Skocz do zawartości

Koszule - dyskusje i porady, jakość, ulubione marki

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 4,6 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Czy dobrze rozumiem, że Charles Tyrwhitt długość rękawa koszuli mierzy od środka koszuli pod kołnierzykiem do końca rękawa? Miałem wielką ochotę na Oxforda w sylwetce Slim lub Extra Slim, ale wg ich tabel koszule L mają rękaw 90 cm, czyli o jakieś 2 cm za krótki dla mnie. Noszę wyszczuplone koszule z Wólczanki i Bytomia na 188/194 kołnierz 42 (klatka piersiowa 100, pas ok 92) i rękaw ma ok 95, choć mógłby być 2 cm krótszy. Czy ktoś może porównać ten rozmiar z CT?

Opublikowano

Czy dobrze rozumiem, że Charles Tyrwhitt długość rękawa koszuli mierzy od środka koszuli pod kołnierzykiem do końca rękawa? Miałem wielką ochotę na Oxforda w sylwetce Slim lub Extra Slim, ale wg ich tabel koszule L mają rękaw 90 cm, czyli o jakieś 2 cm za krótki dla mnie. Noszę wyszczuplone koszule z Wólczanki i Bytomia na 188/194 kołnierz 42 (klatka piersiowa 100, pas ok 92) i rękaw ma ok 95, choć mógłby być 2 cm krótszy. Czy ktoś może porównać ten rozmiar z CT?

Również noszę Wólczankę w rozmiarze 188/194 i przy wzroście 191 rękawy mam co najmniej 2 cm za długie - zawsze się zastanawiam na kogo te rękawy są szyte. Z CT mam kilka koszul o długości 36 i za krótkie na pewno nie są - nie mam jak tego teraz sprawdzić, ale nie wiem czy 35 nie jest nawet ok (w wypadku TM Lewin właśnie 35 jest dla mnie najlepszy).

Opublikowano

Również mam 191cm i odnoszę to samo wrażenie. Rękawy są za długie, ale w sumie nie chce mi się nawet ich skracać. Z kolei te na wzrost 176-182 są za krótkie. Zaskakuje mnie również ich obszerność. Jak ktoś ma kołnierzyk 39cm to rzadko biceps ma 40+ cm obwodu. Wólczanka chyba wszywa te same rękawy niezależnie od rozmiaru kołnierzyka. 

Opublikowano

Właśnie im mniejszy kołniezyk tym większy jest biceps. Im mniej tluszczu tym szczuplejsza szyja i bardziej nabite glikogenem mięśnie. Problem raczej jest natury, że zwykle wtedy trzeba mieć wątłą klatkę

Opublikowano

Właśnie im mniejszy kołniezyk tym większy jest biceps. Im mniej tluszczu tym szczuplejsza szyja i bardziej nabite glikogenem mięśnie. Problem raczej jest natury, że zwykle wtedy trzeba mieć wątłą klatkę

W życiu nie słyszałem większej głupoty... Im mniej tłuszczu tym więcej glikogenu w mięśniach?? Im mniejsza szyja tym większy biceps?? :D

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Możliwe, że temat już się przewinął w tym wątku ale dotarłem do połowy i jeszcze nie znalazłem więc pytam, możecie polecić producentów/sklepy z koszulami lnianymi? Szukam raczej casualowych koszul ale gładkich.

Dopiero zaczynam robić rewolucje w swojej starej szafie, a i mój budżet jest nieco limitowany dlatego najlepiej byłoby coś znaleźć za ok 100-120zł, jest taka szansa? Ew. ile trzeba wydać na dobrej jakości lnianą koszulę?

Dzisiaj widziałem w TK Maxx koszulę Coast Weber Ahaus biała, lniana za 160-170zł, nic nie wiem o tej marce, warto zaryzykować?

Opublikowano

Koszule Eterna.

chciałem się podzielić opinią na temat koszul Eterna, Z tego co mi było wiadomo jest to niemiecka firma robiąca koszule w Europie z bawełny szwajcarskiej. Zachęcony takim opisem, kupiłem sobie kilka koszul w celu wypróbowania. Koszula miała być idealna do biura 100% bawełny i do tego pokryta teflonem tak aby się nie gniotła. Uważam, że najlepsze towary powinny być 100% naturalne ale pomyślałem, że może jestem zbyt uprzedzony... Oto moje wrażenia po dwóch latach od ich zakupu.

Rzeczywiście koszula nie gniecie się praktycznie wcale. Jednakże, niezależnie od zapewnień w ogóle nie oddycha. W cieplejszy dzień idąc do pracy można się w niej zaparzyć. Koszula równie dobrze mogłaby być zrobiona z poliestru w 100%.  Materiał zaczął także pękać od wewnętrznej strony w miejscu gdzie kończą się fiszbiny. Rogi koszuli zaczęły się strzępić. W tym miejscu dodam, że moje koszule Massimo Dutti po ponad 3 latach są w dużo lepszym stanie.

Gwoli uczciwości - jakość wykonania bardzo dobra.

Osobiście odradzam zakup koszuli tej firmy (w szczególności pokrytych teflonem)

Jakość 4/5

Oddychanie 1

Trwałość tkaniny 2

Z przyjemnością zapoznam się z opiniami dotyczącymi koszul Digel.

Opublikowano

Wyprzedaż bexleya coraz bliżej a nikt nie skomentował jakości jego koszul... Pisałem ze były po 50 a w priv sale 15 euro i to może być kuszące

Moje doświadczenie mówi mi, że warto buty kupować buty w firmach produkujących buty, koszule w firmach produkujących koszule  itd. ;)

Opublikowano

zastanawiam sie nad połączeniem 2 kolorów lnu w jednej koszuli (kołnierz, mankiety / reszta). Pytanie czy to dobry pomysł i jakie kolory warto rozważyć?

Nie widziałem koszul lnianych w 2 kolorach, ale może takie połaczenia funkcjonują?

post-12-0-63418000-1403954327_thumb.jpg

Opublikowano

Biały kołnierz i mankiety, reszta jakiś błękit, albo może większość w kolorze 2 bądź 3 ze zdjęcia, a kołnierz jakiś niebieski? Ogólnie pomysł ciekawy i chętnie bym zobaczył takie zestawienie

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

kolego Nureddin

Koszule marki Eterna kupuje od kilkunastu lat i moim zdaniem sa niezle. W upaly koszule zmieniam przynajmniej 2-3x w ciagu dnia ponieawaz sie poce. Koszule pokryta teflonem poprostu bym nie kupil.