mbs Napisano 23 Grudzień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 23 Grudzień 2011 No z pewnością Przy okazji, widziałem też żakiet, ale był uszyty chyba na Ryszarda Kalisza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andershep Napisano 23 Grudzień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 23 Grudzień 2011 Kalisz podobno szyje u Wisniewskiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam Granville Napisano 23 Grudzień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 23 Grudzień 2011 Smoking może być w dwóch wersjach: a) wersja "poważna" (np. biznesowy obiad). Dwurzędowy smoking, ostre klapy, oczywiście bez kamizelki (bo to dwurzędówka) i bez pasa. wersja "rozrywkowa" (bal). Smoking jednorzędowy (zapinany na link-button) z szalowymi klapami i pas smokingowy. Kamizelka absolutnie nie pasuje: szalowe, "bonżurkowe" klapy w zestawieniu z guzikowym zapięciem kamizelki to zgrzyt stylistyczny. Koszule ze sztywnym gorsem i odpinanym kołnierzykiem nosi się do fraka, ale nie do smokinga. Szersza dyskusja na ten temat w mojej książce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 23 Grudzień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 23 Grudzień 2011 Po pierwsze: smoking dwurzędowy jest mniej formalny od jednorzędowego, przez co uważam, że ten drugi bardziej pasowałby do "wersji poważnej". Po wtóre: proponuję angielskie wyrażenie "dinner" (bo o nie chyba w tym wypadku chodziło) w takim kontekście tłumaczyć jako kolacja, ewentualnie obiadokolacja, bo mnie (i chyba nie tylko mnie) słowo "obiad" kojarzy się z posiłkiem jadanym około południa, gdzie smoking nie jest poprawny w żadnym wypadku. Po trzecie: nie wiem dlaczego kamizelka miałaby nie pasować do smokingu z kołnierzem szalowym. Pas to sugestia, ale nie wiem, czy istotnie trafna. Tylko kilka przykładów z The Black Tie Guide: Po czwarte i ostatnie: widzę, że jest Pan zwolennikiem angielskich rozwiązań, jeżeli chodzi o stroje wieczorowe. Rzeczywiście, Brytyjczycy odnoszą się z rezerwą do koszul ze sztywnym gorsem oraz odczepianych kołnierzyków do smokingu, ale ma to swoje uzasadnienie (chodzi głównie o kiepsko wyglądające, przyszyte, niskie i anemiczne kołnierzyki). Ja natomiast, jak może Pan zauważył, jestem zwolennikiem zasady "Jest poprawne to, co kiedyś było poprawne, o ile bierzemy pod uwagę całokształt stylu danego okresu". W związku z tym uważam, że nawet jeśli uznajemy zasady brytyjskie, to, o ile cały strój będzie zgodny z kanonami epoki edwardiańskiej (czy nawet nieco późniejszego okresu), nie ma w tym nic zdrożnego. Pozdrawiam, Dr 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
proceleusmatyk Napisano 27 Grudzień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 27 Grudzień 2011 Bądźmy na bieżąco OT: Księciunie mają ładnie wycięte kopyta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meqoq Napisano 27 Grudzień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 27 Grudzień 2011 To chyba jakaś przypadłość książąt, te broguesy do smokingu. Tak samo W. ubrał się na własne wesele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
proceleusmatyk Napisano 30 Grudzień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 30 Grudzień 2011 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
frankenstein Napisano 30 Grudzień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 30 Grudzień 2011 Grill-tuxedo? Golf-tuxedo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Janusz Napisano 30 Grudzień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 30 Grudzień 2011 Jak dla mnie bomba, oczywiście nie na przyjęcie w ambasadzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 30 Grudzień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 30 Grudzień 2011 To zdecydowanie w stylu lat 50. Podoba mi się, ale w tym zestawieniu lepiej pasowałyby bardziej konserwatywne dodatki, tj. czarna muszka i pas. Pozdrawiam, Dr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
frankenstein Napisano 30 Grudzień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 30 Grudzień 2011 To zdecydowanie w stylu lat 50. Podoba mi się, ale w tym zestawieniu lepiej pasowałyby bardziej konserwatywne dodatki, tj. czarna muszka i pas. Pozdrawiam, Dr Tak. Lata 50. Typowo imprezowy strój. Fajny. Mnie sie te dodatki podobają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 30 Grudzień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 30 Grudzień 2011 Nie są złe, mówię tylko, że czarne byłyby odpowiedniejsze. Pozdrawiam, Dr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
frankenstein Napisano 30 Grudzień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 30 Grudzień 2011 Nie są złe, mówię tylko, że czarne byłyby odpowiedniejsze. Pozdrawiam, Dr Przecież nie będę toczył wojny o dodatki, Doc. Swoją drogą piękna krata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kazik Napisano 2 Czerwiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 2 Czerwiec 2012 Czy można mieć do 3-częściowego smokingu kamizelkę sztuczkową z czarnymi jedwabnymi wyłogami z jedwabiu? Oczywiście do czarnej marynarki i spodni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 2 Czerwiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 2 Czerwiec 2012 Sztuczkową? Tzn. jaką? Z materiału, jak spodnie do żakietu? Jeśli o to chodzi, to nie, nie w klasycznym zestawieniu. Pozdrawiam, Dr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kazik Napisano 2 Czerwiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 2 Czerwiec 2012 Sztuczkową? Tzn. jaką? Z materiału, jak spodnie do żakietu? Jeśli o to chodzi, to nie, nie w klasycznym zestawieniu. Pozdrawiam, Dr Pytam, ponieważ byłem w dniu wczorajszym w Victoria and Albert Museum w Londynie i oglądałem wiele takich kamizelek, które bardzo mi się spodobały. Ponadto rozmawiałem z Panią kostiumolog, która twierdziła, że było to jak najbardziej klasyczne zestawienie w latch 10-ch i 20-ch, obok białej frakowej kamizelki z piki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 2 Czerwiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 2 Czerwiec 2012 Nie wiem, czy sztuczkowe to poprawne określenie. Rzeczywiście, szare i czarne kamizelki we wzory, wykonane głównie z jedwabiu były używane (głównie w epoce edwardiańskiej). Nie wiedziałem jednak, że (szare kamizelki) miały czarne wyłogi. Są gdzieś może jakieś zdjęcia? Pozdrawiam, Dr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kazik Napisano 2 Czerwiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 2 Czerwiec 2012 Ta kamizelka, która najbardziej mi się podobała była uszyta z wełny (tył również - mam gdzieś zapisaną nazwę producenta wiec może będziecie znali), natomiast wyłogi były satynowe w kolorze czarnym. Mam gdzieś zdjęcie, jeżeli trzeba to wrzucę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 2 Czerwiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 2 Czerwiec 2012 A ta wełna w jakim kolorze? Tak, bylibyśmy (przynajmniej ja ) wdzięczni za zdjęcie. Przeszukałem internetową kolekcję muzeum i choć znalazłem wiele ciekawych rzeczy (dzięki, przy okazji! ), to tam nie zauważyłem niczego podobnego. Pozdrawiam, Dr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kazik Napisano 2 Czerwiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 2 Czerwiec 2012 Zaraz wrzucę, tylko nie mogę sobie poradzić ze zmniejszeniem wielkości zdjęć. 3 minuty. Ta wełna była w kolorze, który określiłem jako sztuczkowy, czyli takie prążko-paski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kazik Napisano 2 Czerwiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 2 Czerwiec 2012 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 2 Czerwiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 2 Czerwiec 2012 Faktycznie trochę taki sztuczkowy materiał. Bardzo ładna kamizelka i tak, oczywiście nadaje się do smokingu. Pozdrawiam, Dr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemko Napisano 2 Czerwiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 2 Czerwiec 2012 Faktycznie szalenie ładna kamizelka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kazik Napisano 2 Czerwiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 2 Czerwiec 2012 Całość uszyta w Filadelfii na przełomie dekad (ok. 1920 r.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jazzoliner Napisano 2 Czerwiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 2 Czerwiec 2012 Witam Panów, czy macie Panowie, doświadczenia z szyciem smokinga w Poznaniu w zakładzie p. Zbigniewa Radlickiego? Jazzoliner Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi