Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, spiryt napisał:

FONos szyłeś może w jednym z wymienionych zakładów?

Szyłem u Milera i jestem zadowolony. Natomiast w koszulenawymiar wg mnie szyje m.in Zack Roman i Poszetka i są to bardzo ładne koszule.

Opublikowano
2 godziny temu, Wodzu napisał:

Czy Tailorstore szyje koszule w Polsce?

A gdzież tam, bodaj na Sri Lance. Mam jedną z podstawowego białego materiału, okrutnie się mnie przy noszeniu, średnio miły w dotyku i mało oddychający, nie polecam. Oddanie wymiarów poprawne (przesyłałem wymiary z jednej mojej dobrze leżącej koszuli. 

Opublikowano
Godzinę temu, Kyle napisał:

A gdzież tam, bodaj na Sri Lance. Mam jedną z podstawowego białego materiału, okrutnie się mnie przy noszeniu, średnio miły w dotyku i mało oddychający, nie polecam. Oddanie wymiarów poprawne (przesyłałem wymiary z jednej mojej dobrze leżącej koszuli. 

Właśnie to wyczytałem na ich stronie i zastanawiam się jak to się ma do tego, że Autor pyta o koszule szyte w Polsce.

Opublikowano

Ja mogę polecić Zacka Romana i Poszetkę. Moim zdaniem dużo też zależy od tego jaki materiał Ci się spodoba. Mam jedną koszulę uszytą w Cafardini tylko ze względu na materiał, który bardzo mi przypasował. Najpierw jednak udałbym się do Zacka i do Poszetki;)

Opublikowano
9 minut temu, The-Bigwig napisał:

Imho autor jednak pyta o to gdzie może w Polsce uszyć koszulę, a nie o kraj jej wykonania.

No w sumie tak, chociaż wolałbym oszczędzić małych chińskich lub hinduskich rączek.

Jako ze mam mocno nietypowe kształty, żadne ale to żadne RTW nie pasuje, no chyba ze z wielkimi przeróbkami .Koszule wolałbym pomierzyć i sprawdzić.

Na tym etapie zamawianie koszuli przez internet wydaje się zbyt ryzykowne. Poszukuje dobrego krawca co zrobi świetną koszulę :).

Opublikowano

W Polsce raczej nie ma krawców co szyją koszule sami, realnie dostajemy tylko bardziej wykwalifikowaną usługę zbierania wymiarów. 

Najbardziej pod kątem dopasowania byłem zadowolony z koszuli od Zaremby, który wykonał od razu na miejscu poprawki. Trochę gorzej wypadają wymienieni wyżej krawcy pośredniczący przy zamawianiu koszul, ale nie jest źle. Radziłbym zamówić u nich na próbę jedną, pochodzić, zobaczyć co nie pasuje i sobie zapisać wtedy wymiary i je lekko potem zmodyfikować i zamówić u Olgi. 

Woły robocze czasami zamawiam na http://sklep.marlonkoszule.pl/ którzy pozwalają na wiele dodatkowych, nietypowych "chciejstw". Minusem są materiały (warto zamówić próbnik przed by potem nie było rozczarowania) - raczej takiej typowej białej koszuli na oficjalnie okazuje bym tam nie polecał zamawiać, ale jakieś weekndowe, lniane itp - noszę bez zastrzeżeń 

Opublikowano

Wszystko zalezy od sylwetki, nie wszystko krawiec dopasuje. Pamietaj ze koszula na miare czesto nie wiele poza materialem ma wspolnego z tym co kupujesz w sklepie. Inne metody wykonczenia, inna jakosc szwow, inne wklady do kolnierzyka (canvas), kroj, detale, personalizacja, dziurki, guziki, wybor materialu. Kwestia indywidualna

Opublikowano
W dniu ‎2017‎-‎11‎-‎06 o 18:43, FONos napisał:

Jest jeszcze http://theonlyone.pl/koszule-na-miare/ .... wydaje mi się, że ktoś z forum tam szył ale nie mogę tego teraz znaleźć.

Szyłem i byłem zadowolony,

koszula ładnie zszyta i dopasowana do sylwetki, jestem mocno barczysty z lekkim brzuchem (wszystko uwzględnione).
Materiał mięsisty, dobrze się prasuje. Szczerze nie pamiętam jak było z pozostałymi tkaninami, była to koszula pod własny ślub i szukałem konkretu.
Dość spory wybór kołnierzyków, (nie pamiętam czy była różna długość wyłogów), obecny pin collar, nie widziałem tab collar. Zdaje mi się że były 3 albo 4 stopnie sztywności.
Mankiety podstawowe w zakończeniach prostokątnych, ściętych i obłych. Chyba nie było koktajlowego.

Szyłem koszule pin collar z francuskimi mankietami i wyszywanymi na nich inicjałami. Szpilka gratis i poszetka z tkaniny, z której powstała koszula (obszyta maszynowo). Całość chyba 350 zł, w tej cenie polecam.

Z poprawkami nie było problemu, bezpłatnie i bezproblemowo (była jedna).

• Oceniam pozytywnie 1
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Odkopuję temat.

Mam dwie koszule szyte od Van Thorna i jestem zadowolony. Jedna z nich już naprawdę długo noszona i wciąż wygląda bardzo dobrze. O wiele lepiej niż różnej maści RTW, które zużyłem w międzyczasie. Doszedłem do wniosku, że zainwestuję w większą ilość, bo spina się to w rachunku zysków i strat ;). Jeżeli noszę taką koszulę dłużej i wciąż wygląda, to w dłuższej perspektywie i tak odyzkam, przynajmniej część różnicy w cenie.

Van Thorn na miarę zaczyna się od 440 PLN. Jest coś w Wawie na podobnym poziomie w niższej cenie? Przy większym zamówieniu nawet 10-15% zrobiłoby różnicę. Nie chcę szyć zdalnie, bo pierwsza koszula pewnie pójdzie na straty. W Van Thornie mnie wymierzyli idealnie za pierwszym podejściem (trzeba tylko na właściciela trafić, a nie na nowo zatrudnionych pracowników). 

Plusem Van Thorna jeszcze jest duża możliwość doboru detali - kołnierzyków, mankietów itd. Chciałbym to zachować w miarę możliwości.

• 1 miesiąc temu...
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Szukam miejsca w Warszawie, gdzie można uszyć koszulę na możliwie najwyższym poziomie, do max 600 złotych. Nie dla siebie, a na prezent, więc zależy mi też na tym, by można było w takim zakładzie wykupić bon prezentowy na taką usługę. Czy ktoś może wie jak wygląda kwestia cen u Zaremby, Buczyńskiego i w Macaroni Tomato? A jakość, podejście do klienta, ostateczne wykonanie, poprawki? Rozważam na ten moment któreś z tych miejsc, ale jestem otwarty co do sugestii w zakresie innych warszawskich miejsc. Dziękuję z góry za wszelką pomoc; prezent dla najbliższego przyjaciela, więc zależy mi na dokonaniu optymalnego wyboru.

Opublikowano

W cenie 600 zł zmieścisz się zarówno u Macaroniego jak i np. u Zacka Romana. Obsługa klienta, zbieranie miary - bardzo dobre. Materiały wszyscy i tak mają te same, szwalnie też. Oba miejsca mogę polecić. Zaremba/Buczyński - nie wiem.

Opublikowano

Zamawiałem koszule na miarę w kilku miejscach w Warszawie (m. in Żukowski, Atelier Zabłotny) i w zasadzie realizacja usługi przebiegała podobnie. Najpierw zbierana jest miara i wymiary wpisywane do formularza, a potem zamówienie idzie do szwalni. Tak naprawdę to pośrednictwo pomiędzy klientem a szwalnią (w przeciwieństwie do, na przykład, garniturów, które szyte są na miejscu przez niektórych krawców). Wybór materiałów, kołnierzy, itd. podobny. Z Zarembą nie mam doświadczenia, Buczyńskiego od razu bym odpuścił. Atelier Zabłotny sprawia bardzo profesjonalne podejście, ale też zdarzały im się różne wpadki.