michau Opublikowano 28 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2012 To uszyj koszulę na miarę z dopasowanymi rękawami - od tej pory wszystkie fabryczne będą Cię irytować jako za szerokie.. Nawet wolę nie próbować. Po bardzo fajnym efekcie dopasowania koszul z TM Lewin, muszę przerobić swoje dotychczasowe. Aż strach się bać co by było, gdybym uszył jedną MTM Nie chciałbym się pewnie pokazać w RTW;) Cytuj
White Haven Opublikowano 28 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2012 Przy cenach rzędu 150 za koszulę (koszt koszuli poppelinowej szytej na miejscu w Zielonej Górze) wymiana szafy nie byłaby znowu aż tak drogim przedsięwzięciem Cytuj
michau Opublikowano 28 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2012 Być może spróbuję. Choć z tego co patrzyłem na stronie to najtańsze 100% bawełny w białym kolorze (popelina) to 189zł + wysyłka. Cytuj
White Haven Opublikowano 28 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2012 Mam to szczęście, że i Orchidea i ja jesteśmy z Zielonej Góry Przy szyciu na miejscu mają niższe ceny. Cytuj
d_box Opublikowano 28 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2012 Czyżby się coś zmieniło z cenami w Orchidei Ja też czekam na kolejny przypływ gotówki i składam kolejne zamówienie. Tak dobrze uszytej koszuli jeszcze nie miałem, pomijając drobne wpadki opisane wyżej. Jakość i precyzja szycia jest naprawdę niesamowita, w porównaniu do Wólczanki którą wcześniej zawsze kupowałem. Cytuj
Jan Opublikowano 28 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2012 Czyżby się coś zmieniło z cenami w Orchidei Ja też czekam na kolejny przypływ gotówki i składam kolejne zamówienie. Tak dobrze uszytej koszuli jeszcze nie miałem, pomijając drobne wpadki opisane wyżej. Jakość i precyzja szycia jest naprawdę niesamowita, w porównaniu do Wólczanki którą wcześniej zawsze kupowałem. Jeśli możesz to wrzuć jakieś zdjęcia na forum, fajnie będzie zobaczyć jak leży na Tobie. Cytuj
jkrol Opublikowano 1 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2012 Przyznam szczerze, że o taliowaniu rękawów dotąd nie myślałem.Ja robiłem, sprawdza się, ale trzeba pamiętać, że jak koszula jest szeroka pod pachami i szeroką w rękawach, to zazwyczaj pacha wypada w zupełnie innym miejscu niż w slim ficie. I może się okazać, że przy mocnym zwężeniu klatki rękaw pójdzie za bardzo do góry. Cytuj
d_box Opublikowano 2 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2012 Jeśli możesz to wrzuć jakieś zdjęcia na forum, fajnie będzie zobaczyć jak leży na Tobie. Zdjęcia postaram się zrobić w niedziele i pokazać na forum. Od dzisiaj próbniki tkanin w orchidei są płatne niestety byłem ostatnim klientem który otrzymał go za darmo. Cytuj
mr.vintage Opublikowano 2 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2012 Od dzisiaj próbniki tkanin w orchidei są płatne niestety byłem ostatnim klientem który otrzymał go za darmo. Trochę obciach, ale skala zamówień forumowych widocznie przerosła możliwości firmy. Cytuj
Parmigiano Opublikowano 3 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2012 Nie przeceniajmy skali zamówień forumowych,wiekszość koszul szyta jest dla klijentów z Niemiec Cytuj
michau Opublikowano 3 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2012 Przyznam szczerze, że o taliowaniu rękawów dotąd nie myślałem.Ja robiłem, sprawdza się, ale trzeba pamiętać, że jak koszula jest szeroka pod pachami i szeroką w rękawach, to zazwyczaj pacha wypada w zupełnie innym miejscu niż w slim ficie. I może się okazać, że przy mocnym zwężeniu klatki rękaw pójdzie za bardzo do góry. Odebrałem właśnie koszule po taliowaniu w krawieckie.com. Ciesze się, że to się udało, bo po kupieniu koszul TMLewin fully fitted, w tych czułem się jak w balonie;). A koszule były fajne, myślę, że z dobrej bawełny, więc szkoda gdyby tylko wisiały w szafie. Koszty: za taliowanie (zaszywki z tyłu + zwężanie bokami) oraz zwężanie rękawów - 30zł za to samo + przerobienie mankietu francuskiego na mankiet z guzikami - 50zł Podsumowując, polecam takie rozwiązanie, ale jednak nie jako podstawowe. Kolejne koszule kupię w TMLewin lub MTM:) Cytuj
mr.vintage Opublikowano 3 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2012 Nie przeceniajmy skali zamówień forumowych,wiekszość koszul szyta jest dla klijentów z Niemiec Koszule może i tak, ale bezpłatne próbki wycofali po tym jak na forum zrobiło się głośno o ich ofercie. Zatem Niemcy zamawiają koszule, a Polacy póki co próbki Cytuj
prokrust Opublikowano 3 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2012 Mam pytanie odnośnie tego próbnika z Orchdeii. Czy chodzi o wycofanie darmowych próbników przed zamówieniem pierwszej koszuli - o ile takowe były, czy chodzi o to że nie dają próbników po zamówieniu pierwszej koszuli. Noszę się z zamiarem zamówienia koszuli i w sumie wolałbym te materiały oglądnąć na żywo. Ewentualnie gdybym miał otrzymać taki próbnik po pierwszym zamówieniu to byłoby też akceptowalne. No i pytanie zasadnicze - jeżeli trzeba próbnik kupić to ile on kosztuje - mam nadzieję, że nie (liczba materiałów) x (1zł) Cytuj
d_box Opublikowano 3 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2012 Próbnik trzeba teraz kupić niema znaczenia czy już zamawiałeś koszule w orchidei. Co do ceny nie mam pojęcia ile kosztuje próbnik najlepiej zapytaj telefon, e-mail jest na stronie. Cytuj
White Haven Opublikowano 4 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2012 1 próbka = 1 zł. W tygodniu wybieram się do Orchidei - jak ktoś chce to mogę trochę pomacać materiały Cytuj
d_box Opublikowano 4 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2012 Obiecane zdjęcia koszuli. Pewnie teraz przestanie być dobrze uszyta Cytuj
Bartek Opublikowano 4 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2012 Przykro to pisać, ale koszula w ogóle nie wygląda na szytą na miarę: za szerokie ramiona, za długie i za szerokie rękawy, za szerokie plecy. Obawiam się, że dobrze dobrane RTW wyglądałoby lepiej. W jaki sposób podawałeś miarę? Mierzyłeś najlepiej dopasowaną koszule, czy siebie? Cytuj
utrzymuje_mnie_żona Opublikowano 4 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2012 Niestety muszę się zgodzić z Bartkiem. Sporo materiału można zebrać w ramionach. Cytuj
zaki Opublikowano 4 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2012 Po raz kolejny zostało udowodnione, że zbieranie miary samemu na odległość nie działa. Cytuj
Pan Janusz Opublikowano 4 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2012 Dlatego po raz kolejny doradzam przy takiej zabawie, posyłanie zmodyfikowanych wymiarów, dobrze na nas leżących koszul. Wtedy efekt jest pewniejszy, a każdy może samemu posprawdzać, jak odjęcie tu i ówdzie paru centymetrów, wpłynie na całość. Cytuj
eye_lip Opublikowano 4 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2012 Wygląda to tragicznie jeśli chodzi o dopasowanie. Cytuj
lukaszjagoda Opublikowano 4 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2012 Czesc, kilka dni temu napisal: Akurat będę kopiował swoja ulubiona koszule, ale pewne zmiany wprowadzam w stosunku do oryginału. Na pewno sztywny kołnierzyk, wymienne fiszbiny i dłuższe rękawy o centymetr wstępnie skalkulowali mi to z wybraną tkaniną na 200zł. Ciekawe czy szyta przez Orchidee na miare wyglada lepiej. Zamowil ktos z was u nich na miare?Mozna zobaczyc fotki? Rowniez jestem zainteresowany ich oferta. pozdrawiam Cytuj
damiance Opublikowano 4 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2012 szycie czegokolwiek na odległość jest ryzykowne, to dość naciągana historia. W szczególności jak osoba ma niestandardową sylwetkę, np. opadające ramiona. Stąd same wymiary to nie wszystko .. Warto zainwestować w koszulę od prawdziwego krawca aby na przyszłość mieć wzorzec, punkt referencyjny. pozdrawiam d Cytuj
d_box Opublikowano 4 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2012 No cóż pierwsza koszula nigdy nie jest doskonała następna będzie lepsza i postaram się aby krawcowa zdjęła ze mnie miarę. szycie czegokolwiek na odległość jest ryzykowne, to dość naciągana historia. W szczególności jak osoba ma niestandardową sylwetkę, np. opadające ramiona. Stąd same wymiary to nie wszystko .. Warto zainwestować w koszulę od prawdziwego krawca aby na przyszłość mieć wzorzec, punkt referencyjny. pozdrawiam d Ale firma i tak musi chcieć to skopiować dokładnie a w przypadku mojej i tak wykonali pewne szczegóły inaczej. Cytuj
eye_lip Opublikowano 4 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2012 No cóż pierwsza koszula nigdy nie jest doskonała Różnie bywa. Moje pierwsza koszula z ModernTailor mierzona na podstawie TMLewina który mi pasował, wyszła rewelacyjnie. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi