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 14 Czerwiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 14 Czerwiec 2011 Po przymiarce okazało się, że kapelusze o proporcjach kanotiera nie pasują do mojego kształtu twarzy (wyjściem byłoby noszenie ich na bakier). Tak sie je nosi viewtopic.php?f=7&t=601&start=90 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojvv Napisano 14 Czerwiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 14 Czerwiec 2011 Tak sie je nosi viewtopic.php?f=7&t=601&start=90 . Właśnie o taki sposób mi chodzi. Pozdr, wojvv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal. Napisano 15 Czerwiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 15 Czerwiec 2011 Ostatnio, w książce W. Cejrowskiego, natknąłem się fragment dot. panam. Padło w niej twierdzenie, że prawdziwe panamy zachowują swoją elastyczność i możliwość ich rolowanie, składania i innych form form molestowania tylko w klimacie ameryki środkowej (wysoka wilgotność i temperatura). Poza tym rejonem tracą swoje właściwości. Czy ktoś z posiadaczy "prawdziwej" panamy może się do tego odnieść? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
+Immune+ Napisano 15 Czerwiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 15 Czerwiec 2011 Mam panamę i co prawda nigdy nie byłem na terytorium Ameryki Południowej, ale myślę, że gnie się i roluje tak samo dobrze tutaj w Warszawie, jak w Quito. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fingor Napisano 15 Czerwiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 15 Czerwiec 2011 [...] myślę, że gnie się i roluje tak samo dobrze tutaj w Warszawie, jak w Quito.Wyborne Też wątpię w prawdziwość tego twierdzenia. Na stronie z tymi kapeluszami (o ile dobrze pamiętam na brentblack.com) było zamieszczone zdjęcia dżentelmena odwiedzającego Gizę w tradycyjnym podróżniczym stroju, którego elementem była panama w fasonie optimo. Z opisu wynikało, że ów pan ma ją lat kilkanaście i zawsze zwija ją do przechowywania w podróży, a była w stanie idealnym. Nie wydaje mi się, żeby zmiany temperatury i wilgotności powietrza miały tak drastyczny wpływ na zachowanie materiału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 16 Czerwiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 16 Czerwiec 2011 Ja akurat swoją zrolowałem viewtopic.php?f=1&t=572&start=376 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi