Skocz do zawartości

Jak wpłynie ACTA na forum, blogi i na rynek mody

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

fizycznie w bankach pieniędzy jest kilka razy mniej niż to, co ludzie do nich wpłacili. To jest najprostsza do zrozumienia konsekwencja systemu rezerwy cząstkowej, a jest jeszcze kilka innych, mniej oczywistych, choć równie bulwersujących.

Ale co w tym jest bulwersującego? Przecież gdyby banki miały trzymać wszystkie ulokowane pieniądze w skarbcu, to nie miałyby środków na kredyty. Chyba że same zaczęłyby produkować pieniądze (jak w USA w I poł. XIX w.), ale to prosta droga do inflacji.

Meqoq, słusznie wyśmiewasz się z ludzi, którzy wypowiadają się na tematy prawne, nie mając o nich większego pojęcia. W związku z tym apeluję o konsekwencję - zanim się wypowiesz na temat ekonomiczny, upewnij się najpierw, że go rozumiesz. Z Twojej powyższej wypowiedzi wynika, że nie zadałeś sobie trudu zapoznania się z elementarnymi podstawami tego zagadnienia, skądinąd znacznie prostszego niż zawiłości prawa autorskiego. Nie staczaj się proszę na poziom dyskusji analogiczny do 'kodeksu prawa cywilnego' :-) A uwaga o inflacji jest znacznie poniżej tego poziomu :-(

• Odpowiedzi 110
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano

Witam,

odchodząc od abstrakcyjnych (dla mnie) rozważań ekonomicznych i wracając do podstaw i pośrednio ACTA, widzę dwie prawidłowości:

Każdy chce kupować możliwie tanio i próbuje sprzedawać możliwie drogo - biorąc pod uwagę, że jesteśmy towarem na rynku pracy, dotyczy to większości z nas.

Rynek wtórny nie może istnieć bez rynku pierwotnego - zamienne części do samochodów, leki generyczne, bezpłatny dostęp do wartości niematerialnych i prawnych w internecie, ciuchy w szmateksie - wszystko to wymaga zachowania pewnej równowagi i kompromisu. Nadmierna dominacja wtórnego powoduje degenerację i zanik pierwotnego. Dalszego ciągu można się domyślić.

ACTA jest próbą regulacji tego zjawiska.

pozdr.Vslv

Opublikowano

Pani ambasador Słowenii przeprasza za to, że podpisała ACTA. Zorientowała się, co jej kazano podpisać i teraz wyraża skruchę przed społeczeństwem.

http://wolnemedia.net/wiadomosci-ze-swiata/pani-ambasador-przeprasza-za-podpisanie-acta/

To raczej nadawałoby się do tematu "kondycja współczesnej klasy politycznej". Plus jedna istotna okoliczność - 2 dni po złożeniu podpisu przez panią ambasador na Słowenii zmienił się premier. Mam dziwne przeczucie, że te dwie sprawy łączą się ze sobą ;).
Opublikowano

Zdjęcie z sandałkiem tłumaczy dlaczego wypowiedzi Tuska podczas debaty były tak niejasne. Podstępne działania Nowej Prawicy doprowadziły do zamętu w głowie Donalda.

Całej debaty z Tuskiem na YT jeszcze brak ale zamieszczam linka z poprzedniej debaty w Gdańsku . Hmmm ...Uwaga 9 części!!! Ja zamieszczam link do 2-giej części, gdzie od 12 min i 30 sek wypowiada się Główny Inspektor Danych Osobowych. Dokładnie tłumaczy problemy jakie powstały z "oficjalnym tłumaczeniem ACTA".

Opublikowano

Na ostatnim zdjeciu bardziej niz sandal zabolaly nie czarne skarpety u Tuska...

Jak ty tam dojrzałeś konkretny kolor to nie wiem :shock:

Masz racje. Rzeczywiscie nie jestem pewny. Moze byly czerwone albo żółte... Zwłaszcza w porównaniu z kolorem garnituru takie watpliwosci mnie naszly terez...

Opublikowano

Masz racje. Rzeczywiscie nie jestem pewny. Moze byly czerwone albo żółte... Zwłaszcza w porównaniu z kolorem garnituru takie watpliwosci mnie naszly terez...

To jest kura panie generale!

Opublikowano

Nie wiem co próbujesz przez to powiedzieć. Jeśli jesteś pewien że są nieczarne to gratuluję. Ja po tym zdjęciu nie jestem w stanie tego ocenić.
Opublikowano

Jak dla mnie to te skarpetki są ciemnogranatowe.

Równie, nie wiem, gdzie tam czarny kolor widać, a przynajmniej nie na moim ekranie - za to hallux tego pana widoczny jest bardzo wyraźnie ;)

Opublikowano

Zamiast siać zamęt, mógłbyś przeczytać artykuł do końca:

"Może to oznaczać, że po wdrożeniu unijnych regulacji każdy, kto wypożyczy książkę, będzie musiał za nią płacić. Jest jednak także inne wyjście - ten ciężar może wziąć na siebie budżet państwa lub samorządy. Eksperci szacują, że może chodzić o 10-20 mln złotych. Korzystanie z bibliotek jest i będzie darmowe - zapewnia MKiDN, które nie wyklucza, że w tym roku rozpocznie debatę społeczną na temat dyrektywy."

Ale niektórzy chcieliby mieć wszystko za darmo. Ja za rękawiczki z tesco chociaż 10 zł dałem...