Jump to content

savoir vivre przy stole


lodzermensch
 Share

Recommended Posts

Zgadza się, to są skertingi, czyli takie "falbanki" sięgające ok. 10 cm nad podłogą, najczęściej przypinane rzepami.

Co do "podkładek" (fachowa nazwa "sety"). Serwowanie na eleganckim przyjęciu na setach (nawet jeśli są ułożone na właściwym obrusie) jest absolutnie niestosowne.

Obrus jest symbolem wspólnoty biesiadników, nakrycie dla kogoś na osobnym obrusiku oznacza symbolicznie wykluczenie go ze wspólnoty.

Przytoczę cytat z Mikołaja Reja: "Nasi przodkowie chociaj nie łajali, / ale cicho przed złymi obrusy krajali".

Obrus powinien zwisać ze stołu na ok. 30 cm.

Link to comment
Share on other sites

Pytanie z puli jajcarskich, dokładnie. Jedną z moich ulubionych potraw (!) niedzielnych śniadań są jajka na miękko. Proste z przygotowaniu i bardzo zdrowe. Pytanie brzmi - jak je elegancko rozbijać. I znów - opierając się na literaturze fachowej - przytoczę dwa sposoby. Pierwszy to klasyczne obierania palcami skorupek, drugi zaś to wycinanie końcówki jajka nożem. Pierwszy wydaje się mało elegancki, a drugi nieco zbyt wyszukany. Jak to robić elegancko?

post-3441-13658922386703_thumb.jpeg

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.