Kyle Napisano 25 Lipiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 25 Lipiec 2011 w mojej Antea koperta tak szybko wcale rysek nie łapała, chociaż generalnie koperty Stowy mają opinię, że rysują się od patrzenia . 2824-2 chodziła u mnie dobrze, ale jak sprzedałem, to po 2 tygodniach u nabywcy zaczęła mieć odchylenie kilku minut na dobę (może tęskniła za mną ). Oczywiście tego mechanizmu rozchodzą się po świecie tysiące i pewnie generalnie sprawują się dobrze, ale pojawiają się wątpliwości co do trwałości niektórych elementów - ja w każdym razie 2824-2 w swoich zbiorach więcej nie przewiduję, z tego względu oraz dlatego, że lubię nakręcane (a trudno o takie, na rynku dominują automaty) wybrałbym KS. Paskiem to się najmniej przejmuj, łatwo sobie coś dokupisz i będziesz zmieniał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil Napisano 25 Lipiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 25 Lipiec 2011 Dziękuje eye_lip i Kyle, to bardzo pomocne informacje. Czym właściwie mechanizm manualny różni się od automatycznego poza oczywistą różnicą na którą wskazuje nazwa? Chodzi mi o to, czy występują jakieś typowe różnice między ręcznym a automatycznym mechanizmem, takie jak dokładność, niezawodność czy nawet wydawany odgłos? I czy poza wygodą mechanizmy automatyczne mają jakieś inne przewagi nad manualnymi? w mojej Antea koperta tak szybko wcale rysek nie łapała, chociaż generalnie koperty Stowy mają opinię, że rysują się od patrzenia . 2824-2 chodziła u mnie dobrze, ale jak sprzedałem, to po 2 tygodniach u nabywcy zaczęła mieć odchylenie kilku minut na dobę (może tęskniła za mną ). Oczywiście tego mechanizmu rozchodzą się po świecie tysiące i pewnie generalnie sprawują się dobrze, ale pojawiają się wątpliwości co do trwałości niektórych elementów - ja w każdym razie 2824-2 w swoich zbiorach więcej nie przewiduję, z tego względu oraz dlatego, że lubię nakręcane (a trudno o takie, na rynku dominują automaty) wybrałbym KS. Paskiem to się najmniej przejmuj, łatwo sobie coś dokupisz i będziesz zmieniał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kyle Napisano 25 Lipiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 25 Lipiec 2011 dokładność tak dla laika zbliżona, technicznie trzeba by zerknąć do specyfikacji, jak dla mnie czy to jest 3 czy 10 sekund odchylenia na dobę jest bez znaczenia. Sądzę, że Stowa dostarcza mechanizmy należycie wyregulowane, ja tam nie mogłem przez czas mojego posiadania narzekać oczywista różnica między rodzajami mechanizmów przekłada się na brak modułu automatu w manualnym, czyli jeden element mniej, który może paść manualne często głośniej cykają, chociaż 2824-2 w mojej Antea cykała bardzo solidnie generalnie plus manuala jest taki, że nawet nie nosząc go może być na chodzie - wystarczy nakręcić (automat musi być noszony albo krecić się na rotomacie). Minus - trzeba pamiętać żeby nakręcić na Twoim miejscy wybrałbym kierując się: - estetyką tarczy (mala sekunda vs centralna) - czy lubisz ponakręcać czy wolisz, żeby sę nakręcał sam przy noszeniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jabberwocky Napisano 25 Lipiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 25 Lipiec 2011 dokładność tak dla laika zbliżona, technicznie trzeba by zerknąć do specyfikacji, jak dla mnie czy na Twoim miejscy wybrałbym kierując się: - estetyką tarczy (mala sekunda vs centralna) - czy lubisz ponakręcać czy wolisz, żeby sę nakręcał sam przy noszeniu Jeszcze dodałbym związaną mocno z rodzajem mechanizmu grubość. 6,8 vs 9,3 mm w przypadku odpowiednio KS/365 jest imo odczuwalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil Napisano 25 Lipiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 25 Lipiec 2011 Tak, grubość to dla mnie jedno z kluczowych kryteriów. Mój kwarcowy Atlantic ma ok. 6mm i nie chciałbym się przesiadać na zegarek dwa razy grubszy dokładność tak dla laika zbliżona, technicznie trzeba by zerknąć do specyfikacji, jak dla mnie czy na Twoim miejscy wybrałbym kierując się: - estetyką tarczy (mala sekunda vs centralna) - czy lubisz ponakręcać czy wolisz, żeby sę nakręcał sam przy noszeniu Jeszcze dodałbym związaną mocno z rodzajem mechanizmu grubość. 6,8 vs 9,3 mm w przypadku odpowiednio KS/365 jest imo odczuwalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jabberwocky Napisano 25 Lipiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 25 Lipiec 2011 Przestawiając się na mechaniki będziesz raczej musiał polubić grubsze niż 6mm. Przynajmniej na jakiś czas :> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil Napisano 25 Lipiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 25 Lipiec 2011 To wiem, chodzi mi o to, żeby nie był na grubość palca. Zakładam, że do ok. 10 mm powinno być OK. Przestawiając się na mechaniki będziesz raczej musiał polubić grubsze niż 6mm. Przynajmniej na jakiś czas :> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damiance Napisano 25 Lipiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 25 Lipiec 2011 ja optuję za ks. pozdr d Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil Napisano 25 Lipiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 25 Lipiec 2011 Ja chyba też, choć jeszcze czekam, żeby zobaczyć ją na żywo ja optuję za ks. pozdr d Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damiance Napisano 25 Lipiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 25 Lipiec 2011 Ja chyba też, choć jeszcze czekam, żeby zobaczyć ją na żywo ja optuję za ks. pozdr d oglądasz prywatnie czy w sklepie jakimś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil Napisano 25 Lipiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 25 Lipiec 2011 Jeden z naszych forumowych kolegów być może zdoła załatwić oglądanie prywatne. Ja chyba też, choć jeszcze czekam, żeby zobaczyć ją na żywo ja optuję za ks. pozdr d oglądasz prywatnie czy w sklepie jakimś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 27 Lipiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 27 Lipiec 2011 Być może na weekend załatwię. Dziś w temacie: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damiance Napisano 27 Lipiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 27 Lipiec 2011 jaki to model Seiko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 27 Lipiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 27 Lipiec 2011 SBDA003 - nie do kupienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damiance Napisano 27 Lipiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 27 Lipiec 2011 właśnie się bałem że tak odpowiesz - trudno, znowu będę musiał przyjść do Ciebie i kupić te 5 zegarków wiadomej marki ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 29 Lipiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 29 Lipiec 2011 Nowy nabytek z lat .. 60/70? Seiko z wysokiej linii Lord Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
walek Napisano 29 Lipiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 29 Lipiec 2011 zegarek zegarkiem, ale drugie tło jak dobrane, elita Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 29 Lipiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 29 Lipiec 2011 E tam tło ..a na ręku dziś, teraz: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil Napisano 29 Lipiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 29 Lipiec 2011 E tam tło Na ręku..., a nie na ręku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 1 Sierpień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 1 Sierpień 2011 Jeden z nowszych diverów Seiko. Stargate na werku serii 7S. Niedługo już tych mechanizmów pewnie nie będzie.. więc teraźniejszy oldschool. Świetny jest, noszę od wczoraj i jestem zakochany: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
j@zzband Napisano 1 Sierpień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 1 Sierpień 2011 Jeden z nowszych diverów Seiko. Stargate na werku serii 7S. Niedługo już tych mechanizmów pewnie nie będzie.. więc teraźniejszy oldschool. Świetny jest, noszę od wczoraj i jestem zakochany:Jest rewelacyjny. Czy jest wersja na bransolecie? Gdzie i za ile można go kupić? pozdr. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 1 Sierpień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 1 Sierpień 2011 Wszystko jest. koło 200 dolców można wyrwać. Szukaj refki po nicku i znajdziesz w googlu sklepy za granicą. Ja mam od kumpla na jakiś czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartazz Napisano 1 Sierpień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 1 Sierpień 2011 Piękny zegarek. Jeżeli już jesteśmy w temacie teł, to widzę, że z każdym postem ciekawsze. Czy to nie rączka transportowa do jednej z M'ek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 1 Sierpień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 1 Sierpień 2011 Zgadza się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcel Napisano 3 Sierpień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 3 Sierpień 2011 Zaczynam się rozglądać nad nowym "garniturowcem". Co myślicie? http://wkruk.pl/product-pol-112341-ZEGAREK-LONGINES-LA-GRANDE-CLASSIQUE.html Zależy mi, żeby zegarek był bardzo cienki więc chyba popełnię kwarca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi