Skocz do zawartości

Koszule - dyskusje i porady, jakość, ulubione marki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Poszperaj wcześniej wątku. Pamietam, że ze 3 lata temu buła na ten temat burzliwa dyskusja i wypowiadali się fachowcy. Można zrobić zaszewki (najprostsze rozwiazanie, które ogarnie osiedlowa krawcowa), albo zwęzić po szwach (dla zaawansowanych).

• Like 1
  • Odpowiedzi 4,6 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Dawno temu także zgubiłem kilka kg i zaniosłem na próbę do trzech krawcowych (jednego krawca) koszule w moim miasteczku. Żaden z nich nie wykonał taliowania po szwach poprawnie, żadnych szwów bieliźnianych czy tym podobnych. Overlock i do widzenia. Przerzuciłem się na zaszewki.

Jeżeli przedstawi się jak chce się to wykonać i krawcowa powie, że umie to warto.

Opublikowano

Zetknęliście się z Martin and Moore?https://martinandmoore.com/

Wcześniej gdzieś minęła mi polecają na grupie FB, wzornictwo wtedy opierało się o koszmarki, ale też kilka klasyków.

Teraz widzę, że odświeżyli ofertę o sporo pozycji - ładne ocbd (świetny roll!), półwłochów z royal oxfordu i twilli. Na zdjęciach zgrabne i gęste szwy. Jedynie tkanina raczej nieznanych tkalni, a przynajmniej się nie chwalą skąd.

Kusi mnie stestować jeansową button down. No i cena to połowa obecnej poszetki, macarona, vel venti itp.

Ktoś użytkuje?

Screenshot_20231127_201706_Chrome.jpg

Opublikowano

Mam 2 koszule OCBD Martin and Moore i w tej cenie mogę je polecić głównie ze względu na bardzo ładny kołnierzyk (chyba nie ma takich w żadnych innych koszulach poniżej 350zł).

Tkanina jest średnia, w porównaniu do np. Charles Tyrwitt dużo bardziej się gniecie, nie jest tak "mięsista", ale nie jest to na pewno najgorszy oksford z jakim spotkałem się w budżetowych koszulach.

A no i na plus: do każdej zamówionej koszuli dodają bokserki z bardzo przyjemnego twillu oraz poszetkę z tkaniny koszulowej.

Opublikowano

Mam 3 koszule Martin Moore z bawełny oksford, zamówiłem właśnie czwartą jeansową. Zamawiam głównie przez idealne dopasowanie dla mnie, wymiary koszul takie jak podawałem przy mtm, a cena niska. Koszule ładne, dobre kołnierzyki BD a i te półwłoskie wystarczająco długie żeby rogi chowały się pod marynarkę. Co do bawełny oksford to pewnie nie jest najlepszej jakości, jedna koszula bardzo ciężko mi się prasuje. Jednak w tej cenie koszule z bawełny oksford z ładnymi kołnierzami to ciężko znaleźć.

Opublikowano
21 godzin temu, papiez_ napisał:

Zetknęliście się z Martin and Moore?https://martinandmoore.com/

Wcześniej gdzieś minęła mi polecają na grupie FB, wzornictwo wtedy opierało się o koszmarki, ale też kilka klasyków.

Teraz widzę, że odświeżyli ofertę o sporo pozycji - ładne ocbd (świetny roll!), półwłochów z royal oxfordu i twilli. Na zdjęciach zgrabne i gęste szwy. Jedynie tkanina raczej nieznanych tkalni, a przynajmniej się nie chwalą skąd.

Kusi mnie stestować jeansową button down. No i cena to połowa obecnej poszetki, macarona, vel venti itp.

Ktoś użytkuje?

Screenshot_20231127_201706_Chrome.jpg

Mam ich 4 koszule i każda z innego materiału :)

Fakt, że 2 kupiłem z outletu po 80 zł i jedna z nich naprawdę mocno się gniecie.

Druga natomiast super.

Pozostałe 2 kupiłem w cenach regularnych ze wzgledu na rozmiarówkę - są nieco węższe niż standardowo w innych sklepach co mi odpowiada.

Ta akurat w prążek którą wyświetlasz jest bardzo fajna. Dobre dopasowania, fajny materiał, dobrze się pracuje i mało gniecie. Druga z regularnej ceny to klasyczna biała z klasycznym kołnierzem - ta niestety trudno się prasuje i gniecie niemniej materiał bardzo przyjemny i krój też na plus.

Opublikowano

Przeglądając stronę Olgi natknąłem się na opcję zakupu dodatkowego zestawu kołnierzyka / mankietów za bodaj 10 euro.
Jak dla dla mnie jest to po konieczności zutylizowania kilku koszul szytych na miarę nieodparty argument przemawiający za Olgą.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Update z mojej strony jeżeli chodzi o Martin Moore. Koszula z niebieskiego oxfordu skurczyła się w praniu. Z początku obawiałem się, że w stopniu nie nadającym się do noszenia - kiedy była sucha, próbowałem przymierzyć i rękaw był dużo węższy niż pierwotnie, sama szerokość koszuli też. Poprawiło się po wyprasowaniu generatorem pary, kiedy materiał dostał trochę wilgoci i gorąca, po tym jest OK do noszenia, choć i tak węższa niż pierwotne wymiary (według których nie była na mnie mocno dopasowana, więc pomimo skurczenia jest OK do noszenia). Sam materiał sztywny i niespecjalnie przyjemny w dotyku, ale tu dam szansę - tak samo miałem z koszulami oxford od Majlera. Na ten moment werdykt jest taki, że pomimo problemów producenta można rozważyć z uwagi na relację do ceny i dobrą stylistykę (w ofercie głównie klasyka, z ładnymi kołnierzykami). Pytanie jakie byłoby podejście producenta, gdyby była zgłoszona reklamacja z uwagi na skurczenie (u niektórych, jak u Osovskiego w tym przypadku defaultowo winien jest klient, bo nie umie uprać, i nie ma znaczenia, że koszula była prawa z kilkoma innymi, którym się nic nie stało). W międzyczasie w drodze mam różowy oxford, zamówiony jeszcze przed praniem tej niebieskiej.

• Like 2
Opublikowano

Odebrałem właśnie koszulę kupiona podczas BF, akurat mój rozmiar miał czas wysyłki w połowie grudnia - pewnie doszywali. 

Sprany denim https://martinandmoore.com/pl/products/niebieska-koszula-button-down-jeans-denim-1495.html

Wcześniej ktoś wspominał, że są bardziej slimowe niż innych producentów - mam nieco inne odczucia, bo mam wrażenie, że koszulę w rozm. 40 od Poszetki są porównywalne lub nieco węższe, szczególnie w rękawach. Szkoda tylko, że nie mają zaszewek. 

Zobaczymy jak po praniu czy faktycznie się skurczy, bo na razie jest ok, może nawet mam mały naddatek w obwodach. 

Denim raczej przeciętnej jakości - nieco sztywny i papierowy, ale to bodaj moja druga koszula jeansowa. Parę lat i kg temu miałem od Milera i materiał był przyjemniejszy.

Ciekawy jest sam zapach koszuli - jakbyście weszli do starego magazynu albo zakładu przemysłowego który działa od 30 lat ? kto miał do czynienia z produkcją ten skojarzy. 

Ogólnie za 190zl nie spodziewałem sie wiele a jestem całkiem miło zaskoczony. Wykonanie staranne, równe, gęste szwy, ładny kołnierz, guziki chyba perłowe, brak niedoróbek i przyjemny, odpowiednio długi fason. W gratisie bokserki i chusteczka (?), bo poszetką to bym tego nie nazwał.

20231215_164614.jpg

• Like 6
  • Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Trafiłeś idealnie z tym zapachem - budynek gdzie jest szwalnia to lata 50/60-te. Mieścił się tam zakład „metalowy”.
https://martinandmoore.com/ nie produkuje na magazyn - szyją dopiero po wpłynięciu zamówienia. Sklepu stacjonarnego i obsługi klienta brak - jest szwalnia i buro.

Martin Moore to brand albo firma córka https://bonadea.pl/pl/ Ta ostatnia/główna firma to między innymi szycie miarowe koszul i zarzekają się że nie mają nic wspólnego z dawnym DaVincii czy aktualnym Bergiem .
Wg ich deklaracji mają opcję szycia miarowego i po zgłoszeniu pojawia się u klienta pracownik BONADEA. Zbiera miarę, pokazuje próbki itd.
Ktoś, coś wie albo już korzystał? Dostałem kontakt do osoby która zajmuje się MTM ale być może ktoś już ma doświadczenie.

Edit - znalazłem info o BonaDea w wątku z 2011

[WARSZAWA], Rynek made-to-measure (MTM)
https://r.tapatalk.com/shareLink/topic?share_fid=67694&share_tid=419&share_pid=20621&url=https://forum.butwbutonierce.pl/index.php?/topic/419-%5BWARSZAWA%5D%2C-Rynek-made-to-measure-%28MTM%29/page__view__findpost__p__20621&share_type=t&link_source=app

• Like 1
Opublikowano

Panowie, a czy według Was warto dołożyć do Mercerii względem M&M?
Mam na myśli głównie właściwości użytkowe tkaniny - czy jest przyjemniejsza w dotyku, mniej się gniecie, lepiej prasuje itd.

Mam 196 cm wzrostu i oprócz SuSu (którego kupuję tylko na wyprzedażach, o ile jest dostępna wersja "long") i opcje są niestety ograniczone.

Opublikowano
12 godzin temu, Coven napisał:

Mam na myśli głównie właściwości użytkowe tkaniny - czy jest przyjemniejsza w dotyku, mniej się gniecie, lepiej prasuje itd.

Takie rozważania możesz prowadzić nawet w koszulach tej samej marki. Lepsze pytanie byłoby kto ma w ofercie lepszy biały twill. Tyle, że obydwie marki mają ich w ofercie zapewne kilka rodzajów. 

Merceria ma tą zaletę, że możesz im wysłać koszulę na wymiar i odeślą Ci taką samą z uwzględnieniem twoich poprawek/zachcianek w cenie.

Merceria bazuje na tkaninach od tkalni Mileta (taka informacja jest podana w opisach większości ich koszul), czyli na takiej jak większość tańszych firm szyjących MTM typu Henderson Shirts.

12 godzin temu, Coven napisał:

Mam 196 cm wzrostu i oprócz SuSu (którego kupuję tylko na wyprzedażach, o ile jest dostępna wersja "long") i opcje są niestety ograniczone.

Osovski ma też wyprzedaże poniżej -50%. Czasem coś z Lamberta sensownego można wyszukać. Z zagranicznych Charles Tyrwhitt.

• Like 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 9.12.2023 o 23:33, Kyle napisał:

Update z mojej strony jeżeli chodzi o Martin Moore. Koszula z niebieskiego oxfordu skurczyła się w praniu. Z początku obawiałem się, że w stopniu nie nadającym się do noszenia - kiedy była sucha, próbowałem przymierzyć i rękaw był dużo węższy niż pierwotnie, sama szerokość koszuli też. Poprawiło się po wyprasowaniu generatorem pary, kiedy materiał dostał trochę wilgoci i gorąca, po tym jest OK do noszenia, choć i tak węższa niż pierwotne wymiary (według których nie była na mnie mocno dopasowana, więc pomimo skurczenia jest OK do noszenia). Sam materiał sztywny i niespecjalnie przyjemny w dotyku, ale tu dam szansę - tak samo miałem z koszulami oxford od Majlera. Na ten moment werdykt jest taki, że pomimo problemów producenta można rozważyć z uwagi na relację do ceny i dobrą stylistykę (w ofercie głównie klasyka, z ładnymi kołnierzykami). Pytanie jakie byłoby podejście producenta, gdyby była zgłoszona reklamacja z uwagi na skurczenie (u niektórych, jak u Osovskiego w tym przypadku defaultowo winien jest klient, bo nie umie uprać, i nie ma znaczenia, że koszula była prawa z kilkoma innymi, którym się nic nie stało). W międzyczasie w drodze mam różowy oxford, zamówiony jeszcze przed praniem tej niebieskiej.

Update po drugim praniu - właśnie zgłosiłem reklamację. Chyba się jeszcze trochę skurczyła, najgorsze jest to, że skurczył się otwór rękawa i po założeniu wbija się w pachę - nie daje się nosić. Właściwości materiału po praniu jeszcze gorsze - blisko tektury. Zobaczymy, jak będzie z tą drugą koszulą, materiał wydaje mi się trochę inny w dotyku, prana jeszcze nie była.

Opublikowano

Z jednej strony tak, ale z drugiej ustalenia wskazują, że to marka własna szwalni, która robi dla pączkujących biznesów oferujących RTW/MTM, więc po odjęciu marż i kosztów tych biznesów w sumie można byłoby zakładać podobną jakość w korzystniejszej cenie.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Cześć,

kupiłem kilka sztuk koszul Eton na zimowej wyprzedaży, bezpośrednio z ich sklepu internetowego. Na wszystkich koszulach z plisą podklejoną cienką fizeliną, po pierwszym praniu pojawiły się na wewnętrznej stronie plisy nieestetyczne pęcherze i fałdy. Bardzo ciężko zaprasować to. Pozbycie się wszystkich zagnieceń jest w mojej ocenie praktycznie niemożliwe. Dla zobrazowania wklejam zdjęcie. Prośba o poradę, co powinienem z tym zrobić? Odesłać, reklamować koszule? Czy taki stan rzeczy jest w ogóle akceptowalny, czy stanowi wadę produkcyjną? Spotykam się z tym po raz pierwszy i przeglądając forum nie znalazłem podobnego wątku.

image.thumb.jpeg.dec11e9b0416d14e2aff6d2b195ebf7c.jpeg