Jan Napisano 13 Maj 2012 Zgłoszenie Share Napisano 13 Maj 2012 Albo są bardzo ładne, albo bardzo dobrze sfotografowane. To jest bardzo dobra firma. The Manhattan - boski. gdzie można jest kupić? Może tutaj: http://optimohats.com/#/hat_shop/ Z tego co wiem, to sprzedaja swoje kapelusze w swoich sklepach - lista na stronie. Jak poszukasz to znajdziesz o nich troche info i fajnych filmów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mbs Napisano 24 Maj 2012 Zgłoszenie Share Napisano 24 Maj 2012 Czy usunięcie potnika z delikatnie za ciasnej panamy spowoduje, że będzie ona lepiej dopasowana (nie trzeba jej będzie wciskać na głowę)? Czy bez potnika noszenie kapelusza może być nieprzyjemne dla głowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 25 Maj 2012 Zgłoszenie Share Napisano 25 Maj 2012 Czy usunięcie potnika z delikatnie za ciasnej panamy spowoduje, że będzie ona lepiej dopasowana (nie trzeba jej będzie wciskać na głowę)? Czy bez potnika noszenie kapelusza może być nieprzyjemne dla głowy? Możliwe, że od potu jeszcze bardziej skurczy się kapelusz, a trawa może drapać w czoło. Nie myślałeś żeby skorzystać z rozciągania kapelusza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mbs Napisano 25 Maj 2012 Zgłoszenie Share Napisano 25 Maj 2012 Myślałem i właśnie ucieszyłem się, jak Franki napisał, że panamę też da się rozciągnąć, bo pani w sklepie powiedziała, że słomki popękają i że się nie da. To drapanie w czoło właśnie najbardziej mnie martwi. Czyli co, musiałbym kupić taki ficzer do rozciągania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam Granville Napisano 25 Maj 2012 Zgłoszenie Share Napisano 25 Maj 2012 Ficzery do rozciągania są u modystek i w sklepach kapeluszniczych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kyle Napisano 25 Maj 2012 Zgłoszenie Share Napisano 25 Maj 2012 możliwość rozciągnięcia dotyczy wyłącznie panam z trzciny z Ameryki Południonej, czy również krajowych (azjatyckich?) odpowiedników? te drugie nie są tak elastyczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 25 Maj 2012 Zgłoszenie Share Napisano 25 Maj 2012 możliwość rozciągnięcia dotyczy wyłącznie panam z trzciny z Ameryki Południonej, czy również krajowych (azjatyckich?) odpowiedników? te drugie nie są tak elastyczne Nigdy tego nie robiłem, dlatego wybrałbym się do kapelusznika i z nim pogadał, a jesli kapelusz jest za mały to chyba warto spróbować nawet jeśli miałby sie zniszczyć. EDIT: Proc myslał chyba o jakims zamówieniu, więc może warto z tego skorzystać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kyle Napisano 25 Maj 2012 Zgłoszenie Share Napisano 25 Maj 2012 pytałem bardziej teoretycznie tudzież w trosce o kapelusz saint benji (chyba kupował w Polsce), sam się chyba wybiorę na rozciąganie, mam panamę z Ekwadoru, i pomimo, że mierzyłem głowę starannie i nawet dodałem zapas, to mogłaby być luźniejsza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mbs Napisano 25 Maj 2012 Zgłoszenie Share Napisano 25 Maj 2012 Nigdy tego nie robiłem, dlatego wybrałbym się do kapelusznika i z nim pogadał, a jesli kapelusz jest za mały to chyba warto spróbować nawet jeśli miałby sie zniszczyć.No poszukam jakiegoś w Poznaniu i pójdę. Z drugiej strony nie jest na tyle za mały, żeby nie dało się go nosić, więc jednak szkoda pieniędzy, gdyby miał się zniszczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 25 Maj 2012 Zgłoszenie Share Napisano 25 Maj 2012 Nigdy tego nie robiłem, dlatego wybrałbym się do kapelusznika i z nim pogadał, a jesli kapelusz jest za mały to chyba warto spróbować nawet jeśli miałby sie zniszczyć.No poszukam jakiegoś w Poznaniu i pójdę. Z drugiej strony nie jest na tyle za mały, żeby nie dało się go nosić, więc jednak szkoda pieniędzy, gdyby miał się zniszczyć. Panama nie powinna. Ja jak zakładam kapelusz na głowę, to czuję, że jest delikatnie obcisła, co zupełnie ustepuje pod wpływem wilgoci. Moja uwaga o uszkodzeniu dotyczyła słomianych kapeluszy "niewiadomozczego". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam Granville Napisano 25 Maj 2012 Zgłoszenie Share Napisano 25 Maj 2012 W Poznaniu mają taki "fiuczer" w "Antylopie" na Podgórnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 25 Maj 2012 Zgłoszenie Share Napisano 25 Maj 2012 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mbs Napisano 25 Maj 2012 Zgłoszenie Share Napisano 25 Maj 2012 W Poznaniu mają taki "fiuczer" w "Antylopie" na Podgórnej.Tam właśnie kupowałem kapelusz. W takim razie przejdę się do nich. Dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ixix Napisano 25 Maj 2012 Zgłoszenie Share Napisano 25 Maj 2012 Jeżeli kapelusz jest trochę za szeroki na bokach i za wąski wzdłuż, to takie coś też byłoby dobre czy lepszy byłby hat jack ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam Granville Napisano 25 Maj 2012 Zgłoszenie Share Napisano 25 Maj 2012 Najlepiej, jak to zrobi kapelusznik. Kosztuje niewiele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciato Napisano 25 Maj 2012 Zgłoszenie Share Napisano 25 Maj 2012 Panowie, z Waszego doświadczenia jaki rozmiar panamy wybrać przy rozmiarze głowy 58cm ? Kapelusze są w rozmiarach 58 i 60 cm. Czy zapas 2 cm jest ok, czy liczyć, że 58 się rozejdzie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 25 Maj 2012 Zgłoszenie Share Napisano 25 Maj 2012 Ja bym brał 58, chyba ze ciasno mierzyles:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciato Napisano 26 Maj 2012 Zgłoszenie Share Napisano 26 Maj 2012 Trochę się boję tak na styk a nie chciałbym paradować w pomieszczeniach z pręgą na czole , z drugiej strony 2 cm luzu w obwodzie to może być już za dużo. Ja bym brał 58, chyba ze ciasno mierzyles:) Jaki luz jest u Ciebie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam Granville Napisano 26 Maj 2012 Zgłoszenie Share Napisano 26 Maj 2012 Zwęzić kapelusz (w pewnych granicach) jest łatwo: pod potnik wkłada się piankowy pasek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 26 Maj 2012 Zgłoszenie Share Napisano 26 Maj 2012 Jaki luz jest u Ciebie ? Delikatny, zdroworązsądkowy tzn. mierzyłem bez zaciskania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciato Napisano 26 Maj 2012 Zgłoszenie Share Napisano 26 Maj 2012 Delikatny, zdroworązsądkowy tzn. mierzyłem bez zaciskania. Nie ułatwiasz mi Pomierzę się w takim razie jeszcze raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 26 Maj 2012 Zgłoszenie Share Napisano 26 Maj 2012 Delikatny, zdroworązsądkowy tzn. mierzyłem bez zaciskania. Nie ułatwiasz mi Pomierzę się w takim razie jeszcze raz. Ok, bierz 58 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leto73 Napisano 27 Maj 2012 Zgłoszenie Share Napisano 27 Maj 2012 Czy usunięcie potnika z delikatnie za ciasnej panamy spowoduje, że będzie ona lepiej dopasowana (nie trzeba jej będzie wciskać na głowę)? Czy bez potnika noszenie kapelusza może być nieprzyjemne dla głowy?Usunięcie potnika powinno dać ok.1 cm luzu, więc nie trzeba będzie wciskać panamki na siłę. Panama jest delikatnym i miękkim surowcem, dlatego, moim zdaniem, brak klasycznego skórzanego potnika (który lubi przyklejać się do czoła) zapewni dużo więcej komfortu w użytkowaniu. Rozciąganie raczej odradzam, chyba, że kapelusz jest bez potnika. W takim wypadku kapelusz bez bólu można powiększyć o 2-3 cm, w przypadku luźnych splotów nawet bardziej. Przy rozciąganiu kapelusza z potnikiem należy najpierw go wypruć, kapelusz rozciągnąć i wszyć nowy, większy potnik. Miłej zabawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karczmarz Napisano 28 Maj 2012 Zgłoszenie Share Napisano 28 Maj 2012 Coś moje zdolności wyszukiwania szwankują bo nie mogę znaleźć odpowiedzi na dość głupie pytanie: Czy są jakieś sytuacje gdzie w zamkniętym pomieszczeniu można pozwolić sobie na niezdejmowanie kapelusza? (głównie chodzi o codzienne czynności: czy w sklepie spożywczym kupując bułki na śniadanie trzeba zdjąć kapelusz, albo czy jadąc komunikacją miejską należy zdjąć kapelusz (swoją drogą gdzie go trzymać, jeśli np. mamy do tego jeszcze torbę/parasol a chcielibyśmy móc się złapać poręczy ), albo zakładając, że przechodząc przejściem podziemnym kapelusza nie trzeba zdejmować, to czy na peronie metra już się powinno go zdjąć czy nie? Albo wchodząc do budynku, w którym szatnia znajduje się na innym piętrze (np. na dole i aby do niej dojść trzeba trochę pochodzić), kapelusz zdejmujemy dopiero wraz z reszta ubrania zostawiając w szatni, czy może jakoś wcześniej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damiance Napisano 28 Maj 2012 Zgłoszenie Share Napisano 28 Maj 2012 Karczmarzu pytasz teoretycznie czy na serio rozważasz zakup? pozdrawiam D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi