kamil Napisano 28 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 28 Październik 2011 Może być trochę racji w tym, co pisze Tabletka. Nie wiem, jak jest z tkaninami, ale Bronisław Kurkus opowiedział mi kiedyś, jak to polskie skóry (chyba ze Skoczowa) po zakupie przez firmę angielską dostawały naklejkę "Made in England" i jako skóry angielskie były sprzedawane producentom butów i szewcom.To akurat nie jest żadna nowość czy tajemnica. Pytanie tylko, co nazywasz polską skórą. Immune będzie miał na pewno dużo więcej do napisania w tym temacie, ale z tego co ja wiem, to takie skóry nie wyjeżdżają z Polski w stanie skończonym, tylko są wykańczane w kraju, którego nazwę nabija się na metce. Więc w jakimś stopniu to jest made in Italy/England/France. Nie wiem, jak to miałoby wyglądać w przypadku tkanin. Owszem, są i przypadki eksportu półproduktów, kiedy to 'Made in XYZ' jest uzasadnione, ale z opowieści BK wynikało jednoznacznie, że eksportowano produkt w 100% gotowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tabletka Napisano 28 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 28 Październik 2011 Uxkull - przeczytałem wiele Twoich postów i jestem pewien że jesteś znawcą zagadnień mody męskiej. Myślę jednak, że nie doceniasz współczesnej myśli biznesowej. Dowody na kooperację międzynarodową? Inaczej niż przez audyt wewnętrzny nigdy się o tym nie dowiesz. (może to i frazes) Nie obchodzi mnie czy tkaninę uprzędły małe chińskie rączki z tureckiej owcy, na niemieckich maszynach przy udziale angielskiego wzornictwa i kontroli jakości. Umiejscowienie produkcji nie zależy od nas a jedynie od kosztów. Swoją drogą to czy jesteście pewni, że w opisanym, hipotetycznym wypadku pochodzenie tkaniny to Chiny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
+Immune+ Napisano 28 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 28 Październik 2011 Myślę jednak, że nie doceniasz współczesnej myśli biznesowej. Dowody na kooperację międzynarodową? Inaczej niż przez audyt wewnętrzny nigdy się o tym nie dowiesz. (może to i frazes)Niestety nie masz racji kolego. Zgadzam się z Tobą, że wiele firm kombinuje na boku, ale jest również prawodawstwo które bardzo mocno i z dużą skutecznością takie przypadki wyłapuje i piętnuje. Brytyjskie prawo jest w tym wypadku szczególnie surowe. Nie ma możliwości, żeby produkt który w pewnym, chociażby minimalnym zakresie, nie przechodząc etapu produkcji na terenie Wielkiej Brytanii mógł zostać oznakowany metką "Made in UK"! Rozmawiałem o tym przy okazji badania kwestii produkcji butów z panem Noelem Craig'iem z BFA (British Footwear Association) i dowiedziałem się, że rokrocznie około 15% zakładów jest audytowanych przez określone instytucje państwowe, a rozmaite kwestie produkcyjne i pochodzenia materiałów oraz środków produkcji są wnikliwie badane przez zespół ekspertów. Nie wyobrażam sobie sytuacji, w której firmy o takiej renomie jak Sanders (obuwie), Porter & Harding (tkaniny) próbowałyby dla niewielkiego zysku narazić na szwank i pełną kompromitację swoją wieloletnią renomę i status. Nie wiem jak można podzielić etap produkcji materiału, ale zapewne istnieją jakieś sposoby, aby to zrobić. Jeżeli jednak metka mówi "made in England" to na 99,99% finalny produkt opuścił magazyny firmy zlokalizowane na wyspach. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krystian Napisano 4 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 4 Styczeń 2012 Firma Holland & Sherry, która szczyci się sloganem reklamowym "The finest cloths of the world", a co za tym idzie wygórowanymi cenami, nie ujawnia jednak na swojej stronie, że przynajmniej część tkanin produkowana jest na prowincji w Chile: http://www.crossvillefabric.com/ 'THE FINEST CLOTHS IN THE WORLD' Lepiej cytowac poprawnie..... Bardzo smutne, ze wystarczy zostac dystrybutorem/ agentem 'konkurencyjnej' firmy (bo ogolnie wiadomo ze tylko dwie firmy moga konkurowac z jakoscia tkanin Holland and Sherry) aby probowac 'zmieszac z blotem' firme Holland and Sherry. Z tego co wiem to nigdy nie ukrywali ze maja dwa zaklady tkalnicze (posiadaja je na wlasnosc, a nie zlecaja tam produkcje innym firma; jeden jest w UK a drugi w Chile) i slyszalem, ze moze kupia kolejny mimo globalnego kryzysu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 4 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 4 Styczeń 2012 Bardzo smutne, ze wystarczy zostac dystrybutorem/ agentem 'konkurencyjnej' firmy(...)aby probowac 'zmieszac z blotem' Jesli piszesz o konkretnej osobie to napisz cos wiecej, bo moim zdaniem bez takiego wyjasnienia Twoj post powinien zniknac. Nie widziałem nigdzie informacji, zeby Üxküll z nimi współpracował, wiec jesli wiesz cos na ten temat to prosze o wyjasnienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek Napisano 4 Styczeń 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano 4 Styczeń 2012 I wyjaśnij, jak możesz, swoje ewentualne związki z Holland&Sherry (które w ofercie ma p. Buczyński). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil Napisano 4 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 4 Styczeń 2012 Bardzo smutne, ze wystarczy zostac dystrybutorem/ agentem 'konkurencyjnej' firmy (bo ogolnie wiadomo ze tylko dwie firmy moga konkurowac z jakoscia tkanin Holland and Sherry) aby probowac 'zmieszac z blotem' firme Holland and Sherry. Z tego co wiem to nigdy nie ukrywali ze maja dwa zaklady tkalnicze (posiadaja je na wlasnosc, a nie zlecaja tam produkcje innym firma; jeden jest w UK a drugi w Chile) i slyszalem, ze moze kupia kolejny mimo globalnego kryzysu. Czy mógłbyś napisać, mianowicie jakie dwie firmy mogą konkurować z H&S? I w jakiej klasie tkanin? (typu worsted, flannel, tweed; a może w każdej?) I na jakiej podstawie tak twierdzisz - swojej subiektywnej opinii, niezależnych badań (jakich?), opinii uznanych znawców tematu? (jakich? nie muszą to byc materiałoznawcy, wystarczy na początek kilku wieloletnich użytkowników LL czy StyleForum) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 9 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 9 Styczeń 2012 nie powinny byc to horendalne ceny nawet za bardzo luksusowa tkanine poniewaz niektore probniki maja w specjalnej ofercie. Czyli? Moze jakis konkret? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skar Napisano 9 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 9 Styczeń 2012 W Merino na Jana Pawła w Warszawie dostaniesz. Tzn. dostaniesz jeżeli zamówisz - byłem u nich jakoś dwa miesiące temu i mieli tylko próbniki i wszystko do zamówienia (w cenach rozsądnych), ale była szansa, że będą mieli też H&S na stocku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
torunianin Napisano 9 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 9 Styczeń 2012 Trudno mi w to uwierzyć po wizycie jakieś 3 tygodnie temu. Ale może Merino się zmienia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skar Napisano 10 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 10 Styczeń 2012 Trudno mi w to uwierzyć po wizycie jakieś 3 tygodnie temu. Ale może Merino się zmienia... IIRC w tej części "garniturowej" pod ścianą, tj po prawej stronie naprzeciwko wejścia masz rozstawione próbniki. Dwa razy widziałem,, więc chyba jednak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roland Napisano 10 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 10 Styczeń 2012 Dobrze, prosiłbym użytkownika 'Ona 2012' o zaprzestanie lobbingu na rzecz H&S. Na Oferty handlowe przeznaczony jest specjalny dział. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
torunianin Napisano 10 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 10 Styczeń 2012 nie powinny byc to horendalne ceny nawet za bardzo luksusowa tkanine poniewaz niektore probniki maja w specjalnej ofercie. Czyli? Moze jakis konkret? To zalezy w jakim miescie szukasz, ale, tak jak wczesniej wspomniano, w Merino, Zaremba, Konaszewski, Badura, Lord etc.... Mozna tez napisac maila do H&S z zapytaniem gdzie mozna dostac ich tkaniny a powinni odpisac, maja bardzo dobra obsluge klienta a na tkaniny tez nie trzeba dlugo czekac (jeden dzien). Jak kształtują się ceny wełen h&S w wymienionych przez Ciebie miejscach? Jak ja kupowałem, to bezpośrednio w H&S wełna kosztowała ok.50-60 funtów, a w Cafardini identyczna była za 550 zł... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek Napisano 10 Styczeń 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano 10 Styczeń 2012 Torunianin, a nie kupowałeś w cenie resellera? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
youngkoellner Napisano 11 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 11 Styczeń 2012 Krawiec Tadeusz Górka z ul. Kremerowskiej w Krakowie ma materiały H&S (na zamówienie; dostępne są próbniki). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
d_box Napisano 11 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 11 Styczeń 2012 Nie wiem czy w dobrym miejscu zakładam Więc jakby co to proszę o przeniesienie. A teraz do rzeczy jakie tkaniny polecicie na Wiosenną kurtko marynarkę, osobiście zastanawiam się nad bawełną. Marynarki które spotkałem na wieszaku w sklepie zawsze zawierały dodatek sztucznych włókien, a to w moim wypadku odpada. Przykładowa marynarka. Zdjęcie z blogu Mr Vintage Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 11 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 11 Styczeń 2012 Przeczytaj jeszcze raz temat posta a potem jego tresc... Zanim tu wpadnie wielki milosnik welny odpowiem ze welna jest najlepsza. Na kazda pore roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
d_box Napisano 11 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 11 Styczeń 2012 Temat poprawiony. Jeśli możesz to podaj konkretny przykład tkaniny bo z tego co przeglądałem to jest naprawdę sporo tkanin o rożnym splocie i gramaturze. Przez chwile zastanawiałem się nawet nad wełną z lnem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 11 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 11 Styczeń 2012 Wszystkie tkaniny o ktorych piszesz sa ok - wełna, len, bawełna, fresco, tropik. Ilu uzytkownikow tyle opinii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 11 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 11 Styczeń 2012 Nie potrafię podać Ci prostej odpowiedzi. Zależy to od Twoich preferencji, nazwijmy "termicznych". Czy ma to być przewiewne? Czy słusznie zakładam, że skoro "kurtka" to raczej "szczelna" tkanina? Jeśli tak, to fresco odpada (choć może takie 450g - ktoś wie co z tego można uszyć?). Tropik również (ostatnio krawiec powiedział mi, że tropik jest robiony z elanowełny). Len się gniecie jak (tu wpisz jakieś brzydkie słowo), nawet z dodatkami: jedwab, elana. Poza tym jest raczej na lekką, przewiewną, letnią marynarkę. Bawełna z kolei będzie chłonąć wodę. Owszem są płaszcze z bawełno-poliestru ale to z kolei trudno mi sobie wyobrazić jako materiał na marynarkę. Jeśli bym rozważał taki projekt jak Ty to pewnie wziąłbym po uwagę np. tweed ale to może dlatego że ostatnio łazi za mną dashing tweed Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 11 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 11 Styczeń 2012 Tropik również (ostatnio krawiec powiedział mi, że tropik jest robiony z elanowełny). Chyba zależy jako tropik? Są przecież 100 % wełniane. Przecież topik był w XX-leciu międzywojennym, a elanę wynaleziono w latach 40-tych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andershep Napisano 11 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 11 Styczeń 2012 tweed byłby niezły, a jeśli to ma być kurtko-marynarka to może norfolk jacket np http://www.ebay.co.uk/itm/FABULOUS-VINT ... 8832207385 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
d_box Napisano 11 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 11 Styczeń 2012 Zapomniałem wspomnieć że zależy mi na tkaninie raczej przewiewnej na okres koniec wiosny początek lata. Wszelkie dodatki sztucznych włókien odpadają mam z nimi złe doświadczenia . Tweed wydaje mi się za ciepły na ta porę roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Vislav Napisano 11 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 11 Styczeń 2012 Zapomniałem wspomnieć że zależy mi na tkaninie raczej przewiewnej na okres koniec wiosny początek lata. Wszelkie dodatki sztucznych włókien odpadają mam z nimi złe doświadczenia . Tweed wydaje mi się za ciepły na ta porę roku. Tak, jak napisał Pirat - wszelkie wełenki są doskonałe na wszystkie/dowolne pory roku. Właściwa byłaby tkanina pomiędzy suknem/lodenem/tweedem, a tropikiem. Można szukać wełnianej tkaniny o płóciennym splocie - są bardziej przewiewne. Torunianin zrealizował bardzo ciekawy bespoke projekt w tym zakresie. Zwróć uwagę na dobór odpowiedniej i przewiewnej podszewki. Będzie decydować o przewiewności całego zestawu. Trudno jest doradzać konkretne tkaniny, jednak zawsze można wykonać dwa testy: - tkanina wełniana mocno zaciśnięta w dłoni powinna być w miarę miękka, a równocześnie sprężysta. Po otwarciu dłoni powinna się natychmiast rozprostować bez widocznych zagnieceń - tkaninę na podszewkę sprawdzamy na przewiewność. Przykładamy ją do ust i poprzez tkaninę wciągamy powietrze - nie powinno być wyraźnych oporów. Efekt foliowego worka dyskwalifikuje taką tkaninę w przedbiegach, zafundujesz sobie indywidualną saunę. pozdr.Vslv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
d_box Napisano 12 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 12 Styczeń 2012 Vislav widziałem watek Torunianin ale to jest kurtka na całkiem inna porę roku nie powiem podoba mi się, sam bym sobie taka sprawił ale jeszcze nie teraz. W przyszłym tygodniu może wybiorę się do sklepu obejrzę sobie tkaniny i spróbuję coś konkretnego wybrać. Na podszewkę jakie tkaniny polecacie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi