Skocz do zawartości

Koszule - dyskusje i porady, jakość, ulubione marki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Prośba o poradę w sprawie koszul, a właściwie ich dopasowania:

Bytom linia standardowa vs wyszczuplona

obwód klatki piersiowej 123 vs 120

obwód talii 116 vs 102

Czy da się dobrze wytaliować z linii standardowej na wymiary wyszczuplonej (plecy oryginalnie gładkie, bez zaszewek; jedna z koszul ma kieszonkę na klatce piersiowej)?

• Odpowiedzi 4,6 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Panowie potrzebuję w tym tygodniu kupić białą gładką koszulę na własny ślub. Chodziłem oglądałem sporo jednak na 176cm typ slim i kołnierzyk 38cm włoski lub półwłoski pod krawat jest praktycznie niemożliwy do dostania oczywiście z lepszej jakości materiału. Zamówiłem koszulę Lambert (mat. getzner) z internetu niestety okazała się za duża. Proszę o polecenie sklepu/marki w Warszawie gdzie kupię taką koszulę od ręki. Mogę przeznaczyć do 300-400zł. Myślę jeszcze o Willsoor, Vistula też ma jakieś koszule podobnie Lavard ale to są dla mas po 100zł a ja na ślub chciałbym mieć po prostu coś lepszego, niekoniecznie szytego na miarę.

Opublikowano

Czy da się dobrze wytaliować z linii standardowej na wymiary wyszczuplonej (plecy oryginalnie gładkie, bez zaszewek; jedna z koszul ma kieszonkę na klatce piersiowej)?

Pewnie tak (oddawałem do drastycznego zmniejszenia koszule Brooks Brothers, które są ogólnie przeogromne), jednak warto zwrócić uwagę, jak ta standardowa wygląda w ramionach, bo to trudno poprawić (pewnie się da, ale wtedy łączne koszty przeróbki moga zbliżyć się do wartości koszuli).

Opublikowano

Panowie potrzebuję w tym tygodniu kupić białą gładką koszulę na własny ślub. Chodziłem oglądałem sporo jednak na 176cm typ slim i kołnierzyk 38cm włoski lub półwłoski pod krawat jest praktycznie niemożliwy do dostania oczywiście z lepszej jakości materiału. Zamówiłem koszulę Lambert (mat. getzner) z internetu niestety okazała się za duża. Proszę o polecenie sklepu/marki w Warszawie gdzie kupię taką koszulę od ręki. Mogę przeznaczyć do 300-400zł. Myślę jeszcze o Willsoor, Vistula też ma jakieś koszule podobnie Lavard ale to są dla mas po 100zł a ja na ślub chciałbym mieć po prostu coś lepszego, niekoniecznie szytego na miarę.

Polecam adresy:

Osovski - Salon w Blue City

https://osovski.pl/

Elegancki Pan - Van Thorn - Sienna 39. Koszule np. Profuomo.

http://eleganckipan.com.pl/

Van Laack - Galeria Mokotów

Wszedzie mają teraz promocje.

Proponuję zadzwonić najpierw i zapytać o dostępnośc rozmiarów.

W razie potrzeby, Osovski i Elegancki Pan oferują dopasowanie koszuli, gdyby np nie było slim albo był za mały slim. Nie wiem jak Van Laack.

Opublikowano

Za 400 zł uszyjesz MTM. Poważnie, spróbuj, bo dla osób o Twojej budowie jest to fajna opcja (sam mam 180 cm i kołnierzyk 38). Podzwoń po firmach i powiedx, że potrzebujesz "na już", bo bierzesz ślub (bo rozumiem, że uroczystość się zbliża, stąd chęć kupienia od ręki?). Na pewno się uda!

Opublikowano

Czy ktoś z Was miał/ma doświadczenia z wszywaniem mankietów od koszuli? Chodzi o prostą rzecz, tj wszycie/zamiana krótszych mankietów na dłuższe

Będę wdzięczny za informację czy taka operacja jest opłacalna mając na uwadze cene koszuli

Czekam na Wasze odpowiedzi

Opublikowano

A te dłuższe mankiety masz?

Ja rozważałem wymianę na węższe, czyli operacja trudniejsza, bo dochodzi zwężenie rękawa; koszt kilkadziesiąt zł.

Pisząc "wszywanie mankietów" miałem na myśli kompletną usługę, czyli zakup mankietu + ich wszycie

Szukam miejsc/pewnych adresów/firm gdzie można nabyć mankiety a potem je wszyć

Opublikowano

Wzory na stronie przeważnie nieco jarmarczne (według mnie). Nie jestem specjalnie przekonany do kontrastowych podszyć, jakkolwiek widuję to od kilku lat i jeśli subtelne, to nawet ładne. Tu jest przeważnie ostentacyjne i do tego kontrastowe guziki. Tanio to wygląda. A co konkretnie zachwyciło w jakości?

Opublikowano

Ogólnie jakość szycia i materiałów. Widziałem ich koszule na żywo i prezentowały się super. Natomiast co do kontrastowych podszyć ciekawie to wygląda,ale to oczywiście rzecz gustu. Widziałem już wiele tego typu koszul i większość wydała mi się przekombinowana. Tu nie odniosłem takiego wrażenia.

Opublikowano

Oczywiście, możemy być w błędzie. Jak sobie jednak przypomnę "guerilla marketing" pewnych butów tutaj, z powracającym motywem "czy ładne, to rzecz gustu. Ja na jakości nigdy się nie zawiodłem" (buty były są koszmarne. Sprawdziłem. Dalej odważnie i nowocześnie) takie lekkie deja vu.

Opublikowano

Czy 2 koszule Sea Island za 80 gbp  (w sumie teraz, kiedy jest 10% obniżka to za 72 gbp) w CT to dobra oferta? Mam kilka ich koszul casualowych i jestem z nich bardzo zadowolony. Z kolei z koszul formalnych z oferty 4 za 100 gbp już mniej i raczej nie planuję zakupu kolejnych. 

Opublikowano

Nie, rękawy dość luźne. Suchą skórę mam, fakt. Ale gładką.

Przez ostatnie pół roku kolejne 7 koszul poszło w rękawach. Okazuje się, że przy maksymalnym zgięciu rąk pojawiają się duże naprężenia. "Bezmyślnie" czasami w pracy zginam łokcie myśląc nad czymś za biurkiem i po kilkunastu takich zgięciach struktura materiału się zaczyna się naruszać. Muszę kupować luźniejsze koszule i slimować je w talii u krawcowej. Nie ma innego wyjścia... na bespoke mnie nie stać.

Swoją drogą - w Bytom mam rozmiar 188/40 slim i rozmiar 188/41 slim jest już dużo obszerniejszy. Z kolei mój rozmiar w Wólczance to 188/41 slim. Jak wygląda krój rozmiaru 188/42 slim? tylko w kołnierzu się różni czy obszerność (rękawy) też?

Opublikowano

Które z pozostałych w obecnej kolekcji koszul OSOVSKI są godne polecenia? Chciałbym skorzystać z promocji, która trwa do końca sierpnia i zastanawiam się co warto kupić. Interesują mnie głównie błękitne i białe koszule.

Opublikowano

Co myślicie o takim wszyciu rękawów w koszuli? W marynarkach mi się bardzo podoba a w koszuli też ciekawie się prezentuje.

tumblr_n34zzkDEBA1rm9sjto2_1280.jpg

tumblr_mevo44ewTh1qfex1b.jpg

Da się gdzieś dostać takie koszule? Niestety bespoke jest poza moim zasięgiem. ;)

Z ciekawości, widział ktoś może schemat jak się wszywa rękawy w taki sposób?

Opublikowano

Panowie kupiłbym koszulę ale internet nie chce mi pomóc. Na ślub - biała, do muchy, koniecznie kryta listwa guzikowa, spinki, najlepiej taliowana. Budżet to do 400 zł, 500 razem z poprawkami u dobrego krawca. Jakieś pomysły? Przeglądnąłem polecane sklepy (głównie brytyjskie) i niestety nie ma takich z krytymi guzikami ;/

Opublikowano

Obawiam się sytuacji, gdy MTM jednak się posypie. Odpowiednio dobrana RTW + przeróbki dadzą dobry efekt (jestem dość proporcjonalny)

Profuomo - co powicie na temat jakości tej marki?

Opublikowano
...

Da się gdzieś dostać takie koszule? Niestety bespoke jest poza moim zasięgiem. ;)

Z ciekawości, widział ktoś może schemat jak się wszywa rękawy w taki sposób?

Koszule z marszczonymi rękawami mają w swojej ofercie m.in. Isaia i Finamore.

Zapytaj się dziewczyny/żony/mamy/babci jak się wszywa tzw. "bufiaste rękawy" i będziesz wszystko wiedział na ich temat. ;)

• Oceniam pozytywnie 1