Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W każdym bądź razie, Panowie, markę Allen Edmonds podał Pirat, jako posiadającą w swojej ofercie obuwie klasyczne w dużych rozmiarach. Tak w istocie jest, ale skoro nie wysyłają do Polski... to może znacie inne sklepy internetowe, w których kupię klasyczne buty z wkładką 31,5cm?

Ale 31,5cm to chyba nie jest 49 (jak pisałeś wcześniej)? Ja bym obstawiał 47 (może 47,5), 12UK (może 13UK) a to już otwiera nowe możliwości: http://www.pediwear.co.uk/search/index.php

w 13 wyskoczy Ci kilkanaście, a w 12 kilkadziesiąt par wiedenek.

Podłączyłem się pod zapytanie kolegi. W każdym razie 31,5 to najczęściej = 47,5 = nieosiągalne w polskich sklepach stacjonarnych. Nie wliczając firmy Nike :)
Opublikowano

W każdym razie 31,5 to najczęściej = 47,5 = nieosiągalne w polskich sklepach stacjonarnych. Nie wliczając firmy Nike :)

Popełniasz standardowy błąd, przyrównując rozmiarówkę sportową do klasycznej.
W takim razie dlaczego w sklepach typu Ryłko, Kazar każdy but rozmiaru 46 (ich największy rozmiar) jest za mały?
Opublikowano

Buty, o których tutaj zazwyczaj rozmawiamy to zupełnie inne standardy. Oczywiście niekoniecznie muszą być o wiele droższe. Po prostu istnieją pewne kanony w ustalaniu tabel rozmiarowych. Pomimo faktu, że firmy często posługują się innymi wzorcami oraz poszczególne modele są konstruowane na różnych kopytach - nie spotkałem się jeszcze z sytuacją, żeby różnice w obrębie danej stopy wynosiły więcej aniżeli 1 rozmiar. Sposób konstrukcji butów szytych z niewyjmowalną wkładką w pewien sposób określa limity dla możliwości opracowywania długości i tęgości kopyt. Jeżeli rzeczywiście potrzebujesz butów w rozmiarze 13 lub 14 UK to musisz mieć naprawdę długie i tęgie stopy - skoro w większości 10 i 10,5 długość wkładki jest w granicach 30-31 cm.

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Rozumiem. Skoro w Polsce buty klasyczne są dla mnie praktycznie niedostępne w sklepach stacjonarnych, to gdzie [na jakich stronach www] powinienem ich szukać? Budżet? Na studencką kieszeń :)

Bartek już Ci odpowiedział co zrobić:

Proponuję napisać post w innym niż ten dziale - np. "Mam __ do wydania na". Na pewno ktoś Ci pomoże, o ile dokładnie opiszesz czego szukasz i za jaką kwotę.

link do wątku: http://www.forum.bespoke.pl/viewtopic.php?f=1&t=599 proponuję obejrzeć zanim się konkretnie zapytasz gdyż pytania obuwnicze są w nim dość popularne ;)
Opublikowano

Panowie, jak byście porównali tęgość bexleyowskiego kopyta z np. Loake albo innymi angielskimi firmami? Na stronie piszą, że ich tęgość to EE, pokrywa się to z rzeczywistością?

Opublikowano

Jaki rozmiar Barker Harrison (kopyto 29) ma szansę pasować na stopę 27cm? Czy ktoś je ma lub zna i mógłby doradzić? Waham się pomiędzy 6.5F a 7F.

Punkty odniesienia:

- Grenson Tom (kopyto 204) pasują idealnie w rozmiarze 6.5F.

- Sanders Stockholm (kopyto KEN) 6.5F są "o włos" za krótkie, szerokość OK.

- Crockett & Jones, niestety nie zanotowałem modelu (ale z nieokrągłym noskiem, więc może na kopycie 348), w 7E wydawały się nieco za długie, chociaż szerokość OK.