Skocz do zawartości

Renowacja i naprawa obuwia

jfk

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, StanislawK napisał:

Jak widać, buty częściowo nie mają wszytego szwu i zaczynają się rozwarstwiać. Szewc u którego byłem stwierdził, że sobie z tym nie poradzi, co można z tym zrobić?

Standardowo. Polscy tfu!, podklejacze zelówek, bo miana szewców nie są godni, nie są w stanie zszyć niewielkiego rozdarcia cholewki, naprawić rozklejającej się podeszwy albo wymienić haczyka w bucie.

Miejsce, gdzie na pewno Ci to zrobią, to Wielki Shoe.

Swoją drogą, jak dziwnie przyszyta podeszwa. Wszystkie moje buty, które są szyte, albo mają podeszwę przyszytą na 360 stopni (czyli całą, naokoło) albo 270 stopni (czyli wszystko bez obcasa). Tu masz przyszytą niecała połowę. Która marka tak robi?

9 godzin temu, Velahrn napisał:

Która marka tak robi?

Loake

6 godzin temu, eye_lip napisał:

Podeszwa była (IMO) przyszyta 270 ale straciła szew.

Ale na dole podeszwa nie ma śladów po dziurkach na szew - takie musiały wyjść od producenta. Gdybym takie dostał ze sklepu, to bym na pewno zwrócił, ale kupowałem okazyjnie, od osoby prywatnej, wiedząc co kupuję.

Przy okazji, co sądzicie o zastosowaniu zelówki na podeszwę typu York? Czy nie będzie to wyglądało dziwnie, no i kwestia utraty przyczepności podczas chodzenia np. po śniegu. Obawiam się jednak, że za sezon czy dwa szew się przetrze i będzie już większy wydatek.

IMG_20250204_071711.jpg

IMG_20250204_071721.jpg

2 godziny temu, StanislawK napisał:

Szew nie mógł być wytarty, gdyż kupiłem nowe buty, a szwu nie ma przy obcasie, także nie mógł się wytrzeć w czasie chodzenia.

Kupiłeś zapewne tzw. seconds, czyli odrzut produkcyjny. Czasami tak oznaczane są rzeczy, których wada produkcyjna ma znaczenie czysto kosmetyczne (krzywo przyszyty szew, źle wykonany medalion na brogsach), tutaj jednak problem jest strukturalny (podeszwa przyszyta tylko w połowie).

Czy da się to naprawić? Bez problemu. Czy będzie to opłacalne? Nie wiem, to zależy, ile dałeś za te buty.

2 godziny temu, StanislawK napisał:

Przy okazji, co sądzicie o zastosowaniu zelówki na podeszwę typu York?

Nie wiem, co to podeszwa typu York. Podeszwa w Twoich butach nazywa się Dainite studded sole - czy o to chodzi? Czy da się przykleić na to zelówkę? Nie da, chyba że zupełnie ją zeszlifujesz papierem ściernym na maszynie, robiąc zupełnie gładką (a i wtedy trzeba będzie robić nowy obcas, bo to unosi przód buta).

1 godzinę temu, Velahrn napisał:

Nie wiem, co to podeszwa typu York. Podeszwa w Twoich butach nazywa się Dainite studded sole - czy o to chodzi? 

To oczywiście rzeczywiście Dainite, ale York wygląda (w części stykającej się z podłożem) podobnie:

image.png.8043e8da88545eac06befe6097fe6b57.png

Takie podeszwy stosuje, oprócz Carminy - na zdjęciu - także Yanko.

De facto więc podeszwa York jest w pewnym sensie zelówką, a zelować zelówkę to jak zakładać pasek i szelki - można, ale po co?

• Oceniam pozytywnie 1

Tu się nie zgodzę. Nie mam pod ręką butów na yorku, ale to w istocie gumowa podeszwa ze skórzaną wkładką pomiędzy obcasem i pacami. Gdyby było, na odwrót (skóra z wstawioną zelówką) zelowanie miałoby sens, a tak to nie ma moim zdaniem kompletnie sensu - zelujesz gumową podeszwę.