B.B. Posted July 5, 2012 Report Share Posted July 5, 2012 To chyba zależy, gdy przy stole siedzimy, obrus sięgający do podłogi jest raczej niewygodny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Styleman Posted July 5, 2012 Report Share Posted July 5, 2012 Zdjęcie drugie przedstawia tz.skerting ,przy tak ubranych stole sie nie siada . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adam Granville Posted July 6, 2012 Report Share Posted July 6, 2012 Zgadza się, to są skertingi, czyli takie "falbanki" sięgające ok. 10 cm nad podłogą, najczęściej przypinane rzepami. Co do "podkładek" (fachowa nazwa "sety"). Serwowanie na eleganckim przyjęciu na setach (nawet jeśli są ułożone na właściwym obrusie) jest absolutnie niestosowne. Obrus jest symbolem wspólnoty biesiadników, nakrycie dla kogoś na osobnym obrusiku oznacza symbolicznie wykluczenie go ze wspólnoty. Przytoczę cytat z Mikołaja Reja: "Nasi przodkowie chociaj nie łajali, / ale cicho przed złymi obrusy krajali". Obrus powinien zwisać ze stołu na ok. 30 cm. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lodzermensch Posted July 6, 2012 Author Report Share Posted July 6, 2012 Pytanie z puli jajcarskich, dokładnie. Jedną z moich ulubionych potraw (!) niedzielnych śniadań są jajka na miękko. Proste z przygotowaniu i bardzo zdrowe. Pytanie brzmi - jak je elegancko rozbijać. I znów - opierając się na literaturze fachowej - przytoczę dwa sposoby. Pierwszy to klasyczne obierania palcami skorupek, drugi zaś to wycinanie końcówki jajka nożem. Pierwszy wydaje się mało elegancki, a drugi nieco zbyt wyszukany. Jak to robić elegancko? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
B.B. Posted July 6, 2012 Report Share Posted July 6, 2012 Szablą Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zby Posted July 6, 2012 Report Share Posted July 6, 2012 są "otwieracze" ale nie wiem czy nie są zbyt nowoczesne do rezydencji Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Misza Posted July 6, 2012 Report Share Posted July 6, 2012 no przecież standardy zostały wyznaczone w seksmisji... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lodzermensch Posted July 7, 2012 Author Report Share Posted July 7, 2012 Szablą szablą jak imć Kmicic. Zetnij Jędruś! Zetnij! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pol606 Posted July 7, 2012 Report Share Posted July 7, 2012 http://www.youtube.com/watch?list=PL46E ... age#t=168s Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lodzermensch Posted July 7, 2012 Author Report Share Posted July 7, 2012 esa...esa... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Otto Posted July 7, 2012 Report Share Posted July 7, 2012 piękne, późne rokokoko Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lodzermensch Posted July 8, 2012 Author Report Share Posted July 8, 2012 przeglądając strony poświęcone tematowi natrafiłem na coś takiego: http://5election.com/2011/12/08/how-to-set-the-table/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mbs Posted July 8, 2012 Report Share Posted July 8, 2012 Ciekawe ilu zwolenników zdrowej kuchni nieskalanej indukcją czy promieniowaniem mikrofalowym kopci paczkę ćmików dziennie i co weekend łoi wódę do oporu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
B.B. Posted July 8, 2012 Report Share Posted July 8, 2012 Mnie bardziej zastanawia czy żyją na Syberii żeby uniknąć promieniowania. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lodzermensch Posted July 8, 2012 Author Report Share Posted July 8, 2012 no żyją jakoś, ale muszą się wzmacniać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lodzermensch Posted July 9, 2012 Author Report Share Posted July 9, 2012 a propos wzmacniania się (na Syberii oczywiście ). Jakich wzorów kieliszków do wódki jesteście, Panowie, zwolennikami? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
waski Posted July 9, 2012 Report Share Posted July 9, 2012 Pierwszy z lewej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lodzermensch Posted July 9, 2012 Author Report Share Posted July 9, 2012 a propos wzmacniania się (na Syberii oczywiście ). Jakich wzorów kieliszków do wódki jesteście, Panowie, zwolennikami?Pełnych jak imć Pan Zagłoba. to "oczywista oczywistość" ja lubię drugie z lewej Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lodzermensch Posted July 9, 2012 Author Report Share Posted July 9, 2012 dorzucę jeszcze inne wzory jaki znalazłem: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jan Posted July 9, 2012 Report Share Posted July 9, 2012 Z warszawskiego lokalu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mbs Posted July 9, 2012 Report Share Posted July 9, 2012 dorzucę jeszcze inne wzory jaki znalazłem:Drugi z lewej w pierwszym rzędzie ma przyjemne kształty Dupne trochę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lodzermensch Posted July 9, 2012 Author Report Share Posted July 9, 2012 Z warszawskiego lokalu. stare dobre kryształy.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Misza Posted July 10, 2012 Report Share Posted July 10, 2012 Mnie irytuje w kieliszkach do wódki takich, jak 4 od lewej na pierwszym zdj., że nawet, gdy wypije się zawartość z dużym rozmachem, to pozostaje niewielka ilość alkoholu na dnie. Czy właśnie tworzy nam się nowy temat? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
proceleusmatyk Posted July 10, 2012 Report Share Posted July 10, 2012 Cały ten temat to jedna wielka wtopaux Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lodzermensch Posted July 10, 2012 Author Report Share Posted July 10, 2012 jeszcze o wódkach...czy ktoś jeszcze używa karafek do wódek? W dobie dozymetrów w butelkach przelewanie i mrożenie trunku byłoby chyba uciążliwe... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.