Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Warto pamiętać, że nie każda woda podana w kieliszku służy do picia :) Znam gościa, który jednych haustem opróżnił kieliszek do opłukiwania palców :D

To chyba nie kieliszek ,tylko miseczke ,gdzie woda jest podawana z cytryna .

Dla mnie na naszym rynku nr.1 z wód minarelizowanych jest Muszynianka -średnio nasycona co2 .

Opublikowano

Ja najczęściej popijam posiłki herbatą bądź babcinym kompotem. ;)

Pozdrawiam, Dr

Dottore, sono scosso e turbato!! :shock:

Jakiś problem? Mógłbym popijać nawet kisielem, gdybym go lubił. ;)

Pozdrawiam, Dr

PS Żeby było jasne - chodzi mi o popijanie po posiłku, a nie w trakcie. :)

Opublikowano

Czy miejsce kieliszka do wody jest zawsze w rzędzie dla kieliszków do win (po prawej stronie) i stać powinien jako pierwszy; nawet gdy nie planuje się podania win do obiadu? W jednym z opracowań widziałem postawioną szklankę do wody po stronie lewej talerza (przy braku innych kieliszków).

A co do rodzajów wód - sądzę,że podstawa to mimo wszystko skład mineralny i należy się wystrzegać "czystych" wód stołowych.

Panowie, może w celu ostudzenia dyskusji odnieście się proszę do tego pomijanego ustawienia kieliszków do wody na stole

Opublikowano

Panie Granville, muszę Pana uspokoić w jednym względzie - gdy jem na drugie danie mięso z sosem, każę sobie owym sosem polewać wyłącznie ziemniaki. ;)

Pozdrawiam, Dr

Doktorze, Pan mnie dzisiaj cały czas prowokuje: obaj wiemy, że sosem polewa się mięso, ale nigdy ziemniaki.
Opublikowano

Panie Granville, muszę Pana uspokoić w jednym względzie - gdy jem na drugie danie mięso z sosem, każę sobie owym sosem polewać wyłącznie ziemniaki. ;)

Pozdrawiam, Dr

Doktorze, Pan mnie dzisiaj cały czas prowokuje: obaj wiemy, że sosem polewa się mięso, ale nigdy ziemniaki.

O przepraszam, tu nie chciałem Pana prowokować. :) Tutaj to pomyłka w poście, a nie w moim działaniu. ;)

Pozdrawiam, Dr

Opublikowano

Pozdrawiam, Dr

Kartofli w ogóle się nie powinno jeść ponieważ to pokarm biedoty. Panie Adamie, Pan potwierdzi że mam rację.

Opublikowano

Co do wód, bardzo polecam dwie z Karlovych Varów - Mattoni oraz Magnesia. Ta druga jest dostępna np. w Auchan. Jest bardzo smaczna, bo zawiera dużo magnezu (jakoś dziesięć razy więcej niż polskie wody). Dodajmy, ze większość Polaków ma niedobór magnezu. Uwaga, Magnesia słabo nadaje się do gotowania, IMO herbata z tej wody jest taka sobie...

Opublikowano

Co za wyszukane obiady! Ja bywam tylko na takich, na których sam sobie polewam. Nigdy jeszcze nie miałem lokaja od polewania sosem ziemniaków :) No i zdecydowanie od ziemniaków preferuję kluski śląskie, które to właśnie sosem się polewa :)
Opublikowano

Mały offtopic:

czy gdzieś można dostać wodę mineralną/źródlaną w szklanych butelkach (1 lub 1,5 litra)? Wszędzie tylko opakowania PET :/

Opublikowano

Szanowni Panowie rozprawiają o zdrowotnych aspektach wód (magnez itd.). Wszystko głęboko słuszne, ale to nieporozumienie. Nie pije się montepulciano do bistecca alla fiorentina zamiast gruener veltlinera dlatego, że ma więcej żelaza i witaminy C, lecz dlatego, że lepiej pasuje do tej potrawy, smakowo i kulturowo.

Nas tu interesują gastronomiczne parametry wód: wrażenia dotykowe (FWB), stopień zmineralizowania, odczyn pH, proporcje składników mineralnych wpływające na smak. Niskosodowe wody pasują do kawioru, miękkie wody zawierające dużo krzemionki mają słodkawy smak i pasują do niektórych deserów. Osobny temat to dobór wody do szprycerów, do kawy i do whisky.

Opublikowano

W Almie wydaje mi się, że tez widziałem, ale ceny były w okolicach 10 złotych co uważam za rozbój w biały dzień, lepiej chyba kupić karafkę albo dekanter i z nich korzystać.

Podzielam Pański pogląd, karafka to jest dobre rozwiązanie, bo stawianie butelek na stole jest nieeleganckie.
Opublikowano

miękkie wody zawierające dużo krzemionki mają słodkawy smak i pasują do niektórych deserów.

A jakieś z powszechniej dostępnych wód z tego typu mógłby pan polecić? Zainteresował mnie opis, a nie kojarzę ze sklepów wód takowych.