Skocz do zawartości

Tkaniny i inne materiały: wzory, sploty i inne

Bartek

Rekomendowane odpowiedzi

Rozumiem, że przewidujemy na wiosnę >25C ? :)

Na temperatury 10-18C najlepiej sprawdzi się marynarka z gęstego tweed'u. Flanela, chociaż ciepła, nie jest najlepszym materiałem na odzienie wierzchnie. Można też wykorzystać wełny typowo płaszczowe, chociaż w takim wypadku po prostu lepiej uszyć płaszcz będący zastępstwem marynarki. W próbnikach płaszczowych są zarówno ciężkie wełny na zimę jak i lżejsze na wiosenne płaszcze.

Bawełna, moim zdaniem, jest średnim pomysłem na kurtko-marynarkę - parę deszczowych dni i trzeba będzie ją prać.

Jak chcesz lekka i przewiewna to zrob bez podszewki.

To już raczej wzorem letnich marynarek - pół-podszewka. To nie jest tylko element ozdobny.

Vislav widziałem watek Torunianin ale to jest kurtka na całkiem inna porę roku nie powiem podoba mi się, sam bym sobie taka sprawił ale jeszcze nie teraz. W przyszłym tygodniu może wybiorę się do sklepu obejrzę sobie tkaniny i spróbuję coś konkretnego wybrać. Na podszewkę jakie tkaniny polecacie ?

W kurtce, jaka pokazał Torunianin - chodziło mi o wygląd, jaki daje wełniana tkanina. Przyznasz, że jest różnica w stosunku do bawełnianej pokazanej przez Mr.V. Samą tkaninę możesz wybrać lżejszą.

Nie jestem ekspertem w bespoke i doborze tkanin, poza testami jakie opisałem.

Odpuściłbym sobie nylon i poliester, a rozpatrywałbym wiskozę, rayon. Bardziej luksusowo - jedwab. Jednak każdorazowo test na przewiewność. Może koledzy zaawansowani w bespoke pomogą.

pozdr.Vslv

W kurtce, jaka pokazał Torunianin - chodziło mi o wygląd, jaki daje wełniana tkanina. Przyznasz, że jest różnica w stosunku do bawełnianej pokazanej przez Mr.V. Samą tkaninę możesz wybrać lżejszą.

Jest i to spora i dlatego coraz bardziej skłaniam się do wełny ale w dużo lżejszej formie z pół podszewką możliwe że jedwabną albo z wiskozy. Zobaczę co oferują Krakowskie sklepy może nawet wezmę sobie próbki i się zastanowię.

Rozumiem, że przewidujemy na wiosnę >25C ? :)

tak marynarkę przewiduję na te sporo cieplejsze wiosenne a nawet letnie dni :)

Jakich producentów tkanin możecie polecić ?

To w takim wypadku raczej powinniśmy rozmiawiać o letniej marynarce, bo "wiosenna" raczej kojarzy się z temperaturą poniżej 25C.

Huddersfield ma bardzo fajne lekkie wełny 150s z próbnika Q Project, lekkie a przy tym o lekko większej gramaturze, przez co możliwe, że trwalsze niż normalne lekkie wełny. Przy tym ciekawe wzory.

Jak chcesz lekka i przewiewna to zrob bez podszewki.

To już raczej wzorem letnich marynarek - pół-podszewka. To nie jest tylko element ozdobny.

Są też letnie marynarki bez podszewki. Nie jest to tylko element ozdobny, ale w dobrze skonstruowanej marynarce nie robi to moim zdaniem ogromnej różnicy (poza tym, że półpodszewka jest trochę cieplejsza w moim odczuciu). Marynynarkę bez podszewki prezentował chociażby Macaroni.

Półpodszewka jest znacznie częściej spotykana w RTW, ale sam mam jedną marynarkę bez podszewki i nie mam z nią specjalnych problemów. W casualowej kurtkomarynarce, która z zasady ma raczej miękką konstrukcję różnica będzie jeszcze mniejsza.

To w takim wypadku raczej powinniśmy rozmiawiać o letniej marynarce, bo "wiosenna" raczej kojarzy się z temperaturą poniżej 25C.

Huddersfield ma bardzo fajne lekkie wełny 150s z próbnika Q Project, lekkie a przy tym o lekko większej gramaturze, przez co możliwe, że trwalsze niż normalne lekkie wełny. Przy tym ciekawe wzory.

Można powiedzieć, że są dwie szkoły:

- lżejsze okrycie zewnętrzne, a komfort termiczny regulowany warstwami pod spodem

- ciepłe okrycie zewnętrzne i mniej pod spodem.

To drugie pozwala na lepsze dopasowanie do sylwetki, jednak czasami jest cieplej i nie ma czego się pozbyć.

Będąc pragmatykiem dużo wędrującym na zewnątrz (bez samochodu) preferuję to pierwsze. Każdy wybiera sam :D

pozdr.Vslv

mam marynarkę z dość grubej tkaniny (chyba flanella) 50%wełna 50% bawełna tru trusardi (warszawscy

fani tkmaxxa już zgadli gdzie kupiona) materiał średniej grubości i sztywny gniecie się o wiele bardziej

niż 100% wełna ale wygląda inaczej, bardziej "sportowo" także polecam tego typu mieszanki

do nieformalnych zestawów

Byłem dzisiaj w sklepie z tkaninami "Bławatny" i zauważyłem dwie wełny które mi się spodobały niestety sprzedawca nie potrafił mi udzielić żadnych informacji, natomiast usilnie polecał mieszanki wełny lub bawełny z syntetycznymi włóknami a po chwili znikną. Zrobię jeszcze jedno podejście jak pojawia się nowe tkaniny co ma nastąpić w przeciągu 2 miesięcy chyba że znajdę coś ciekawszego gdzie indziej.

Przy ograniczonym budżecie i wysokim kursie funta oraz euro interesującą alternatywą może być skorzystanie z oferty polskich producentów tkanin wełnianych. Rodzime włókiennictwo ma bogate tradycje historyczne, fatalny marketing, ale przynajmniej tkaniny produkuje na miejscu, a nie gdzieś na prowincji w Chinach czy Chile, jak ma to miejsce w przypadku niektórych, znanych marek. Oto wybrane linki:

http://www.tomtex.com.pl/

http://www.bielstyl.pl/

http://www.rytex.com.pl/

post-387-13658921534086_thumb.jpg

post-387-13658921534495_thumb.jpg

Üxküll, kupowałeś jakieś materiały w którejś z tych firm ??

Nie mam żadnych zastrzeżeń co do jakości tkaniny mojego garnituru uniersalnalnego (podróżnego), uszytego w 2006 r. z bielskiej wełny vintage w przeciwieństwie do drogiego Dormeuila (linia Royal 12, "Made in England", 370 gr / 12 oz), który się zeszmacił po krótkim czasie noszenia.

• Oceniam pozytywnie 1

Nie mam żadnych zastrzeżeń co do jakości tkaniny mojego garnituru uniersalnalnego (podróżnego), uszytego w 2006 r. z bielskiej wełny vintage w przeciwieństwie do drogiego Dormeuila (linia Royal 12, "Made in England", 370 gr / 12 oz), który się zeszmacił po krótkim czasie noszenia.

To moje trzy pytania:

1. Czy owa wełna pochodziła z jednej z trzech wymienionych przez Ciebie firm?

2. Czy jakość materiałów vintage i produkowanych współcześnie jest porównywalna?

3. Czy materiały vintage są jeszcze do dostania?

To moje trzy pytania:

1. Czy owa wełna pochodziła z jednej z trzech wymienionych przez Ciebie firm?

2. Czy jakość materiałów vintage i produkowanych współcześnie jest porównywalna?

3. Czy materiały vintage są jeszcze do dostania?

Ad 1. Na krajce nie było żadnego napisu.

Ad 2. Dawniej tkaniny były grube, szorstkie, wytrzymalsze, a współczesne materiały są generalnie cieńsze, milsze w dotyku, ładniej wyglądają i szybciej się zużywają.

Ad 3. Konkretnych namiarów na hurtownie, składy producentów w Bielsku z tkaninami vintage nie posiadam, ale od czego jest internetowa wyszukiwarka i telefon?

Nigdy nie widziałem próbników polskich producentów tkanin wełnianych. Niepojęty jest dla mnie też fakt, że żaden marketingowiec z tych firm nie pokwapił się do darmowej promocji polskich tkanin na forum, a przecież niska cena to jeden z ważniejszych czynników konkurencyjności z bardziej znanymi markami. :(

post-387-13658921534829_thumb.jpg

To moje trzy pytania:

(...) nie pokwapił się do darmowej promocji polskich tkanin na forum, a przecież niska cena to jeden z ważniejszych czynników konkurencyjności z bardziej znanymi markami. :(

Poczekajmy, teraz jest promocja na net, może założą w zakładzie :). Zawsze to dla nas jakaś nadzieja.

Nigdy nie widziałem próbników polskich producentów tkanin wełnianych. Niepojęty jest dla mnie też fakt, że żaden marketingowiec z tych firm nie pokwapił się do darmowej promocji polskich tkanin na forum, a przecież niska cena to jeden z ważniejszych czynników konkurencyjności z bardziej znanymi markami. :(

Jakże smutna i zarazem trafna obserwacja. Obecność na tym forum to unikatowa okazja do darmowego zerwania low hanging fruit, ale dla marketingowców z Bielska to najwyraźniej za duży wysiłek. Kilkuset świadomych konsumentów, w większości (często na kredyt!) bardzo przychylnych polskim produktom włókienniczym, najwyraźniej nie jest atrakcyjnym targetem. Równie dziwne jest to, że 'nasz' dystrybutor tkanin (Zaki) ma w ofercie setki próbek materiałów od różnych producentów z UK, a wytwórcy z Bielska mają tak daleko do Warszawy, że ich materiałów u Romana nie uświadczysz (Roman, chętnie dam się wyprowadzić z błędu). Pamiętajmy o tym, gdy kiedyś usłyszymy bajkę o podstępnych firmach zachodnich niszczących rodzimych producentów.

Panowie, zanim wykreujemy kolejną bańkę. Polskie tkaniny są dostępne od lat w polskich sklepach bławatnych. Z jakością bywa niestety bardzo różnie. Zdarzają się świetne, ale można też trafić na zły sort. Przy zakupie jest to ruletka, bo nie sposób ocenić jakości i trwałości.

Gość john2bbob

Na potwierdzenie słów Zakiego kilka stron wcześniej jest mini recenzja eye_lip-a o spodnich z bielskiej tkaniny...

Na jesień w jednym ze sklepów tkaninowych w Krakowie zastanawiałem się czy kupić szarą grubą flanele na spodnie zimowe ze względu na ciekawy kolor, ale po dokładniejszym "macaniu" materiału wolałem nie ryzykować nawet tych 60 ileś tam złotych

Panowie, zanim wykreujemy kolejną bańkę. Polskie tkaniny są dostępne od lat w polskich sklepach bławatnych. Z jakością bywa niestety bardzo różnie. Zdarzają się świetne, ale można też trafić na zły sort. Przy zakupie jest to ruletka, bo nie sposób ocenić jakości i trwałości.

Tyle, że Roman, rozumiesz, Ty masz sprawdzone tkaniny i można im zaufać. A w razie czego można też reklamować :). Skoro już wydaje pieniądze na np. na uszycie spodni, to nie chciałbym, aby mi się przetarły po miesiącu użytkowania. Poza tym, np. z flanelami jest ciężko, podobnie jak tweedami.

Tak można powiedzieć o każdym producencie współczesnych tkanin wełnianych bez względu na lokalizację geograficzną. Noszę garnitury od 20 lat i przerobiłem już marki Dormeuil, Scabal, Cerruti, Loro Piana, Zegna czy "vintage no name" z Bielska i Anglii. Loro Piana oraz tkaniny vintage okazały się nie do zdarcia. Poza tym w polskich sklepach bławatnych jest sprzedawany badziew z Litwy, Ukrainy i Rumunii po atrakcyjnych cenach, a klient nie zawsze jest rzetelnie poinformowany o kraju pochodzenia tych tkanin.

@Velahrn

Nie znam lepszych tkanin flanelowych i tweedowych niż angielskie. Wybór jest ogromny, a ceny wahają się od 12,50 do 90 GBP za metr.

• Oceniam pozytywnie 1

Uszyłem w grudniu 2009 spodnie w kratkę księcia Walii u Kruszewskiego z polskiej (?) wełny no name i spisują się wyśmienicie. Cena też była bardzo dobra - 90 zł za metr. Jednak krawcy narzekają na polskie wełny i preferują zagraniczne wyroby. Przypuszczam, że po prostu jest kłopot z systematyczną jakością. Sztuką nie jest wyprodukować belę dobrej tkaniny, ale kilkaset bel i przez x lat trzymać jakość.