Beny23 Napisano 13 Maj 2019 Zgłoszenie Share Napisano 13 Maj 2019 Nie ma na forum miejsca w którym rozmawialibyśmy o męskiej biżuterii takiej jak spinki do koszuli czy krawata oraz bransoletkach rożnego typu. Jako że sam kolekcjonuję spinki do koszuli i mam ich ponad 100 to chętnie zobaczyłbym kolekcje forumowiczów. Kupiłem dzisiaj moje pierwsze kamienne bransoletki od żony kolegi która zajmuje się minerałami i wytwarzaniem biżuterii. Jedna jest z lapis lazuli a druga z lava rock. Przyznam szczerze że do tej pory uważałem je za mało męskie ale nosząc je na nadgarstku dzisiaj bardzo mi się spodobały. Co myślicie o takiej męskiej biżuterii i czy uważacie że bransoletki tego typu są zarezerwowane tylko dla kobiet? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dublekil Napisano 13 Maj 2019 Zgłoszenie Share Napisano 13 Maj 2019 Moim zdaniem "męskie bransoletki" to oksymoron, tak jak "żonaty kawaler". Mężczyznom pozostaje konkurować na zegarek i spinki. 1 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blondas Napisano 13 Maj 2019 Zgłoszenie Share Napisano 13 Maj 2019 Moim zdaniem "męskie bransoletki" to oksymoron, tak jak "żonaty kawaler". Mężczyznom pozostaje konkurować na zegarek i spinki.A ja się nie zgadzam. To kwestia tego, czy plasuje do całości imidżu, w wielu sytuacjach absolutnie bransoletka nie razi. Nawet sam mam dwie, skóra i trochę materiału. Do tego koszula lniana, luźne spodnie i dają radę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 13 Maj 2019 Zgłoszenie Share Napisano 13 Maj 2019 Robię sobie czasami takie bransoletki sam, relaksuje mnie nizanie. Kulki kupuję na targach Interstone albo w hurtowni na Grochowskiej w Wawie. Koszt znikomy. Założę od czasu do czasu jedną czy dwie. Nie widzę w tym nic złego. Less is more, noblesse oblige i w ogóle, ale kij z jelita grubego czasem warto wyjąć i odetchnąć głębiej. Nie relegowałbym tego typu biżuterii do domeny hipsteriady ze Zbawiksa. 8 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Beny23 Napisano 14 Maj 2019 Autor Zgłoszenie Share Napisano 14 Maj 2019 Z tego co pamiętam to @Krzysiek_W i @Hargin sami robią podobne bransoletki. Może oni się wypowiedzą na bazie własnego doświadczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xxxx Napisano 14 Maj 2019 Zgłoszenie Share Napisano 14 Maj 2019 Popieram męską biżuterię, o ile nie jest ona zbyt krzykliwa. Co myślicie o różowym złocie w męskiej biżuterii? Mi się osobiście podoba i przymierzam się do kupna jakiegoś łańcuszka wykonanego z tego kruszcu. W Polsce nie zauważyłem męskiej biżuterii wykonanej z tego stopu. Jakiś czas temu Hermes miał ciekawe bransoletki. Skóra+ pozłacana/złota klamerka w kształcie litery "H". Cartier ma również interesujące projekty, ale ceny jak to Cartier😶 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamizelka Napisano 17 Maj 2019 Zgłoszenie Share Napisano 17 Maj 2019 Osobiście bardzo lubię kamienne bransoletki. Nie widzę w nich nic specjalnie niemęskiego i noszę je, bo po prostu podobają mi się kamienie, z których są wykonane. Jeżeli chodzi o spinki do mankietów to mam w sumie dwie/trzy pary, raczej proste i zwykłe. Nie noszę ich zbyt często, bo ten rodzaj mankietu jest dla mnie mało wygodny. Także ograniczam się do najbardziej formalnych okazji. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żorż Ponimirski Napisano 13 Lipiec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 13 Lipiec 2019 Pytanie stylistyczne w temacie spinek męskich. Chcę kupić te jedne jedyne i zastanawiam się nad krzemieniem pasiastym w srebrze vs. czarny onyks w srebrze. Onyks jest bardziej oficjalny, ale z drugiej strony krzemień to wyraz patriotyzmu lokalnego plus sam kolor nie jest de facto kolorem, więc chyba będzie pasował do oficjalnych kreacji ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żorż Ponimirski Napisano 17 Lipiec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 17 Lipiec 2019 Podbiję swoje pytanie. Takie: https://allegro.pl/oferta/ze-srebra-piekny-naturalny-czarny-onyks-onyx-wawa-7550806200 czy takie: https://allegro.pl/oferta/spinki-mankietowe-krzemien-pasiasty-srebro-pr-925-7813976869 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek_W Napisano 17 Lipiec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 17 Lipiec 2019 takie lepsze: ale jak się nie mieszczą w budżecie to brałbym nr 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz85 Napisano 17 Lipiec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 17 Lipiec 2019 Zerknij na poniższe spinki z onyksem. Warto przejrzeć pozostałe oferty z tego sklepu; krzemień pasiasty mają również w ofercie, chociaż nie poleciłbym ich jako pierwszy komplet. https://www.twojabizuteria.pl/srebrne-spinki-z-onyksem-pl.html https://www.twojabizuteria.pl/spinki-do-koszuli-prostokaty-srebro-onyks-83.htmlhttps://www.twojabizuteria.pl/srebrne-spinki-z-onyksem-okragle-90.html Jako pierwszy komplet polecam poniższe z hematytem (błękit i szarość w zależności od natężenia i kąta padania światła; te mam i muszę przyznać, że na żywo wyglądają jeszcze lepiej niż na zdjęciach): https://www.twojabizuteria.pl/spinki-srebrne-do-mankietow-z-hematytem-prostokaty-84.html Gdyby interesowały Cię tylko ciemniejsze odcienie, kiedyś trafiłem na ciekawe połączenie węgla z bursztynem: https://www.galante.pl/srebrne-spinki-do-mankietow-z-brylkami-wegla-smw-009?from=listinghttps://www.galante.pl/srebrne-spinki-do-mankietow-z-weglem-smw-005?from=listinghttps://www.galante.pl/srebrne-spinki-do-mankietow-wegiel-i-bursztyn-w-zywicy-smw-011?from=listing Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żorż Ponimirski Napisano 17 Lipiec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 17 Lipiec 2019 ^^ Dzieki Panowie za podpowiedzi. Nie widzę linku do tych Cartiera, ale zgaduje, ze są ponad zakładany budżet (+/- 300 zł). Będzie to dodatek zakladany 1-2x w roku, ale nie chce okrągłych, czarnych, bez oprawy ze srebra, bo wyglądają zbyt oficjalnie. Jeśli chodzi o materiały to już jestem po wstępnych oględzinach i onyks+srebro lub krzemień+srebro są moimi ostatecznymi dwoma typami. Pewnie zamówię krawatowe, onyksowe z oprawa ze srebra (jak ten w pierwszym linku), a jak mi będą kiedyś potrzebne drugie to krzemień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żorż Ponimirski Napisano 18 Lipiec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 18 Lipiec 2019 8 godzin temu, xkoziol napisał: Sprawdź wyroby Tomka Żyłki - tiferet.pl Mam naście par i szczerze polecam. Bardzo ciekawy wybór. Jest sporo propozycji w moim guście i budżecie. Zapytam zupełnie naiwnie, czy jest jakiś dodatkowy atut zakupu biżuterii "z nazwiskiem" ? Zakładałem, że te z Allegro też są wykonywane w jakimś lokalnym zakładzie, ale nie mam pojęciach czy jest jakaś gradacja jakości w tym zakresie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żorż Ponimirski Napisano 18 Lipiec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 18 Lipiec 2019 54 minuty temu, xkoziol napisał: Pewnie tak, w którejś prowincji ChRL Te z onyksu z Allegro: "JESTEM ARTYSTĄ PLASTYKIEM . OD WIELU LAT PROJEKTUJĘ I WYKONUJĘ BIŻUTERIĘ SREBRNĄ I ZŁOTĄ. ZAPRASZAM DO ZAKUPU ORYGINALNEJ, RĘCZNIE WYKONANEJ BIŻUTERII. " Dane firmy Marcin Cieśluk MC-ART Włościańska 18A/30 01-710 Warszawa REGON: 140232762 NIP: 1180174072 Te z krzemienia z Allegro: "Producent obrączek ze złota oraz biżuterii z krzemienia pasiastego PRACOWNIA ARTYSTYCZNA BOMAR Produkt ocechowany zgodnie z polskim Prawem probierczym Dz. U. z 1993 r., Nr 55, poz 249" Bolesław Wiącek BOMAR Rżuchów 43 27-580 Sadowie REGON: 290565533 NIP: 661-100-42-72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Solecalupo Napisano 10 Październik 2020 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 10 Październik 2020 To może zamiast najbardziej popularnego tematu jakie buty ... dziś jakie spinki 10 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablocito Napisano 10 Październik 2020 Zgłoszenie Share Napisano 10 Październik 2020 Świetny pomysł, bardzo rzadko noszę spinki i na pewno nie mam tak, hmm... ciekawych, ale dobry pretekst żeby nosić częściej. Lubię 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andells Napisano 10 Październik 2020 Zgłoszenie Share Napisano 10 Październik 2020 Piekne! Recznie malowane chyba ? Zeby nie bylo ze nie w temacie, recznie robione, Dante: 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablocito Napisano 10 Październik 2020 Zgłoszenie Share Napisano 10 Październik 2020 A to nie kamea?Płaskorzeźba w koralu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andells Napisano 10 Październik 2020 Zgłoszenie Share Napisano 10 Październik 2020 Tak dokladnie tak W sumie nie tyle Hand Made co Hand Carved dla scislosci 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solecalupo Napisano 10 Październik 2020 Zgłoszenie Share Napisano 10 Październik 2020 3 godziny temu, Andells napisał: Piekne! Recznie malowane chyba ? Nie raczej nie to Paul Smith kupiłem je kiedyś zainspirowany zakupem @dziko z tego wątku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andells Napisano 10 Październik 2020 Zgłoszenie Share Napisano 10 Październik 2020 aaa OK! Moze faktycznie zbyt duza dokladnosc.. (chyba) widzialem (inne) podobne recznie malowane , prawdziwe arcydzieła, ekstremalnie drogie i praktycznie niedostępne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JMes Napisano 12 Październik 2020 Zgłoszenie Share Napisano 12 Październik 2020 Nowym sartorialnym smaczkiem ponoć ma być męska broszka. Takie są plany wiodących domów mody. Czy powinniśmy się nad tym pochylić? Tutaj coś dla nizających: Biżuteria z kryształków i koralików - Hooghe S., Hooghe C. (2009, Wydawnictwo RM).pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 24 Kwiecień 2022 Zgłoszenie Share Napisano 24 Kwiecień 2022 Hej Zastanawiam się, czy spotkaliście się kiedyś z biżuterią- nas przykład spinkami do mankietów - wykonanymi z kłów (ciosów) mamuta? W Internecie jest kilku sprzedawców oferujących takie wyroby, niestety wszyscy są ze Stanów, a większość... z Alaski. W sumie nawet myślałem, czy by nie zamówić, ale trochę się boje, że polscy celnicy nie będą potrafili odróżnić nielegalnej kości słoniowej od legalnej kości mamuciej :). Czy ktoś z was, być może w ramach jakiegoś hobby - wyrabianie biżuterii, kcuie noży - pracował z takim surowcem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiki111 Napisano 4 Lipiec 2022 Zgłoszenie Share Napisano 4 Lipiec 2022 Oo ja też może znajdę coś odpowiedniego dla swojego męża tym bardziej, że on lubi męską biżuterię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Velahrn Napisano 31 Październik 2022 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 31 Październik 2022 Mój projekt ostatecznie doczekał się finalizacji. Kamień to kość mamucia (ciosy) z Syberii, oprawiona w złoto. Spinki wykonała pani złotnik Anna Rumińska. Spinki udają takie vintage, stąd m.in. milgryf ;). Podobno bardzo fajnie się na tym materiale pracowało , nic dziwnego, że kość słoniowa była tak popularna w czasach, gdy była jeszcze legalna. 15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi