Hargin Napisano 4 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 4 Luty 2016 Z tym, że TRL produkuje w Indiach Być może statystyczny hindus nie potrzebuje mieć wyszczuplonej koszuli. @gratek: w koszulach taliowanych (slim fit i każda pochodna nazwa) chodzi o większą relację obwodu talii do obwodu klatki (w CT jest to różnica ok. 6%). Każdy producent ma swoją politykę, swoją grupę docelową. Np. SuSu ma tylko jeden model "classic", a całą gamę super-slim. Przeważnie młodsi klienci mają szczupłe sylwetki, z zaznaczoną talią, a im starsi tym ta różnica się wyrównuje (choć oczywiście dziś bardziej się dba o formę, linię i etc.). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artisan Napisano 4 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 4 Luty 2016 No a dziś jest tłusty czwartek więc z tą linią (cienką czerwoną) z minuty na minutę coraz gorzej 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PantaRhei Napisano 4 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 4 Luty 2016 czy kołnierzyk w koszuli łatwiej zmniejszyć czy powiększyć o te pół rozmiaru przesuwając guzik? biorąc pod uwagę wygodę i estetykę tego zabiegu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
flozbi Napisano 4 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 4 Luty 2016 Nie widzę różnicy, chociaż dotychczas tylko zmniejszałem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 4 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 4 Luty 2016 Zmniejszając można doprowadzić do zachodzenia na siebie wyłogów kołnierzyka, co utrudnia estetyczne zaciągniecie krawata. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szpila Napisano 5 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 5 Luty 2016 Super promocje TRL zorganizowało na walentynki. Koszule z 9 gbp podskoczyły do 39 ale dali kod na 50% A gdzie ten kod można dostać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 5 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 5 Luty 2016 kod: Cupid6 (na brytyjskiej stronie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
flozbi Napisano 6 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 6 Luty 2016 Dzisiaj W Tk widziałem koszule firmy Esseti, po "macaniu" materiał wydawał się sympatyczny. Szkoda, że nie było mojego rozmiaru. Mieliście przyjemność nosić te koszule? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kashing Napisano 7 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 7 Luty 2016 Jak dobieracie koszule robiąc zakupy w internecie? Tzn, na jakie wymiary głównie zwracacie uwagę decydując się na kupno? Mam problem, bo nie jestem praktycznie w stanie znaleźć koszuli, która byłaby odpowiednia dla mnie. Jeżeli kołnierzyk i rękawy się zgadzają, to nawet slim fit jest ogromny, a przesadnie chudy nie jestem (nawet ostatnio co nieco przybyło ). Z drugiej strony jeśli dobiorę już kołnierzyk i klatkę, to pas i tak jest za szeroki i mam wrażenie, że wystaje go za dużo, a rękawy są wyraźnie za długie. Często też mam wrażenie, że same rękawy są dość szerokie. Jak wy sobie z tym radzicie? Czy pozostaje tylko wizyta u krawca i zmiana kilku parametrów każdej koszuli? Bo luźno licząc, po wizytach u 3 różnych krawców w moich okolicach, wychodziło by około 70-80zł za poprawki od koszuli, co czyni z koszuli wólczanki najniższej linii po promocji i poprawkach wydatek 200zł. Nie wiem, ale dla mnie mija się to trochę z celem. Jak mniej więcej dobieracie rozmiar zamawiając przez internet, żeby koszula leżała na Was dobrze, +10cm w każdym wymiarze dodane do wymiarów ciała? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamilp Napisano 7 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 7 Luty 2016 Głównym parametrem jest kołnierzyk i w sumie tylko na to zwracam uwagę. Oczywiście tak jak w twoim przypadku koszula jest wtedy zbyt obszerna wtedy albo idę do krawcowej albo sam sobie zwężam. Swoją drogą krawcy w twojej okolicy nieźle się cenią. Za taką kwotę wykonuje się bardziej skomplikowane przeróbki niż taliowanie czy skracanie rękawów koszuli. Mocno taliowane koszule wypuściła ostatnio marka Osowski przy współpracy z Mr Vintage. Też w sklepie u Tomasza Milera można kupić dosyć mocno taliowane koszule. Co do rękawów to część sklepów oferuje różne długości rękawów np z polskich to James Button, a z angielskich Charles Tyrwhitt. Co do ostatniego pytania (zapewne chodzi ci o obwód) nigdy tego nie sprawdzałem. Ważne, żeby nie przesadzić ani w jedną ani w drugą stronę. Trochę inaczej pracuje ciało na wysokości klatki piersiowej a inaczej na wysokości brzucha. Fajnie jest to opisane w sklepie Macaroni Tomato przy przewodniku po rozmiarach. Na koniec mam prośbę, żebyś jeszcze raz poszukał sobie jakiegoś innego krawca u siebie. Może ktoś z rodziny ma maszynę do szycia. Naprawdę taliowanie czy zwężanie po szwach bocznych to dosyć proste przeróbki. Już to na forum pisałem ale zauważ, że wtedy wybór koszul staje się większy i łatwiej trafić na okazje w dobrym tego słowa znaczeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kashing Napisano 7 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 7 Luty 2016 Głównym parametrem jest kołnierzyk i w sumie tylko na to zwracam uwagę. Oczywiście tak jak w twoim przypadku koszula jest wtedy zbyt obszerna wtedy albo idę do krawcowej albo sam sobie zwężam. Swoją drogą krawcy w twojej okolicy nieźle się cenią. Za taką kwotę wykonuje się bardziej skomplikowane przeróbki niż taliowanie czy skracanie rękawów koszuli. Mocno taliowane koszule wypuściła ostatnio marka Osowski przy współpracy z Mr Vintage. Też w sklepie u Tomasza Milera można kupić dosyć mocno taliowane koszule. Co do rękawów to część sklepów oferuje różne długości rękawów np z polskich to James Button, a z angielskich Charles Tyrwhitt. Cenią, taliowanie koszuli około 35-40zł, skrócenie rękawów od 25-30. Takie życie, a na taliowanie samemu brakuje mi odpowiedniego sprzętu. Problem jest taki, że na droższe marki nie mogę sobie aktualnie pozwolić, szukam czegoś w okolicach 150-200zł/szt żeby trochę dopchać swoją szafę. Czy koszule zagraniczne, tzn TML i CT są faktycznie dużo lepsze od wólczanki, próchnika itp że warto za nie dać w okolicach 170zł? Zastanawiam się właśnie nad zamówieniem, boję się jednak trochę braku możliwości zwrotu... Tak z ciekawości, wszystkie koszule CT mają wyjmowane fiszbiny z kołnierza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 7 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 7 Luty 2016 @kashing: chyba słabiutko odrobiłeś "pracę domową" - skąd pomysły o braku możliwości zwrotu i o rzekomych cenach? 5 koszul za 100Ł to 120 zł / szt. + koszt przesyłki (1/5 na koszulę). Często organizowane są zakupy grupowe, a jeszcze większa jest szansa, że znajdziesz na forum wspólnika na wspólne zamówienie. Koszule CT i TML są lepsze od podstawowych linii Vistuli/Wólczanki (o Próchniku czy Bytomiu szkoda wspominać) i porównywalne z Lantierem/Lambertem. Nadal jednak to bardzo przeciętna półka. Na dopychanie szafy jak widzę Cię nie stać, więc lepiej skoncentruj się na mniej/lepiej (zamiast dużo/gorzej). Szkoda pieniędzy wyrzucać na niskiej jakości produkty, gdyż posłużą Ci zdecydowanie krócej, przy braku przyjemności z ich używania. Zakładam, że wszystkie koszule CT mają wyjmowane fiszbiny. Miałem w rękach dziesiątki i wszystkie tak miały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zajac Poziomka Napisano 7 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 7 Luty 2016 Zakładam, że wszystkie koszule CT mają wyjmowane fiszbiny. Miałem w rękach dziesiątki i wszystkie tak miały. Oczywiście oprócz koszul z kołnierzykiem button down Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 7 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 7 Luty 2016 Ok, dziś jest dzień 'nie tylko dla orłów" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kashing Napisano 7 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 7 Luty 2016 @kashing: chyba słabiutko odrobiłeś "pracę domową" - skąd pomysły o braku możliwości zwrotu i o rzekomych cenach? 5 koszul za 100Ł to 120 zł / szt. + koszt przesyłki (1/5 na koszulę). Często organizowane są zakupy grupowe, a jeszcze większa jest szansa, że znajdziesz na forum wspólnika na wspólne zamówienie. Koszule CT i TML są lepsze od podstawowych linii Vistuli/Wólczanki (o Próchniku czy Bytomiu szkoda wspominać) i porównywalne z Lantierem/Lambertem. Nadal jednak to bardzo przeciętna półka. Na dopychanie szafy jak widzę Cię nie stać, więc lepiej skoncentruj się na mniej/lepiej (zamiast dużo/gorzej). Szkoda pieniędzy wyrzucać na niskiej jakości produkty, gdyż posłużą Ci zdecydowanie krócej, przy braku przyjemności z ich używania. Zakładam, że wszystkie koszule CT mają wyjmowane fiszbiny. Miałem w rękach dziesiątki i wszystkie tak miały. 100 funtów za 4, co razem z wysyłką, 10 funtów chyba, daje jakoś 160zł/szt, stąd moje pytania. Wiem, że lepiej mniejsza ilość a wyższa jakość , jednak zastanawia mnie czy warto po prostu bawić się w zamawianie z CT czy lepiej dołożyć np 40zł do koszuli wólczanki/vistuli ze "średniej" półki i mieć mniej zabawy oraz mieć możliwość zwrotu. Tutaj wchodzi już kwestia faktycznej różnicy w jakości. Koszulę vistuli mam i widzę jaka to jakość. Jest ok, aczkolwiek nie mam w tym doświadczenia. Jest to też koszula "standardowa", nie Lantier szyty z bardziej znanych tkanin. Koszula sama w sobie jest ok i dobrze mi się ja nosi, jednak prasowanie to już inna sprawa Pisząc o zwrocie do CT miałem na myśli fakt, że taki zwrot to dodatkowe 60-70zł (tyle zakładam - mogę się mylić). Czy wśród koszul CT są jakieś lepsze/gorsze linie/modele czy wszystko jest porównywalne w obrębie tego samego materiału? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 7 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 7 Luty 2016 promocja 5 za 100 Ł często jest aktywowana przez TML. H&C ma 4 za 90 (bywa też 5/100). poluj na Lantiery i Lamberty, ale tu raczej super-slim ciężko znaleźć zwrot jest płatny, ale możliwy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kashing Napisano 7 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 7 Luty 2016 promocja 5 za 100 Ł często jest aktywowana przez TML. H&C ma 4 za 90 (bywa też 5/100). poluj na Lantiery i Lamberty, ale tu raczej super-slim ciężko znaleźć zwrot jest płatny, ale możliwy A masz porównanie CT/TML do lantierów lambertów? Ten sam poziom, czy jednak CT lepsze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 7 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 7 Luty 2016 mam - uśredniając to sa porównywalne wyroby - z tym, że Lamberty/Lantiery trafiają się z tkanin uznanych producentów i wtedy CT/TML zostają w tyle. Poza tym polskie wyroby można kupić sporo taniej w okresach wyprzedaży. Zaletą angielskich producentów jest większy wybór klasycznych wzorów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kashing Napisano 7 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 7 Luty 2016 mam - uśredniając to sa porównywalne wyroby - z tym, że Lamberty/Lantiery trafiają się z tkanin uznanych producentów i wtedy CT/TML zostają w tyle. Poza tym polskie wyroby można kupić sporo taniej w okresach wyprzedaży. Zaletą angielskich producentów jest większy wybór klasycznych wzorów. No i to mi wyjaśnia sprawę odnośnie jakości, dzięki. Czy polecisz mi ewentualnie jakieś inne marki warte rozważenia w cenie do około 200zł czy już raczej nie ma w czym wybierać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aron Napisano 7 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 7 Luty 2016 Koszule CT i TML są lepsze od podstawowych linii Vistuli/Wólczanki (o Próchniku czy Bytomiu szkoda wspominać) i porównywalne z Lantierem/Lambertem. Nadal jednak to bardzo przeciętna półka. Według mnie jednak Lamber/Lantier są jednak lepsze od CT. Często można kupić koszulę wykonaną z markowej bawełny, nawet guziki sprawiają wrażenie lepszych niż te w CT. Akurat w moim przypadku CT są o tyle lepsze, że nie wymagają korekt krawcowej, ale to już kwestia indywidualna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 7 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 7 Luty 2016 @kashing: nie znam osobiście, ale jeśli masz problem z rozmiarem, to rozważ zamówienie w Bombay Shirts Company i szycie na wymiar z możliwością samodzielnego zaprojektowania. Ja kupuję ostatnio Thin Red Line, bo pasują mi jakościowo i rozmiarowo. ale Ci ich nie polecę, bo mają kształt "big babów", jak raczył stwierdzić jeden z forumowiczów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kashing Napisano 7 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 7 Luty 2016 Wiesz, rozmiar da się jakoś dobrać i potem poprawić u krawca, jednak jak pisałem zależy mi żeby zmieścić się w okolicach 200zł za produkt, co razem z kilkoma poprawkami może być ciężkie... Swoją drogą, ile i za co płacicie krawcom w Warszawie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aron Napisano 7 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 7 Luty 2016 Skrócenie rękawów 20 zł, taliowanie za pomocą zakładek też 20 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 7 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 7 Luty 2016 @Aron: a skrócenie w jakim zakresie? z przeniesieniem "rozporków"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aron Napisano 7 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 7 Luty 2016 Bez, nie potrzebowałem, aż tak dużej ingerencji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi