Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

i niezawodność?

Raczej czegość takiego jak niezawodność nie ma - zegarki za kilkanaście i więcej tysięcy złotych psują się tak samo często jak te za dwa tysiące. Mogą być co najwyżej bardzo dobrze wyregulowane (mówię o dokładności chodu) fabrycznie.

Co do granicy cenowej - ciężko tak uogulniać, ale tak w granicach kilkunastu tysięcy złotych, jeżeli mówimy o renomowanych markach (nie odnoszę się do jakichś marek modowych któe też mogą być drogie, ale nie musi to mieć odzwierciedlenia w jakości wykonania).

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Brakowalo mi dobrego slowa (rdzen, trzpien?), a chodzilo wlasnie o walek.

Pomysl wzial sie ze skapstwa (albo oszczednosci ladnie mowiac). Zamarzyla mi sie Carrera vintage, ale ceny sa takie, ze postanowilem sam sobie zrobic chrono w podobnym klimacie.

Poza tym potrzebowalem jakiegos manualnego zajecia na odstresowanie, chociaz myslalem, ze bedzie wiecejdlubania.

Jeszcze Seiko 7002 czeka na bezel, wskazowki i pasek (zaraziles mnie seikomania).

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Misza - zegarki, które proponuje Damiance wyglądają zacnie, ale...

...jako, że jak czytam - planujesz wydać ponad 2000 PLN na buty (na marginesie - już Ci zazdroszczę);

a pewnie nie jedne buty już masz w swojej szafie,

proponuję jeszcze raz rozważyć budżet, jaki przeznaczyłeś na PIERWSZY zegarek.

Chodzi o pewną... hmm - 'adekwatność' dodatków i 'kompatybilność' całości.

A nie myśłałeś jednak o zegarku mechanicznym - może to zboczenie, ale wydaje mi się,

że do eleganckiego stylu, kwarcowe zegarki nie pasują... :roll:

Opublikowano

Misza - zegarki, które proponuje Damiance wyglądają zacnie, ale...

...jako, że jak czytam - planujesz wydać ponad 2000 PLN na buty (na marginesie - już Ci zazdroszczę);

a pewnie nie jedne buty już masz w swojej szafie,

proponuję jeszcze raz rozważyć budżet, jaki przeznaczyłeś na PIERWSZY zegarek.

Chodzi o pewną... hmm - 'adekwatność' dodatków i 'kompatybilność' całości.

A nie myśłałeś jednak o zegarku mechanicznym - może to zboczenie, ale wydaje mi się,

że do eleganckiego stylu, kwarcowe zegarki nie pasują... :roll:

Świetne argumenty :).

Na mojej wydłużającej się liście "do kupienia" jest coraz więcej elementów garderoby, a dobrej jakości zegarek nie pnie się na szczyt, właśnie ze względu na koszty. Z drugiej strony coraz częściej czuję, że brakuje mi dopełnienia do stroju w postaci zegarka na ręce. I tu jestem rozdarty. Skoro serce mocniej mi bije przy Orisie za 5 000 zł, to kupowanie zegarka za np 1500 zł wydaje si e kosztowanym kompromisem. Stąd pomysł na propozycję do 500 zł. Trochę się teraz miotam :). Co lepsze? Niskobudzetowy czy żaden?

Opublikowano

[...]

Z drugiej strony coraz częściej czuję, że brakuje mi dopełnienia do stroju w postaci zegarka na ręce. I tu jestem rozdarty. Skoro serce mocniej mi bije przy Orisie za 5 000 zł, to kupowanie zegarka za np 1500 zł wydaje si e kosztowanym kompromisem. Stąd pomysł na propozycję do 500 zł. Trochę się teraz miotam :). Co lepsze? Niskobudzetowy czy żaden?

Mam dokładnie ten sam dylemat.

A jakie zegarki byście polecili na rękę, która w nadgarstku ma 15 cm?

Mam ogromny kłopot, żeby wybrać coś proporcjonalnego.

Opublikowano

[...]

Z drugiej strony coraz częściej czuję, że brakuje mi dopełnienia do stroju w postaci zegarka na ręce. I tu jestem rozdarty. Skoro serce mocniej mi bije przy Orisie za 5 000 zł, to kupowanie zegarka za np 1500 zł wydaje si e kosztowanym kompromisem. Stąd pomysł na propozycję do 500 zł. Trochę się teraz miotam :). Co lepsze? Niskobudzetowy czy żaden?

Mam dokładnie ten sam dylemat.

A jakie zegarki byście polecili na rękę, która w nadgarstku ma 15 cm?

Mam ogromny kłopot, żeby wybrać coś proporcjonalnego.

Zegarki vintage z lat 50 XX w. Można je nabyć na forach zegarkowych. Sam mam wąski nadgarstek i u mnie doskonale się sprawdziło takie rozwiązanie.

Opublikowano

Jak pisze Zaki - naprawdę można upolować fajną Doxę, Atlantica czy Tissota o średnicy 33 -37 mm. w budżecie Miszy lub niewiele wyższym. Za 1000 + można już upolować Omegę lub Longinesa o podobnych wymiarach.

Misza, co do Twojego kazusu - w pierwszym poście nie podałeś najistotniejszej informacji - że masz już jakiegoś 'faworyta' - a to całkowicie zmienia postać rzeczy :!:;)

Każdy, kogo znam (a jest parę takich osóB), kto miał podobny dylemat i decydował się na erzac z powodów budżetowych, w efekcie i tak był z niego niezadowolony...

W większości przypadków i tak kończyło się na zakupie wymarzonego faworyta, a pierwszy zakup lądował w szufladzie lub właśnie na portalu aukcyjnym. :twisted:

A tak na marginesie - motto 'fanatyków - doradców' zegarkowych brzmi: 'Pomożemy Ci przekroczyć budżet' :oops:8-)

Ps. A Oris to fajna marka jest.