Skocz do zawartości

Dżinsy

tomek

Rekomendowane odpowiedzi

Gdy jeszcze w latach 80 dawali w robocie waciaki z bawełny , to właśnie brud, smary , jakieś pozostałości po farbie , trzymały to ubranie w całości . 
Czy ta analogia dotyczy także ludzi ? Tego nie potrafię osądzić .😏 Ale generalnie ludzie się myli dawniej dużo rzadziej . Np. gdy odbywałem służbę wojskową , kąpiel ( prysznic ) była raz w tygodniu , w soboty . Tego też dnia była wymiana bielizny . I wszyscy byli zdrowi. 😁

W dniu 9.06.2025 o 10:25, Manul napisał:

I....śmieli się z miastowych , że ci zawijają dżinsy na mankiety. Wg tych pierwszych , robią to tylko „cowboye z drogerii „   Cowboy z farmy nosi przydługie dżinsy...

Kowboje noszą brzydkie kowbojskie buty i dlatego wolą je zasłaniać.

Normalny użytkownik nosi piękne buty i woli je eksponować.

3-2.jpeg

large.jpg&width=486

steve-mcqueen-triumph-motorcycle-thomas-

• Like 1

Unpacking LVC. 
Nie zaznałem jednak mistyki . Nie otrzymałem tekturowego pudełka , płóciennej białej torby i kartki powitalnej ( a takie drobiazgi widziałem na youtubie ). No i maszyna czasu też nie zadziałała . Te spodnie powinny do mnie trafić 50 lat temu , gdy stałem przy szybach wystawowych Pewexu. 
ps. Suwak Talon mam także przy kurtce polowej RL. 
ps. 2 . Tam gdzie jest fotka z selvedgami obu nogawic , to zarówno przy jednej jak i przy drugiej widać  nieobcięte kawałki nitek . Czy tak było w oryginale ? Ktoś może ma taką wiedzę ?

Jestem zadowolony . Zostają ze mną . To taka szczuplejsza wersja 501 moim zdaniem. Ale w żadnym wypadku nie slim. Nie znoszę slimów. 

IMG_9217.jpeg

IMG_9214.jpeg

IMG_9215.jpeg

IMG_9216.jpeg

IMG_9210.jpeg

IMG_9211.jpeg

IMG_9213.jpeg

IMG_9209.jpeg

IMG_9208.jpeg

IMG_9200.jpeg

IMG_9201.jpeg

IMG_9202.jpeg

IMG_9203.jpeg

IMG_9204.jpeg

IMG_9205.jpeg

IMG_9206.jpeg

IMG_9207.jpeg

IMG_9220.jpeg

• Like 1
  • Oceniam pozytywnie 1

Godzinę temu, Manul napisał:

Unpacking LVC. 
Nie zaznałem jednak mistyki . Nie otrzymałem tekturowego pudełka , płóciennej białej torby i kartki powitalnej ( a takie drobiazgi widziałem na youtubie ). No i maszyna czasu też nie zadziałała . Te spodnie powinny do mnie trafić 50 lat temu , gdy stałem przy szybach wystawowych Pewexu. 
ps. Suwak Talon mam także przy kurtce polowej RL. 
ps. 2 . Tam gdzie jest fotka z selvedgami obu nogawic , to zarówno przy jednej jak i przy drugiej widać  nieobcięte kawałki nitek . Czy tak było w oryginale ? Ktoś może ma taką wiedzę ?

Jestem zadowolony . Zostają ze mną . To taka szczuplejsza wersja 501 moim zdaniem. Ale w żadnym wypadku nie slim. Nie znoszę slimów. 

IMG_9217.jpeg

IMG_9214.jpeg

IMG_9215.jpeg

IMG_9216.jpeg

IMG_9210.jpeg

IMG_9211.jpeg

IMG_9213.jpeg

IMG_9209.jpeg

IMG_9208.jpeg

IMG_9200.jpeg

IMG_9201.jpeg

IMG_9202.jpeg

IMG_9203.jpeg

IMG_9204.jpeg

IMG_9205.jpeg

IMG_9206.jpeg

IMG_9207.jpeg

IMG_9220.jpeg

Dzięki za fotorelację! Ja bym wybrał inne (wolę dżinsy raw), ale to kwestia osobistego stylu. Wyglądają naprawdę spoko, taki styl "daddy jeans", albo też obecnego Drake'sa (tylko dodaj do tego wiele warstw - koszula/bluza/na bluzę kurtka i masz modela z katalogu Drake's)

• Like 1

Dzięki za sugestię Kolego !

Ja od lipca ub roku schudłem dokładnie 23 kilo . Teraz już chcę zatrzymać wagę ok 95 - 98 kg . Dlatego racjonalizuję te zakupy wymianą garderoby właśnie z tego powodu . 
 Ale słuchajcie;  co Wam to mówi ( mniej więcej oddam to swoimi słowami ) : Jest rok 1947 , wojna się zakończyła … 😏👋

Tu jeszcze kilka fotek po założeniu . Przepraszam, że nie cała sylwetka , ale naprawdę są  tu esteci i nie ma co oglądać . 
Specjalnie wyciągnąłem te niewygodne Crockietty i białe skarpety , żeby wyglądać chodź trochę jak ci modele od dżinsów . Taki mały żart .

Doradzcie proszę , czy nosić te spodnie z harmonijką jak pracujący cowboy ?

Czy może podwinięte na raz  jak  cowboy z drogerii?

Czy na dwa razy jak cowboy z perfumerii ?

( jak tych określeń nie wymyśliłem . Nie jestem aż taki mądry . Wyczytałem je na amerykańskim forum )

IMG_9223.jpeg

IMG_9222.jpeg

IMG_9225.jpeg

IMG_9224.jpeg

IMG_9226.jpeg

IMG_9227.jpeg

24 minuty temu, Manul napisał:

Tu jeszcze kilka fotek po założeniu . Przepraszam, że nie cała sylwetka , ale naprawdę są  tu esteci i nie ma co oglądać . 
Specjalnie wyciągnąłem te niewygodne Crockietty i białe skarpety , żeby wyglądać chodź trochę jak ci modele od dżinsów . Taki mały żart .

( jak tych określeń nie wymyśliłem . Nie jestem aż taki mądry . Wyczytałem je na amerykańskim forum )

IMG_9223.jpeg

IMG_9222.jpeg

IMG_9225.jpeg

IMG_9224.jpeg

IMG_9226.jpeg

IMG_9227.jpeg

Podwijać oczywiście. Harmonijka daje wygląd dziada, podwinięte daddy jeans - eleganckiego taty ;).

A jak ktoś ma "dobrą" długość spodni to jak to się nazywa wtedy? :-D 

1 minutę temu, Manul napisał:

Ale słuchajcie . W takich białych skarpetkach do wsuwanych butów to duży obciach jest teraz ? Grzebienia z długą rączką w tylną kieszeń nie będę wkładał . Czy chłopaki na osiedlu nie będą się śmiać ?

Ja bardzo lubię białe/kremowe skarpetki do loafersów, ale za kolegów na osiedlu nie ręczę! 

• Oceniam pozytywnie 1

Ale słuchajcie . W takich białych skarpetkach do wsuwanych butów to duży obciach jest teraz ? Grzebienia z długą rączką w tylną kieszeń nie będę wkładał . Czy chłopaki na osiedlu nie będą się śmiać ?

Białe skarpetki do loafersów to klasyka stylu Ivy, popularna w latach '50 i '60.

Potem stały się szczytem obciachu. W latach '90 Krzysztof Skiba śpiewał:

"

Białe skarpetki i mokasyny

Wszystko to dla mej dziewczyny

Ludzi już jest pełna hala Disco polo dzisiaj gala
Shazza shazza shazza shazza Ktoś mi ciebie kochać kazał Shazza shazza shazza shazza Doprowadzasz mnie do cmentarza"

Teraz znowu są w modzie.

Dla mnie są ok, jeśli lubisz.

Ciekawy artykuł tutaj --> https://alittlebitofrest.com/2016/09/28/going-ivy-with-white-socks/

• Oceniam pozytywnie 1

3 godziny temu, Manul napisał:

Osobiście bym skrócił u krawcowej do długości drogeryjnej z twoich fotek. Pytanie jak by to określili na forach z Nowego Świata?

• Oceniam pozytywnie 1

To dżinsy szwedzkiej marki Neuw, szyte w Chinach . Na tylnej kieszeni miały przyszyty kawałek płótna z napisem Kaihara . Czyli materiał japoński . Zapłaciłem niewiele ponad 200 zł . Wyjściowa cena to było dobrze ponad tysiąc w tamtym czasie . To zwróciło moją uwagę . Na moje oko ich waga to jakieś 16 uncji . Kupiłem na Zalando ok 6 lat temu , gdy jeszcze byłem szczupły.  To były Rawy . Skurczyły we wszystkich kierunkach . Z tym , że ja nie stosowałem żadnego namaczania , pochodziłem ok 2 tygodni w nówkach i uprałem w pralce . Od tego czasu leżakują sobie . Bardzo ładnie uszyte . Zamieszczam fotki . Od 6 lat po tym praniu nie były prasowane . Te zdjęcia przekłamują kolor , gdyż wyszły jasne . W rzeczywistości spodnie są ciemne , atramentowe . Ja tej firmy Neuw nie znałem wcześniej . Może gdy jeszcze schudnę ( chociaż więcej nie planuję ) to zrobię im seans ze szczotką ryżową . Bo bardzo mi się podoba materiał . Fajnie wyglądałby wytarty .

IMG_9230.jpeg

IMG_9231.jpeg

IMG_9232.jpeg

IMG_9233.jpeg

IMG_9234.jpeg

IMG_9235.jpeg

IMG_9236.jpeg

IMG_9237.jpeg

IMG_9238.jpeg

IMG_9239.jpeg

• Like 2
  • Oceniam pozytywnie 1

• 3 weeks later...

Spodnie zakupione na portalu z przedmiotami nowymi i używanymi 😁👍Według Sprzedającego , były założone tylko raz na spacer po mieście . I chyba jest to prawda . Spodnie są sztywne czego nie lubię , ale cena ze wszystkimi opłatami wyszła tylko 182 zł .

Są z tych kurczących się . A więc zamykam się z nimi w łazience i dopasuję do siebie zarówno wyglądem jak i barwa . 😏

• Like 2