kamil Opublikowano 28 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2012 fizycznie w bankach pieniędzy jest kilka razy mniej niż to, co ludzie do nich wpłacili. To jest najprostsza do zrozumienia konsekwencja systemu rezerwy cząstkowej, a jest jeszcze kilka innych, mniej oczywistych, choć równie bulwersujących.Ale co w tym jest bulwersującego? Przecież gdyby banki miały trzymać wszystkie ulokowane pieniądze w skarbcu, to nie miałyby środków na kredyty. Chyba że same zaczęłyby produkować pieniądze (jak w USA w I poł. XIX w.), ale to prosta droga do inflacji. Meqoq, słusznie wyśmiewasz się z ludzi, którzy wypowiadają się na tematy prawne, nie mając o nich większego pojęcia. W związku z tym apeluję o konsekwencję - zanim się wypowiesz na temat ekonomiczny, upewnij się najpierw, że go rozumiesz. Z Twojej powyższej wypowiedzi wynika, że nie zadałeś sobie trudu zapoznania się z elementarnymi podstawami tego zagadnienia, skądinąd znacznie prostszego niż zawiłości prawa autorskiego. Nie staczaj się proszę na poziom dyskusji analogiczny do 'kodeksu prawa cywilnego' A uwaga o inflacji jest znacznie poniżej tego poziomu Cytuj
Gość Vislav Opublikowano 28 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2012 Witam, odchodząc od abstrakcyjnych (dla mnie) rozważań ekonomicznych i wracając do podstaw i pośrednio ACTA, widzę dwie prawidłowości: Każdy chce kupować możliwie tanio i próbuje sprzedawać możliwie drogo - biorąc pod uwagę, że jesteśmy towarem na rynku pracy, dotyczy to większości z nas. Rynek wtórny nie może istnieć bez rynku pierwotnego - zamienne części do samochodów, leki generyczne, bezpłatny dostęp do wartości niematerialnych i prawnych w internecie, ciuchy w szmateksie - wszystko to wymaga zachowania pewnej równowagi i kompromisu. Nadmierna dominacja wtórnego powoduje degenerację i zanik pierwotnego. Dalszego ciągu można się domyślić. ACTA jest próbą regulacji tego zjawiska. pozdr.Vslv Cytuj
Tabletka Opublikowano 3 Lutego 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2012 Pani ambasador Słowenii przeprasza za to, że podpisała ACTA. Zorientowała się, co jej kazano podpisać i teraz wyraża skruchę przed społeczeństwem. http://wolnemedia.net/wiadomosci-ze-swiata/pani-ambasador-przeprasza-za-podpisanie-acta/ Cytuj
Kobe Opublikowano 3 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2012 Pani ambasador Słowenii przeprasza za to, że podpisała ACTA. Zorientowała się, co jej kazano podpisać i teraz wyraża skruchę przed społeczeństwem. http://wolnemedia.net/wiadomosci-ze-swiata/pani-ambasador-przeprasza-za-podpisanie-acta/ To raczej nadawałoby się do tematu "kondycja współczesnej klasy politycznej". Plus jedna istotna okoliczność - 2 dni po złożeniu podpisu przez panią ambasador na Słowenii zmienił się premier. Mam dziwne przeczucie, że te dwie sprawy łączą się ze sobą . Cytuj
Gravis Opublikowano 6 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2012 Tak a propos ACTA, na ostatnim spotkaniu premiera z przeciwnikami... Cytuj
bigbadwoof Opublikowano 6 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2012 To "internauta" czy ktoś z rządu? Cytuj
Dr Kilroy Opublikowano 6 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2012 Przynajmniej nie ma do tego skarpet. Pozdrawiam, Dr Cytuj
Fingor Opublikowano 7 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2012 Niestety polityk - Nowa Prawica z tego, co słyszałem Cytuj
roland Opublikowano 7 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2012 Dlaczego niestety? Kiedy przy -20 na zewnątrz ktoś przychodzi na spotkanie w sandałach można mu przypisać celowość w ubiorze. Cytuj
White Haven Opublikowano 7 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2012 Rozumiem że celował w zafundowanie sobie odmrożeń stóp? Cytuj
Flors Opublikowano 7 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2012 Celowo ubrał te koszmary, mówiąc: Jeśli nie chcemy chodzić w zimie wszyscy w sandałach, powiedzmy ACTA "dziękujemy". Źródło: Wiadomosci TVP lub net. Cytuj
Brzydalllo Opublikowano 7 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2012 Tutaj debata w trybie first-person perspective. Jakaś dama natychmiast zaczęła udzielać pomocy poszkodowanemu, zaczęła dziergać... Cytuj
bigbadwoof Opublikowano 7 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2012 Na ostatnim zdjeciu bardziej niz sandal zabolaly nie czarne skarpety u Tuska... Cytuj
olli Opublikowano 7 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2012 Na ostatnim zdjeciu bardziej niz sandal zabolaly nie czarne skarpety u Tuska...Jak ty tam dojrzałeś konkretny kolor to nie wiem Cytuj
Tabletka Opublikowano 7 Lutego 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2012 Zdjęcie z sandałkiem tłumaczy dlaczego wypowiedzi Tuska podczas debaty były tak niejasne. Podstępne działania Nowej Prawicy doprowadziły do zamętu w głowie Donalda. Całej debaty z Tuskiem na YT jeszcze brak ale zamieszczam linka z poprzedniej debaty w Gdańsku . Hmmm ...Uwaga 9 części!!! Ja zamieszczam link do 2-giej części, gdzie od 12 min i 30 sek wypowiada się Główny Inspektor Danych Osobowych. Dokładnie tłumaczy problemy jakie powstały z "oficjalnym tłumaczeniem ACTA". Cytuj
bigbadwoof Opublikowano 7 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2012 Na ostatnim zdjeciu bardziej niz sandal zabolaly nie czarne skarpety u Tuska...Jak ty tam dojrzałeś konkretny kolor to nie wiem Masz racje. Rzeczywiscie nie jestem pewny. Moze byly czerwone albo żółte... Zwłaszcza w porównaniu z kolorem garnituru takie watpliwosci mnie naszly terez... Cytuj
White Haven Opublikowano 7 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2012 Jak dla mnie to te skarpetki są ciemnogranatowe. Cytuj
Bartek Opublikowano 7 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2012 Na ostatnim zdjeciu bardziej niz sandal zabolaly nie czarne skarpety u Tuska...Jak ty tam dojrzałeś konkretny kolor to nie wiem Masz racje. Rzeczywiscie nie jestem pewny. Moze byly czerwone albo żółte... Zwłaszcza w porównaniu z kolorem garnituru takie watpliwosci mnie naszly terez... To jest kura panie generale! Cytuj
olli Opublikowano 8 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2012 Na ostatnim zdjeciu bardziej niz sandal zabolaly nie czarne skarpety u Tuska...Jak ty tam dojrzałeś konkretny kolor to nie wiem Masz racje. Rzeczywiscie nie jestem pewny. Moze byly czerwone albo żółte... Zwłaszcza w porównaniu z kolorem garnituru takie watpliwosci mnie naszly terez... Nie wiem co próbujesz przez to powiedzieć. Jeśli jesteś pewien że są nieczarne to gratuluję. Ja po tym zdjęciu nie jestem w stanie tego ocenić. Cytuj
Gravis Opublikowano 9 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2012 Jak dla mnie to te skarpetki są ciemnogranatowe. Równie, nie wiem, gdzie tam czarny kolor widać, a przynajmniej nie na moim ekranie - za to hallux tego pana widoczny jest bardzo wyraźnie Cytuj
Tabletka Opublikowano 11 Lutego 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2012 Przykład prawa autorskiego w akcji.... Koniec darmowych bibliotek (!!!!!) Polska musi dostosować się do przepisów do unijnych regulacji, zgodnie z którymi za każdą wypożyczoną z biblioteki książkę jej autorowi należy się honorarium. link do informacji http://www.rmf24.pl/fakty/polska/news-za-unijne-prawo-zaplaci-czytelnik,nId,432425 Cytuj
mbs Opublikowano 11 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2012 Zamiast siać zamęt, mógłbyś przeczytać artykuł do końca: "Może to oznaczać, że po wdrożeniu unijnych regulacji każdy, kto wypożyczy książkę, będzie musiał za nią płacić. Jest jednak także inne wyjście - ten ciężar może wziąć na siebie budżet państwa lub samorządy. Eksperci szacują, że może chodzić o 10-20 mln złotych. Korzystanie z bibliotek jest i będzie darmowe - zapewnia MKiDN, które nie wyklucza, że w tym roku rozpocznie debatę społeczną na temat dyrektywy." Ale niektórzy chcieliby mieć wszystko za darmo. Ja za rękawiczki z tesco chociaż 10 zł dałem... Cytuj
White Haven Opublikowano 11 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2012 Problem w tym, że pieniądze w budżecie nie biorą się z powietrza. Nawet jeżeli państwo weźmie na siebie ten obowiązek pośrednio zapłacimy za to my. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi