Skocz do zawartości

[Józef Błoński] Bordowa marynarka z wełny szetlandzkiej

me.spoke

Rekomendowane odpowiedzi

Ok, to jeszcze małe porównanie ramion z poprzedniej miary (bez poduszek) i z ostatniej miary (jest wypełnienie)

Czy Waszym zdaniem różnica jest na tyle duża żeby prosić jeszcze o usunięcie wypełnienia?

Widać też jak inaczej układają się plecy.

2F4031FC-BD31-4C92-BCDB-074C5B91857D.jpeg

006E5047-2FD8-4DF6-B049-63063FF21B4E.jpeg

AA354DED-7F9C-4133-9809-A6D7BD275E94.jpeg

318DD7D8-2D82-45B0-A016-1608C1695B7D.jpeg

No,czyli zdania są podzielone ;) 

Dobra, zaryzykowałem i poprosiłem o usunięcie wypełnienia przed odbiorem marynarki. Mam wrażenie, że wersja z delikatnym wypełnieniem mogłaby lepiej wyglądać u kogoś z bardziej pionową linią ramion. U mnie stwarza to poczucie ciężkości, co nie współgra dobrze z pozostałymi detalami. Taka anatomia.

Co do rękawów to one akurat na moją prośbę były zwężane, więc dlatego ładniej się układają na późniejszych zdjęciach. No i były też wszyte a nie tylko przyfastrygowane. Zobaczymy co będzie z plecami po wypruciu poduszek.

Oczywiście Pan Józef zareagował na moje wymysły z pełną klasą i powiedział, że bez problemu wypruje wkłady.

Marynarka całkiem udana i fajnie, że dzielisz się postępami na forum!

Ja zdecydowałbym się na ciut węższe klapy, zwłaszcza przy tak wysoko umieszczonej kozerce. Nie do końca podobają mi się też rękawy z przodu na wysokości bicepsów, choć może on wynikać z innego położenia rąk podczas przymiarek i robienia zdjęć. Zwróciłbym również uwagę na lekko odstający kołnierz, co widać na zdjęciu na którym wydaje się, że stoisz wyprostowany - w normalnym użytkowaniu, w ruchu może być różnie.

Jak wysoko wszyte są pachy?

3 godziny temu, Wodzu napisał:

Marynarka całkiem udana i fajnie, że dzielisz się postępami na forum!

Ja zdecydowałbym się na ciut węższe klapy, zwłaszcza przy tak wysoko umieszczonej kozerce. Nie do końca podobają mi się też rękawy z przodu na wysokości bicepsów, choć może on wynikać z innego położenia rąk podczas przymiarek i robienia zdjęć. Zwróciłbym również uwagę na lekko odstający kołnierz, co widać na zdjęciu na którym wydaje się, że stoisz wyprostowany - w normalnym użytkowaniu, w ruchu może być różnie.

Jak wysoko wszyte są pachy?

Dzięki, zobaczymy jaki będzie ostateczny efekt.

Klapy rzeczywiście mogłyby być trochę węższe, ale póki co nadal są zaprasowane na płasko więc może optycznie jeszcze nieco się w tym zakresie zmieni.

Do rękawa też mam pewne zastrzeżenia, na początku był bardzo szeroki i źle się układał. Po zwężeniu jest trochę lepiej. Część marszczeń wynika z tego, że wspiera się jeszcze na nadgarstku w miejscu upięcia szpilkami i przez to czasem się rotuje.

Szczerze mówiąc to collar gap nie widzę, ale zwrócę na to uwagę przy odbiorze.

Pachą jest dość płytka, nie ma problemu z ruchomością, ale nie jest też wszyta tak wysoko jak w niektórych moich włoskich RTW.

Nie jestem ekspertem i oceniam na podstawie zdjęć (to w sumie wypisz wymaluj typowy internetowy mądrala), ale jednozdjęcie zwróciło moją uwagę:

image.png.bdd1d5e5594652d5a165646f8dc9322d.png

Tutaj wydaje się, że kołnierz nie przylega do kołnierzyka koszuli. Być może problemu nie ma, ale pozwoliłem sobie tylko zwrócić uwagę. :)

Co do wysokości pachy - wcześniej nie miałem tu wyrobionego w pełni zdania, ale po czasie stwierdzam, że powinna być tak wysoka, jak to tylko możliwe. Im wyższa pacha, tym lepiej będzie się zachowywała marynarka w ruchu, przy siedzeniu, podnoszeniu rąk, itp.

Czekam na prezentację gotowej marynarki.

3 godziny temu, Wodzu napisał:

Nie jestem ekspertem i oceniam na podstawie zdjęć (to w sumie wypisz wymaluj typowy internetowy mądrala), ale jednozdjęcie zwróciło moją uwagę:

Tutaj wydaje się, że kołnierz nie przylega do kołnierzyka koszuli. Być może problemu nie ma, ale pozwoliłem sobie tylko zwrócić uwagę. :)

Co do wysokości pachy - wcześniej nie miałem tu wyrobionego w pełni zdania, ale po czasie stwierdzam, że powinna być tak wysoka, jak to tylko możliwe. Im wyższa pacha, tym lepiej będzie się zachowywała marynarka w ruchu, przy siedzeniu, podnoszeniu rąk, itp.

Czekam na prezentację gotowej marynarki.

Na pewno jesteś bardziej doświadczony niż ja, więc dzięki za pomoc :)

Rzeczywiście, kołnierz chyba delikatnie odstaje na tym ujęciu, zobaczę jak będzie się miała sprawa przy odbiorze, choć wtedy pewnie niewiele już będzie można na to poradzić.

Wysokości pachy już teraz nie zmienię, ale na szczęście nie miałem wrażenia ciągnięcia rękawa przy ruchach.

Jak tylko odbiorę gotową marynarkę to wrzucę zdjęcia.

• 3 weeks later...

Dzięki. To ta tkanina:

https://www.kabbanitextiles.com/product-page/white-off-white-fabric-by-dugdale-bros-co-huddersfield

Przestrzegam tylko, że splot jest bardzo otwarty i w połączeniu z jasnym kolorem powoduje to, że materiał jest niemalże przezroczysty. Musiałem przez to poprosić o przedłużenie kolanówki do łydek, bo inaczej wyglądało to niedorzecznie ;) 

Bardzo ładne, obawiałbym się tylko trochę o szerokość w łydce i niżej. Wyglada jakby była na granicy. Stanie w bezruchu to jedno, a siadanie, swobodne opadnie nogawek przy wstawaniu i wybijanie kolan w wypadku, gdy szerokość na dole nie jest wystarczająca aby nogawka mogła się swobodnie podciągać przy zginaniu nogi to drugie. To bardzo ważne zwłaszcza przy cienkiej tkaninie żeby się momentalnie nie zrobiły worki na kolanach. Jeśli to jest ok to spodnie na prawdę klasa, podobnie jak marynarka. Gratulacje.

• Oceniam pozytywnie 1

W dniu 4.03.2022 o 00:34, nynu napisał:

Świetne spodnie. Od dawna myślę o sprawieniu sobie podobnych, wełnianych właśnie, tylko miałem problem ze znalezieniem odpowiedniej tkaniny. Można prosić o jakieś namiary na nią? Jaka gramatura?

Wiele wskazuje na to, że tkanina pochodzi z próbnika New Fine Worsted, gramatura 280-310g, jak wspomniał @me.spoke bardzo otwarty splot, nr referencyjny z próbnika 8965, gdybyś chciał się wybrać do kogoś, kto Ci takie spodnie sprawi :) 

• Like 1

W dniu 4.03.2022 o 10:28, pablocito napisał:

Bardzo ładne, obawiałbym się tylko trochę o szerokość w łydce i niżej. Wyglada jakby była na granicy. Stanie w bezruchu to jedno, a siadanie, swobodne opadnie nogawek przy wstawaniu i wybijanie kolan w wypadku, gdy szerokość na dole nie jest wystarczająca aby nogawka mogła się swobodnie podciągać przy zginaniu nogi to drugie. To bardzo ważne zwłaszcza przy cienkiej tkaninie żeby się momentalnie nie zrobiły worki na kolanach. Jeśli to jest ok to spodnie na prawdę klasa, podobnie jak marynarka. Gratulacjeemoji3.png.

Słuszna uwaga i też patrzyłem na to podczas zamówienia. Spodnie wyglądają może na wąskie, ale dołem mają 20 cm i nie ma problemu z ich opadaniem przy ruchach. W razie czego wypuszczę je trochę w okolicy łydek :) 

• Like 1

• 3 months later...

Kolanówka też jest widoczna (do połowy łydki).
W sumie z takiej tkaniny najlepiej byłoby chyba uszyć spodnie bez kieszeni (może np. jedynie z zegarkówką żeby można było włożyć cokolwiek niewielkiego) i kolanówki, pytanie tylko jak byłoby z komfortem i ew. wypychaniem się w kolanach (na pewno trzeba by je skroić szerzej).