Skocz do zawartości

Koszule - dyskusje i porady, jakość, ulubione marki

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 4,6 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Niezbyt podoba mi się ta idea. Pewnie dlatego, że w kwestii spinek jestem nad wyraz wybredny i jakoś te mniej formalnie "nie mogą mi przejść przez mankiet" ;) No a srebrnych do takiej koszuli nie założę.

Opublikowano

Mam skrzywienie i dla mnie mankiety na guziki praktycznie nie istnieją, łącze prawie zawsze mankiet na spinki z button-under z powodów praktycznych - przy braku krawata kołnierz się nie rozłazi, a guzika i tak nie widać (do button-down nie mogę się przekonać)

Polecam spinki z kamieniem, gdzie tak naprawdę srebrna rama jest tylko ledwo widoczną ramą, np. 

- lapis lazuli: (link znaleziony w necie dla zobrazowania) http://www.adamska-atelier.com/wordpress/wp-content/uploads/2014/11/Spinki-do-mankiet%C3%B3w-srebro-lapis-lazuli-Cuff-links-silver-lapis-lazuli.jpg

- tutaj inne przykłady: https://forum.butwbutonierce.pl/topic/2886-exoxe-akcesoria-ze-sk%C3%B3r-od-klasyki-do-egzotyki/page-2#entry140868 https://forum.butwbutonierce.pl/topic/2886-exoxe-akcesoria-ze-skór-od-klasyki-do-egzotyki/?p=142753

Przy wyborze w miarę matowego kamienia / skóry nie ma efektu formalnego połysku. 

Spinki węzełki to jakiś koszmar przy zakładaniu (super ciężko się je wkłada)

Zachęcam każdego do spróbowania swoich sił z mankietami na spinki w nieformalnych koszulach, jest ogromne pole do zabaw wzorami, fakturami, kolorami. 

Lapis Lazuri jest najbardziej wdzięcznym kamieniem na start - sprawdzi się i w koszuli w kratę, jak i do białej formalnej (ale raczej stroju formalnego biznesowego lub koktajlowego, a nie sticte wieczorowego) 

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Nie jest. Sam jeszcze nie mam, ale koniecznie mieć muszę :)

No cóż, pomyśle, choć wolałbym kupić jednak taniej. Na szczęście garnitur udało mi się juz znaleźć w moim rozmiarze tj. 42 w Albione.

Mam podobny problem (194/100 i bardzo długie ręce), ale wizyta u krawcowej może zdziałać cuda, koszulę da się zwęzić o więcej niż jeden rozmiar (4 cm) w klatce. Tak więc jeśli znajdziesz coś pasującego na długość rękawów (trudna sprawa, wiem ;)), a nieco zbyt szerokiego - kupuj śmiało, oddaj do zwężenia. Zapłacisz 20-30 zł, a będziesz miał dobrze dopasowaną koszulę w cenie niższej niż porządne MTM.

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Witam,

Czy ktoś miał do czynienia z koszulami z bivolino.com? Chodzi zarówno o sam produkt, czyli jakość materiału, wykończenia, dopasowania, a także o doświadczenia z samym sklepem - kontakt, płatność, ewentualne zwroty.

Jakiś czas temu na pewnym portalu zakupowym można było nabyć voucher na 60 EUR zniżki na koszulę i przez to zacząłem się zastanawiać nad taką opcją MTM.

Opublikowano

Nie jest. Sam jeszcze nie mam, ale koniecznie mieć muszę :)

Mam podobny problem (194/100 i bardzo długie ręce), ale wizyta u krawcowej może zdziałać cuda, koszulę da się zwęzić o więcej niż jeden rozmiar (4 cm) w klatce. Tak więc jeśli znajdziesz coś pasującego na długość rękawów (trudna sprawa, wiem ;)), a nieco zbyt szerokiego - kupuj śmiało, oddaj do zwężenia. Zapłacisz 20-30 zł, a będziesz miał dobrze dopasowaną koszulę w cenie niższej niż porządne MTM.

To tak jak u mnie, ok. 195/100. Mam garnitur oraz 3 marynarki z Albione (bardzo sobie chwalę), natomiast jeśli chodzi o koszule, polecam Bytom. Ja kupiłem ostatnio kilka koszul w sylwetce wyszczuplonej. Jakość wykonania ok (versus cena oczywiście), długie rękawy, długa koszula (nie wyłazi ze spodni przy siadaniu), co jest dla mnie bardzo istotne. Mam mieszane doświadczenia z Lambertem oraz Lantierem (chociaż udało mi się wstrzelić w dwie koszule z ich oferty).

Pozdrawiam.

Opublikowano

Czy ktoś miał stycznosć z koszulami Rosso Fiorentino? Są do nabycia np w Tkmaxx. 

Dawno zadane pytanie, ale że dotyczy mojej ulubionej marki odpowiem: Bardzo dobre koszule, a że w TKMaxx można i za 80zł je dostać - warto.

Opublikowano

Piorę - po pierwsze, mógł ktoś już je mierzyć, po drugie, skracam rękawy, więc daję szansę na skurczenie się bawełny przy pierwszym praniu (i osiągnięciu docelowych wymiarów). Chociaż kilka razy mierzyłem koszule przed i po praniu i różnic nie zaobserwowałem.

Opublikowano

Ja osobiście oddaję od razu do prania (gdybym napisał, że sam je piorę, to żona chyba przeklęłaby mnie chyba na wieki ;-) ). Jedyne względy w tym zakresie akurat u mnie to te "higieniczne". Raz zmuszony byłem założyć na siebie i wyjść ze sklepu we właśnie kupionej koszuli i do momentu, do którego jej nie zdjąłem myślałem, że oszaleję.

Oczywiście przed wrzuceniem do prania koszulę najlepiej jest przymierzyć ;-)

Pozdrawiam.

Opublikowano

Dawno zadane pytanie, ale że dotyczy mojej ulubionej marki odpowiem: Bardzo dobre koszule, a że w TKMaxx można i za 80zł je dostać - warto.

Jakie są jeszcze inne dobre firmy których koszule można kupić w TKMaxx?

Oprócz tych które znam, jeśli tam występują, tj. seidensticker, profuomo, olymp, tommy hilfiger, calvin kleine i teraz także Rosso Fiorentino

Opublikowano

Ja osobiście oddaję od razu do prania (gdybym napisał, że sam je piorę, to żona chyba przeklęłaby mnie chyba na wieki ;-) ). Jedyne względy w tym zakresie akurat u mnie to te "higieniczne". Raz zmuszony byłem założyć na siebie i wyjść ze sklepu we właśnie kupionej koszuli i do momentu, do którego jej nie zdjąłem myślałem, że oszaleję.

Oczywiście przed wrzuceniem do prania koszulę najlepiej jest przymierzyć ;-)

Pozdrawiam.

Miałem kiedyś przez pewien czas odpływ od pralki umieszczony w wannie i widok brudnej wody, która wypływała z węża do wanny po praniu niby czystego, noweg,o przyniesionego prosto ze sklepu  ubrania czy np. pościeli, przekonał mnie, że wszystko warto wyprać przed założeniem / użyciem.

Opublikowano

Miałem kiedyś przez pewien czas odpływ od pralki umieszczony w wannie i widok brudnej wody, która wypływała z węża do wanny po praniu niby czystego, noweg,o przyniesionego prosto ze sklepu  ubrania czy np. pościeli, przekonał mnie, że wszystko warto wyprać przed założeniem / użyciem.

Na pewno to był brud? Nie wiem, czy kiedyś prałeś w ręku, ale dodając proszku do prania do czystej wody uzyskuje się wizualnie szarą breję :).

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Ten wąż był w wannie z pół rok więc nie raz widziałem jaka woda się  z niego wydobywa i jestem pewien, że to był brud. Słyszałem też od ludzi z przemysłu odzieżowego, że nowe ubrania są często zakurzone zanim zostaną zapakowane.

Ps. Prałem w ręku też nie raz:)