Skocz do zawartości

Portfel - dyskusje i porady, regeneracja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 godzin temu, kriss11 napisał:

Czy znacie/polecacie kogoś kto renowuje np portfele? Mam taki z którego jestem bardzo zadowolony a już się trochę zniszczył ale nie chciałbym się z nim rozstawać.

Sądzę, że każdy kaletnik się tego podejmę, na forum jest np. @JakubPe oraz @Zbyt

• Like 1
Opublikowano
W dniu 11.07.2024 o 09:26, kriss11 napisał:

Czy znacie/polecacie kogoś kto renowuje np portfele? Mam taki z którego jestem bardzo zadowolony a już się trochę zniszczył ale nie chciałbym się z nim rozstawać.

Podeślij, proszę fotki portfela. Zobaczę, czy będę mógł pomóc.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Dzień dobry, 

kupiłam na prezent brązowy portfel z marki betlewski, kozia skóra. 

Razem z kolegą chciałam wypalić na nim wzór, żeby był bardziej spersonalizowany. Kolega już wypalał różne wzorki, ale na takim materiale nigdy nie próbował. 

I teraz pytanie: jak mamy przygotować portfel, co z nim zrobić przed wypalaniem i później, tak aby był jak najbardziej trwały i szybko się nie rozleciał? (Bardzo proszę o brak porad w stylu "lepiej kupić droższy", obecny się rozlatuje, a mój budżet był mocno ograniczony :((( )

Dostałam poradę, aby najpierw go wypastować - wypastowałam, ale mam wrażenie, że teraz wygląda dużo gorzej. 

Błagam, pomocy, załamuję ręce i chce mi się płakać.

Opublikowano

Rozumiem , że mówimy o dwóch sprawach:

1. co do wypalania nie jestem w stanie doradzić ale pierwszy raz słyszę o wypalaniu wzoru na portfelu. Generalnie kaletnicy robią wzory / logo tłoczone na skórze stalową puncą.

2. pastowanie - galanterii skórzanej nie pastuje się. Pasty są do wyrównania koloru, ukrycia zadrapań lica itp. Jeżeli nie byłą to skóra typu nubuk to będzie to łatwiej wyczyścić. Może roztwór szarego mydła z wodą pomoże, a najlepiej proponuję skontaktować się w pierwszej kolejności z infolinią Renowacja i pielęgnacja butów, preparaty do obuwia - Sklep Multirenowacja

powołać się na forum BwB i poprosić o pomoc :)

pozdrawiam

D 

• 11 miesięcy temu...
Opublikowano

Piękny. Nawiązałem kontakt z p. Krzysztofem za pośrednictwem Etsy. Byłem zainteresowany portfelem z shellu Shinki. Ostatecznie zrezygnowałem, bo po zakupie portfela nie miałbym co do niego włożyć, ale p. Krzysztof wywarł na mnie b. dobre wrażenie.

• Like 1
  • 1 rok później...
Opublikowano

Szukam portfela:
- Z Badalassi Pueblo, museum calf, lub czegoś podobnego z bogatą patyną, w kolorze ciemnobrązowym
- Bez zbyt kontrastowego przeszycia
- Dobra jakość
- Design jak najbardziej zbliżony do poniższego (bardzo cienki bifold z kilkoma miejscami na karty)
- Blokowanie RFID po zewnętrznej stronie mile widziane chociaż niekonieczne

Macie jakieś opcje do polecenia nie za miliony monet?

image.thumb.jpeg.5fdbbac56dad67d84aeb0ed591be2aea.jpeg

Opublikowano

Przyłączę się do pytania. Zastanawiałem się nad uszyciem podobnego, ale dodatkowo z miejscem na dowód rejestracyjny, ale jeśli znajdzie się gotowy dobrej jakości to też rozważę 

• Like 1
Opublikowano

@Non Vid

Mój portfel stąd (wykonany MTO)

dokładnie spełnia twoje wymagania (poza RFID, ale i tak to ściema).

Rzemieślnik ma bardzo podobne w aktualnej ofercie, np.

https://www.etsy.com/listing/4508014061/handmade-bifold-leather-wallet-full?ref=shop_home_active_14&frs=1&logging_key=6517d4f1d9b9393a7af8e0dff002d0a35ff35235%3A4508014061

Ale może wykonać dowolny, nawet z powierzonej skóry.

Dodatkowo jest miejsce na dowód rejestracyjny, o co pytał @m_wujek

Opublikowano
4 godziny temu, Velahrn napisał(a):

@Non Vid

Mój portfel stąd (wykonany MTO)

dokładnie spełnia twoje wymagania (poza RFID, ale i tak to ściema).

Rzemieślnik ma bardzo podobne w aktualnej ofercie, np.

https://www.etsy.com/listing/4508014061/handmade-bifold-leather-wallet-full?ref=shop_home_active_14&frs=1&logging_key=6517d4f1d9b9393a7af8e0dff002d0a35ff35235%3A4508014061

Ale może wykonać dowolny, nawet z powierzonej skóry.

Dodatkowo jest miejsce na dowód rejestracyjny, o co pytał @m_wujek

Patrzyłem na jego stragan, ale 195 EUR to trochę drogo... plus wygląda na trochę za gruby na moje preferencje. Gruba skóra, plus kilka warstw jedna na drugiej, pewnie przez to.

Opublikowano
45 minut temu, Non Vid napisał(a):

Patrzyłem na jego stragan, ale 195 EUR to trochę drogo... plus wygląda na trochę za gruby na moje preferencje. Gruba skóra, plus kilka warstw jedna na drugiej, pewnie przez to.

Moim zdaniem ten portfel jest warty tych 840 zł.

Od strony technicznej portfel jest absolutnie topowy, wykonany super czysto, idealne wykończenie krawędzi, z bardzo dobrej jakości skóry (i tylko skóry, nie ma żadnych wstawek z płótna / poliestru).

Ja prezentowałem na forum już kilka swoich portfeli, ale szczerze mówiąc, spokojnie mógłbym używać tego pierwszego od Exoxe sprzed ~15 lat, bo w sumie nic mu nie jest. To rzecz, która jest po prostu na lata, zakładając, że jest dobrze wykonana.

Opublikowano
5 godzin temu, Velahrn napisał(a):

Moim zdaniem ten portfel jest warty tych 840 zł.

Od strony technicznej portfel jest absolutnie topowy, wykonany super czysto, idealne wykończenie krawędzi, z bardzo dobrej jakości skóry (i tylko skóry, nie ma żadnych wstawek z płótna / poliestru).

Ja prezentowałem na forum już kilka swoich portfeli, ale szczerze mówiąc, spokojnie mógłbym używać tego pierwszego od Exoxe sprzed ~15 lat, bo w sumie nic mu nie jest. To rzecz, która jest po prostu na lata, zakładając, że jest dobrze wykonana.

No tylko dla mnie wygląda ciągle dość grubo, ja pewnie preferowałbym sporo wstawek z moire, żeby portfel był cieńszy... zapytałem KP czy zrobiłby mi coś takiego, ale odpowiedział, że nie bardzo:
image.png.9021b6f72cfc2035149cc769e4e18ea1.png