kubao Napisano 24 Maj 2013 Zgłoszenie Share Napisano 24 Maj 2013 (edytowane) dubel Edytowane 24 Maj 2013 przez kubao Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 25 Maj 2013 Zgłoszenie Share Napisano 25 Maj 2013 Dziś na ręku, wczorajszy nabytek: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abnegat Napisano 26 Maj 2013 Zgłoszenie Share Napisano 26 Maj 2013 Piękny! Czy mógłbyś zdradzić jak mniej więcej kształtuje się cena takiego Longinesa? Bo to jakiś starszy model, tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 26 Maj 2013 Zgłoszenie Share Napisano 26 Maj 2013 3590 zł na półce. To model z aktualnego katalogu. Niebawem wypada, bo w tym roku wchodzą nowe Conquesty, niestety już bez jaj.. mają wr 50m i są typowo elegancko casualowymi zegarkami. Ten tutaj to po prostu Hydroconquest bez obrotowego bezela i z inną tarczą. WR 300m, zakręcana koronka, pełny grawerowany dekiel, moim zdaniem super zegarek codzienny. I na wakacje i pod mankiet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemko Napisano 26 Maj 2013 Zgłoszenie Share Napisano 26 Maj 2013 Czyli jest szansa, że obecne Conquesty stanieją, czy po prostu całkowicie wypadną z obiegu? Ps. Witam wszystkich po długiej nieobecności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Styleman Napisano 26 Maj 2013 Zgłoszenie Share Napisano 26 Maj 2013 Atlantic Worldmaster 1888 „The Original” jeszcze nie trafił na sklepowe półki, a już wzbudza bardzo duże zainteresowanie wśród fanów klasyki i stylu retro. Nowość będzie dostępna w polskich salonach z zegarkami od czerwca 2013 roku. Zegarek wzorowany na klasycznym modelu, produkowanym w latach 40. ubiegłego wieku, będzie można kupić w dwóch wersjach mechanicznej oraz automatycznej. Czasomierz jest ściśle związany ze 125-leciem historii marki Atlantic, więc jego dostępność będzie limitowana. Cena zegarka z mechanizmem ETA 2804-2 / 1.888 PLNCena zegarka z automatem ETA 2824-2 / 1.999 PLN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek_W Napisano 26 Maj 2013 Zgłoszenie Share Napisano 26 Maj 2013 Fajna reanimacja tego Atlantica, tylko czy nie lepiej jednak pozostać wierny klasyce? takie NOS można mieć w cenie regularnej reedycji, gdzie wybór na rzecz klasyka jest sprawą oczywistą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 26 Maj 2013 Zgłoszenie Share Napisano 26 Maj 2013 Przemko - polityka Longinesa jest taka, że zegarki które wypadają, nie są przeceniane. Atlantic - pomyłką jest średnica 42mm w takim klasyku reedycji, poza tym informacja prasowa zawiera nieścisłość - zegarek mechaniczny może być ręcznie nakręcany, a może być z naciągiem automatycznym. Mechaniczny nie równa się ręcznie nakręcany. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paparazzo Napisano 27 Maj 2013 Zgłoszenie Share Napisano 27 Maj 2013 Filipie, gratuluję zegarka, kolor tarczy jest urzekający. Longines nie zachwyca ogromnymi indeksami i cyrfami. Dawniej jego podejście do eleganckiej dyskretnej tarczy bardziej trafiało w mój gust. Dzisiaj na ręku mechaniczny Conquest (średnica 36mm):Przepraszam za zdjęcie z komórki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 27 Maj 2013 Zgłoszenie Share Napisano 27 Maj 2013 Dyskretne eleganckie zegarki nadal są produkowane w serii Heritage, Master Collection i Saint Imier, natomiast Conquest nie ma być tego typu zegarkiem i nie w takim celu go kupiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mayor Napisano 27 Maj 2013 Zgłoszenie Share Napisano 27 Maj 2013 Fajna reanimacja tego Atlantica, tylko czy nie lepiej jednak pozostać wierny klasyce? takie NOS można mieć w cenie regularnej reedycji, gdzie wybór na rzecz klasyka jest sprawą oczywistą Zgadzam sie ,wszystkie reedycje sa jak wyroby czekoladopodobne-,bardziej adresowane do osob nowobogackich,ktore z jednej strony chca zadawac szyku klasycznym sikorem ,ale z drugiej strach i szkoda wydac pierwszych zarobionych pieniedzy na podrapany zegarek bez gwarancji...Pewnie mozna by taki zegarek troche porysowac,ale czy sa sposoby na dodanie mu szlachetnej"UV patina"?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mr.Consigliere Napisano 28 Maj 2013 Zgłoszenie Share Napisano 28 Maj 2013 Koledzy pomóżcie! Chciałbym kupić sobie klasyczny i elegancki zegarek. Problem polega na tym, że nie mogę się zdecydować... Może Wasze uwagi i opinie pomogą mi podjąć decyzję. 1) Hamilton intra-matic 38 mm Chyba obecnie mój faworyt. Plusy: - bardzo elegancki - świetna, prosta tarcza - podobno bardzo dobra ETA (nie jestem fachowcem, opinia powtarzana na wielu forach) - dosyć niespotykany - ten charm wprost z Mad Mena Minusy: - może aż nazbyt elegancki? Czy do zestawu marynarka + chinosy nie będzie już zbyt dostojny i elegancki? - brak wskazówki sekundowej, nie można na nudnym spotkaniu patrzeć sobie jak pięknie płynie... - w sumie najdroższa z opcji (ale to tak na siłę, bo różnice między 1 a 3 nie są specjalnie wielkie). 2) Tissot visodate Plusy: - wygląd, w szczególności za stare logo i ogólną estetykę - podoba mi się kształt i profilowanie wskazówek - też dobra ETA w środku Minusy: - sam nie wiem czy jednak nie za bardzo casual... Odwrotnie niż z intra-matic. Ten do dżinsów byłby super, a do garnituru tak w sumie też się nada... - Tissotów wszędzie pełno, mam wrażenie, że to będzie taki nowy Le Locle 3) Seiko SARB065 Plusy: - No ma coś w sobie urzekającego, nie potrafię tego opisać - solidny rozmiar jak na SARBY Minusy - ja wiem, że japońskie mechanizmy i wykonanie są super, ale nie mam jeszcze nic z napisem swiss made na tarczy (a 2 opcej powyżej taki mają ) - hardlex 4) Orient Bambiono Plusy: - cena - design Minusy: - odrobinę za duży rozmiar jak na mój 16,5 cm nadgarstek - pasek od razu do wymiany, a on w uszach niepopularne 21 mm ma - gorsza jakość wykonania w stosunku do konkurencji (?) - nie ma swiss made I co tu robić Panowie Koledzy? Co Wy byście wybrali, co Wam się podoba? Może macie jakieś własne doświadczenia z którymś z powyższych elegantów? Pomóżcie się zdecydować.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andershep Napisano 28 Maj 2013 Zgłoszenie Share Napisano 28 Maj 2013 podoba mi się Twój gust zegarkowy. nie martw się pochodzeniem - w dzisiejszych czasach napis 'swiss made' nic nie znaczy. ze względu na estetykę wybrałbym hamiltona. ma ponadczasowe wzornictwo i jest rzadko spotykany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukebor Napisano 28 Maj 2013 Zgłoszenie Share Napisano 28 Maj 2013 Visodate miałem, Hamiego (tyle, że Jazzmastera) mam. Hami jest imo o klasę wyżej, niż Tissot, ale niesprawiedliwe byłoby określenie, że Tissot 'nie daje rady'. Jest naprawdę fajnym zegarkiem. SARB będzie malutki, co w przypadku garniturowca wcale nie jest wadą. Orienta mam, ale nie w tej stylistyce (Mako Blue) i też złego słowa nie powiem. Jednym słowem - trudny wybór, ale ja wybralbym Hamiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kyle Napisano 28 Maj 2013 Zgłoszenie Share Napisano 28 Maj 2013 Moim zdaniem należy wybrać tego, który się najbardziej podoba, w końcu będziesz na niego codziennie patrzył. Różnic w jakości pod względem wykonania czy mechaniki nie powinno być. Hamilton chyba nie ma sekundnika - dla mnie to minus, jakiś czas interesuję się zegarkami, a czar płynącej wskazówki ciągle działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek_W Napisano 28 Maj 2013 Zgłoszenie Share Napisano 28 Maj 2013 Gdybym miał wybrać z Twoich propozycji, też wziąłbym Hamiltona, wygląda najciekawiej, choć brak sekundnika sprawia że zegarek jest w pewien sposób "niekompletny" - po prostu czegoś mi w nim brakuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
White Haven Napisano 28 Maj 2013 Zgłoszenie Share Napisano 28 Maj 2013 Jak dla mnie to Hamilton. Pewnie nie powinienem się wypowiadać, bo póki co jadę na kwarcach od Atlanitca i Tissota, ale wizualnie to mój ideał W zegarkach cenię właśnie taką prostotę i minimalizm.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 29 Maj 2013 Zgłoszenie Share Napisano 29 Maj 2013 Hamiltony to bardzo fajne i niedoceniane zegarki (do dziś żałuję, że dwa lata temu nie kupiłem korzystnie Jazzmastera), ale masz rację, że do zestawów casual ten akurat model będzie się średnio sprawdzał. Seiko też fajne i w pewnych kręgach też niedoceniane:-) Tissoty zaś moim zdaniem są trochę przeceniane, płacisz za "Swiss made", czyli praktycznie za nic, oraz za markę. Miałem niemiłe doświadczenia z jakością wykonania damskiego Tissota. Orienta nie miałem, nie wypowiem się. IMO powinien zdecydować test nadgarstkowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paparazzo Napisano 29 Maj 2013 Zgłoszenie Share Napisano 29 Maj 2013 Sarb Cool o którym piszesz ma niebieski odcień tarczy (choć jest również wersja bez koloru) i choć tarcza ma wspaniały wg mnie szlif, szerokie indeksy trochę odejmują mu od typowego zegarka eleganckiego.Mimo wszystko z zaproponowanych proponowałbym SEIKO ale może spójrz na poniższe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mr.Consigliere Napisano 29 Maj 2013 Zgłoszenie Share Napisano 29 Maj 2013 Dzięki Panowie za wszystkie komentarze. Jak dotąd większość utwierdza mnie w przekonaniu, że powinienem pozostać przy moim faworycie i wybrać Hamiltona. @lubo69 - problem z testem nadgarstkowym polega na tym, że najbliższy intra-matic jest chyba w Berlinie, a nie wybieram się w żadną dalszą podróż w najbliższym czasie, więc zakup będzie prawdopodobnie w ciemno. Jeśli intra-matic okazałby się zbyt elegancki na casual, to będzie wymówka do kupna Bambino @Kyle i Krzysiek_W - brak sekundnika to również dla mnie pewna wada, ale jednak w ujęciu całościowym jestem w stanie ją przeboleć @Lukebor - ten SARB akurat ma 40 mm, a Hami 38. A w przypadku tego typu zegarka 40 mm to dla mnie max. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koval Napisano 29 Maj 2013 Zgłoszenie Share Napisano 29 Maj 2013 Max Bill świetny, ale z tego co kojarzę będzie sporo droższy od pozostałych propozycji. Ja również polecam Hamiltona - poza wszystkimi zaletami o których pisano powyżej, dodatkowym plusem (dla mnie) jest jego mała popularność na 'ulicy'. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
+Immune+ Napisano 29 Maj 2013 Zgłoszenie Share Napisano 29 Maj 2013 39 mm, jakość wykonania i mechanizm nie gorsze niż w Intramatic'u. Cena bardzo atrakcyjna. O zegarku wielokrotnie na forum pisali już Filip z Damianem. http://www.watches88.com/pd-orient-star-classic-power-reserve-automatic-collection-wz0251el.cfm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mr.Consigliere Napisano 29 Maj 2013 Zgłoszenie Share Napisano 29 Maj 2013 @ paparazzo i Koval - dzięki za opinie i propozycje, Max Bill już faktycznie przekracza nieco założony budżet. I taka pierwsza myśl na szybko - dużo bauhasu, mało vinatgu A gdyby miał być bauhaus, to chyba bym jednak szedł w kierunku Nomosa... @ +Immune+ - zastanawiałem się nad tym Orientem, ale w moich oczach dyskwalifikuje go wskazówka rezerwy chodu, Jest zbyt nachalna. Ale gdy będę na etapie kupowania casuala, to ten mode: http://img197.imageshack.us/img197/9331/os010311.jpg z paskiem od somosa będzie w ścisłej czołówce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 30 Maj 2013 Zgłoszenie Share Napisano 30 Maj 2013 W ramach rozluźnienia - nurek w skórze: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
XXX Napisano 1 Czerwiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 1 Czerwiec 2013 - Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi