Skocz do zawartości

Smoking (tuxedo), frak, surdut, itd. - dyskusje i porady

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Smoking może być w dwóch wersjach:

a) wersja "poważna" (np. biznesowy obiad). Dwurzędowy smoking, ostre klapy, oczywiście bez kamizelki (bo to dwurzędówka) i bez pasa.

B) wersja "rozrywkowa" (bal). Smoking jednorzędowy (zapinany na link-button) z szalowymi klapami i pas smokingowy.

Kamizelka absolutnie nie pasuje: szalowe, "bonżurkowe" klapy w zestawieniu z guzikowym zapięciem kamizelki to zgrzyt stylistyczny.

Koszule ze sztywnym gorsem i odpinanym kołnierzykiem nosi się do fraka, ale nie do smokinga.

Szersza dyskusja na ten temat w mojej książce.

Opublikowano

Po pierwsze: smoking dwurzędowy jest mniej formalny od jednorzędowego, przez co uważam, że ten drugi bardziej pasowałby do "wersji poważnej".

Po wtóre: proponuję angielskie wyrażenie "dinner" (bo o nie chyba w tym wypadku chodziło) w takim kontekście tłumaczyć jako kolacja, ewentualnie obiadokolacja, bo mnie (i chyba nie tylko mnie) słowo "obiad" kojarzy się z posiłkiem jadanym około południa, gdzie smoking nie jest poprawny w żadnym wypadku. ;)

Po trzecie: nie wiem dlaczego kamizelka miałaby nie pasować do smokingu z kołnierzem szalowym. Pas to sugestia, ale nie wiem, czy istotnie trafna. Tylko kilka przykładów z The Black Tie Guide:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Po czwarte i ostatnie: widzę, że jest Pan zwolennikiem angielskich rozwiązań, jeżeli chodzi o stroje wieczorowe. ;) Rzeczywiście, Brytyjczycy odnoszą się z rezerwą do koszul ze sztywnym gorsem oraz odczepianych kołnierzyków do smokingu, ale ma to swoje uzasadnienie (chodzi głównie o kiepsko wyglądające, przyszyte, niskie i anemiczne kołnierzyki). Ja natomiast, jak może Pan zauważył, jestem zwolennikiem zasady "Jest poprawne to, co kiedyś było poprawne, o ile bierzemy pod uwagę całokształt stylu danego okresu". W związku z tym uważam, że nawet jeśli uznajemy zasady brytyjskie, to, o ile cały strój będzie zgodny z kanonami epoki edwardiańskiej (czy nawet nieco późniejszego okresu), nie ma w tym nic zdrożnego.

Pozdrawiam, Dr

• Oceniam pozytywnie 1
  • 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Sztuczkową? Tzn. jaką? Z materiału, jak spodnie do żakietu?

Jeśli o to chodzi, to nie, nie w klasycznym zestawieniu. :)

Pozdrawiam, Dr

Pytam, ponieważ byłem w dniu wczorajszym w Victoria and Albert Museum w Londynie i oglądałem wiele takich kamizelek, które bardzo mi się spodobały. Ponadto rozmawiałem z Panią kostiumolog, która twierdziła, że było to jak najbardziej klasyczne zestawienie w latch 10-ch i 20-ch, obok białej frakowej kamizelki z piki.
Opublikowano

Nie wiem, czy sztuczkowe to poprawne określenie. :) Rzeczywiście, szare i czarne kamizelki we wzory, wykonane głównie z jedwabiu były używane (głównie w epoce edwardiańskiej). Nie wiedziałem jednak, że (szare kamizelki) miały czarne wyłogi. :) Są gdzieś może jakieś zdjęcia?

Pozdrawiam, Dr

Opublikowano

Ta kamizelka, która najbardziej mi się podobała była uszyta z wełny (tył również - mam gdzieś zapisaną nazwę producenta wiec może będziecie znali), natomiast wyłogi były satynowe w kolorze czarnym. Mam gdzieś zdjęcie, jeżeli trzeba to wrzucę. :)

Opublikowano

A ta wełna w jakim kolorze? Tak, bylibyśmy (przynajmniej ja :) ) wdzięczni za zdjęcie. ;) Przeszukałem internetową kolekcję muzeum i choć znalazłem wiele ciekawych rzeczy (dzięki, przy okazji! :) ), to tam nie zauważyłem niczego podobnego.

Pozdrawiam, Dr

Opublikowano

Zaraz wrzucę, tylko nie mogę sobie poradzić ze zmniejszeniem wielkości zdjęć. 3 minuty. :)

Ta wełna była w kolorze, który określiłem jako sztuczkowy, czyli takie prążko-paski.