Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Z czego wynika tak ogromna różnica w cenie między tym pięnym Breguetem(http://www.chrono24.pl/breguet/5178bb-c ... urerIds=30)

Dołączona grafika

a tym niebrzydkim Chronoswissem (http://www.chrono24.pl/chronoswiss/kair ... 716399.htm)?

Dołączona grafika

Rozumiem, że Breguet jest cały w złocie, a Kairos tylko częściowo oraz że ten pierwszy ma fabryczny mechanizm, a Kairos ETĘ, ale chyba są jeszcze inne, mniej oczywiste różnice? Na pierwszy rzut oka oba zegarki są bardzo podobne (pomijam kolor złota), a za Bregueta krzyczą sześć razy więcej!

Opublikowano

Kamil idź spać już :lol:

OK, właśnie doczytałem się w opisie (co też widać na zdjęciu), że Breguet ma "bezel factory-set with 1 row of top-quality diamonds". Czy są jeszcze inne powody? Jasne, lepszy brand, ale czy to wszystko? Czy np. giloszowanie B jest lepsze niż giloszowanie Ch?

A taki egzemplarz, już bez diamentów, za to używany (http://www.chrono24.pl/breguet/5157ba-c ... 891963.htm):

Dołączona grafika

i sprzedawca wycenia go ponad 3,5 razy wyżej niż nowego Chronoswissa. Dlaczego?

Opublikowano

Kamil, po pierwsze porównując jakiekolwiek ceny nie możesz się odnosić do chrono24 i pytać, czemu ten jest 6 razy droższy. Chrono24 to portal prywatny a nie leksykon oficjalnych cen marek. Każdy może sobie tam wystawiać w cenach jakich mu się podoba.

RSP pierwszego bregueta to ok. 82000zł a RSP Kairosa z linka to 20000zł, więc różnica nie jest w żadnym wypadku sześciokrotna.

Jeśli bierzemy pod uwagę marki zegarków z wyższej półki to jest tam zasada pozycjonowania ceny która mówi, że zegarki wykonane ze złota, lub z kamieniami itp. są niewspółmiernie droższe (bo są ze złota, czyli najbardziej luksusowe) od ich stalowych odpowiedników. Skutkiem tego zegarek w złotej kopercie zawsze jest przynajmniej dwa razy droższy od dokładnie takiego samego stalowego odpowiednika. Podobnie z Kairosem który w stali kosztuje ok 12000zł (mówię o cenach przed podwyżką, nie pamiętam ile zdrożały) a w bicolorze (wiesz który) 20000zł - sam się zastanów czy 8000zł różnicy bierze się z ilości złota (mówimy tylko o pierścieniu i małych dodatkach).

Drugi aspektem jest pozycjonowanie marki - Breguet w portfolio Swatch Group jest marką najwyżej pozycjonowaną i najekskluzywniejszą i ma to też odzwierciedlenie w cenach - w końcu marka opatrzona nazwiskiem najgenialniejszego zegarmistrza wszechczasów, wynalazcę m.in. komplikacji tourbillona musi się cenić.

Trzecia sprawa - nawiązująca do powyższej - mechanizmy in-house z najwyższej półki też zawsze niebotycznie podnoszą cenę zegarka (nie mówię o trudności wykonania, tylko o zasadzie).

Rynek zegarków rządzi się swoimi prawami i w żadnym przypadku nie jest on racjonalny (wiadomo, rynek dóbr luksusowych), różnice w cenach "podobnych" dla laika produktów mogą iść w setki procent. Często też jest tak, że mamy sporo przewartościowane produkty w stosunku do innych, ale mają one odpowiedni "prestiż" i się sprzedają. Zaczynając od najtańszych zegarków za kilkaset euro.

Opublikowano

kolega sobie sprawił takiego orienta, pozwalam sobie wkleić zdjęcie (autorstwa strix'a z chinawatches), bo zegarek wygląda rewelacyjnie

Rewelacyjny zegarek, moja pierwsza myśl to memovox. Ile trzeba położyć za ten czasomierz ? (myślałem, że się już z tego chociaż trochę wyleczyłem :evil: )

Opublikowano

Filip, dzięki za wyczerpującą odpowiedź! Mnie ta różnica cen nie oburza, to było po prostu ciekawe. I zastanawiam się też, czy poza wymienionymi czynnikami te zegarki z najwyższej półki są nieodmiennie pod każdym względem lepiej (staranniej) wykonane od tych z półki, powiedzmy, średniej, czy niekoniecznie. Czy np. bardziej "fachowe" jest nich giloszowanie, szczotkowanie elementów stalowych (jeśli je w ogóle mają :lol: ) itp. ważne detale wykończeniowe.

Opublikowano

kolega sobie sprawił takiego orienta, pozwalam sobie wkleić zdjęcie (autorstwa strix'a z chinawatches), bo zegarek wygląda rewelacyjnie

Rewelacyjny zegarek, moja pierwsza myśl to memovox. Ile trzeba położyć za ten czasomierz ? (myślałem, że się już z tego chociaż trochę wyleczyłem :evil: )

coś w okolicach 500 usd

Opublikowano

Filip, dzięki za wyczerpującą odpowiedź! Mnie ta różnica cen nie oburza, to było po prostu ciekawe. I zastanawiam się też, czy poza wymienionymi czynnikami te zegarki z najwyższej półki są nieodmiennie pod każdym względem lepiej (staranniej) wykonane od tych z półki, powiedzmy, średniej, czy niekoniecznie. Czy np. bardziej "fachowe" jest nich giloszowanie, szczotkowanie elementów stalowych (jeśli je w ogóle mają :lol: ) itp. ważne detale wykończeniowe.

Po przekroczeniu pewnej granicy cenowej nie ma już specjalnie zauważalnej różnicy w wykonaniu. Np. wykonanie kopert i tarczy (i wszystkiego innego) Chronoswissów jest na takim poziomie jak zegarków sporo droższych - inaczej mówiąc w cenie półkowej trudno znaleźć lepiej zrobiony zegarek.

Dodam jeszcze, że tarcze Bregueta są jednymi z najlepiej giloszowanych na świecie.

Opublikowano

Po przekroczeniu pewnej granicy cenowej nie ma już specjalnie zauważalnej różnicy w wykonaniu. Np. wykonanie kopert i tarczy (i wszystkiego innego) Chronoswissów jest na takim poziomie jak zegarków sporo droższych - inaczej mówiąc w cenie półkowej trudno znaleźć lepiej zrobiony zegarek.

Dodam jeszcze, że tarcze Bregueta są jednymi z najlepiej giloszowanych na świecie.

A na jakim poziomie cenowym umieściłbyś tą granicę? Innymi słowy od jakiego momentu zaczyna się płacić głównie za markę i związaną z nią renomę, a nie za faktyczną jakość wykonania i niezawodność?