Skocz do zawartości

Oprawa graficzna + LOGO dla forum + Organizacja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

pszemau słusznie zauważył, że forum graficznie właściwie stoi na domyślnych ustawieniach. Może warto zadbać o nowy TOP, LOGO i oprawę graficzną?

Jestem pewien, że jest wśród nas kilku domorosłych, a może i profesjonalnych grafików.

1) Co sądzicie?

2) Macaroni - co Ty na to?

3) Czy są chętni, by ewentualnie zaangażować się w projekt graficzny?

pozdrawiam

• Odpowiedzi 72
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano

Być może warto by rozbudować forum o nowe kategorie. W dziale męska elegancja znajduje się obecnie 82% wszystkich postów i panuje tam postępujący rozgardiasz...

Z tego co pamiętam, Macaroni był jednak jakiś czas temu przeciwny tego typu zabiegom, chciał utrzymać forum w kameralnych klimatach.

Opublikowano

Witam, właśnie napisałem na zbliżony temat kilka słów w kontekście spinek do mankietów:

viewtopic.php?f=1&t=2&p=4513#p4513

Logo nie podejmuje się zaprojektować, ale dalsze modyfikacje pod kątem przełożenia na trójwymiarowy relief, to już chętnie. Takie wyzwania zawsze są inspirujące w szerszym znaczeniu. Od razu w związku z tym sugestia by myśleć o znaku nie tylko jako obrazie na ekranie, czy wydruku na papierze...

T.

Opublikowano

Na dokładkę przykład bardzo udanych firmowych spinek do mankietów... :lol:

Zamówione na konferencję kardiologów organizowaną przez producenta aspiryny...

Zamknięcie na magnes, a w środku... Autentyczna pastylka..!

post-335-13658919466668_thumb.jpg

post-335-13658919466902_thumb.jpg

Opublikowano

Być może warto by rozbudować forum o nowe kategorie. W dziale męska elegancja znajduje się obecnie 82% wszystkich postów i panuje tam postępujący rozgardiasz...

Z tego co pamiętam, Macaroni był jednak jakiś czas temu przeciwny tego typu zabiegom, chciał utrzymać forum w kameralnych klimatach.

No właśnie - swego czasu pisałem do admina PW na ten temat. Ja chciałbym, aby na forum był dział "Marki", z podtematami dotyczącymi konkretnych marek, gdzie można by się dowiedzieć, z czym mamy do czynienia (ja np niedawno znalazłem ładny płaszcz z dodatkiem kaszmiru marki Lavard w przyjaznej cenie, ale nie wiedziałem, co warta jest ta marka). Dodatkowo widziałby mi się dział FAQ, gdzie możnaby odnaleźć odpowiedzi na podstawowe pytania (np. nigdy poszetki z tego samego materiału co krawat, zakaz czarnego garnituru, jak zawiązać krawat, jaka długość marynarki, itp.).

PS. Przepraszam za literówki - jest sobotni wieczór ;)

Opublikowano

Panowie, jestem za, zwłaszcza za zmianą szaty graficznej. Mam wrażenie, że wielu z nas się tu już zadomowiło, więc fajnie będzie jeśli strona przestanie straszyć kliniczną bielą.

Jest jedno ale. Kompletnie nie mam czasu. Ledwo znajduję parę, żeby pisać do "makaronu z pomidorami". Jeśli znajdą się chętni do pomocy- chętnie oddam "klucze". Za chwilę przydadzą się też moderatorzy.

Opublikowano

Trochę się rozejrzałem i sprawa wygląda następująco:

Na strone phpBB dostępna jest masa skórek, z których moglibyśmy coś wybrać.

Jeżeli nie mielibyście nic przeciwko, mógłbym przejrzeć te skórki i wybrać co ciekawsze. Następnie puściłoby się ankietę i większością głosów wybralibyśmy nową skórkę.

Odnośnie logo to można o nim myśleć dopiero po wybraniu skórki.

Co Wy na to ?

Opublikowano

Macaroni, dobrze byś określił ilu ludzi potrzebujesz i jakie obowiązki chcesz przekazać. Wtedy można ogłosić nabór - kiedy zgłoszą się kandydaci - musiałbyś dokonać selekcji.

Wydaje mi się, że mniej więcej tak:

1) Admin - Macaroni

2) Admin2 - Ktoś kto odciążyłby w zarządzaniu Macaroniego - kandydaci:

-roland

3) Opieka techniczna - Jarmarek

4) Logo i oprawa graficzna forum - kandydaci:

- pnq (ankieta super pomysł)

5) Stworzenie regulaminu i FAQ dla forum - kandydaci:

- eye_lip

-roland

6) Stworzenie struktury forum i podział na poszczególne działy - tu widziałbym ogólną dyskusję w jednym wątku, by na drodze kompromisu wypracować optimum :)

7) 2-3 Moderatorów na początek - kandydaci:

-roland

To oczywiście tylko propozycja do dopracowania, edycji, zaakceptowania i wdrożenia w życie. Wczułem się trochę, ale myślę, że warto już teraz o to zadbać, bo faktycznie bałagan coraz większy.

Powyższe poddaję pod dyskusję.

Opublikowano

1) Admin - Macaroni

- roland

- eye_lip

- roland

6) Stworzenie struktury forum i podział na poszczególne działy - tu widziałbym ogólną dyskusję w jednym wątku, by na drodze kompromisu wypracować optimum :)

- "przewodnik miejski" podzielony na poszczególne województwa lub miasta

- roland

Opublikowano

Ja jeszcze od siebie, choć kandydatury nie zgłaszam ;)

Na forum przewodnik miejski przydałyby się konkretnym miastom podfora albo przyklejone tematy z odnośnikami do tych związanych z danym miastem. Wyszukiwanie działa różnie, a dotarcie do konkretnego tematu jest często żmudne.

Opublikowano

Odnośnie logo, proponuję szkic w stylu książki Dressing The Man Alana Flussera, niestety nie znalazłem żadnego zdjęcia w sieci, ale na pewno posiadacze pozycji kojarzą styl.

Ponieważ ma być to logo, które jednak ma swoje wymagania odnośnie prostoty, może coś takiego:

Dołączona grafika

lub też jeszcze prostszy - cylinder i laska:

Dołączona grafika

Moim zdaniem takie właśnie logo będzie dobre. Skromne w formie, ale wyraziste.

Niestety moje umiejętności rysowania są zbyt małe, aby zaproponować coś autorskiego.

Opublikowano

Myślę, że jeśli logotyp miałby być użyty np w spinkach mankietowych czy w formie małych symboli na krawacie, musi być maksymalnie uproszczony. Mógłby to być sam cylinder z literką "B", jakiś motyw krawiecki (skoro bespoke). Może tylko sama litera "B" napisana ręcznym szwem. Może po prostu fragment jakiegoś ciekawego ściegu.

Opublikowano

Panowie, a może motyw bezpośrednio kojarzący się z procesem szycia garnituru, a więc manekin i centymetr krawiecki lub nożyczki i wykrój marynarki?

Mnie spodobało się coś takiego:

Dołączona grafika

Poza tym, fajnie byłoby wzorem innych forów wprowadzić możliwość weryfikacji poszczególnych użytkowników, np. oceniając ich wkład w rozwój forum, efektywność oferowanej pomocy i rzetelność przekazywanych informacji. Nie chodzi mi tutaj wyłącznie o sumaryczną ilość postów, bo to nie zawsze jest najlepszy wykładnik poziomu prospołeczności i ekspertyzy danego użytkownika. Można byłoby na przykład wprowadzić kryteria jak pomógł/nie pomógł czy informacja sprawdzona/niesprawdzona. Dużo osób, które czytają to forum okazjonalnie, głównie w celach edukacyjnych mogłoby wtedy zakładać, że forum.bespoke.pl to nie tylko miejsce spotkań miłośników i zwolenników szycia na miarę i klasycznej męskiej elegancji, ale i potencjalne kompendium wiedzy dla tych "mniej wtajemniczonych".

Opublikowano

Update:

1) Admin - Macaroni

- roland

- m.z.

- eye_lip

- roland

- "przewodnik miejski" podzielony na poszczególne województwa lub miasta

- system punktacji "pomógł / nie pomógł"

- roland

- Łukasz_

- m.z.

Jak coś mi umknęło to podpowiadajcie proszę, bo cały czas na biegu :)

pozdrawiam