Skocz do zawartości

Jak wpłynie ACTA na forum, blogi i na rynek mody

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przykład prawa autorskiego w akcji....

Koniec darmowych bibliotek (!!!!!) Polska musi dostosować się do przepisów do unijnych regulacji, zgodnie z którymi za każdą wypożyczoną z biblioteki książkę jej autorowi należy się honorarium.

link do informacji

http://www.rmf24.pl/fakty/polska/news-za-unijne-prawo-zaplaci-czytelnik,nId,432425

Koniec darmowego słuchania muzyki u fryzjera. Klienci będą zmuszeni płacić za muzykę lecącą z głośników w zakładach fryzjerskich... tak było parę lat temu, a teraz dla wszystkich jest naturalne, że za muzykę w miejscach publicznych trzeba odprowadzać tantiemy.

Innymi słowy, nie siejmy niepotrzebnych niezdrowych emocji... Szczególnie, jeśli nie do końca znamy temat.

Książki, jak muzykę, ktoś stworzył, ktoś z nich żyje. W większości wypadków autorzy ledwo zarabiają na życie.

• Odpowiedzi 110
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano

Panowie, nie róbmy już takiego zamieszania. Jest niemal pewne, że ACTA, tę pokraczną totalitarną ustawę, trafi szlag. Kolejne kraje wycofują się z ratyfikacji, sprawą ma zająć się Europejski Trybunał Sprawiedliwości, a przede wszystkim - Tusk zobaczył, że słupki mu spadają i wstrzymał prace. Tak więc - bitwa wygrana, wojna trwa.

Opublikowano

Zamiast siać zamęt, mógłbyś przeczytać artykuł do końca:

"Może to oznaczać, że po wdrożeniu unijnych regulacji każdy, kto wypożyczy książkę, będzie musiał za nią płacić. Jest jednak także inne wyjście - ten ciężar może wziąć na siebie budżet państwa lub samorządy. Eksperci szacują, że może chodzić o 10-20 mln złotych. Korzystanie z bibliotek jest i będzie darmowe - zapewnia MKiDN, które nie wyklucza, że w tym roku rozpocznie debatę społeczną na temat dyrektywy."

Ale niektórzy chcieliby mieć wszystko za darmo. Ja za rękawiczki z tesco chociaż 10 zł dałem...

Przeczytałem i przemyślałem....

Koszty budżetowe związane z realizacją honorariów wypożyczanych z bibliotek książek to nawet 20 mln złotych. Przyjmując, że zakup książki to średni koszt 30 złotych - to w ciągu roku jesteś w stanie stworzyć księgozbiory dla:

- 166 nowych bibliotek gminnych (zbiór kilku tys książek)

- 20 nowych, dużych bibliotek specjalistycznych (zbiór pow 30 tys książek)

Po 14 latach takich inwestycji tworzysz zbiór równy obecnej bibliotece narodowej (9 141 374 książek) albo tworzysz biblioteki we wszystkich gminach w Polsce (2478 gmin).

To tak tytułem społeczeństwa informacyjnego, innowacyjności, praw autorskich i w oczywistej opozycji do kosztów Twoich rękawiczek ;) .

Opublikowano

Z ciekawości - zajrzałeś chociaż do tekstu tej "ustawy", w której tytule jest napisane, że to UMOWA, a nie ustawa?

Nie odpowiadam z zasady na argumenty ad personam. Jeśli chcesz podyskutować o mnie, zapraszam na PW. ACTA zaś, jeśli weszłaby w życie w Polsce (a nie wjedzie, to niemal pewne), musiałaby być przyjęta ustawą.

Opublikowano

Zamiast siać zamęt, mógłbyś przeczytać artykuł do końca:

"Może to oznaczać, że po wdrożeniu unijnych regulacji każdy, kto wypożyczy książkę, będzie musiał za nią płacić. Jest jednak także inne wyjście - ten ciężar może wziąć na siebie budżet państwa lub samorządy. Eksperci szacują, że może chodzić o 10-20 mln złotych. Korzystanie z bibliotek jest i będzie darmowe - zapewnia MKiDN, które nie wyklucza, że w tym roku rozpocznie debatę społeczną na temat dyrektywy."

Ale niektórzy chcieliby mieć wszystko za darmo. Ja za rękawiczki z tesco chociaż 10 zł dałem...

Przeczytałem i przemyślałem....

Koszty budżetowe związane z realizacją honorariów wypożyczanych z bibliotek książek to nawet 20 mln złotych. Przyjmując, że zakup książki to średni koszt 30 złotych - to w ciągu roku jesteś w stanie stworzyć księgozbiory dla:

- 166 nowych bibliotek gminnych (zbiór kilku tys książek)

- 20 nowych, dużych bibliotek specjalistycznych (zbiór pow 30 tys książek)

Po 14 latach takich inwestycji tworzysz zbiór równy obecnej bibliotece narodowej (9 141 374 książek) albo tworzysz biblioteki we wszystkich gminach w Polsce (2478 gmin).

To tak tytułem społeczeństwa informacyjnego, innowacyjności, praw autorskich i w oczywistej opozycji do kosztów Twoich rękawiczek ;) .

No to bardzo fajnie, że rzucasz mi liczbami, ale chodzi tutaj raczej o samą ideę. Chyba nikogo nie dziwi, że wypożyczalnie filmów udostępniają płyty i kasety za opłatą. Tak samo jak nikogo nie dziwi raczej fakt, że w serwisach typu spotify, gdzie niejako "wypożycza się" muzykę, należy płacić abonament.

Opublikowano

Widzę, że Cię nie dziwi kwestia odprowadzania honorariów autorskich za wypożyczone książki z biblioteki. Szczerzę (jak bum cyk cyk!) gratuluję zdolności do adaptowania się w nowej rzeczywistości.

Pamiętaj tylko, że oczywistym, kolejnym krokiem - powinno być odprowadzane należnych opłat autorowi w momencie gdy pożyczysz koledze książkę... z własnej biblioteczki. Przecież nie możemy okradać twórcy i gwałcić święte prawo własności, w tym wypadku intelektualnej.

To przecież jest takie naturalne... jak... ślimak który w UE jest rybą albo marchewka która jest owocem.

• 3 tygodnie później...