Fingor Napisano 2 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 2 Marzec 2011 Większość z nas letnie marynarki kojarzy z tropikalnymi wełnami, ewentualnie z lnem. Szukając marynarki na to lato trafiłem jednak na tyle klasyczną, co niespotykaną w Polsce alternatywę. Z tego, co udało mi się dowiedzieć jest to bawełniana tkanina, tkana w taki sposób, że powierzchnia fałduje się, tworzą się regularne wypukłości i zagłębienia. Dzięki temu mniej tkaniny przylega do ciała, co w połączeniu z faktem, że bawełna jest bardzo przewiewna daje większy komfort latem. Materiał jest zazwyczaj w równy prążek, istnieje też odmiana w kratkę zwana gingham. W krajach anglosaskich (szczególnie w Stanach) jest to część letniego kanonu ubioru. W Polsce jednak nigdy się z czymś takim nie spotkałem. Czy ktoś z Was nie widział marynarek z tego materiału w Polskich sklepach, czy chociażby w europejskich internetowych? Pozostaje jeszcze kwestia tłumaczenia - jeśli ktoś w ogóle tłumaczy nazwę seersucker, to używa słowa "kora". Możliwe, że to to samo, jednak u nas budzi to raczej skojarzenia z marnej jakości pościelą Poniżej parę przykładów: http://s7d4.scene7.com/is/image/BrooksBrothers/523M_RED?$ProductImages$ http://s7d4.scene7.com/is/image/BrooksBrothers/373M_BLUE?$ProductImages$ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pszemau Napisano 7 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 7 Marzec 2011 W zeszłym sezonie była taka klasyczna jednorzędowa marynarka w biało-granatowy prążek w H&M. Teraz trafiły na salony - kilka dni temu widziałem w RC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fingor Napisano 7 Marzec 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 7 Marzec 2011 Dzięki za podpowiedź, sprawdzę z pewnością Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pszemau Napisano 7 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 7 Marzec 2011 Ale te w RC do tanich nie należały. Ja zaś od siebie dodam, że drogo bym takiej marynarki nie kupił - w podanych wyżej przykładach dwa pierwsze wyglądają mi beznadziejnie z niewadomych powodów - być może fizys modela ma na to walny wpływ, a czwarta, na Willu z ASW, wygląda faktycznie jak sprana pościel z kory w nadbałtyckim pensjonacie. Plastikowe guziczki, również charakterystyczne dla bielizny pościelowej, nie ratują tu sprawy. Jedyna z marynarek, jaka mi się podoba, to ta na gościu ze zdjęcia Sartorialista. Ale też trudno się spodziewać, żeby od razu wyglądać jak z sartorialista tylko dlatego, że ma się marynarkę z kory Ale tanią w jakimś haemie bym łyknął faktycznie. Może KappAhl w tym roku będzie miał ciekawe i niedrogie kolekcje na taki "nasz" casual? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m.z. Napisano 7 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 7 Marzec 2011 Na pierwszych dwóch zdjęciach fatalnie dobrane są spodnie i muchy. Jak na tak mocno sportową stylizację pierwsza ma także za krótkie klapy. Zdjęcie nr.3 jest najlepsze, bo ta marynarka niesamowicie koresponduje z twarzą noszącego, poza tym nie widzimy jej całej, a tylko idealnie uchwycony kawałek co zaburza ocenę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Janusz Napisano 7 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 7 Marzec 2011 Tyle, że marynarka ( + stylizacja ) z tego materiału z definicji jest raczej typowo wakacyjna, a nie super formalna do biura. No i chyba pasująca już raczej starszym Panom, pewnym swojego ubioru, a więc mogącym sobie pozwolić na większą dawkę eleganckiego luzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fingor Napisano 7 Marzec 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 7 Marzec 2011 Pierwsze dwa zdjęcia to Brooks Brothers, nie spodziewajmy się po amerykańskim klasyku lekkich linii niezwykłych stylizacji Co do RC - w krakowskim sklepie przeceny szybko dobijają do absurdalnych poziomów, trzeba tylko poczekać. Mimo, że wiosenno-letnie kolekcje zadebiutowały już w sklepach, to z letnimi marynarkami posucha, pomijając fakt, że większość znanych marek lansuje fason ledwo zakrywający pas w spodniach z niższym stanem. Z tańszych opcji widziałem w KappAhlu casualową granatową lnianą marynarkę half-lined, niestety leżała jak wór (może to kwestia egzemplarza, ramiona były ewidentnie zdefasonowane). Massimo Dutti ma w swojej ofercie marynarki z bawełny i bawełny z lnem, ale cena prawie tysiąc złotych nie wygląda na zbyt adekwatną do jakości. Może z czasem pojawi się tego więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojvv Napisano 18 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 18 Marzec 2011 Dzisiaj w jednym z warszawskich TK MAxxów (przy Marszałkowskiej) widziałem kilka jednorzędowych "seersuckerów". W biało-granatowe paski (a może w kratkę?). Rozmiary raczej "komunijne", ale jeśli nosicie polski rozmiar 52 lub mniejsze i chcecie "seercuckera", to szable w dłoń i do TK Maxxa. Pozdr, wojvv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz_ Napisano 18 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 18 Marzec 2011 Również na Śląsku w M1 w Czeladzi widziałem taką marynarkę. Ta jednak w ładną krateczkę w rozmiarze 50. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fingor Napisano 18 Marzec 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 18 Marzec 2011 Cóż, jak będzie szansa na weekend w Warszawie, to sprawdzę na pewno Nie spojrzeliście może na ceny? Szukając letnich marynarek wpadłem już na parę, które mają szanse się sprawdzić, więc chciałbym widzieć, czy w ogóle jest sens wyjeżdżać po seersucker. Akurat rozmiar 52 mi pasuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość gccg Napisano 18 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 18 Marzec 2011 "Ogromny" wybor wszelkich mozliwych seersucker'owatosci http://www.josbank.com/menswear/shop/BS ... =&filters= Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość gccg Napisano 18 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 18 Marzec 2011 Seersuckers uwazam za niezbyt latwe do kombimowania z czymkolwiek. Trzeba po prosty stanac przed lustrem przez dluzszy czas. U Jos A Bank nabylem spodnie seersucker wlasnie te: http://www.josbank.com/menswear/shop/Pr ... 050_102752 I nosze je prawie wylacznie z biala koszula, jako ze z czym innym zawsze sie cos "gryzie". Struktura tego materialu jest kombinacyjnie nadwyraz problematyczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojvv Napisano 18 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 18 Marzec 2011 Cóż, jak będzie szansa na weekend w Warszawie, to sprawdzę na pewno Nie spojrzeliście może na ceny? (...) Było ok. 8 sztuk na wieszakach. Cena lekko powyżej 350zł. Pozdr, wojvv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fingor Napisano 18 Marzec 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 18 Marzec 2011 Dzięki wielkie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kyle Napisano 19 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 19 Marzec 2011 Te w TKMaxx były po 289 (przynajmniej w Centrum), w czwartek mierzyłem. Były jednorzędowe (w granatową kratkę) i dwurzędowe (w paski). Leżały świetnie, jak dla mnie nie wymagały poprawek. Nie kupiłem tylko dlatego, że właściwie to nie miałbym specjalnie kiedy tego nosić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misza Napisano 30 Sierpień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 30 Sierpień 2012 Zapewne tak, jak w przypadku "Płaszcze inverness oraz ulster" marynarkę, jak w temacie, w Polsce nazywamy "marynarka Seersucker"? Czy może ktoś się pokusi o wydobycie jakiegoś tłumaczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 30 Sierpień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 30 Sierpień 2012 kora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
proceleusmatyk Napisano 30 Sierpień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 30 Sierpień 2012 Definicja: http://pol.proz.com/?sp=gloss/term&id=5762110 Tłumaczenie: http://pol.proz.com/kudoz/french_to_pol ... ucker.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misza Napisano 30 Sierpień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 30 Sierpień 2012 O korze była już mowa w tym temacie. Tylko pytanie, czy jest to okreslenie do przyjęcia przez naszych Speców od nazewnictwa. Pytam, ponieważ ten temat za chwilę zmieni nazwę i oprócz angielskiej mogłbym wstawić polską. Np Marynarka Seersucker (kora) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
proceleusmatyk Napisano 30 Sierpień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 30 Sierpień 2012 Jak dla mnie może być "marszczak" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 30 Sierpień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 30 Sierpień 2012 Nie wstawiałbym polskiej nazwy. Aha i jeszcze znalazłem 'tkanina gofrowana' w sumie pasuje do lata http://skladblawatny.pl/informacyjna-7.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misza Napisano 30 Sierpień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 30 Sierpień 2012 heh, dobre. Podoba mi się! Mam na sobie gofrowaną marynarkę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam Granville Napisano 30 Sierpień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 30 Sierpień 2012 Seersucker to po naszemu kora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mr.vintage Napisano 30 Sierpień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 30 Sierpień 2012 Kora chyba faktycznie byłaby najlepszym zamiennikiem "seersucker'a". Byle nie Olga J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam Granville Napisano 30 Sierpień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 30 Sierpień 2012 Bo Olga J. jest marszczona? No to jeszcze trochę naukowego podkładu. Jak się wytwarza seersucker? Seersucker należy do tkanin krepowych, czyli mających ziarnistą powierzchnię. Tkaniny krepowe można uzyskać na następujące sposoby: a) Przez użycie do tkania nitek krepowych, czyli bardzo silnie skręconych podwójnych nitek. Po utkaniu tkanina się na skutek tego silnego skrętu deformuje. Jeśli wątek i osnowa są z nitek krepowych, to tkanina taka nazywa się prawdziwą krepą, a popularnie żorżetą. b)Jeśli tylko wątek, albo tylko osnowa jest z nitek krepowych, to jest to półkrepa, popularnie krepdeszyna. c) Jeśli ziarnistą powierzchnie uzyskujemy przez stosowanie nitek osnowy o różnej kurczliwości, to jest to seersucker. d) Jeśli efekt krepowy osiągamy w procesie wykańczania (ługowane nitki kurczą się), to taka tkanina nazywa się korą. e) Jeśli wzór krepowy jest wytłaczany za pomocą specjalnego gofrującego kalandra, to taka tkanina nazywa się gofrem, kreszem lub seersuckerem wytłaczanym. Seersuckery stosowane w USA na męskie ubiory są najczęściej uzyskiwane w procesie e), często łączonym z c) lub d). Z punktu widzenia użytkownika końcowego technologia uzyskania seersuckera jest nieistotna, a nawet trudno stwierdzić, jaką technologią efekt końcowy uzyskano. Dlatego śmiało można nazywać seersuckery korą. Źródło (dla spragnionych): Adam Granville 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi