czwo Napisano 12 Lipiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 12 Lipiec 2014 Również proszę o radę, gdyż nie jestem pewny czy dobrze rozumiem tabelę rozmiarów Bexley... Rozmiar mojej stopy to 27,9 cm. Czy powinienem zatem kupić buty w rozmiarze 45? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
White Haven Napisano 12 Lipiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 12 Lipiec 2014 Bexley ma rozmiarówkę zbliżoną do polskich sieciówek. Bierz ten sam rozmiar co zwykle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lathlaer Napisano 14 Lipiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 14 Lipiec 2014 Ja mam pytanie dot. dopasowania prawideł - jak sprawdzić, czy są one dobrze dopasowane do rozmiaru buta? Kupiłem sobie monki Yanko (model 306 burgundy) w rozmiarze 41.5 i mam do nich prawidła Saphir w rozmiarze 41 EUR - może kolega saphir.pl będzie zorientowany, czy taka kombinacja jest w porządku czy też powinienem był wziąć rozmiar większe? W pięcie są super dopasowane, nie wchodzą lekko, ale i nie muszę ich jakoś szarpać specjalnie. Nie wiem jak to powinno wyglądać po bokach/na podbiciu. Z góry dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saphir.pl Napisano 14 Lipiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 14 Lipiec 2014 Powinno być OK. Przy tym rozmiarze zazwyczaj pasują prawidła Saphir 40 lub 41 właśnie. Jeżeli 41 weszło bez używania nadmiernej siły to powinno być optymalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lathlaer Napisano 14 Lipiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 14 Lipiec 2014 Dziękuję, uspokoiłeś mnie. Tak to już jest jak się kupi piękne, nowe buty po raz pierwszy - człowiek dmucha na zimne i obchodzi się z nimi jak z jajkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saphir.pl Napisano 14 Lipiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 14 Lipiec 2014 Doskonale rozumiem. Nie zapomnij jednak się nimi również nacieszyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
123 Napisano 15 Lipiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 15 Lipiec 2014 Również proszę o radę, gdyż nie jestem pewny czy dobrze rozumiem tabelę rozmiarów Bexley... Rozmiar mojej stopy to 27,9 cm. Czy powinienem zatem kupić buty w rozmiarze 45? Długość mojej stopy to 27,5 cm i zamawiałem rozmiar 42,5, buty leżą idealnie. Tobie bym proponował rozmiar 43. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czwo Napisano 16 Lipiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 16 Lipiec 2014 To teraz jestem zdezorientowany... Mam prawidła Bexley w rozmiarze 44 i są ciut za małe na buty w rozmiarze 44 od Kazara, które pasują mi idealnie. Buty z Massimo Dutti też noszę w rozmiarze 44. Według tabeli Bexley powinienem zakupić rozmiar 45 lecz boję się że będą za duże... Rozmiaru 43 nie nosiłem już od podstawówki lecz rzeczywiście moja stopa różni się niewiele od Twojej. Czy ktoś zatem mógłby porównać rozmiarówkę Bexley do Kazara lub Massimo Dutti? Byłbym ogromnie wdzięczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_harry Napisano 19 Lipiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 19 Lipiec 2014 Nie wiem czy wrzucic temat do "rozmiarówka" czy do "marka Barker". Zastanawiam się czy kupiłem za duże buty czy nie, jestem ciekaw waszego zdania. Buty noszę trzeci dzień, jestem bardzo zadowolony, wygodne, dość efektowne. Bardzo mi sie podoba niestandardowe rozwiązanie przyszwy. Zastanawia mnie czy mam dopasowane buty, czy też nie i kopyto tego kształtu jest nie dla mnie? Mam standardową, moim zdaniem, stopę. W bucie mam wolne miejsce w kierunku czubka buta - około 1,5 cm - moze nawet 2. Stopa jest dobrze trzymana w miejscach zaznaczonych szlaczkiem po obu stronach (foto) Gdyby but był mniejszy to uciskałby mnie z obu stron. Całe buty sa nieco dłuższe i zmuklejsze od innych które noszę (mają zresztą dosć "odstawioną" podeszwę). Jak wygląda to u was? Zawsze stopa wypełnia but do końca? U mnie w żadnych w sumie butach tak nie jest ale w tych wyjątkowo duzo miejsca zostało. But rozmiar 42. Stopa - standardowo 42 - takie nosze w 90% wypadków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 19 Lipiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 19 Lipiec 2014 Brak foto, ale aż się boję zobaczyć... Edit: już foto jest. Przyszwa mi się nie podoba. Moim zdaniem kupiłeś za duże buty o za małej tęgości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_harry Napisano 19 Lipiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 19 Lipiec 2014 Sugerowałem sie normalnym rozmiarem jaki noszę. Tęgość F (rozmiar 42/8). Może faktycznie 41 z tęgością G rozwiązałoby problem. Zreszta moze zmierze but wewnatrz? przeciez 42 to 42- nie może być aż takie duże, to chyba kopyto takie zastosowano... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 19 Lipiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 19 Lipiec 2014 Buty po zasznurowaniu powinny dobrze trzymać stopę. Jeśli tak jest, to rozmiar jest dobry (oczywiście nie powiny uciskać i powinna być możliwość chodzenia bez walki). Ilość luzu przed zasznurowaniem nie ma znaczenia, to może być jedynie kwestia estetyki - np. wydaje mi się, że but wygląda na zbyt duży ("kajak"). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_harry Napisano 19 Lipiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 19 Lipiec 2014 But jest tylko odrobine dluzszy od pozostalych butow jakie noszę. Nigdy nie nosze butów które moga razić mnie w palce. Po zasznurowaniu dobrze trzyma stopę, stopa opiera sie w bocznych rejonach buta, przy przesunieciu stopy do przodu na sile z tylu nie włożę palca - jest tam miejsce na polowe palca. Czy ktos ma taka stopę która wypełni ten wąski nosek? A powyższym chyba odpowiedziałem sobie na pytanie: szerszy but i krótszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcines Napisano 21 Lipiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 21 Lipiec 2014 Witam wszystkich to moja pierwsza aktywność na tym forum Mam pytanie czy warto kupować te buty http://www.herringshoes.co.uk/product-info.php?&brandid=2&shoeid=5125 w tej cenie? Oraz drugie pytanie czy rozmiarówka Baker różni się znacząco od rozmiarówki Loake (tęgość G) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 21 Lipiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 21 Lipiec 2014 1. Można (w tej cenie), ale nie będzie to rewelacyjna skóra. Z drugiej strony dziękujemy, że nie zaczynasz aktywności na forum od pytania o czarne oksfordy do 500 zł, tylko zrobiłeś już jakiś wysiłek:) 2. Znacząco nie, zależy od kopyt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 22 Lipiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 22 Lipiec 2014 Oraz drugie pytanie czy rozmiarówka Baker różni się znacząco od rozmiarówki Loake (tęgość G) Barker robi bardzo różne modele; generalnie - tak, kopyta butów, które posiadam, są węższe (rozmiarówka podobna do bardziej ekskluzywnych marek angielskich). Buty 8G Barkera są wyczuwalnie mniejsze od Loake 8F. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 22 Lipiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 22 Lipiec 2014 Buty 8G Barkera są wyczuwalnie mniejsze od Loake 8F. Tu nie mogę się zgodzić, przynajmniej na bazie niewielkich doświadczeń, które posiadam. Noszę zwykle 8F, czasami 8,5. Mam 8F Loake Design. Mam także Barkery Handcrafted; tu zdecydowałem się przy zakupie online na 7,5G i był to dobry wybór. Na tej podstawie mogę wnioskować, że 8G Barkera są większe niż 8F Loake. Z tym że przy pół rozmiaru różnicy i zmianie tęgości, nie mówiąc już o kopytach, wrażenia mogą być subiektywne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 22 Lipiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 22 Lipiec 2014 Barker ma serie z zaniżoną rozmiarówką, więc trzeba uważać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
3dwa1 Napisano 22 Lipiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 22 Lipiec 2014 Witam.Chciałbym zasięgnąć porady jaki rozmiar Loake wybrać. Mam stopę długości 26cm, szerokość 10,5cm. Planuję zakup tego modelu http://www.ebay.co.uk/itm/Loake-805-black-classic-toe-cap-Oxford-shoes-width-fitting-F-/181462897961?pt=UK_Men_s_Shoes&var=&hash=item2a40081529. Jaki rozmiar wybrać? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
123 Napisano 24 Lipiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 24 Lipiec 2014 To teraz jestem zdezorientowany... Mam prawidła Bexley w rozmiarze 44 i są ciut za małe na buty w rozmiarze 44 od Kazara, które pasują mi idealnie. Buty z Massimo Dutti też noszę w rozmiarze 44. Według tabeli Bexley powinienem zakupić rozmiar 45 lecz boję się że będą za duże... Rozmiaru 43 nie nosiłem już od podstawówki lecz rzeczywiście moja stopa różni się niewiele od Twojej. Czy ktoś zatem mógłby porównać rozmiarówkę Bexley do Kazara lub Massimo Dutti? Byłbym ogromnie wdzięczny. Mam model Stanford 42,5 i Camden 43, pierwsze leżą idealnie, drugie mają trochę luzu. Wg mnie Twój rozmiar w Bexley to 43. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_harry Napisano 14 Sierpień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 14 Sierpień 2014 Wracając do tematu moich nieszczęsnych Barkerów które są na mnie za długie: na zdjęciu trzy buty rozmiaru 8 (42). Różnica moim zdaniem dość znaczna. I tu mnie boli: Loake sa idealne, jak widać Barkery w palcach są za dlugie o ok. 1,5 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiryt Napisano 15 Sierpień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 15 Sierpień 2014 Sam mając wiele problemów z rozmiarówką, przy coraz większej liczbie zbadanych butów dochodze do wniosku, iż są spore różnice między producentami odnośnie szerokości, długości buta oraz możliowści dopasowania go do konkretnej stopy. Podpinam obrazek zassany z internetu który może zobrazować jak kształtuje się długośc buta w zalezności od smukłości noska. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_harry Napisano 17 Sierpień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 17 Sierpień 2014 Jak już sobie porozmawialismy na temat rozmiarówki, jak już ponarzekałem że kupiony numer 42 jest długości torpedy, nie pozostaje mi nic innego zak zapytać: Panowie, czy jest możliwe zmniejszenie butów "od noska"? Zastanawiam się, czy szewc który zajmuje się szyciem butów na miarę (?) lub szewc który potrafi naprawdę zająć się butami mógłby coś takiego zrobić? Zozszyć buty, zmienić kształt/zmniejszyć nosek, przerobić podeszwę, podzelować buty i oddać mi je do szczęśliwego noszenia? Reszta buta pasuje mi idealnie, cudownie się w nich chodzi, sa wygodne. Tylko ten nosek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
White Haven Napisano 17 Sierpień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 17 Sierpień 2014 Na mój nos chyba się nie da. Może spróbuj czymś wypełnič nosek? (np.: watą) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_harry Napisano 17 Sierpień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 17 Sierpień 2014 Eeeee..... No nie o to mi chodzi.... Nie musza byc wypelnione bo calosc buta trzyma stope bardzo dobrze i stopa sie nie przesuwa. Chodzi o zasaade i wlasne odczucia: nie czuje sie komfortowo z takim czubem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi