kamil Napisano 28 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 28 Styczeń 2012 fizycznie w bankach pieniędzy jest kilka razy mniej niż to, co ludzie do nich wpłacili. To jest najprostsza do zrozumienia konsekwencja systemu rezerwy cząstkowej, a jest jeszcze kilka innych, mniej oczywistych, choć równie bulwersujących.Ale co w tym jest bulwersującego? Przecież gdyby banki miały trzymać wszystkie ulokowane pieniądze w skarbcu, to nie miałyby środków na kredyty. Chyba że same zaczęłyby produkować pieniądze (jak w USA w I poł. XIX w.), ale to prosta droga do inflacji. Meqoq, słusznie wyśmiewasz się z ludzi, którzy wypowiadają się na tematy prawne, nie mając o nich większego pojęcia. W związku z tym apeluję o konsekwencję - zanim się wypowiesz na temat ekonomiczny, upewnij się najpierw, że go rozumiesz. Z Twojej powyższej wypowiedzi wynika, że nie zadałeś sobie trudu zapoznania się z elementarnymi podstawami tego zagadnienia, skądinąd znacznie prostszego niż zawiłości prawa autorskiego. Nie staczaj się proszę na poziom dyskusji analogiczny do 'kodeksu prawa cywilnego' A uwaga o inflacji jest znacznie poniżej tego poziomu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Vislav Napisano 28 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 28 Styczeń 2012 Witam, odchodząc od abstrakcyjnych (dla mnie) rozważań ekonomicznych i wracając do podstaw i pośrednio ACTA, widzę dwie prawidłowości: Każdy chce kupować możliwie tanio i próbuje sprzedawać możliwie drogo - biorąc pod uwagę, że jesteśmy towarem na rynku pracy, dotyczy to większości z nas. Rynek wtórny nie może istnieć bez rynku pierwotnego - zamienne części do samochodów, leki generyczne, bezpłatny dostęp do wartości niematerialnych i prawnych w internecie, ciuchy w szmateksie - wszystko to wymaga zachowania pewnej równowagi i kompromisu. Nadmierna dominacja wtórnego powoduje degenerację i zanik pierwotnego. Dalszego ciągu można się domyślić. ACTA jest próbą regulacji tego zjawiska. pozdr.Vslv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tabletka Napisano 3 Luty 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano 3 Luty 2012 Pani ambasador Słowenii przeprasza za to, że podpisała ACTA. Zorientowała się, co jej kazano podpisać i teraz wyraża skruchę przed społeczeństwem. http://wolnemedia.net/wiadomosci-ze-swiata/pani-ambasador-przeprasza-za-podpisanie-acta/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kobe Napisano 3 Luty 2012 Zgłoszenie Share Napisano 3 Luty 2012 Pani ambasador Słowenii przeprasza za to, że podpisała ACTA. Zorientowała się, co jej kazano podpisać i teraz wyraża skruchę przed społeczeństwem. http://wolnemedia.net/wiadomosci-ze-swiata/pani-ambasador-przeprasza-za-podpisanie-acta/ To raczej nadawałoby się do tematu "kondycja współczesnej klasy politycznej". Plus jedna istotna okoliczność - 2 dni po złożeniu podpisu przez panią ambasador na Słowenii zmienił się premier. Mam dziwne przeczucie, że te dwie sprawy łączą się ze sobą . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gravis Napisano 6 Luty 2012 Zgłoszenie Share Napisano 6 Luty 2012 Tak a propos ACTA, na ostatnim spotkaniu premiera z przeciwnikami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigbadwoof Napisano 6 Luty 2012 Zgłoszenie Share Napisano 6 Luty 2012 To "internauta" czy ktoś z rządu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gravis Napisano 6 Luty 2012 Zgłoszenie Share Napisano 6 Luty 2012 Wolę się nie zastanawiać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 6 Luty 2012 Zgłoszenie Share Napisano 6 Luty 2012 Przynajmniej nie ma do tego skarpet. Pozdrawiam, Dr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fingor Napisano 7 Luty 2012 Zgłoszenie Share Napisano 7 Luty 2012 Niestety polityk - Nowa Prawica z tego, co słyszałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roland Napisano 7 Luty 2012 Zgłoszenie Share Napisano 7 Luty 2012 Dlaczego niestety? Kiedy przy -20 na zewnątrz ktoś przychodzi na spotkanie w sandałach można mu przypisać celowość w ubiorze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
White Haven Napisano 7 Luty 2012 Zgłoszenie Share Napisano 7 Luty 2012 Rozumiem że celował w zafundowanie sobie odmrożeń stóp? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Flors Napisano 7 Luty 2012 Zgłoszenie Share Napisano 7 Luty 2012 Celowo ubrał te koszmary, mówiąc: Jeśli nie chcemy chodzić w zimie wszyscy w sandałach, powiedzmy ACTA "dziękujemy". Źródło: Wiadomosci TVP lub net. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brzydalllo Napisano 7 Luty 2012 Zgłoszenie Share Napisano 7 Luty 2012 Tutaj debata w trybie first-person perspective. Jakaś dama natychmiast zaczęła udzielać pomocy poszkodowanemu, zaczęła dziergać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigbadwoof Napisano 7 Luty 2012 Zgłoszenie Share Napisano 7 Luty 2012 Na ostatnim zdjeciu bardziej niz sandal zabolaly nie czarne skarpety u Tuska... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olli Napisano 7 Luty 2012 Zgłoszenie Share Napisano 7 Luty 2012 Na ostatnim zdjeciu bardziej niz sandal zabolaly nie czarne skarpety u Tuska...Jak ty tam dojrzałeś konkretny kolor to nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tabletka Napisano 7 Luty 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano 7 Luty 2012 Zdjęcie z sandałkiem tłumaczy dlaczego wypowiedzi Tuska podczas debaty były tak niejasne. Podstępne działania Nowej Prawicy doprowadziły do zamętu w głowie Donalda. Całej debaty z Tuskiem na YT jeszcze brak ale zamieszczam linka z poprzedniej debaty w Gdańsku . Hmmm ...Uwaga 9 części!!! Ja zamieszczam link do 2-giej części, gdzie od 12 min i 30 sek wypowiada się Główny Inspektor Danych Osobowych. Dokładnie tłumaczy problemy jakie powstały z "oficjalnym tłumaczeniem ACTA". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigbadwoof Napisano 7 Luty 2012 Zgłoszenie Share Napisano 7 Luty 2012 Na ostatnim zdjeciu bardziej niz sandal zabolaly nie czarne skarpety u Tuska...Jak ty tam dojrzałeś konkretny kolor to nie wiem Masz racje. Rzeczywiscie nie jestem pewny. Moze byly czerwone albo żółte... Zwłaszcza w porównaniu z kolorem garnituru takie watpliwosci mnie naszly terez... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
White Haven Napisano 7 Luty 2012 Zgłoszenie Share Napisano 7 Luty 2012 Jak dla mnie to te skarpetki są ciemnogranatowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek Napisano 7 Luty 2012 Zgłoszenie Share Napisano 7 Luty 2012 Na ostatnim zdjeciu bardziej niz sandal zabolaly nie czarne skarpety u Tuska...Jak ty tam dojrzałeś konkretny kolor to nie wiem Masz racje. Rzeczywiscie nie jestem pewny. Moze byly czerwone albo żółte... Zwłaszcza w porównaniu z kolorem garnituru takie watpliwosci mnie naszly terez... To jest kura panie generale! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olli Napisano 8 Luty 2012 Zgłoszenie Share Napisano 8 Luty 2012 Na ostatnim zdjeciu bardziej niz sandal zabolaly nie czarne skarpety u Tuska...Jak ty tam dojrzałeś konkretny kolor to nie wiem Masz racje. Rzeczywiscie nie jestem pewny. Moze byly czerwone albo żółte... Zwłaszcza w porównaniu z kolorem garnituru takie watpliwosci mnie naszly terez... Nie wiem co próbujesz przez to powiedzieć. Jeśli jesteś pewien że są nieczarne to gratuluję. Ja po tym zdjęciu nie jestem w stanie tego ocenić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gravis Napisano 9 Luty 2012 Zgłoszenie Share Napisano 9 Luty 2012 Jak dla mnie to te skarpetki są ciemnogranatowe. Równie, nie wiem, gdzie tam czarny kolor widać, a przynajmniej nie na moim ekranie - za to hallux tego pana widoczny jest bardzo wyraźnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arkadyjczyk Napisano 9 Luty 2012 Zgłoszenie Share Napisano 9 Luty 2012 Nasi tu byli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tabletka Napisano 11 Luty 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano 11 Luty 2012 Przykład prawa autorskiego w akcji.... Koniec darmowych bibliotek (!!!!!) Polska musi dostosować się do przepisów do unijnych regulacji, zgodnie z którymi za każdą wypożyczoną z biblioteki książkę jej autorowi należy się honorarium. link do informacji http://www.rmf24.pl/fakty/polska/news-za-unijne-prawo-zaplaci-czytelnik,nId,432425 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mbs Napisano 11 Luty 2012 Zgłoszenie Share Napisano 11 Luty 2012 Zamiast siać zamęt, mógłbyś przeczytać artykuł do końca: "Może to oznaczać, że po wdrożeniu unijnych regulacji każdy, kto wypożyczy książkę, będzie musiał za nią płacić. Jest jednak także inne wyjście - ten ciężar może wziąć na siebie budżet państwa lub samorządy. Eksperci szacują, że może chodzić o 10-20 mln złotych. Korzystanie z bibliotek jest i będzie darmowe - zapewnia MKiDN, które nie wyklucza, że w tym roku rozpocznie debatę społeczną na temat dyrektywy." Ale niektórzy chcieliby mieć wszystko za darmo. Ja za rękawiczki z tesco chociaż 10 zł dałem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
White Haven Napisano 11 Luty 2012 Zgłoszenie Share Napisano 11 Luty 2012 Problem w tym, że pieniądze w budżecie nie biorą się z powietrza. Nawet jeżeli państwo weźmie na siebie ten obowiązek pośrednio zapłacimy za to my. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi