Kazik Napisano 9 Maj 2012 Zgłoszenie Share Napisano 9 Maj 2012 Raczej $550-600 Np. tu: http://www.seiyajapan.com/product/O-WZ0 ... matic.html kolega kupił własnie za 500 albo nawet mniej, smartshopping stosowany należy uprawiać Ok, to w takim razie dobra cena - ja od pół roku na eBay'u i u resellerów nie widziałem tego zegarka za mniej niż $550. Przy czym ja nigdy nie interesowałem się stalową tarczą, może stąd wynika ta różnica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 9 Maj 2012 Zgłoszenie Share Napisano 9 Maj 2012 i niezawodność?Raczej czegość takiego jak niezawodność nie ma - zegarki za kilkanaście i więcej tysięcy złotych psują się tak samo często jak te za dwa tysiące. Mogą być co najwyżej bardzo dobrze wyregulowane (mówię o dokładności chodu) fabrycznie. Co do granicy cenowej - ciężko tak uogulniać, ale tak w granicach kilkunastu tysięcy złotych, jeżeli mówimy o renomowanych markach (nie odnoszę się do jakichś marek modowych któe też mogą być drogie, ale nie musi to mieć odzwierciedlenia w jakości wykonania). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 24 Maj 2012 Zgłoszenie Share Napisano 24 Maj 2012 Dzisiaj pomacałem Sikory i zrobiłem kilka zdjęć: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Üxküll Napisano 24 Maj 2012 Zgłoszenie Share Napisano 24 Maj 2012 Czy ktoś może mi coś więcej powiedzieć o tym złotym Longinesie z lat 60. XX w.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damiance Napisano 24 Maj 2012 Zgłoszenie Share Napisano 24 Maj 2012 Dzisiaj pomacałem Sikory i zrobiłem kilka zdjęć: I co o tym sądzisz Filip - jest to Grubo Mielony Towar czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 24 Maj 2012 Zgłoszenie Share Napisano 24 Maj 2012 Sadzę, że koperta jest całkiem fajnie wykonana i zegarek prezentuje się pozytywnie. Relacja ceny do jakości jest uczciwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damiance Napisano 24 Maj 2012 Zgłoszenie Share Napisano 24 Maj 2012 właśnie zwróciłem uwagę na wykonanie koperty. Jest good. Oczywiście model nie jest klasyczny, ale czasem trzeba nałożyć coś innego .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 24 Maj 2012 Zgłoszenie Share Napisano 24 Maj 2012 Rozmawiałem dziś z właścicielem firmy i szykuję naprawdę fajne modele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek Napisano 25 Maj 2012 Zgłoszenie Share Napisano 25 Maj 2012 Nie jest to 'bespoke', ale MTM (albo MTO?) na pewno Zostało jeszcze przyciecie "stemu" i zamocowanie koronki. Założeniem była sportowa elegancja w klimacie "vintage motoracing". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 25 Maj 2012 Zgłoszenie Share Napisano 25 Maj 2012 Bartek - nie ma problemu z tłumaczeniem, stem to po prostu wałek na którym zamocowana jest koronka. Skąd pomysł na takiego składaka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek Napisano 25 Maj 2012 Zgłoszenie Share Napisano 25 Maj 2012 Brakowalo mi dobrego slowa (rdzen, trzpien?), a chodzilo wlasnie o walek. Pomysl wzial sie ze skapstwa (albo oszczednosci ladnie mowiac). Zamarzyla mi sie Carrera vintage, ale ceny sa takie, ze postanowilem sam sobie zrobic chrono w podobnym klimacie. Poza tym potrzebowalem jakiegos manualnego zajecia na odstresowanie, chociaz myslalem, ze bedzie wiecejdlubania. Jeszcze Seiko 7002 czeka na bezel, wskazowki i pasek (zaraziles mnie seikomania). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misza Napisano 3 Czerwiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 3 Czerwiec 2012 Panowie, szukam budżetowego pierwszego (tak, tak... ) zegarka. Prośba o radę. Założenia: maks do 500 zł. brązowy pasek głównie do strojów koordynowanych i do garniturów dziennych średnica koperty 42 jest ok Myślałem o takim, jak ponizej, ale jeśli macie inne propozycje lub krytyczne uwagi, to będę zobowiązany: http://www.timex.pl/produkt.aspx?productID=5672 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damiance Napisano 3 Czerwiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 3 Czerwiec 2012 rozważ jakiś z modeli POLJOT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misza Napisano 3 Czerwiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 3 Czerwiec 2012 rozważ jakiś z modeli POLJOT Ok, Allegro to właściwe miejsce do poszukiwań? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damiance Napisano 3 Czerwiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 3 Czerwiec 2012 Allegro nie jest dobrym pomysłem jak się nie znasz na zegarkach. Ja właściwie nigdy nie kupiłem używanego od nieznajomej osoby... zobacz jeszc ze na Orienty: taki model dzisiaj znalazłem: ok. 500 pln UG1R003W tutaj cała seria, jest w czym wybierać: http://www.orient-watch.com/products/ca ... ory_id=138 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misza Napisano 3 Czerwiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 3 Czerwiec 2012 Dzięki, bardzo mi pomogłeś . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damiance Napisano 3 Czerwiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 3 Czerwiec 2012 proszę daj nam znać co kupiłeś ostatecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koval Napisano 3 Czerwiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 3 Czerwiec 2012 Misza - zegarki, które proponuje Damiance wyglądają zacnie, ale... ...jako, że jak czytam - planujesz wydać ponad 2000 PLN na buty (na marginesie - już Ci zazdroszczę); a pewnie nie jedne buty już masz w swojej szafie, proponuję jeszcze raz rozważyć budżet, jaki przeznaczyłeś na PIERWSZY zegarek. Chodzi o pewną... hmm - 'adekwatność' dodatków i 'kompatybilność' całości. A nie myśłałeś jednak o zegarku mechanicznym - może to zboczenie, ale wydaje mi się, że do eleganckiego stylu, kwarcowe zegarki nie pasują... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek_W Napisano 3 Czerwiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 3 Czerwiec 2012 ew. zobacz na forum Klubu Miłośników Zegarów i Zegarków w dziale bazar, tam czasem coś ciekawego się pojawia w fajnych cenach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koval Napisano 3 Czerwiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 3 Czerwiec 2012 Dokładnie A tam ryzyko 'nacięcia' niwielkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misza Napisano 3 Czerwiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 3 Czerwiec 2012 Misza - zegarki, które proponuje Damiance wyglądają zacnie, ale... ...jako, że jak czytam - planujesz wydać ponad 2000 PLN na buty (na marginesie - już Ci zazdroszczę); a pewnie nie jedne buty już masz w swojej szafie, proponuję jeszcze raz rozważyć budżet, jaki przeznaczyłeś na PIERWSZY zegarek. Chodzi o pewną... hmm - 'adekwatność' dodatków i 'kompatybilność' całości. A nie myśłałeś jednak o zegarku mechanicznym - może to zboczenie, ale wydaje mi się, że do eleganckiego stylu, kwarcowe zegarki nie pasują... Świetne argumenty . Na mojej wydłużającej się liście "do kupienia" jest coraz więcej elementów garderoby, a dobrej jakości zegarek nie pnie się na szczyt, właśnie ze względu na koszty. Z drugiej strony coraz częściej czuję, że brakuje mi dopełnienia do stroju w postaci zegarka na ręce. I tu jestem rozdarty. Skoro serce mocniej mi bije przy Orisie za 5 000 zł, to kupowanie zegarka za np 1500 zł wydaje si e kosztowanym kompromisem. Stąd pomysł na propozycję do 500 zł. Trochę się teraz miotam . Co lepsze? Niskobudzetowy czy żaden? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek_W Napisano 3 Czerwiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 3 Czerwiec 2012 niektóre kwarce są dość fajne, choć jeśli chcesz mieć elegancji zegarek z duszą to musisz brać pod uwagę mechaniczny - inaczej nie wypada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
el-biczel Napisano 3 Czerwiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 3 Czerwiec 2012 [...] Z drugiej strony coraz częściej czuję, że brakuje mi dopełnienia do stroju w postaci zegarka na ręce. I tu jestem rozdarty. Skoro serce mocniej mi bije przy Orisie za 5 000 zł, to kupowanie zegarka za np 1500 zł wydaje si e kosztowanym kompromisem. Stąd pomysł na propozycję do 500 zł. Trochę się teraz miotam . Co lepsze? Niskobudzetowy czy żaden? Mam dokładnie ten sam dylemat. A jakie zegarki byście polecili na rękę, która w nadgarstku ma 15 cm? Mam ogromny kłopot, żeby wybrać coś proporcjonalnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaki Napisano 3 Czerwiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 3 Czerwiec 2012 [...] Z drugiej strony coraz częściej czuję, że brakuje mi dopełnienia do stroju w postaci zegarka na ręce. I tu jestem rozdarty. Skoro serce mocniej mi bije przy Orisie za 5 000 zł, to kupowanie zegarka za np 1500 zł wydaje si e kosztowanym kompromisem. Stąd pomysł na propozycję do 500 zł. Trochę się teraz miotam . Co lepsze? Niskobudzetowy czy żaden? Mam dokładnie ten sam dylemat. A jakie zegarki byście polecili na rękę, która w nadgarstku ma 15 cm? Mam ogromny kłopot, żeby wybrać coś proporcjonalnego. Zegarki vintage z lat 50 XX w. Można je nabyć na forach zegarkowych. Sam mam wąski nadgarstek i u mnie doskonale się sprawdziło takie rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koval Napisano 3 Czerwiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 3 Czerwiec 2012 Jak pisze Zaki - naprawdę można upolować fajną Doxę, Atlantica czy Tissota o średnicy 33 -37 mm. w budżecie Miszy lub niewiele wyższym. Za 1000 + można już upolować Omegę lub Longinesa o podobnych wymiarach. Misza, co do Twojego kazusu - w pierwszym poście nie podałeś najistotniejszej informacji - że masz już jakiegoś 'faworyta' - a to całkowicie zmienia postać rzeczy Każdy, kogo znam (a jest parę takich osó, kto miał podobny dylemat i decydował się na erzac z powodów budżetowych, w efekcie i tak był z niego niezadowolony... W większości przypadków i tak kończyło się na zakupie wymarzonego faworyta, a pierwszy zakup lądował w szufladzie lub właśnie na portalu aukcyjnym. A tak na marginesie - motto 'fanatyków - doradców' zegarkowych brzmi: 'Pomożemy Ci przekroczyć budżet' Ps. A Oris to fajna marka jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi