Mesajah Opublikowano 4 Kwietnia 2018 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2018 Witam mam pytanie jakie polecacie buty dla ulotkarza? wiosna/lato się zbliża chciałbym coś przewiewnego. Pracuje i roznoszę ulotki/gazety już 2 pary butów przerobiłem po około 4,5 miesięcy pracy tylko,że to były używane kupowane za grosze w lumpeksach potem tylko je dosyć mocno wyprałem i wyczyściłem aby pachniały jednak szybko mi się pocą stopy i buty po pracy zawsze dosyć nie mile pachną tak samo mam ze stopami szczególnie z lewą, używam soli z rossmana i moczę stopy po pracy ale następnego dnia znów praca i 5-6-7h chodzenia.. i tak w kółko mam problem z nie miłym zapachem może właśnie nowe i bardziej przewiewne buty pomogą a są jakieś skarpetki? Proszę polećie mi coś bo zamęcze portfel wydając ciągle na sól do moczenia stóp, puder, czy spray na odświezenie stóp... dodam,że buty 1 to używane salomony trekingowe dosyć drogie nówki jak patrzę a teraz te co używałem ostatnio to nie wiem z jakiej firmy, ale to chyba nie ma znaczenia bo nowe a używane to różnica. 1 Cytuj
lubo69 Opublikowano 4 Kwietnia 2018 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2018 1. Jeśli kupiłeś buty używane i tylko wyprałeś, nie wiesz co w nich mieszka i co tak pachnie. 2. Buty tanie będą wykonane z syntetyku, a to nie jest materiał przewiewny. 3. Buty nadal dość tanie, reklamowane jako skórzane, będą wykonane ze skóry albo pokrytej syntetykiem, albo wręcz z nim zmieszanej (bonded leather) - patrz punkt 2. Poszukaj nowych butów z naturalnej skóry, która wygląda jak skóra i nie błyszczy podejrzanie, ewentualnie nowych butów do biegania z siatki (też syntetyk, ale przynajmniej w dziurki). Poszukaj też innego forum, bo tu doradzimy Ci buty za 3 tysiące, w których możesz teoretycznie chodzić 30 lat: doradzimy tak nie jako snoby, ale jako pragmatycy:-) 1 Cytuj
The-Bigwig Opublikowano 4 Kwietnia 2018 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2018 Do takich zadań tylko i wyłącznie Roshe lub ich "zamienniki". Cytuj
Mesajah Opublikowano 4 Kwietnia 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2018 Dzięki coś poszperam. Dodaję zdjęcie jakie wybrałem dobre będą :)? czy lepiej jest zainwestować w coś droższego czy raczej może jakieś za 40 zł też są zamienniki. Nie wiem czy ma sens kupowanie drogich, boję się trochę że się zniszczą dość szybko. W pracy chodzę po parę KM nie raz, teren jest taki trawy, czasem nawet błoto, nie równy, chodnik ogólnie wszędzie bo chodzimy po domkach, wioskach jak i miastach blokach/klatkach. Dlatego zastanawiam się czy ma sens kupować coś za 200 zł skoro zamieniki są za około 30-40 zł. Samo chodzenie tak długo, czy stopy na serio nie będą się pocić? skoro są cały czas przewiewne to chyba nie. 1 Cytuj
Solecalupo Opublikowano 4 Kwietnia 2018 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2018 Być może dobrym pomysłem byłyby buty do biegania ... są miękkie (mają amortyzację w podeszwie) są przewiewne i powinny być dość wytrzymałe (w każdym razie moje Rbk do biegania mają już kilka sezonów za sobą i maja się dobrze) Cytuj
mayor Opublikowano 4 Kwietnia 2018 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2018 W takiej sytuacji podstawa to dobra rotacja.,Musisz mieć kilka par butów i nosić na zmianę, im dłużej dasz każdej parze odpocząć, tym wolniej się zaśmierdzą .Dodatkowo porządne skarpety,najlepiej militarne G.I. Cushion Sole,wtedy pot z nóg zostaje w skarpetach i nie wsiąka w buty Cytuj
Mesajah Opublikowano 4 Kwietnia 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2018 Nie ma innych? nie mogę znaleźć tego do zakupienia w Polsce ok rozumiem 1 Cytuj
skatej Opublikowano 4 Kwietnia 2018 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2018 Koniecznie rotuj obuwie! Kup od razu dwie pary i noś każde co drugi dzień. W ogólnym rozrachunku dłużej Ci posłużą. Ja ze swojej strony mogę polecić dla Twoich zadań New Balance jakiś model Cross Training albo do biegania off road. Z doświadczenia wiem, że są dość trwałe, choć wiadomo ze dużo zależy od anatomii, jedni szybciej niszczą buty, inni wolniej. 1 Cytuj
Mesajah Opublikowano 4 Kwietnia 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2018 A jak dbać o świeżość w butach? przypuśćmy że 1 dzień w pracy wracam to daje na dwór aby wywietrzyć? podobno tez można herbatę dać ale tą w torebkach czy jak? słyszałem że usuwa brzydki zapach. Kupie 2 pary żeby rotować. 1 Cytuj
skatej Opublikowano 4 Kwietnia 2018 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2018 Najlepiej pozostaw je w dobrze wentylowanym pomieszczeniu. W celu neutralizacji zapachów w butach sportowych od czasu do czasu możesz je zasypać sodą oczyszczoną na noc. Wsyp sodę bezpośrednio do wysuszonego buta tak, żeby cienką warstwą przykryła wkładkę i zostaw do rana. Rano usuń sodę - ja ją po prostu wciągam odkurzaczem. Cytuj
Żorż Ponimirski Opublikowano 5 Kwietnia 2018 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2018 @Mesajah, polecam Ci z całego serca buty New Balance. One zostały wymyślone specjalnie dla osób, które muszą stać w pracy (policjanci, drogowcy itp.) - tak przynajmniej głosi legenda. Oczywiście teraz jest masa modeli "modowych", ale wybierz te wyglądające oldschoolowo, na nie są największe promocje np. na Zalando, a mają odpowiednią ilość amortyzatora. Coś takiego: https://www.zalando.pl/new-balance-tenisowki-i-trampki-red-ne212b04e-g11.html Cytuj
Ekscelencja Opublikowano 5 Kwietnia 2018 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2018 47 minut temu, Kamil1987 napisał: @Mesajah, polecam Ci z całego serca buty New Balance. One zostały wymyślone specjalnie dla osób, które muszą stać w pracy (policjanci, drogowcy itp.) - tak przynajmniej głosi legenda. Oczywiście teraz jest masa modeli "modowych", ale wybierz te wyglądające oldschoolowo, na nie są największe promocje np. na Zalando, a mają odpowiednią ilość amortyzatora. Coś takiego: https://www.zalando.pl/new-balance-tenisowki-i-trampki-red-ne212b04e-g11.html No niestety legenda. Moje 420 po miesiącu zaczęły śmierdzieć, podczas upałów chlupało A kosztują więcej niż tańsze Garmonty w których co prawda noga też się poci, ale nie sprawia to takiego dyskomfortu, są bardziej przewiewne, wygodniejsze (jedynie wygląd mi do końca nie odpowiadał). W zasadzie celowałbym w buty skórzane ze skórzaną wyściółką lub tekstylną ale z dobrym zabezpieczeniem przed potem. Ewentualnie możesz zakupić odpowiednie wkładki (miałem parę razy świetne skórzane Ecco) lub preparaty do wnętrza buta. Do tego dobre skarpetki z dużym udziałem bawełny (często wystarczały mi takie za kilka złotych, kupowałem chyba w Carefour) i powinno być dobrze. W zasadzie mocna potliwość z nieprzyjemnym zapachem towarzyszyła mi w butach z wyściółką z syntetyków. Cytuj
pi_senny Opublikowano 5 Kwietnia 2018 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2018 Ależ ten temat ma potencjał. 1 1 Cytuj
Żorż Ponimirski Opublikowano 5 Kwietnia 2018 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2018 15 minut temu, Ekscelencja napisał: No niestety legenda. Moje 420 po miesiącu zaczęły śmierdzieć, podczas upałów chlupało Mam 420 od 2.5 roku, jedne z najlepszych butów jakie mam. Jedynie zamsz lekko się wyciera. Brzydki zapach nie pochodzi z obuwia Cytuj
rumcajs43 Opublikowano 5 Kwietnia 2018 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2018 Popieram - jeśli chodzi o zapach, to im więcej naturalnej skóry w konstrukcji buta - tym mniej przykrych zapachów Cytuj
Ekscelencja Opublikowano 5 Kwietnia 2018 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2018 1 godzinę temu, Kamil1987 napisał: Mam 420 od 2.5 roku, jedne z najlepszych butów jakie mam. Jedynie zamsz lekko się wyciera. Brzydki zapach nie pochodzi z obuwia Mam różne buty, "pachną" jedynie NB. Dezodorant do butów częściowo załatwia sprawę, bo jednak trzeba go używać co jakiś czas. Cytuj
mayor Opublikowano 5 Kwietnia 2018 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2018 Jeżeli New Balance to nie żadne sportowe tylko MK706v2.,Ten model jest oficjalnie zatwierdzony przez USPS jako Walking Shoe for Letter Carrier , a listonoszom w US nie jest tak lekko jak gdzie indziej,od niedawna muszą dawać z buta nawet w niedziele., 1 Cytuj
lubo69 Opublikowano 5 Kwietnia 2018 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2018 Jeżeli New Balance to nie żadne sportowe tylko MK706v2.,Ten model jest oficjalnie zatwierdzony przez USPS jako Walking Shoe for Letter Carrier , a listonoszom w US nie jest tak lekko jak gdzie indziej,od niedawna muszą dawać z buta nawet w niedziele., Tego modelu nie można kupić w tej części świata którą zamieszkuje OP, a od niedawna w niedziele nie można tu kupić żadnego modelu;-)Można kupić MK706v2 na brytyjskim Amazonie w cenie, która zdecydowanie nie plasuje tego modelu w kategorii tanich butów. Pobawiliśmy się, może trochę pomogliśmy, wątek się IMHO wyczerpał. Można się przenieść do innego nowego wątku, o tym czy klej mocno trzyma;-) Cytuj
Mesajah Opublikowano 5 Kwietnia 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2018 Obecnie zdecydowałem i kupiłem tańszy odpowiednik Roshe + będę używał sody oczyszczonej do moczenia nóg po pracy oraz stosował ją w butach kosztuje bardzo mało a daje dużo. Cudowałem z solą do kąpieli stóp, talkiem, dezodorantem do stóp a podobny a nawet lepszy efekt mam po sodzie oczyszczonej dopiero krótko stosuje. Dam znać po dłuższym Co do skarpetek to polecacie jakieś z sieciówki :)? nie ma może coś bardziej oddychającego? 1 Cytuj
_harry Opublikowano 12 Kwietnia 2018 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2018 Kup sobie aerodesin.Stosuje od lat w butach sportowych i we wszelkiego rodzaju neoprenach.Co prawda nie mam problemu z poceniem się stop i nie mam "chodzącej" pracy wiec raczej buty mi "nie śmierdzą"wysuszone buty potraktowane specyfikiem maja zawsze świeży zapach a i wiem ze nic tam się nie zalęga.Buty nurkowe utrzymuje w świetnej kondycji. Cytuj
Młoteczka Opublikowano 4 Czerwca 2018 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2018 Do butów dodatkowo polecam dokupić wkładki amortyzujące do butów mega poprawiają komfort chodzenia. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi