Skocz do zawartości

Koszule - dyskusje i porady, jakość, ulubione marki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie

Do tej pory mam doświadczenia jedynie z Bergiem (a i tutaj tylko modele "z wieszaka").

Jakich warszawskich koszulników polecacie w kategorii do ok. 400 zł?

Przede wszystkim zależy mi na dobrym materiale i wykonaniu.

• Odpowiedzi 4,6 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Wkategorii do 400 zł to chyba nikt nie zaproponuje Ci dobrej jakości koszuli szytej na miarę. Made to measure czyli dopasowanie z szablonu to już cena około 450 zł, a w pełni na miarę znacznie więcej, pewnie rzędu 600-700 zł.

Opublikowano

Nie przesadzajmy... Ja zamawiam regularnie u Stolarka - koszula jest szyta na miare - (uwzglednia wszystkie moje zachcianki) - wybor kołnierzyków spory - mankietow tez. Jedynie z materialami, nie jest tak kolorowo jak w DaVinci - ale i tak da sie przezyc - spokojnie mozna laczyc rozne materialy na jednej koszuli - np wykonczenie stojki z innego materialu niz cala reszta koszuli - obszycia dziurek w dowolnym kolorze - spory wybor guzikow. Ja absolutnie nie narzekam - zwlaszcza, ze cena jest kolo 400zl. W Warszawie trzeba sie udac do sklepu na Kopernika (bodajże 8). Zdarzylo sie, ze Stolarek uszyl mi koszule z mojego wlasnego materialu i nie bylo z tym zadnych wiekszych problemow. Z DaVinci juz calkiem zrezygnowalem, nie widze absolutnie zadnej roznicy w jakosci szycia. Przy okazji pozdrawiam wszystkich uzytkownikow forum.

Opublikowano

@incecita

rozumiem, że jest to forum BESPOKE. Natomiast na ręcznie robioną koszulę z takiego chociażby Berga jeszcze przyjdzie czas w moim życiu :)

Myślę, że propozycje podane przez kolegów i tak będą lepszej jakości niż 90% tego co znajdę na wieszakach sklepów popularnych marek.

@TMS

w takim razie przy najbliższej okazji zajrzę do Stolarka.

Swoją drogą - czy ktoś z Was ma doświadczenie/ słyszał o koszulach wykonanych przez http://www.mytailor.com/?

Spory wybór materiałów, krawiec z Hong Kongu.

Opublikowano

mrt, torunianin się wypowiadał w temacie "Buczyński Individual Tailoring"

Już kiedyś o tym wspominałem, ale naprawdę najbardziej korzystnie pod względem stosunku jakości do ceny wypadają koszulnicy z Honk Kongu. Ostatnio za 400 zł uszyłem tam 2 koszule, z dobrej bawełny, można tam nawet trafić na Sea Island. Jasne jest, że trzeba znać swoje rozmiary, ale wystarczy raz uszyć na miarę u Stolarka czy u Da Vinci, kilka drobnych modyfikacji i jest super.

Zapewniam Was, że koszulę, które sam zaprojektowałem, wypełniając formularz zamówień na mytailor.com leżą lepiej niż po zmierzeniu przez nawet dobrze przeszkoloną i miłą Panią z Berga, Da Vinci czy średnio miłym Panem z salonu Gentleman na Kopernika w Warszawie (koszule Stolarka).

Wyślij mu pw, może udzieli ci dalszych informacji.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

W książce pt. "Genltleman" Bernharda Roetzel'a przeczytałem: "Często dodatkowo nad mankietem wszywa się specjalny guzik, który uniemożliwia rozwieranie się rękawa i odsłanianie ramienia w niepochlebny sposób. W koszulach dobrej jakości dziurka na ten guzik jest POZIOMA, a nie pionowa".

Spotkaliście się kiedykolwiek z koszulą, która ma tak wszyty owy guzik? Nawet na stronie Da Vinci wzory mankietów są prezentowane z guzikiem pionowym.

Opublikowano

No to dość rozsądne argumenty muszę przyznać, następnym razem zwrócę na to uwagę przy zakupie koszuli.

A czy do koszuli z podwójnymi mankietami można stosować zapinanie na guzik rozcięcia na ramieniu przy mankiecie? Powiem szczerze, że jakoś nie spotkałem się z czymś takim, chociaż z drugiej strony to trochę razi mnie to "odsłanianie ramienia w niepochlebny sposób" z powodu braku zapięcia ;)

• 2 miesiące temu...
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano

http://www.camicissima.com/

Czy któryś z kolegów korzystał z ich produktów? Na style forum zostali wymienieni jako bardzo dobry producent koszul oferujący wysoką jakość w bardzo rozsądnej cenie. Za cztery koszule wychodzi 100 euro. Bardzo podobny model biznesowy do brytyjskiego TM Lewin. Niestety nie ma wciąż sprzedaży online, ale czytałem wywiad z dyrektorem zarządzającym i mają w planach wejść na polski rynek ( a może mieli bo planowali to w 2009, w każdym bądź razie camicissima.pl kieruje na ich stronę). Na razie mają sporo sklepów naziemnych we Włoszech i podbijają rynek w USA (m.in. NYC) i wychodzi im to nieźle. Przy mojej następnej wizycie we Włoszech to będzie obowiązkowa wizyta!

Gdyby jakość była wysoka i weszliby do nas z ofertą 4 koszule za 400 zł to rodzimy rynek przeżyłby dawno nie widzianą rewolucję i ceny koszul w końcu by spadły, a i może jakość by była lepsza.

Opublikowano

Mam dwie koszule z linii abito camicie i nie mogę powiedzieć złego słowa o ich jakości. Wzory podobnie jak w podstawowych liniach Thyrwitta i Lewina nie są dopasowane przy szwach, dodatkowy pionowy szew na karczku. Większość koszul jakie oglądałem miała metkę "easy iron". W salonie w Mediolanie można na miejscu wybrać wzór koszuli jaki nas interesuje, a następnie samemu dokonać wyboru materiału z jakiego ma być dla nas uszyta. Kosztuje to dodatkowo od 20 do 35 euro za koszulę. Nie wiem czy ta usługa jest powszechna również w innych punktach sprzedaży.

Zaki, sprawdź czy jeszcze istnieje ich salon na warszawskiej Sadybie. Na stronie producenta znajduje się dokładny adres w zakładce "stores".

Dołączona grafika

warszawski salon Camicissima

źródło: http://www.camicissima.com/

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Faktycznie jest :)

Camicissima

c/o C.C. "Sadyba Best Mall"

ul. Powsińska 31

02-903 Varsavia

Polonia

Tel. +48 22 310 30 59

Camicissima

c/o C.C. "King Cross Marcelin"

Bukowska Street, 156

60-198 Poznan

Polonia

Tel. +48 61 886 01 67

Opublikowano

Byłem u nich w Sadybie przed Świętami. Ostatnio szafa mi pęka od nowych koszul, więc żadnej nie kupiłem.

Całkiem przyzwoicie ale bez rewelacji ani jeśli chodzi o produkty ani jeśli chodzi o ceny. Mają teraz jakąś promocję - chyba 3 koszule za 400zł -1 gr (albo 300zł -1gr), jeśli dobrze pamiętam.

Miłym akcentem są ekspedientki z centymetrami krawieckimi zawieszonymi na szyi. Ładnie to wygląda, niestety zrobiły mi w ten sposób apetyt na bespoke lub MTM, którego nie oferują :-(

Pozdr,

wojvv

• Oceniam pozytywnie 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Mała aktualizacja. Dzisiaj byłem w "Camicissimie" w Sadyba Best Mall i widziałem, że pojawiła się kolejna promocja:

- przy zakupie 1 koszuli płaci się 199,90zł

- przy zakupie trzech koszul płaci się za nie 349,90zł

- za czwartą i kolejne koszule płaci się po 116,60zł

Za dwa-trzy tygodnie ma pojawić się nowa kolekcja 300 krawatów.

Panie z przewieszonymi centymetrami krawieckimi nadal wyglądają uroczo ;-)

Pozdr,

wojvv

Opublikowano

Witam

Chciałem kupić kilka koszul do zdzierania na co dzień i trafiłem na tą polską firmę z bodaj Leszna. Ceny koszul w zakresie 120-150 złotych. Część Two Ply. Czy ktoś z forumowiczów może się podzielić doświadczeniem z tą marką. Jak się ma stosunek ceny do jakości? Zastanawiam się czy zrobić kolejne zamówienie w TM Lewin, bo jest obniżka czy spróbować tej nieznanej marki.

Pozdr.

Opublikowano

Ja mam jedną koszulę tej marki, zapłaciłem za nią po rabacie 115zł i powiem szczerze, że jestem bardziej zadowolony niż z Lamberta Wólczanki, która kosztowała 300zł. Przede wszystkim ma odpowiadający dla mnie krój, materiał jest dosyć przyzwoitej jakości, mają dużo ciekawych wzorów i kolorów. Także ja polecam :)