Skocz do zawartości

Koszule - dyskusje i porady, jakość, ulubione marki

Gość mrt

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 4,5k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Firmę znam i sobie chwalę (szczególnie koszule z linii Heritage)  - zdziwiłem się potraktowaniem większości krajów europejskich dość obcesowo przy wysyłce - co czyni ich ofertę obecnie dość mało atrakcyjną. 

Oczywiście H&M to nie ta, bo głównie poliestrowa półka, ale ostatnio "macałem" ich klasyczne koszule oznaczone jako premium i materiał był naprawdę przyzwoity (100% bawełna), a wybór dość spory w kolorystyce białe/niebieskie . Nie miałem czasu oglądać ich uszycia i dopasowania. Z tego co się orientuję, to występują w ograniczonej liczbie salonów (w Wawie - to Nowy Świat i Marszałkowska). Jak będę miał chwilę to poświęcę im więcej czasu. 

Przy statnich zakupach w ich sklepie stacjonarnym wziąłem tailored fit i mają ogromną szerokość rękawów przy wszyciu. Czułem jakbym miał spadochron pod pachami, niestety nie pomyślałem żeby zmierzyć przed poprawkami krawieckimi i porównać z wymiarami na ich stronie internetowej więc nie wiem czy to pomyłka przy produkcji.

Rozmiarówka kołnierzyka standardowa. Ogólna jakość w linii Heritage na duży plus, moim zdaniem bardzo dobry wybór.

Przy statnich zakupach w ich sklepie stacjonarnym wziąłem tailored fit i mają ogromną szerokość rękawów przy wszyciu.

Wprawdzie nie mam ani jednej, ale rzut oka na ich stronę pozwala stwierdzić, że tailored fit jest najbardziej obszerny (prosto z mostu - to muszą być jakieś wielkie worki), więc nic dziwnego, że i rękawy są bardzo szerokie, czy się aby nie pomyliłeś prz doborze fasonu? Swoją drogą mają dużą różnicę między slim a extra slim.

Wprawdzie nie mam ani jednej, ale rzut oka na ich stronę pozwala stwierdzić, że tailored fit jest najbardziej obszerny (prosto z mostu - to muszą być jakieś wielkie worki), więc nic dziwnego, że i rękawy są bardzo szerokie, czy się aby nie pomyliłeś prz doborze fasonu? Swoją drogą mają dużą różnicę między slim a extra slim.

Najdziwniejsze były proporcje między szerokością rękawów a pozostałymi częściami koszuli. Szerokość rękawów była nieproporcjonalna to szerokości w klatce. Mimo wszystko poprawki u osiedlowej krawcowej załatwiły sprawę.  

Ja mam bardzo szerokie rękawy w koszulach TM Lewin w kroju regularnym. Są na tyle szerokie, że w okolicy bicepsa jest poszerzenie, względem wszycia rękawa (które i tak jest olbrzymie). Nie rozumiem tego kompletnie, bo sama koszula nie jest bardzo szeroka (choć obecnie noszę slimy). Bez problemu zmieściłbym tam drugie ramię. Nie przepadam za nimi, więc nie oddawałem ich do poprawek - noszę jedynie pod swetrem.

Tailored fit nie jest najobszerniejszy w H&C, bo jest jeszcze Classic...

Moja koszula H&C to 16 1/2 34 Slim i wszystkie wymiary się zgadzają - pasuje bardzo dobrze, choć z minimalnym zapasem.

Posiadam koszulę z kołnierzem typu kent z długimi wyłogami, które dodatkowo szeroko rozchodzą się na boki w kierunku ramion. Jest jakiś sposób oprócz fiszbin magnesowych by "ustabilizowawać" wyłogi bliżej szyji ? Myślałem nad przyszyciem na stałe lub na mały guziczek wyłogów do koszuli ? Jak to zrobić dyskretnie i z taktem ? Ktoś podpowie ?

Mam raczej szczupłą twarz i dlugą szyję i te wyłogi zupełnie nie pasują :(

Posiadam koszulę z kołnierzem typu kent z długimi wyłogami, które dodatkowo szeroko rozchodzą się na boki w kierunku ramion. Jest jakiś sposób oprócz fiszbin magnesowych by "ustabilizowawać" wyłogi bliżej szyji ? Myślałem nad przyszyciem na stałe lub na mały guziczek wyłogów do koszuli ? Jak to zrobić dyskretnie i z taktem ? Ktoś podpowie ?

Mam raczej szczupłą twarz i dlugą szyję i te wyłogi zupełnie nie pasują :(

W kilku koszulach, które z założenia noszę bez krawata, wykonałem samodzielinie łączenie kołnierzyka z koszulą za pomocą mini zatrzasków z pasmanrerii. Kosztuje toto grosze, wymaga jedynie (niezbyt dużych) zdolności manualnych przy wszywaniu

Panowie co powiecie o rozmiarówce H&C? Interesują mnie modele wyszczuplone - jakie brać poprawki?

Zamawiać będę równocześnie z CT i H&C, będzie okazja do porównania, może nawet zrobię parę zdjęć-zestawień detali.

Hemi,

Moje porównanie jednej koszuli  H&C z dwoma koszulami CT (wszystkie 3 to najbardziej wyszczuplone modele z oferty) jest takie, że model CT w koszuli nr 1 był bardziej slim niż H&C, natomiast koszula nr 2 (też Extra Slim Fit) ma inny wymiar i jest mniej slim niż nr 1 (pomimo, że teoretycznie powinna być taka sama jak ta pierwsza).

Koszula CT nr 1 nie wymagała dodatkowego taliowania na moją osobę.

Koszula CT nr 2 oraz koszula H&C natomiast wymagały.

Także jak widać koszula CT koszuli CT nierówna... a H&C raczej słabo taliowana.

Zastanawiam się, jak to jest z dopasowaniem koszuli w okolicach barków. Większość koszul w rozmiarze kołnierzyka 40 ma obwód klatki piersiowej 110-114. Ponieważ mam tylko 97 cm (marynarki noszę w rozmiarze 46), mam tam zawsze sporo luzu. Nie byłoby to problemem, gdyby nie pojawiające się zmarszczki przy zapiętej marynarce na froncie. Powinienem zwężać koszule, czy spowoduje to dyskomfort i producenci wiedzą, co robią?

Druga kwestia to szerokość ramion. SuitSupply stosuje dość dziwny krój: koszule w ramionach są dość szerokie - o mniej więcej dwa centymetry szersze niż ich marynarki. Czy oznacza to, że z założenia wszycie rękawa powinno wypadać poniżej końca ramienia?

Tak wygląda to na ich zdjęciu, u mnie jest to jeszcze bardziej widoczne:

post-5506-0-54323100-1415878025_thumb.jp

A to jest ich tabela rozmiarowa:

post-5506-0-24518400-1415878026_thumb.jp

Wszycie rękawa powinno wypadać mniej więcej w okolicach tam gdzie kończy się kość ramienia, czyli przeważnie ~2cm za linią pachy (górna część koszuli). Wtedy koszula dobrze się układa i nie ma tyle zrolowanego materiału w okolicach pachy, daje też tak koszula większą swobodę ruchów (mniej naciąga się materiał w tym miejscu przy podnoszeniu rąk) 

Cześć, wiecie kto ma w próbniku materiały imitujące jeans? Szukam czegos w stylu koszul jeansowych Levi's etc. Z gotowych Levi's i Ralph kompletnie na mnie nie leżą. Ogólnie mam problem z długością, a przy sporym skróceniu koszulu zaburza się proporocja dołu w stosunku do ostatniego guzika. Ew. prosiłbym jakiś namiar na RTW dobrej jakości.

pozdrawiam

Cześć, wiecie kto ma w próbniku materiały imitujące jeans? Szukam czegos w stylu koszul jeansowych Levi's etc. Z gotowych Levi's i Ralph kompletnie na mnie nie leżą. Ogólnie mam problem z długością, a przy sporym skróceniu koszulu zaburza się proporocja dołu w stosunku do ostatniego guzika. Ew. prosiłbym jakiś namiar na RTW dobrej jakości.

pozdrawiam

http://eleganckipan.com.pl/koszule/147-koszula-jeansowa-slim-fit-ciemnoniebieska.html

http://eleganckipan.com.pl/koszule/145-koszula-jeansowa-jasnoniebieska-slim-fit.html

http://eleganckipan.com.pl/koszule/1833-niebieska-koszula-meska-taliowana-slim-fit-profuomo-informalist-.html#

pozdrawiam

http://www.wolczanka.com.pl/koszule-meskie/koszula-lambert,id-63280

Witam.

Podpowie ktoś, na jaki rozmiar powinienem się zdecydować przy zamówieniu koszul Hawes & Curtis, przy moich wymiarach:

Kołnierz - 42
Wzrost - 197 cm
Klatka - 103-104 cm

Talia (o ile dobrze zmierzyłem) - 96-97 cm

i teraz pytanie, czy powinienem decydować się na :

Regular - dla kołnierza 42, odpowiednio klatka 133 cm, talia 125 cm
Slim Fit - klatka 126 cm, talia 114 cm

Bo tailored i extra-slim to już raczej nie.

Ogólnie jestem wysoki, masy trochę przyszło (kiedyś tylko i wyłącznie kupowałem slim-fit, obecnie na ten moment zaopatruję się głównie w koszule z Bytomia ale już regular, bo one mają stosunkowo długie rękawy pasujące na moje długie ręce).

Chciałbym dołączyć do forumowego zamówienia, więc zależy mi na możliwie jak najszybszej wskazówce co do rozmiaru :)

No zastanawiam się właśnie, jak oni to wyliczają, ale nie wydaje mi się, abym gabarytowo był extra slim :) To już nie te czasy i przy tym wzroście i wadze 103 kg, raczej ciężko o zwykły slim, a co dopiero extra.

Właśnie nie, jesteś mocno "slim". Trzeba patrzeć na to stosunkowo - nie porównywać się z niższymi i ważącymi mniej ludźmi dookoła. Twoja klatka to stosunkowo mniej niż 95 cm przy 180 cm wzrostu - toż to anorektyk ;)

Rzeczywiście brzuszek zaczął rosnąć i w mniejszych rozmiarach, gorzej jest z dopięciem dołu.

Możliwe, że źle zmierzyłem klatkę, chociaż np mierząc ostatnio marynarkę, jej rozmiar był chyba 108 w klatce.

Patrząc na rozmiarówkę koszul z Bytomia, gdzie w kołnierzu 42 na wzrost 188-194 w sylwetce klasycznej te parametry wyglądają 123 klatka i 116 talia i one są całkiem ok.