Parmigiano Napisano 8 Sierpień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 8 Sierpień 2011 Koszule, bez nich trudno sobie wyobrazic eleganckiego mezczyzne.Stanowia pewien fundament, na ktorym umieszczane sa pozostale czesci garderoby.Mysle,ze ten temat pomoze nam wszystkim poruszac sie na rynku koszul. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 8 Sierpień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 8 Sierpień 2011 Przepraszam, że tak od razu zaśmiecam temat, ale: pytanie zbiorowe od grupy rekonstrukcyjnej: czy ktoś, kto miał do czynienia z koszulami bespoke wie, czy możliwe jest zamówienie kołnierzyków odczepianych bespoke? Zakładam, że tak, bo to w końcu bespoke, ale nie szkodzi zapytać. Dziękuję i pozdrawiam, Dr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Janusz Napisano 8 Sierpień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 8 Sierpień 2011 Jeszcze warto wspomnieć o koszulach R2M, czyli kupujemy koszulę RTW i zanosimy ją do (często sporych) przeróbek do krawcowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Parmigiano Napisano 8 Sierpień 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 8 Sierpień 2011 Wakacje to okres ,w ktorym sporo firm oferuje uszycie koszul MTM w znacznie nizszej cenie.Musimy jednak pamietac o jednym,cena koszuli w znacznym stopniu zalezy od szlachetnosci tkaniny.Ponizej znajda Panowie top liste firm ,ktore produkuja najlepsze tkaniny koszulowe. Alumo Carlo Riva Albini Group(takze Thomas Mason) Canclini Tessitura Monti Mileta Oltolina Testa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damiance Napisano 8 Sierpień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 8 Sierpień 2011 MILETA jest używana przez kilka firm MTM znanych na forum, chociaż podejrzewam, że nie ma klienta który widział próbnik opisany marką MILETA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil Napisano 8 Sierpień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 8 Sierpień 2011 DaVinci szyje z tkanin Thomas Mason, a ponieważ Balthazar (i pewnie jeszcze kilka innych warszawskich firm MTM) ma w dużej mierze te same próbniki, co DaVinci, to wskazuje, że ten producent ma spory kawałek tego rynku w Polsce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mr.vintage Napisano 8 Sierpień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 8 Sierpień 2011 Znaczy się monopolista? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil Napisano 8 Sierpień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 8 Sierpień 2011 Niekoniecznie od razu monopolista, po prostu dostawca, który ma spory udział w rynku. Znaczy się monopolista? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 9 Sierpień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 9 Sierpień 2011 Na ostatnio kupionym egzemplarzu koszuli (polska marka o "zachodniej" nazwie), jest naszywka z włoską flagą i napisem "Biella Italia". Raczej nie liczę na to, że to jakaś cud-tkanina, ale pytam z ciekawości, czy ktoś słyszał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p_b Napisano 9 Sierpień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 9 Sierpień 2011 Z Biella pochodzą między innymi tkaniny Zegna. O ile mi jednak wiadomo jest tam sporo producentów także ciężko jednoznacznie coś powiedzieć o jakości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Parmigiano Napisano 9 Sierpień 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 9 Sierpień 2011 Biella to miejsce produkcji wiekszoci najbardziej znanych tkanin ale garniturowych,Loro Piana ,Zegna,Cerruti,Reda ... Podejrzewam, ze ta metka to taki chwyt reklamowy.Wiekszosc producentow dobrych jakosciowo koszul zamieszcza obok swojej metki takze metke informujaca o producencie tkaniny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Parmigiano Napisano 9 Sierpień 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 9 Sierpień 2011 Zapomnialem dopisac,ze rynek tkanin koszulowych rzadzi sie podobnymi prawami jak rynek tkanin garniturowych.Kazda z tych firm wymienionych na poczatku tematu ma w swojej ofercie tkaniny o o roznych wielkosciach S.Tkanina 180s jest oczywiscie znacznie drozsza od 100s tego samego producenta.Dlatego warto pytac sie przy skladaniu zamowienia na uszycie koszuli MTM o ten dosc istotny szczegol. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p_b Napisano 9 Sierpień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 9 Sierpień 2011 Do listy należałoby dodać także angielski Acorn: http://www.acornfabrics.com/view_home.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jkrol Napisano 9 Sierpień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 9 Sierpień 2011 Na ostatnio kupionym egzemplarzu koszuli (polska marka o "zachodniej" nazwie), jest naszywka z włoską flagą i napisem "Biella Italia". Raczej nie liczę na to, że to jakaś cud-tkanina, ale pytam z ciekawości, czy ktoś słyszał.Jest taki region Włoch, mocno na północy, między Turynem a Mediolanem. Może stamtąd jest przędza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Parmigiano Napisano 9 Sierpień 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 9 Sierpień 2011 Sporo firm produkujacych tkaniny koszulowe jest usytuowanych kolo Bergamo i Como,godzina jazdy z Mediloanu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil Napisano 9 Sierpień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 9 Sierpień 2011 Mówiąc o koszulach MTM i bespoke, większość z nas milcząco zakłada, że chodzi o koszule bawełniane. Tymczasem alternatywnym materiałem (dla koszul z bardzo wysokiej półki) jest odpowiedniej jakości jedwab. Ponoć nie ma nic przyjemniejszego dla ciała niż taka koszula, jedwab - jak sama nazwa wskazuje - jest jedwabisty w dotyku, a w upał bije bawełnę na głowę, bo w przeciwieństwie do niej jest ekstremalnie przewiewny, a dodatkowo przez swoją śliską fakturę daje wrażenie chłodu, co zresztą nie wszyscy lubią. Czy ktoś z Was ma doświadczenia z jedwabnymi koszulami MTM lub bespoke? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paul Napisano 9 Sierpień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 9 Sierpień 2011 Koszule jedwabne..fajna rzecz ,na wieczór w lecie..natomiast w dzien nie polecam..kto ma to wie w czym problem. Dawno temu posiadałem całkiem sporo w garderobie,obecnie mam jedna bordowa na specjalne wyjscia.Jednak bawełna jest dla mnie primo, a na lato mam troche koszul lnianych,duzo fajniejszych i "lepszych" w noszeniu w upalne dni niz jedwab. P. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigbadwoof Napisano 10 Sierpień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 10 Sierpień 2011 Koszule jedwabne..fajna rzecz ,na wieczór w lecie..natomiast w dzien nie polecam..kto ma to wie w czym problem ja nie mam. W czym problem? A jak koszule lniane (ew. z dużą domieszką lnu) się sprawują przez cały dzień - tzn. o 8.00 ubieram piękną wyprasowaną lnianą koszulę i czy o 16.00 wygląda ona choć trochę lepiej niż psu z gardła wyjęta? widziałem dzisiaj w davinci kilka fajnych lnianych materiałów na koszule, ale domniemana skłonność do gniecenia jednak mnie powstrzymała... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paul Napisano 10 Sierpień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 10 Sierpień 2011 @bigbadwoof racja len tez sie gniecie ,jednak jedwab nie wiem czy nie gorzej.. załoz jedwabna koszule w letni dzien pod marynarke/albo nawe bez marynarki/,przejedz sie kawałek samochodem..koszula do prania/i to nie kwestia higieny-nie pomoze nawet talk/,dlatego nosilem wieczorem lub wczesna jesienia..a pozniej dałem sobie spokój i przestałem kupowac...zawiazac krawat-powodzenia, na lato..dla mnie len koszule i spodnie -nie ma nic lepszego...a ze sie gniecie -soory life is brutal....ubrany a nie przebrany.. ale zawsze mozna spróbowac samego ponosic jedwabie.. pozdrawiam P. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kset Napisano 12 Sierpień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 12 Sierpień 2011 Dr, u Dąbrowskiego na pewno możesz mieć odczepiany kolnierzyk. Jedwabna koszula w lecie to zły pomysł. Nie mam, ale mam fular jedwabny i faktyczne przy nieco wyższych temperaturach jest kiepsko... Wiem, zaraz powiecie, ze to kilka warstw, ale nisko, na klatce jest jedna (koniec) i jest kolosalne roznicamiedzy miejscem gdzi mam tylko koszule, a tym gdzie jeszcze fular. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 12 Sierpień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 12 Sierpień 2011 Fajny link o moim ullubionym mankiecie: http://bondclothes.blogspot.com/2010/10 ... -cuff.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi