Skocz do zawartości

Dobrze ubrany mężczyzna

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dlatego,ze w Polsce jest bardzo mało mężczyzn ,którzy zdecydowaliby się na ubranie tak kolorystycznie odjechanych zestawow. A szkoda:)

Polacy robią mądrze :) Na zdjęciu w żółtej marynarce jest Murzyn, który za sprawą swojej karnacji wygląda w takim mocnym kolorze świetnie, podczas gdy bladoskóry Polak wyglądałby tragicznie.

Plus+

Polak tak łatwo z siebie pajaca nie zrobi

Nikomu nie przeszkadza słowo Murzyn? Moim zdaniem w polszczyźnie stoi obok pedała i jest obraźliwe.

Ale jak rozumieć "Polak z siebie pajaca nie zrobi"? Boję się napisać jak to ja rozumiem, bo mam nadzieję, że jednak nie "to" autor miał na myśli.

Opublikowano

Również z ogromnym przejęciem próbuję po nocach odgadnąć meandry tej dyskusji, co kierowało poszczególnymi osobami, że napisali takiego, a nie innego posta. Niestety, moje wielodniowe badania i śledztwo, w żaden sposób nie przybliżyło mnie do poznania tajników enigmatycznych konstrukcji wypowiedzi oraz kodu, zawartego w poszczególnych słowach. W rozwiązaniu tej tajemnicy, pomóc nam może tylko Poirot

Dołączona grafika

Opublikowano

Nikomu nie przeszkadza słowo Murzyn? Moim zdaniem w polszczyźnie stoi obok pedała i jest obraźliwe.

Ale jak rozumieć "Polak z siebie pajaca nie zrobi"? Boję się napisać jak to ja rozumiem, bo mam nadzieję, że jednak nie "to" autor miał na myśli.

To jest absurd i hiperpoprawność polityczna. Słowo "murzyn" nigdy w języku polskim nie oznaczało "czarnucha", "brudasa", etc. tylko było określeniem człowieka rasy czarnej, tak jak "indianin" jest okresleniem rdzennego mieszkańca Ameryki. Jeśli mi Pan nie wierzy, to proszę o skorzystanie ze słownika j. polskiego, który ma takie samo zdanie, jak ja :).

Edit:

Wikipedia też tak uważa: http://pl.wikipedia.org/wiki/Czarna_rasa_cz%C5%82owieka

:D.

Opublikowano

Ja nie rozumiem co jest obraźliwego w słowie Murzyn. W dodatku pisanym dużą literą. Nie wiem dlaczego uważa się je za obraźliwe i nie widzę innego równie krótkiego i wygodnego synonimu. Afroamerykanin? To się tyczy tylko czarnych z Ameryki. Czarny? To jest dopiero niemiłe chyba. Osoba rasy negroidalnej? Plissss...

Sorry z OT.

Opublikowano

"Językoznawca Jerzy Bralczyk uważa, że nie należy usuwać z języka tradycyjnych słów na określenie narodowości, ale używać ich w pozytywnym kontekście[6]. Przykładem jest słowo Murzyn określające człowieka o czarnym kolorze skóry. Jeszcze kilkanaście lat temu było ono w języku polskim całkowicie neutralne, dziś niektórzy sugerują zastępowanie go przez słowo "czarnoskóry" choć nie wszystkim kojarzy się ono pejoratywnie."

źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Poprawno%C ... olitycznej

Słownik także podobnie uważa. Żaden szanujący się językoznawca nie uzna słowa "Murzyn" za obraźliwe.

Opublikowano

Jasne, można napisać Afroafrykanin :), jak to niedawno zaproponował Igor Zalewski. Kolego dżon, nie chcę oceniać Twojej wypowiedzi, ale niczym innym, jak dyletanctwem jest porównywanie sformułowania powszechnie konotowanego pejoratywnie z nazwą przedstawiciela konkretnej rasy ludzkiej.

Sądzę, że również inni również boją się teraz tego, co napiszesz ;).

Opublikowano

ok

Oczywiście możemy mieć inne zdanie, ja zostaje przy swoim.

Widzę, że jednak mój mózg za bardzo zaszalał, więc przepraszam Caporegime za nadinterpretacje.

@sergiusz

Opinia Jerzego Bralczyka jest opinią profesora językoznawstwa Jerzego Bralczyka i niczym więcej.

Chciałbym zauważyć, że uważasz, że językoznawca, który uważa inaczej "się nie szanuje".

@kyle

no comments

Opublikowano

Osobiście nie odbieram określenia Murzyn za obraźliwe - chociaż z pewnością może zostać użyte jako obraźliwe w konkretnym przypadku.

Ale czy musimy na tym forum używać zwrotów klasyfikujących i generalizujących typu

(...)Żaden szanujący się językoznawca nie uzna słowa "Murzyn" za obraźliwe.(...)

?

Dodam że to nie słowniki, wikipedia mają opinię, a ludzie którzy stoją za tymi dziełami.

Mamy na sali językoznawców, więc pewnie niedługo wytoczą swoje działa : )

PS. Pewnie temat zostanie wydzielony - ale i tak przepraszam za offtopowanie.

Opublikowano

Poważnie mówiąc, to nie praca dla językoznawcy, a antropologa.

Wyróżniamy kilka typów fizjonomii ludzkiej, jak: Murzyn, Mulat, Metys, Kreol, Zambos, etc. i są to pojęcia wykorzystywane w pracach naukowych.

Opublikowano

Brytyjski prawicowy polityk i eurodeputowany, Nigel Farage, którego poglądy polityczne bardzo podzielam :D, może nie jest wielkim wzorem, ale w europejskiej klasie politycznej stanowi według mnie ścisłą czołówkę.

Lubi eksperymentować i chociaż czasami mu to nie wychodzi, to generalnie rzecz biorąc dobre stylizacje zdarzają mu się o wiele częściej niż innym politykom na kontynencie, o Polsce nawet nie wspominając.

Pierwszego zdjęcia nie trzeba komentować; drugie natomiast jak widzimy, to sytuacja i strój domowy.

Dołączona grafika

Dołączona grafika