Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja jestem zwolennikiem nie konsultowania z nikim moich ubraniowych zakupów. Oczywiście zakładam, że mogę sobie na nie pozwolić. Gdyby w związku było krucho z kasą, uzgadniałbym strukturę wydatków - ile mogę wydać na swoje potrzeby, ale raczej nie to, na co konkretnie wydam pieniądze.

• Like 1
Opublikowano

@mosze to miałem też na myśli. A że u mnie jedyne poważne zakupy to te butowe, to akurat te konsultuję z Żoną w ramach uzgodnienia struktury wydatków. Wszystko przy dobrym budżecie, który lubimy mieć zaplanowanym.

Wysłane z mojego MI MAX przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Czy ktoś (może w szczególności @fan_dobrego_buta) potrafi może pobieżnie porównać kopyta J. Fitzpatrick (głównie NGT, ale dowolne to też coś) do Yanko 915 / Vass F / Alfred Sargent 99? Z własnych doświadczeń. W Internetach niewiele informacji do tych marek, głównie do Allen Edmonds albo rozmiarów urządzenia Brannock; Fitzpatrick też nie za bardzo zna akurat te marki/kopyta i ciężko im porównać swoje NGT.

Opublikowano

To może ja spróbuję. 

W gamie J.Fitzpatrick, NGT jest kopytem obszerniejszym niż np. LPB, w moim odczuciu bliżej mu do 948 niż 915 Yanko.

Osobiście mam buty w rozmiarze 7,5UK: Alfred Sargent na kopycie 99, Yanko 948 oraz J. Fitzpatrick NGT.

Na szuplejszych kopytach mam buty w rozmiarze 8UK: Yanko 915 oraz j.Fitzpatrick LPB.

Jeżeli przymierzasz się do button boots to one są stosunkowo obszerne w podbiciu.

• Oceniam pozytywnie 4
Opublikowano

Właściwie to nad monkami, ale teraz to jestem zaskoczony.

AS na kopycie 99 muszę mieć pół rozmiaru większe niż Yanko 915 bo to ciasne kopyto. Z kolei u Ciebie to Yanko 915 jest pół rozmiaru większe niż AS 99. Fitzpatrick sugerował mi wzięcie UK 7 na NGT i 6,5 na szerszych kopytach, chociaż nie miał za bardzo doświadczenia z butami z którymi ja mam.

Edit: Jednak zmiana planów, trochę za fancy mi się wydają. Pewnie spróbuję upolować coś spokojniejszego na Black Friday. Dzięki za porady, powinny się przydać za jakiś czas :)

Opublikowano

@Xune w związku z tym, moje buty „przeszły przez Centralę w UK, przesyłka jeszcze do mnie nie dotarła ( chyba ze czeka na mnie w domu). W związku z tym mogę porównać tylko trzewiki na guziki w rozm UK8.5. 

Uwazam, że NTG wypada podobnie do AS109, Yanko 915 i jak pisze ShoeSnob C&J 948. Uważam, że AS99 są odrobinę mniejsze. 

Ogolnie buty JFP maja wyższe podbicie. Jeżeli dziś po przybyciu do domu, będzie czekać paczka to napisze więcej 

p.s. Przepraszam za literówk - wynik pisania  w pośpiechu 

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Dotarły. Naprawdę przepiękne monki w swojej prostocie a jednocześnie w fantazji. Przymierzałem, jednak po 14h w “biegu” z czego ostatnie 4,5h w pozycji siedzącej, powoduje, ze stopy są spuchnięte. Jednak „wchodzę” w buty i  jest OK, z mocnym dopasowaniem. W związku z tym, ze weekend mam szalony, postaram  się zrobić porównanie, jak będzie to tylko możliwe 

Opublikowano

@Xune - monki JFP na kopycie NTG, w rozm. UK8, mają podobne dopasowanie do monków Yanko 915 (skórzana podeszwa) w rozmiarze U7.5. Należy zaznaczyć, że JFP są zupełnie nowe, natomiast Yanki są już dobrze rozbite. Muszę również zaznaczyć, że Oxfordy Yanko 915, w rozmiarze UK7.5 były bardzej obcisłe niż monki na tym samym kopycie.

Porównując NTG do AS109 wypadają bardzo podobnie, z tą różnicą, że JFP mają wyższe podbicie i są węższe w okolicy małego palca.

• Like 1
  • 3 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dla mnie Yanko 915 jest troszkę zagadką, gdyż: Yanko 915 monki na skórzanej podeszwie mam UK7.5 i są OK, jednak mogłyby być o 1/4 rozmiaru większe. Nie wiem jak wypadają monki w UK8. Gdy zamówiłem balmorale na 915 w UK8 to się w nich „utopiłem” - w przypadku tego modelu, rozmiar UK7.5 byłby idealny.

Pisząc, że o 1/2 większe od Yanko 915, mam na myśli onki na skórzanej podeszwie.

JFP na kopycie NTG i są bardzo dobrze dopasowane. Nie ukrywam, że mogłyby być 1 - 2 mm szersze w najszerszej części stopy., jednak jest to do rozbicia.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

@Żorż Ponimirski co prawda nie nie jestem Krzysiek, ale podzielę się moją opinią. Uważam, że buty JFP są wykonane bardzo dobrze z rewelacyjnej jakości skór. Oczywiście kolejną ich zaletą jest fakt, że mają to „coś jeszcze”, czego trudno szukać u innych producentów. Zdecydowani JFP jest w pierwszej czwórce moich ulubionych butów w towarzystwie Trickers, C&J oraz Alfred Sargent.

Rozmiarowo porównując z AS, to NTG jest zbliżone do AS 109 jednak odrobinę węższe, na szerokość podobne do AS 99 Ramsey,. Z info uzyskanej z JFP kopyto TMG jest odrobię szersze, długość ta sama.

Gorąco polecam.

• Like 2
Opublikowano
4 godziny temu, Żorż Ponimirski napisał:

@Krzysiek_W, czy kupiłeś ostatecznie te monki ze zdjęcia powyżej ? Jeśli tak to jak oceniasz wykonanie w porównaniu do Twoich innych par, kopyto, rozmiar itd. ?

Bardzo chciałem je kupić, ale okazało się że nie mają tego modelu w moim rozmiarze i podobno go już nie będzie. Na pocieszenie zamówiłem prawie takie mto tlb ;)

• Like 1
Opublikowano

Ja również zdecydowałem się na poszerzenie kolekcji o 2 pary trzewików. Szkoda, że nie po tak okazyjnej cenie, jak ty

JFP2.thumb.jpg.fb75326995577fa7cf8db0cabb556de5.jpgJFT1.jpg.5803b351905366dbc83150990775fd17.jpg

Jednak cały czas zastanawiam się nad Button Boots, czy z nich nie zrezygnuję. Uważam, że są to przepiękne trzewiki, jednak nie wiem, jak często będą wykorzystane. A szkoda blokować $$$$. Szkoda, że nie mają w ofercie tradycyjnie wiązanych trzewików w takiej kombinacji kolorystycznej/materiałów.

• Like 1
  • Oceniam pozytywnie 1