Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ten czerwony płaszcz, ma jeden rząd guzików. Jest jednak krojony jak dwurzędowy, dlatego wygląda asymetrycznie.

Ja myślę, że to wina ujęcia. Zapytam może tego Pana o więcej zdjęć tego płaszcza.

Pozdrawiam, Dr

Opublikowano

Off topic - to zdjęcie przewala się po forach i blogach. Jedna z popularniejszych fotografii. Kto jest na tym zdjęciu przedstawiony w kamelowym płaszczu? Osoba z branży odzieżowej z Włoch?

Zdjęcie podchodzi z thesartorialista i zostało zrobione na pitti, więc jest to ktoś z branży.

Opublikowano

Galeria polo coat: http://www.ivy-style.com/the-polo-coat-gallery.html

A tutaj zdjęcie, jak dla mnie wygląda dopasowany płaszcz: http://img62.imageshack.us/img62/6813/d ... 259jc7.jpg

Powyższy płaszcz jest akurat ekstremalnie długi, przeważnie zaleca się, aby sięgał prawie do kolona ( 2-3 cm nad kolanem ), co jest połączeniem między klasyką (długość do kolana), a współczesnym trendem, czyli o wiele krótsze.

Opublikowano

Krótki płaszcz to efekt jazdy samochodami. Dla człowieka przebywającego długo poza ogrzewanymi pomieszczeniami zimą - wybór jest jeden: płaszcz ma być długi! Moim zdaniem do połowy łydki.

A tu ekstremalnie długi płaszcz (ta długość tylko dla określonej branży)

post-178-13658920728113_thumb.jpg

Opublikowano

Pirat,

jestem na podobnym etapie ja Ty więc nie powielałem pytania tylko skrupulatnie czytam co koledzy podpowiadają. Szczególnie do gustu przypadly mi:

Może pozyskamy we dwóch (jakiś upust?) jeden z powyższych modeli? Może ktoś z kolegów się dołączy do tego jakże praktycznego na tę porę roku projektu? ;)

Projekt forumowy Płaszcz(ka) ;)

Z wstawionych przez Doktora, najbardziej przypadł mi do gustu ten pierwszy, Pana Bowna, ze względu na brak symetrii (nawet bym ten brak zwiększył).

Opublikowano

Mam kilka pomysłów zarówno tańszych jak i droższych. Przy okazji pytanie czy płaszcz to większa filozofia niż marynarka czy mniejsza?

Mniejsza. Materiał grubszy, a więc łatwiejszy w robocie. Nie jest wymagane tak dokładne dopasowanie. Sam Alden zamawia płaszcze MTM i twierdzi, że taki stopień dopasowania jest zupełnie wystarczający.

Nie wiem, czy mniejsza, skoro koszt igły za płaszcz jest wyższy niż za marynarkę (w każdym razie u Sebastiana Żukowskiego i Janusza Kruszewskiego).

Jako ciekawostkę podam, że uszycie płaszcza z tkaniny wełnianej u Turbasy, to mniej niż 50% kosztu garnituru (robocizna + materiał krawca).

• 3 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...