Skocz do zawartości

Kapelusze i inne - wszystko o eleganckim nakryciu głowy

elegant

Rekomendowane odpowiedzi

Z własnego doswiadczenia moge powiedziec, ze te sa najmniej ryzkowne jesli komus odpowiada ten fason, bo w fedorach profilowanie ronda ma olbrzymie znaczenie - bez przymiarki zakupy sa ryzykowne. W niektorych wygladam niestety jak pszczelarz, a nie o ten look mi chodzi ;)

Jak juz pisałem wole wariacje na temat panamy niz jej najklasyczniejsze wydanie.

Nie spiesze sie z zakupem, ale jak narazie skłaniam sie ku zamówieniu tutaj http://www.panamahatmall.com/panama_hat ... s_id=12553{62}137{32}5 i tutaj https://www.newyorkhatcotogo.com/category.php?CATID=1 .

Panowie,

dzisiaj po pracy zajrzałem do warszawskiego sklepu "Aleksandra" w CH Panorama. Firma w Warszawie i w Łodzi będzie działać jeszcze do końca czerwca. Zamówienia będzie można składać do połowy miesiąca, bo firma potrzebuje ok 10 dni na ich realizację.

Mamy ostatnią okazję, żeby w tej polskiej firmie z wieloletnimi tradycjami zamówić: kanotiery, letnie kapelusze panamopodobne (z innego włókna niż oryginalne panamy), oraz kapelusze jesienno-zimowe, np. meloniki i fedory z króliczego włosia.

Spróbuję jeszcze raz zaproponować złożenie wspólnego zamówienia. Czy byliby Panowie na nie chętni?

Pozdr,

wojvv

Kupiłem kapelusz i mam stres czy rzeczywiście wyglądam w nim dobrze, mam wrażenie, że rondo jest odrobinę za szerokie, a za wszelką cenę chcę uniknąć efektu kowboja, jakościowo jest dobry i z solidnego materiału, dość dobrze na głowie siedzi.

Rondo możesz uformować trzymając kapelusz nad czajnikiem z parą tak, żeby lekko (delikatnie, dosłownie kilka sekund) zwilżała kapelusz. Trzymasz spodnią (dolną) stroną ronda nad czajnikiem, wewnętrzna stroną dłoni delikatnie posuwistym ruchem przesuwasz po rondzie, jego krawędzie pod wpływem twoich ruchów będą lekko unosiły się do góry, jednocześnie też delikatnie się jeszcze bardziej filcując, dzięki temu tył będzie sztywniejszy. Czynność powtarzasz, aż osiągniesz oczekiwany efekt, jakim jest wymodelowanie kapelusza w ten sposób, był tył ronda był minimalnie uniesiony do góry, a przód naturalnie opadał. (Nawilżasz parą z czajnika tylko tylnią, spodnią/dolną cześć ronda kapelusza! Ona ma być lekko uniesiona do góry).

PS. Kiedyś robili to sprzedawcy przy kupnie kapelusza.

A fedorach Indiany Jonesa:

http://indygear.com/igfedora.html

http://indygear.com/igABstory.html

@Frankenstein, dziękuję za poradę, nie znałem tej techniki, myślę, że będzie pomocna i innym "nosicielom" na tym forum, to jest wiedza, która niestety zanika (tak jak polerowanie butów na wysoki połysk itp), a tutaj przydatna.

Strony o Indiana Jonesie znam, podobnie jak wizerunki jego fedory, ale dzięki za wklejenie, przyda się innym wielbicielom Doktora :)

Pozdrawiam A.

Niestety, strona ta zmieniła się na niekorzyść. Kiedyś wszystkie części ubiorów miały bogate ilustracje z odsyłaczami, gdzie je można kupić.

Odnośnie techniki, jeśli masz jakiś stary filcowy kapelusz to wypróbuj najpierw na nim. Ale wygląda, że udało mi się w miarę jasno opisać.

• 2 weeks later...

W jednym z poznańskim sklepów znalazłem ładną panamę, cena 230 zł, w środku taka metka, że panama coś tam coś tam (jak pójdę raz jeszcze to się przyjrzę). Dla mnie to dość dużo i jeśli mam kupić coś takiego, to muszę mieć pewność, że będzie to trwałe i ponoszę co najmniej kilka sezonów. Jak mogę "sprawdzić" taki kapelusz? Pani w sklepie powiedziała, że "raczej się nie roluje", to rolować nie będę. Na co jeszcze powinienem zwrócić uwagę? I czym się różni taka prawdziwa panama od jakiegoś zwykłego plecionego kapelusza za 70-100 zł?

W jednym z poznańskim sklepów znalazłem ładną panamę, cena 230 zł, w środku taka metka, że panama coś tam coś tam (jak pójdę raz jeszcze to się przyjrzę). Dla mnie to dość dużo i jeśli mam kupić coś takiego, to muszę mieć pewność, że będzie to trwałe i ponoszę co najmniej kilka sezonów. Jak mogę "sprawdzić" taki kapelusz? Pani w sklepie powiedziała, że "raczej się nie roluje", to rolować nie będę. Na co jeszcze powinienem zwrócić uwagę? I czym się różni taka prawdziwa panama od jakiegoś zwykłego plecionego kapelusza za 70-100 zł?

Nie kazda Paname mozna rolowac bez ryzyka uszczerbku na kształcie. Najlepsze do rolowania sa Panamy Colonial, ale robi sie to tylko dla wygody transportu, a nie w celu zmniejszenia objetosci podczas przechowywania. Trilby nie powinno sie rolowac, a pewnie taki był w sklepie.

Warto tez pamietac, ze w sklepach pod słowem Panama czesto kryja sie słomkowe kapelusze z najróżniejszych traw, a nie z prawdziwej Paja Toquilla.

Pierwsza roznica, ktora powina nas zaalarmowac jest własnie brak giętkosci.

Po drugie, warto zwrócic uwage co jest napisane wewnatrz kapelusza - producenci zwykle sie chwala, ze jest to wyrób reczny i ze pochodzi z Ekwadoru no i oczywiscie informuja, kto jest producentem - mozesz te dane sprawdzic w internecie.

Cena 200pln za prawdziwa Paname, to jest raczej dolna granica, wiec tym lepiej sprawdzic coz tam jest wewnatrz napisane.

Ja na Twoim miejscu przymierzyłbym kapelusz, sprawdził rozmiar, dowiedział sie od ekspedientki ile to jest cm (bo rozmiar moze byc podany na rozne sposoby) i jesli nie bedziesz z niego zadowolony, to zamowilbym cos z internetu.

Ja chyba na dniach bede zamawiał cos z http://www.panamahatmall.com/panama_hat_home.php

E, te mi się jakoś nie podobają za bardzo. W tym sklepie w Poznaniu też są, ogólnie jest bardzo duży wybór przeróżnych kapeluszy, męskich i damskich, jak ktoś będzie, to zapraszam na ulicę Podgórną.

BTW, co to jest potnik? Wchłania zapach potu czy zapobiega poceniu czy co?

Znalazłem na Allegro kanotiery: http://allegro.pl/kapelusz-kanotiera-i1631889451.html

Długo nie mogłem ich namierzyć - znalazłem je dopiero przypadkiem wchodząc do działu damskiego ;-)

Jest jeszcze 5 sztuk dostępnych a aukcja jest aktywna 14 godzin.

Dołączona grafika

ciekawy tylko jeszcze trzeba nieco zainwestować w resztę stroju ... chyba folklor krzczonowski, chociaż ten rodzaj kapeluszy był powszechnie noszony w Polsce i nie tylko przez chłopów jak element stroju roboczego

to dobrze że jest tendencja do powrotu do korzeni i sprawdzonych rozwiązań